salutare
vin si eu cu urmatoarea problema...
am o femela estherae care de 2 zile are coada, inotatoarea anala, abdominala si dorsala "ciugulite " mai mult "mancate"
sta retrasa si daca iese masculul ei dar si celelalte femele vin si o ciugulesc (razlet o mai ciugulesc si altii)
acum am prins-o intr-un juvelnic mai mare si este lasata in pace
nu mai am nici un peste cu asa ceva, nu am adus pesti sau altceva nou in bazin
ce trebuie sa fac?
Dupa toate semnele, pare a fi vorba de Finrot... cauta JBL Ektol si JBL Fungol, pe la petshop-uri.
Sau, separa pestele si fa-i tratament cu sare neiodata (1-2 lingurite la 5 litri apa)... dupa 7-10 zile ar trebui sa vezi rezultatele.
Eu as incerca direct cu medicatie.
trebuie bazin separat pentru tratament sau pun tratamentul in apa (cel cu sarea am inteles trebuie in vas separat nu o sa ma apuc sa sarez tot acvariul)
Pai, daca separi pestele, atunci faci tratament doar in vasul respectiv... daca nu, nu. Vorbind serios, eu as face tratament general, pentru ca nu stii daca nu-s afectati si alti pesti.
care sa fie cauza???? asta ca sa nu mai am surprize pe viitor
iar dupa tratament incep sa ii creasca partile lipsa din inotatoare?
acum o tin in plasa sa nu mai fie stresata si ciugulita
- multumec oricum de rapiditatea cu care am primit sfaturile sunt binevenite cat mai multe sfaturi
Ca si cauze, vorbim de infectii cu bacterii Aeromonas si Pseudomonas... pestele e slabit din motive care tin de calitatea apei, a hranei, din motive de stres, din motive legate de schimbarea brusca a temperaturii apei, etc.
Pe fondul unei rezistente scazute, bacteriile au prins curaj.
Nu e ceva nasol si pestele se vindeca, daca il tratezi cum trebuie.
miticalimona wrote:daca aplic tratamentul in tot acvariul afecteaza cu ceva culturile de bacterii din sump?
Da, orice tratament cu antibiotice afecteaza (mai mult, sau mai putin) culturile de bacterii din filtre... asa e regula, asa functioneaza antibioticele.
Pe de alta parte, nu te gandi ca iti omoara TOATE bacteriile si ca-ti sterilizeaza acvariul!... nici vorba.
Pur si simplu, trebuie doar sa fii atent la cantitatea de mancare (mai putina acum, in perioada tratamentului) si la schimburile de apa (dupa terminarea tratamentului e bine sa faci un schimb serios).
Daca ai si ceva "supa de bacterii" la fiole, e si mai bine!
PS: In cazurile disperate poti lua niste material filtrant din sump si-l poti tine separat, intr-un recipient... o pompa care sa vanture apa si niste mancare pentru bacterii, din cand in cand (ca sa nu moara de foame). Dupa ce termini tratamentul in acvariu, revii cu materialul ala si repopulezi iute restul sumpului.