Cu toti stim, pentru pestisorii din acvariu, aprinderea si stingerea luminii brusc, reprezinta un stress. De aceea de mult ma gandesc la un dispozitiv electronic care prin procese digitale-electronice sa poate simula rasaritul si apusul soarelui. Pe net am gasit multe discutii referitor la aceasta tema dar nu am gasit nici-o descriere concreta. Utilitatea nu contesta nimeni, ganditi-va: ce frumos ar fii sa privesti un apus de soare in acvariul tau!
Unii, chiar au reusit sa faca DIY desi nu pare deloc bricoleala.
Germanii chiar au scos pe piata un astfel de dispozitiv, foarte ingenios de altfel cu mai multe programe, care pui in loc de starter si totul s-a rezolvat: aparatul se numeste Aqua - Memolux si arata asa:
o descriere gasiti
aici. ...sau
aici pentru cine stie germana. In magazinele din romania inca nu am vazut acest produs.
Am mai auzit diverse metode DIY, cu lampa de la ikea, cu temporizator cu condensatori care se incarca si se descarca...
Eu din pacate sunt analfabet la electronica, dar am observat ca multi coforumisti sunt priceputi in domeniu. Poate cineva chiar fabrica sau vine o idee cum am putea face acasa asa ceva.
In principiu, cerintele ar fi:
un dispozitiv care sa controleze lumina/voltajul de la 0-100% si inversacest "rasarit" si "apus" sa tine cam 30 de minutesursa de lumina dinamica sa fie din aceleasi corpuri de iluminat care folosim pentru plantesau nu: se poate confectiona din leduri sau becuri incandescente care suporta mai bine variatiile de tensiune
ideal ar fii ca acest dispozitiv sa controleze si temperatura apei, evident aceasta perioada fiind mai lunga de 30 min.si daca e sa complicam, am putea sa legam si sistemul de dozare a CO2ului sau a solutiilor de fertilizare
Astept idei, pareri, sugestii.
Gy