Cred ca titlul topicului este de vina, dupa 7 pagini de "amenajari" deja nu mai e tentant sa raspunzi, ce se mai poate amenaja atata
Dupa stilul ultimului post in care descriai "jonglatul" cu fertilizanti, parerea mea (adica te rog sa nu o iei in nume de rau) este ca e cam haotic. In sensul regulilor de la jocurile simulatoare de zbor, niciodata nu misti joystick-ul brusc, altfel scapi totul de sub control avionul de nici nu stii.
Asa ca as face un schimb de apa de 50%, eliminat tot ce e cu alge, inceput cu un dozaj minim si cate o mica schimbare doar dupa 2 saptamani, nu cate 3 deodata la 2 zile ... si observat atent ce se intampla. De asemenea, schimburile de apa de 50% saptamanal sunt obligatorii. Exista si alte modalitati de dozare dar toate implica atentie foarte mare si schimbari foarte mici dupa perioade lungi, chiar daca e frustrant la inceput.
La acvariul de 16L asa am procedat. Am pus cat CO2 trebuie ca indicatorul permanent sa stea pe verde ... apoi am adaugat doza recomandata de producator. La inceput au aparut alge caci plantele nu se dezvoltasera inca suficient, asa ca am pus H2O2 ca sa scap de ele, si am continuat caci plantele cresteau. Pana la urma am descoperit ca trebuie sa adaug fier mai mult, dar asta a durat aproape 3 luni pana m-am prins, caci o perioada am pastrat totul constant (2 luni) doar sa vad daca apar alge si cum merg plantele. Totul parea cat de cat stabil ... asa ca mi-am permis sa fac mici 'abateri' in care odata, am dat sa zicem 50% mai mult fertilizant. Si apoi am notat tot ce-am sesizat schimbat - ca apar frunze noi la o planta, ca altele sunt mai verzi, samd. Zic stai, ca e de bine. Apoi saptamana viitoare am schimbat apa 50% si am crescut doza de acel fertilizant doar cu 20% si iar mers asa o luna doar sa vad cum e.
Nu poti jongla cu toate deodata .... nici o sansa atunci sa intelegi, si din dorinta de a o 'drege' cumva se transforma repede in frustrare. Mai bine mai domol dar satisfactiile pe termen lung mai mari