[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Jurnal de incepator (54L)  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
anatati
Junior member
[Avatar]

IP:

Sa incep deci jurnalul:

Experienta in acvaristica este foarte vasta, dateaza din septembrie 2009 cand am inceput cu un acvariu de 54l cu toate, dar absolut toate greselile posibile: substrat aiurea (macar nu era colorat), pesti in ziua 2: 2 carasi, 1 betta blue, scalar si sanitari. Plante echinodorus, anubias pe o buturuga, valisneria. [Unii poate au inceput deja sa se distreze; daca nu, oricum cu siguranta voi mai oferi ocazii, stati pe-aproape ]
In ziua 5-6 am dus inapoi porcii de carasi si scalarul am luat gupy la schimb, ajutata si de documentatul pe acest forum. Betta s-a ocupat de 1 gupy am evacuat betta, ceilalti gupy (vreo 4 la numar) nu au suportat conditiile din acvariu si au decedat pe rand in zilele urmatoare. Am ramas cu 2 melci, 4 cory si 2 ventuzosi timp de .... 5 luni, timp in care nu am facut decat de 3 ori schimburi de apa. Uimitor nu am avut alge si acvariul arata ok. Dintr-un impuls supraomenesc sotul s-a apucat intr-o zi de curatenia generala in acvariu ca tot venea Pastele si odata cu geamurile o curatat si acvariul. Cand am venit acasa eu (care intre timpul de 5 luni am pierdut vremea pe forumuri documentandu-ma, deci stiam ceva si cum) am ramas masca aruncase evident toata apa care cel mai probabil era ciclata pentru ca sa, cica, punem noi apa proaspata, curata. Pestii au fost cazati intr-un borcan mare cu apa ... curata de la robinet. Aveau incalzitorul macar.
Ei, dara prostul cand greseste vrea s-o faca bine. Asa ca am pus pietris negru ca asa vazusem noi acvarii frumoase cu pietris negru. De cuart, direct de la sursa de la Evidecor din Timisoara. Care pietris negru de cuart era vopsit ... Iara noi nu l-am lasat minim 7 zile in apa. Nuuuu, ca doar n-am citit cap-coada toate instructiunile. Asta era cam marti. Sambata plecat spre balastiere si am luat cate 2 plase de pietris de rau de diferite granulatii si modele urmand ca acasa sa alegem. Iara curatenie in acvariu, iara n-am pastrat apa (oricum n-avea sens ca mirosea urat de la pietrisul ala vopsit) si am pus pietris de rau 3-6 mm, pestii, plantele tot. Din cei 4 cory si 2 ventuzosi de la inceput numai 2 cory au mai rezistat traumelor.
Dupa 2 saptamani a fost necesar sa introducem 4 SAE si 2 ventuzosi. Au facut curat luna ca deja aveam alge. Dupa 4 saptamani am adus neoni cardinal (10 bucati) si 5 zebre. Dupa inca 5 zile am adus 3 botia (clown loaches). Acuma stiu, e suprapopulat. Stiu si ca botia creste mare si nu are ce cauta in 54 l. DAR nenea mi-a zis ca pot sa-i duc inapoi cand cresc si imi da altii mici. El mi-a spus clar ca pot maxim 2 si de fapt nici aia. Dar pentru ca mai erau acolo in magazin acvaristi care au vorbit cu atata pasiune de botia (mi-au aratat poze si filmulete pe telefon; sigur in 180 l, nu in 54) si mi-au si zis sa iau 3, is micuti acum etc ... am zis hai la atatea greseli ce mai conteaza asta. De fapt cu botia am inceput pentru ca aveam physa... Acum pestii au gris. Au inceput botia si au si neonii. Ii tratam cu Costapur de la Sera. Si poze voi pune repede sa vedeti ce si cum ...
Tehnic vorbind am doar o chestie cu un burete interior dupa ce am scos filtrul intern al acvariului (model acvariu: Aquatlantis Aquaderm 54l) sfatuita din 3 surse. Stiu insa ca iluminatul este arhi-suficient pentru ca am inlocuit complet capacul original cu unul expert-made. Atat despre tehnica.
Hrana congelata. (De mentionat e ca ma aprovizionez cu pesti, hrana, plante si sfaturi de la Sarbu' de pe Vacarescu. Iar asta e informatie relevanta numai pentru timisorenii de pe forum). Pentru ceilalti forumisti: un nene acvarist cu experienta, veterinar de profesie, plante multe si sanatoase si pesti variati. Sfaturile pana acum au fost dezinteresate si, mai ales competente [pentru ca l-am testat].

Intre timp cititul asta care se pare dauneaza grav bugetului familiei m-a dus la alte idei marete: acvariu incastrat in perete, 250 L, biotop cu discusi sau alte ciclide (inca nu sunt decisa desi 90% ma duc pe discusi). Si beneficiez de ajutorul si sfaturile nepretuite al unui expert, nu stiu deocamdata daca e voie sa spun cine, dar ii vom spune generic ... porcu' faraon Proiectul este in curs de calcule, masuratori, furnizori sticla, filtre externe, solutii de decupat peretii fara praf. Si mai ales gasit buget pentru toate. Proiectul va dura si voi incepe jurnal pe el in momentul in care se demareaza macar ... desi poate nu voi rezista sa nu povestesc, avand in vedere ca si noaptea asta visez.

PS: sa-mi spuneti va rog daca forumul suporta diacritice pentru ca daca da, voi scrie cu diacritice.

O zi excelenta,
Tatiana

This message was edited 2 times. Last update was at 22/04/2010 16:49:08

Conventionalitatea este refugiul unei minti adormite!
[Yahoo!]
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

bine ai venit! acvariul incastrat e un proiect indraznet dar de mare efect. cu un asa ajutor sigur o sa iasa ceva fain.

Acvariul meu
[Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

anatati wrote:PS: sa-mi spuneti va rog daca forumul suporta diacritice pentru ca daca da, voi scrie cu diacritice.

Pentru ca afisajul sa fie "corect" pe toate sistemele colegilor nostri, este mai bine fara diacritice.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
puiutu
Junior member
[Avatar]

IP:

Bafta cu acvariul si cu discusii!
Sa ne tii si pe noi la curent cu evolutia.
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Un acvariu incastrat,cu discusii,pe deasupra ,sef de proiect : Faraonu! Trebuie sa fie o chestie deosebit de coolta
Merita urmarit!
[Email]
anatati
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru incurajari. Intr-adevar Faraonu' se dovedeste a fi nepretuit Va voi tine la curent cu proiectul respectiv cand intru in linie dreapta cu pregatirile. Sau, daca nu rezist voi deschide jurnalul mai devreme in care povestesc toate etapele si problemele intampinate (de exemplu cat e Timisoara de mare, n-am gasit sa rezolv cu sticla. Sigur, vreau si sticla pretentioasa...poveste lunga).

Insa pentru ca aici am deschis jurnalul de 54 l (desi imi dau seama ca nu merita mare atentie in comparatie cu celalalt) daca aveti sfaturi, indicatii sau chiar critici (astept critici chiar si despre suprapopulare...) va rog sa nu ezitati

[Yahoo!]
piratul
Junior member
[Avatar]

IP:

Ceau,bafta cu discusi sper sa iasa ceva placut ochiului,si eu vreau discusi dar sincer nu prea am curaj,sunt pretentiosi,iar cu sarbu de pe vacarescu nu a-m prea fost incantat de sfaturile si de felu cum se poarta cu clienti,dar fiecare cu parerea lui.
Bafta

TEXT CENZURAT
[Email] [Yahoo!]
anatati
Junior member
[Avatar]

IP:

Adevarul este ca este putin mai arogant si superior, insa na, nu m-am suparat

[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

anatati wrote:Insa pentru ca aici am deschis jurnalul de 54 l (desi imi dau seama ca nu merita mare atentie in comparatie cu celalalt) daca aveti sfaturi, indicatii sau chiar critici (astept critici chiar si despre suprapopulare...) va rog sa nu ezitati

Pai ce sfaturi si critici sa-ti mai dam ? ...... ti-ai dat deja seama de greselile facute ....... chiar ca le-ai luat pe toate la rind, bine s-a s-a epuizat stocu' .

piratul wrote:iar cu sarbu de pe vacarescu nu a-m prea fost incantat de sfaturile si de felu cum se poarta cu clienti

Din ce stiu despre el, omu' e priceput si aduce diverse chestii mai rare. Io zic sa va bucurati ca-l aveti chiar daca uneori vi se pare ca nu-i chiar conform asteptarilor voastre. Da' hai sa nu-l vorbim de rau in lipsa lui.

Poze: smilie ... Poze cu plante
anatati
Junior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
Pai ce sfaturi si critici sa-ti mai dam ? ...... ti-ai dat deja seama de greselile facute ....... chiar ca le-ai luat pe toate la rind, bine s-a s-a epuizat stocu' .

Stocul?? Da' cum crezi tu ca se epuizeaza stocul de greseli? Nu ne cunosti inca. Aseara am schimbat apa. Incalzitorul este plasat la marginea de sus a acvariul in apa, dar foarte sus, golind apa, incalzitorul a ramas fara apa. Cat am fost dupa galeti etc... se topise deja ventuza aia neagra de plastic ce-l tinea. Noroc ca nu s-a ars incalzitorul. Evident ca tare ne-ar fi prins un fel de articol din asta pentru prosti unde sa scrie: cand faceti schimbul de apa, scoateti tot din priza din acvariu.... Dar na, norocul prostului, deocamdata au scapat si pestii si incalzitorul si bugetul.

