Doctore, da-mi voie sa-ti raspund punctual.
um02122 wrote:Nu te vad bine cu atata coralina si corali duri.
Ori incepi sa dozezi, ori te concentrezi pe corali moi.
Si unca ceva: exista arici de mare care mananca si coralina cu placere.
My 2 cents.
Coralina? Imi place, as vrea sa-mi acopere pietrele si geamul din spate. De ce s-o dau pe mana ariciului?
Corali duri?? Am GSP, Xenia Pulsing, niste Paly si 3-4 ciupercute. Care se incadreaza la corali duri?
um02122 wrote:Te rog sa ma ierti ca nu iti spun cat de bune arata acvariul tau, dar sunt ros de invidie ca ai un acvariu mare si eu nu. Si de indignare ca il tii chel de corali.
Adevarul e ca e greu sa apreciezi din poze(le tale) cat de fain e. Acest acvariu poate fi savurat doar live sau daca rogi pe cineva care se pricepe sa te ajute cu cateva poze.
N-am de ce sa te iert, acvariul nu arata cine stie ce. Imi pare rau ca nu ai un acvariu mai mare, daca te pot ajuta cu ceva, sa-mi spui. Ca il tin fara pesti si corali.. sa fim seriosi. Daca dispuneam de fonduri nu-l tineam asa, momentan rabd pana o sa am bani sa trec strada, apoi mai vorbim.
In ce priveste partea cu pozele, am recunoscut de vreo mie de ori ca sunt praf la capitolul asta. Si da, acvariul e facut sa fie vazut live, imi place sa ma uit zilnic la el, chiar daca e amenajat cu stangacie si are lipsuri.
Indiferent de fotograf, nu cred ca se poate surprinde in poze efectul de profunzime.
Nu mai dau quote, ai mai scris acolo ceva de ordinea adaugarii pestilor, de specii, de lampa.
A avut dreptate koala, aici la Romanica nu e dupa cum planuiesti, ci dupa cum ti se arata. In primul rand, nu sunt fonduri sa cumperi grupurile de pesti asa cum scrie la Pravda. Daca printr-o minune ai lovele, mai mult ca sigur nu gasesti nimic pe stoc (si sa nu uitam ca a inceput sezonul rece, nu prea mai e safe sa trimiti/primesti vietuitoare prin curier). Iar daca esti in situatia mea, astepti sa pice ocazii ieftine pe forum, cum a fost acel Nemo de la colegul Daniel Cazan
Despre lampa am mai scris, am cumparat una din HK:
https://www.aliexpress.com/item/48-120cm-4ft-FullSize-smart-marine-aquarium-led-lighting-coral-reef-saltwater-fishtank-lamp-programmable-timer/32324387308.html
Impreuna cu vanzatorul am configurat-o, in asa fel incat sa incapa in capacul din lemn - si a incaput perfect.
Pentru ca lampa nu are racire activa si e facuta sa stea neacoperita, am adaugat la capac patru ventilatoare (2 in, 2 out). Temperatura in capac se mentine la 23-24 de grade.
Imi place ca e controlabila, ca imprastie lumina uniform fara conuri de umbra, ca are moonlight in functie de programul selectat, ca are functia cu efect de nori.
Nu-mi place ca dimmarea nu e asa cum trebuie (daca la ora 17 e pusa pe 50% iar la ora 18 pe 30%, lumina nu scade treptat, ci sare brusc de la 50 la 30%), nu-mi place ca efectul de nori nu-l pot customiza (sa aleg eu canalele intre care sa se petreaca, asa cum era la controllerul Shubilian, la asta pur si simplu lumina scade in intensitate brusc)
In rest, ma declar multumit de lampa, mai ales ca la momentul x am prins o reducere de pret destul de consistenta.
Cat priveste crema-cremelor.. mie imi place crema in cafea si.. ma opresc aici, ca sunt timid si rusinos.
Spre rusinea mea, nu inteleg abrevierea FTS (fuck that shit?

)
Uite, iti fac placerea aici.
Echipamente:
- bazin L 165cm, l 65cm, h52cm, BA cu 3 tevi de scurgere (de 32)
- bazin colectare apa osmoza
- sump (nu stiu dimensiunile, dar ceva de genul 100cm x45 x45)
- doua reactoare la picatura Shubiliene, pline cu 10 litri de spartura de coral
- skimmer BM NAC 7
- reactor carbune activ (Shubi)
- reactor antifosfati (BM)
- incalzitor extern Hydor 300w
- sistem ATO chinezesc, modificat de mine (+1 extra senzor, pompa de tip Koala)
- sistem cu senzori si electrovalva pentru instalatia de osmoza
- instalatie osmoza Aquili
- pompa de recirculare Jebao DC12000
Stoc viu:
- 6 blenny de Marea Neagra (guvizi, lostrite), introdusi la o saptamana de la startarea bazinului, cu scopul de sacrificiu/ciclare/plm. Jigodiile nu numai ca supravietuiesc, dar o duc bine, prospera.
- 1 Nemo (Amphiprion Chrysogaster, probabil)
- 1 Bat-Crab blue legs, de la Peti
Ierburi:
- GSP, Xenia, ciuperci
Planuri de viitor - in functie de portofel si de ocazie, nimic concret.