[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Salutari de la Oradea  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
drestea
Junior member

IP:

La inceput de toate tin sa va salut si sa va multumesc tuturor care pana acum ati postat pe forum o gramada de lucruri, idei folositoare, mai ales pentru cei incepatori ca si mine in ale acvaristicii. Din pacate nu prea am gasit alti acvaristi din Oradea, pentru a putea face schimb de informatii sau idei undeva la un suc, sau o bere rece... Cum spuneam, sunt la inceput in ale acvaristicii, si am de gand sa incep cu un acvariu de 90l net, primit de la un prieten care nu il mai folosea de ceva vreme, i-am gasit un loc bun in casa, ferit de lumina directa a soarelui, pe un corp de mobila care sper sa ii sustina greutatea, i-am facut un suport din pal sub fund, care sa-i acopere partea de jos a substratului, de asemenea i-am confectionat si un capac pe care am montat doua becuri fluorescente Osram de cate 18W fiecare cu balast electronic si intre becuri si capac folie de aluminiu pentru o mai buna reflexie (stiu ca se gaseau folii speciale pentru a reflecta lumina, dar nu-mi permit o prea mare investitie), dar totusi inca ma intreb daca cele doua neoane vor fi suficiente... sau va trebui sa mai adaug inca doua... ramane de vazut. Ca si substrat, o sa folosesc JBL AquaBasis si pietris de rau de granulatie maxim 4mm, bine spalat si dezinfectat cu clor. Bineinteles filtru de aer intern, pompa de aer, incalzitor, buturura cumparata de la petshop si un vas de ceramica pe care vreau sa prind riccia. Ca si plante, am achizitionat: Mayaca fluviatilis, Eleocharis parvula si o portie de Riccia fluitans, care urmeaza sa pe plantez azi (aici am o intrebare, e destul sa le infig in substrat, ele neavand deloc radacina, fiind cosite din alt acvariu?) si urmeaza sa mai primesc saptamana viitoare limnophyla, heteranthera, higrophyla, althernanthera, ceratopteris, miriophylum, didiplis. O sa incep astfel azi ciclarea acvariului si pentru accelerarea procesului am sa folosesc BioNitrivec de la Sera si fertilizant lichid pentru plante de la Tetra. Abia dupa ciclare, o sa cumpar pestii, dar inca nu stiu daca de aici din Oradea, sau daca merita sa fac un drum pana in Ungaria la Debrecen, unde am inteles ca sunt doua super petshop-uri. De asemenea, o alta intrebare care o am este daca sa pun sau nu si melci? Voi ce parere aveti?
Daca undeva am gresit, sau daca mai aveti unele sugestii, le astept.
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

Cateva din plantele spuse de tine vor co2 si fertilizare, ai ceva variante de co2? e posibil fara el sa nu reziste iar tu sa fii dezamagit. Riccia se leaga, parvula daca e tunsa (adica ai doar varfuri) nu ti se va prinde. Daca are radacini da, iar mayaca merge infipta pur si simlpu in substrat pt ca ii voi da radacini. Ceva substrat fertil sub pietris?

In principiu 36w nu prea ar fi de ajung la 90L , ar cam trebui inca 2 sa tii o parte din plantele care le ai tu scrise acolo. Daca vrei sa mergi pe un bazin low budget, fara instalatie de co2, iti recomand si tie ceva plante mai putin pretentioase ceva echinodorusi, higrophila polisperma, limnophila sosterifolia, egeria densa, ceva cabomba cred ca ar rezista, variante de anubiasi, Un search pe forum dupa plante nepretentioase iti va mai aduce ceva nume, care dupa le vei cauta pe google si vei vedea cum arata
Spor la treaba si bine ai venit

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
drestea
Junior member

IP:

Deci asa cum am banuit, ar mai fi nevoie de inca doua tuburi, sa ajung la 72W. Probabil o sa instalez chiar azi inca doua. Substrat, sub pietris, cum am spus AquaBasis. Si da, parvula are radacina, deci se va prinde. Mersi de sfaturi.
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

sa nu dai drumu la toate o data, fa-le un program de luminare pe rand ca sa ajungi la un punct maxim de doar 3-4 ore, timpul total de iluminare s anu fie mai mult de 12 ore/zi, altfel o iei pe cararea cealalta cu alge.

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
drestea
Junior member

IP:

La asta ma gandeam si eu, daca lumina e prea multa mi-e sa nu ma umplu cu alge. Din ce am citit, in cazul de acum, cu 2 tuburi de 18W, am 0.4W/l, ceea ce se incadreaza la iluminarea medie, e adevarat, limita de jos... Dar, uite, e buna ideea ta cu un maxim undeva la 3-4 ore, asta chiar nu mi-a trecut prin cap. Le leg separat ca sa le pot aprinde pe rand. Oricum am doua pe un droser de 40W, legate in serie.
FRINGE
Junior member

IP:

le poti conecta la un 2 timere pe care le programezi sa se aprinda pe rand. sunt de incredere si ieftine(in jur de 30 ron/buc)
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

o priza programabila e 9 ron bucata

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

bobiciupe wrote:o priza programabila e 9 ron bucata

mecanica
FRINGE wrote:le poti conecta la un 2 timere pe care le programezi sa se aprinda pe rand. sunt de incredere si ieftine(in jur de 30 ron/buc)

Digitala

[Email] [WWW] [Yahoo!]
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

corect, ciprian
eu am 2 mecanice si fucntioneaza foarte bine. cind se intrerupe curentul se deregleaza, dar le resetez si totul e ok

[Email] [Yahoo!]
TAVI13
Junior member
[Avatar]

IP:

Si daca esti plecat de acasa 3-4 zile si se inchide curentul, ce faci?
Mai ok sunt cele electronice care au acumulator de back up. Se inrerupe curentul, si dupa ce revine programul isi continua cursul. Nu este atat de mare dif de pret ca sa cumperi una mecanica in detrimentul celeilalte.
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

fac bine.
oricum, daca se ia curentul 3-4 zile neoanele nu se aprind
acum, ca merge lumina de la 16-22 sau de la 17-23 pentru mine si pentru plante cam tot una e. problema e ca atunci cind sunt plecat de acasa nu are cine sa fertilizeze manual, dar lasa, ca ma fac eu mare si imi cumpar dozator automat de lichide.

[Email] [Yahoo!]
georeo_vl
Junior member

IP:

bobiciupe: ca ma fac eu mare si imi cumpar dozator automat de lichide. spune-mi te rog unde gasesc asa ceva.

nihil sine deo
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

am vazut pe un site de acvaristica de-al nostru. dar sincer, acum nu mai imi amintesc.

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Despre noi
Go to: