beauty wrote:cineva mi-a dat cu totul acvariul... ca nu mai are timp de pesti...
Mai, ce norocosi sunt unii.
beauty wrote:...am 10 scalari, 20 xipho, 5 africani, 2 neoni, 3 guppy si multi sanitari care nu stiu cum se numesc. ...... toti pestii sunt maturi (2 scalari au cam 10 cm, iar ceilalti scalari au 5-6 cm)...
In acvariul asta pestii sunt stransi "dupa ureche", cum se zice. E ca si cum, pasionat de caini , ti-ai face o haita de vanatoare cu setteri, cockeri, boxeri, ciobanesti germani, canishi, dalmatieni si un "stol" de chihuahua.
beauty wrote:...acvariul: 90/80/60...
Wowww, ce dimensiuni!

Mi-e greu sa-mi inchipui ca exista un astfel de acvariu.
Te rog eu, ia o ruleta si masoara cu exactitate laturile acvariului. O sa ne ajute pentru viitoarele sfaturi.
beauty wrote:...filtru cu pompa de aer care merge in continuu...
Si exact asa trebuie sa ramana.
beauty wrote:... dar eu cred ca e cam mare aglomeratie.!!!
Bingo!
beauty wrote:...1-nu stiu cu ce sa-i hranesc fiindca sunt din asa specii diferite(o mancare mixta?)...
De obicei, pestii exotici mananca aproape orice tip de hrana care se gasesti in pet-shopuri. Daca le dai mancaruri variate, din diverse soiuri, pestii vor fi OK. Prin mancaruri variate ma refer la alt tip de hrana zilnic, timp de o saptamana, si nu la o mixtura eterogena.
beauty wrote:...2-de cate ori sa schimb partial apa?...
De fiecare data.
Sau - cu alte cuvinte - sa nu schimbi niciodata TOTAL apa.
Iar schimburile partiale trebuie facute cat mai des posibil, dar nu mai tarziu de o saptamana. Si nu mai mult de o treime din volumul de APA continut de acvariu..
beauty wrote:...3-ce plante sa cumpar?...
...am neoane 2x20w. normale. ....
Pana nu maresti numarul de watti, nu are rost sa discutam despre plante. In functie de volumul acvariului, trebuie sa ai intre 0,5 si 1W/l. Altfel nici o planta nu-ti va rezista. Cei 40W care iti lumineaza acvariul sunt insuficienti pentru 200 de litri.
beauty wrote:...ce pesti sa-i dau?
Pentru ca esti la inceput ti-as recomanda sa pastrezi cei 20 de xipho, cei 3 guppy si sanitarii. ATAT!
Te avertizez ca scalarii sunt foarte teritoriali si 10 exemplare in 200 de litri vor ajunge sa se omoare in urmatoarele luni. Sunt niste pesti foarte frumosi, dar ar fi bine sa te ocupi de ei mai tarziu.
beauty wrote:ce probleme pot avea cu pestii?...
Hai sa te pun in tema: acvariul e un spatiu inchis, cam ca o camera. O camera inchisa ermetic, pe unde nu intra aer proaspat si unde trebuie sa stea mai multi oameni (plus cativa copii, daca ai si pui de pesti). Acesti oameni respira acelasi aer si, cu cat sunt mai multi, cu atat il viciaza mai repede. Adevarat, e filtrat pe undeva si i se adauga oxigen proaspat, dar "miasmele" corpurilor inghesuite acolo raman. Daca mai pui la socoteala si faptul ca in acea incapere nu exista WC, iti inchipui in ce atmosfera traiesc oamenii aia.
Din cauza asta aglomeratia genereaza probleme pestilor: ei isi fac nevoile in apa acvariului si, cu cat sunt mai multi, cu atat ajung mai repede sa inoate intr-o supa de excremente otravitoare diluate, indiferent cat de limpede pare apa si cat de performant e filtrata.
In acelasi timp, schimbarea partiala a apei echivaleaza cu aerisirea camerei aglomerate pe care ti-am dat-o ca exemplu mai sus. Si care, cu cat e facuta mai des, cu atat prinde mai bine.
Nu uita! In linii mari, cheia succesului in acvaristica este: pesti
rari si schimburi
dese.