Author |
Message |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/07/2010 13:41:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
oxyox
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e250c59336b505ed411d455abaa30b4d.jpg)
IP:
|
Salut! De curand am avut ocazia sa vad la un amic vallisneria gigantea regenerata cu ingrasaminte ce se folosesc la plantele de apartament. Mai exact... Stiam ca plantele lui de acvariu erau cu probleme. Pline de alge maro si verzi, nedezvoltate din aceasta cauza. Am trecut pe la el si l-am intrebat cum a reusit sa isi regenereze plantele si mi-a spus ca le-a tinut intr-un borcan de 5 litri, la intuneric si le-a pus 2, 3 picaturi de ingrasaminte ptr. flori de ghivece.  Voi ce pareri aveti despre asta? E adevarat ca plantele aratau impecabil. Acum asta ori a mintit si a cumparat altele, ori o fi facut asa si plantele lui s-au "reparat". Poate fi asta o solutie de regenerare a plantelor de acvariu?
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/07/2010 13:45:10
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Nu stiu cat de miraculoase au fost picaturile alea, insa black-out-ul sigur merge impotriva algelor(acum depinde si de ce avea colegul).
|
|
 |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/07/2010 14:08:38
|
oxyox
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e250c59336b505ed411d455abaa30b4d.jpg)
IP:
|
LUPmic wrote:Nu stiu cat de miraculoase au fost picaturile alea, insa black-out-ul sigur merge impotriva algelor(acum depinde si de ce avea colegul).
Pai a pus plantele la intuneric ca sa scape de algele de pe ele. Insa ma intreb daca ingrasamintele alea pt flori de ghiveci sunt sanatoase pt cele de acvariu?
|
|
 |
bizar79xxx
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/07/2010 14:58:57
|
bizar79xxx
Junior member
IP:
|
Pai logic gandind, plantele indifirent ca-s de apa sau terestre functioneaza cam dupa acelasi principiu si au metabolism asemanator. Ingrasamintele fie de acvariu (fertilizanti) fie de sera sau mai stiu eu de care sunt de fapt substante nutritive si diversi aditivi care ajuta sau accelereaza metabolismul si dezvoltarea plantei... deci cat timp nu a folosit nimic toxic sau in cantitati toxice nu ar trebui sa fie nici-o problema. Un amic tine plantele de acvariu cu radacina in mici ghivece relativ etanse cu pamant de flori peste care pune pietricele si putin silicon sa nu iasa in apa pamantul respectiv iar plantele lui arata super fara sa aiva alt substrat fertilizant, dor pietris in bazin, deci... trage si tu concluziile.
|
Doar doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia omeneasca. Insa despre primul nu sunt sigur! (A. Einstein) |
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/07/2010 21:07:11
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
bizar79xxx wrote:Pai logic gandind, plantele indifirent ca-s de apa sau terestre functioneaza cam dupa acelasi principiu si au metabolism asemanator.
Perfect de acord cu tine ca plantele (terestre sau acvatice) au nevoie de aceleasi lucruri: lumina fertilizare si CO2. Dar, fertilizantii creati pentru plantele terestre (avand in vedere ca gradul de risipire in sol este ridicat) sunt mult prea concentrati pentru plantele de acvariu. Daca pentru o planta terestra nu este nici o problema sa-i pun o cantitate X de fertilizant, pentru cea de acvariu, cantitatea optima va fi infinit mai mica. In afara de asta, fertilizantii folositi la plantele terestre, se adreseaza in special radacinilor plantei; la multe plante acvatice frunzele fiind organ de asimilare a nutrientilor. In afara de asta, fertilizanti "terestrii" nu contin toate elementele necesare dezvoltarii unei plante de acvariu. Sunt oligoelemente care exista nativ in pamant, dar nu exista in solurile pentru acvarii. Atunci nu ne ramane decat sa le introducem noi in acvariu.
Drept concluzie, folosind fertilizant pentru plante terestre in acvariu, nu vom crea decat un surplus de elemente, care vor conduce la deteriorarea calitatilor apei si nu in ultimul rand la aparitia algelor.
This message was edited 1 time. Last update was at 19/07/2010 21:07:43
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/07/2010 08:18:31
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
Ai sarit ceva: Fertilizantii pentru plantele terestre nu sunt ganditi sa "traiasca" in apa. Daca partea de NPK nu va avea nici o problema, partea de microelemente va precipita destul de repede in apa din acvariu. La fertilizantii terestri, chelarea (atunci cand exista, ca am mari indoieli ca cei ieftini au vreun chelator in ei) e de doi bani si total nepotrivita pentru gama de pH dintr-un acvariu plantat.
Despre biodisponibilitate a vorbit deja Alber, nu insist, a se retine totusi ca e foarte importanta. Degeaba dau plantei 10ppm Fe, daca acesta NU este biodisponibil, asimilabil prin frunze.
Toate cele bune.
This message was edited 1 time. Last update was at 20/07/2010 08:19:54
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/07/2010 08:32:07
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Nu mai zic nimic de proportiile diferite in care se gasesc elementele in fertilizantii pentru pamint fata de fertilizantii pentru apa.
De asemenea nu zic nimic nici despre pretul foarte decent al unor fertilizanti dedicati acvaristicii  , pret suficient de decent incit sa ma faca sa nu mai vreau sa ma gindesc la fertilizanti pentru pamint.
In plus, e foarte probabil sa ai mari probleme cu formele in care se gaseste azotul in fertilizantii pentru pamint  .
This message was edited 2 times. Last update was at 20/07/2010 08:35:37
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
|