Din ce stiu despre el, omu' e priceput si aduce diverse chestii mai rare. Io zic sa va bucurati ca-l aveti chiar daca uneori vi se pare ca nu-i chiar conform asteptarilor voastre. Da' hai sa nu-l vorbim de rau in lipsa lui.

Pe mine Sarbu m-a ajutat foarte mult. Telefonic mi-a explicat pe banii lui peste 30 de minute despre alge. Si pe de o parte e normal sa te distreze "prostioarele" de incepator ca de, oameni suntem si eu ma distrez de traduceri prost facute.

[Yahoo!]
fishyman
Membru de baza
[Avatar]
IP:

anatati wrote:cand faceti schimbul de apa, scoateti tot din priza din acvariu...

... si sa nu uitam sa punem sub tensiune, dupa ce am terminat schimbul de apa. A patit unul asa Odata a uitat sa dea drumul la filtru dupa o curatire a mediilor, asta a fost seara, iar dimineata s-a trezit cu o ceata deasa in acvariu. Alta data a uitat sa cupleze incalzitorul si peste 2 zile a observat ca pestii sunt cam prea agitati.
Asa ca, cat traim invatam, dar mai si uitam din ce am invatat.

acvariul meu
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

anatati wrote:Incalzitorul este plasat la marginea de sus a acvariul in apa, dar foarte sus, golind apa, incalzitorul a ramas fara apa. Cat am fost dupa galeti etc... se topise deja ventuza aia neagra de plastic ce-l tinea. Noroc ca nu s-a ars incalzitorul.

Greseala asta am facut-o si io ....... cu consecinte mult mai dramatice . Incalzitoru' nu avea ventuza si statea aproape de geamu' din spate al acvariului, geam care a crapat de la caldura incalzitorului ....... acuma-mi vine sa rid ....... atunci simteam altfel ........

Poze: smilie ... Poze cu plante
anatati
Junior member
[Avatar]

IP:

Deci: cum ventuzele s-au topit am tot insistat la sot sa lase incalzitorul asa, fara ventuze. Noroc mare ca tehnica lui a prevalat, altfel, cine stie ce crapa si la noi. Pana la urma insa o ventuza sa reusit sa o salveze, iar pe cealalta a gasit s-o inlocuiasca.

Totusi, despre suprapopulare nu zice nimeni nimic. Nu ma cearta, nu-mi interzice, nu-mi ordona sa dau botia aia ... O iau ca pe un semn ca nu-i extrem de grav?

[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

anatati wrote:Totusi, despre suprapopulare nu zice nimeni nimic. Nu ma cearta, nu-mi interzice, nu-mi ordona sa dau botia aia ... O iau ca pe un semn ca nu-i extrem de grav?

Pai probabil ca nu am fost foarte atenti, sau nu s-a dorit a-ti fi taiat avantu muncitoresc
Uite aici cateva date interesante despre Botia; cred ca pe astia ii ai si tu. In primul rand, dimensiunea. Cresc mult. In al doi-lea rand, sunt pesti agresivi cu unele specii.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
anatati
Junior member
[Avatar]

IP:

Alber, multumesc de link. Am mai citit si eu despre Clown Loaches. Stiam de cand i-am luat, am fost avertizata ca vor creste mult, dar tot asa mi-a spus nenea acvaristu' ca pot sa-i duc inapoi si-mi da altii si tot asa [asta daca nu mai voi hotari sa fac un acvariu mai mare pentru o "scoala" de cloawn loaches Dreptate a avut. Acvariu mai mare vine. Dar pentru discusi].
De fapt initial l-am luat numai sa ne scape de physa pentru ca altfel noi voiam numai si numai neoni rosii, acvariul fiind mic. Apoi, afland ca le place in grup am zis sa nu las numai unul singur.
Oricum, azi am pierdut unul Extrem de scurt si bizar, cand s-a intors sotul acasa de la serviciu l-a gasit respirand greu, gura umflata, si pete rosii undeva sub nivelul gurii. Dimineata fusese in regula. Ii monitorizam cu atentie pe ceilalti pesti din acvariu acum.

Salutari,
Tatiana

[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

anatati wrote:sa ne scape de physa

Melcii sunt buni in acvariu. Papa resturi, papa frunze moarte, aerisesc substratul, si sunt parte din habitat. Populatia de melci poate fi tinuta sub control foarte usor, atunci cand acvariul este echilibrat, iar pestii hraniti corespunzator.
Daca ramane multa hrana nemancata, melcii vor prospera. Hraneste pestii doar cat mananca, fara ca mancarea sa ajunga pe fundul acvariului. In acest fel, vei avea melci exact cat trebuie.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
anatati
Junior member
[Avatar]

IP:

Hm! Interesant. Mie intotdeauna mi s-a parut ca un acvariu cu invadat de physa arata neingrijit. Imi plac pomacea si am vazut in diverse poze ca exista diferite culori. Avea cineva un melc rosu ... superb. N-am reusit sa aflu cum ii zice

[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: