iata ca dupa o pauza de aproape un trimestru, ma incumet sa readuc la viata acest topic..nu as fi facut o daca nu aveam vesti bune
dar mai intai, vreau sa mi cer scuze tuturor celor care au urmarit evolutia acestui proiect pentru faptul ca am disparut subit fara sa dau nicio explicatie..motivul a fost pierderea intregii populatii de pesti din acest acvariu, fapt ce ne a afectat enorm atat pe mine cat si pe prietena mea..am mai pierdut pesti dar niciodata un acvariu intreg..
o mare parte din vina o port chiar eu desi nici acum nu sunt 100% sigur in privinta factorului determinant al tragediei..in linii mari, ce s a intamplat: dupa introducerea unor exemplare noi in acvariu, am observat unele simptome de infestare cu paraziti externi; Si uite asa, obsedat de sanatatea acelui acavriu, am luat decizia de a le a aplica un tratament cu Zentel, un medicament similar Decaris ului. am respectat dozajul recomandat; a2a zi le am schimbat 1/3 din apa; pana aici , nimic nu prevestea dezastrul . asta se intampla intr o duminica. miercuri, am zis sa le mai fac un schimb de apa. de data asta a fost mai mult de 1/3. joi, prietena mea a ajuns mai devreme acasa si, din pacate pentru ea, a fost prima care a descoperit tragedia _ toti pestii erau morti...
ce a urmat nu mai are rost sa va povestesc...
daca tratamentul a fost de vina sau schimbul de apa, caliatea apei ori au suferit vreun soc de pH, nu pot sa ma pronunt...oricum este cea mai grea pierdere pe care am suferit o de cand m am apucat de acvaristica ...
am avut noroc ca in celelalte acvariu mai aveam cateva exemplare mai deosebite si multi pui..
am luat o de la zero..apa din acvariu s a incapatanat sa devina clara mult timp, semn ca echilibrul era departe de a se reinstala...au fost zile in care nu mi venea sa ma mai uit la el...
acum, lucrurile s au indreptat..apa e limpede.. chiar si dupa ce am lipsit 2 saptamani de acasa, am fost placut surprins sa gasesc apa curata iar pestii, vigurosi si sanatosi.
am reusit sa mi refac colectivul...am revenit duminica noaptea de pe meleaguri straine cu ceva exemplare pe care mi le doream foare mult iar aici nu prea aveam sanse sa le gasesc ..
daca Calinu este, de azi incolo, poate* unicul posesor in Romanica de Tropheus Chaitika asa, imi place sa cred ca sunt, daca nu singurul, cu siguranta , fericitul posesor a unui grup de 5 monstruleti juvenili de Aristochromis christyi, pe care numai mama lor (si cu mine) le poate iubi mutra ciudata dar interesanta de aristocrat roman cu nasul coroiat ..despre comportamentul lor cu siguranta o sa am ce sa va povestesc pentru ca deja am observat cum incearca sa vaneze puii de fryeri.
pe langa acestia, ca si noutati mai mentionez Placidochromis phenochilius Tanzania, Protomelas similis(o prezenta destul de rara cel putin la noi), Otopharinx lithobates Zimbabwe Rock.
am un clip filmat chiar astazi ..sper sa va placa
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Sincere condoleante crys,se mai intampla,cert e ca revii in forta,nu stiu cum reusesti mereu sa faci rost de exemplare asa frumoase,o sa te rog pe viitor sa ma ajuti si pe mine sa procur ceva pesti frumosi pentru un proiect ca nu se mai poate,prea raman cu gura cascata cand vad mereu ce pesti ai.
Sa-ti traiasca(de data asta) si sa te bucuri mult de ei.
Acel firefish(daca nu ma insel) e criminal.Tine-o tot asa!
p.s. : mai tine-ne la curent cum decurg treburile si ce achizitii noi mai faci sa ne clatim si noi ochii
This message was edited 1 time. Last update was at 10/08/2010 01:28:33
va mai retin atentia cu un filmulet similar celui anterior dar , zic eu, realizat mai binisor...incerc sa mi reintru in mana
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cu foarte mare nerabdare am dat click pe filmulet, banuind de fapt un comportament tipic masculin de stabilire a ierarhiei, care comportament e foarte asemanator cu cel de breeding, doar ca nu apare tremuratul ci doar un fel de curtare, cu aripioarele mult intinse, corpurile frecandu-se usor, pestii rotindu-se unul in jurul celuilalt. Daaaar...vazand clipul, am realizat ca e vorba de-o sexare in toata puterea cuvantului. Da' Cristi....icrele...unde-s icrele? E clar...ori rosu ala e femela...le-o fi scapat asiaticilor vreo femela....ori ai pesti dosisti ...groaznic... ...pasiunea ta de acvarist inrait a fost grav atinsa ...curand va trebui sa-ti faci probleme si despre restul pestilor din acvariu, doar tulburarile astea comportamentale se transmit si apar la orice varsta Pestii tai or sa transforme acest topic, de altfel foarte interesant pana acum, intr-un topic de bascalie ...io cred ca nu le oferi conditii decente pestilor...e ca-n armata, sau puscarie....tooo many testosteron :18:
Porcu wrote:Ma bucur c-a trecut pauza si ti-ai revenit dupa trauma, remarc si pozele de calitate .......
multam fain, Mare Faraon!
intr adevar, bine spus, trauma*.. ma rog..
pozele nu s de cea mai buna calitate ..personajele din ele , insa, compenseaza
iata cateva poze cu cei 2 masculi de Fossorochromis rostratus..nu are cum sa nu te impresioneze nebunia de culori..un lucru este sigur..capteaza toata atentia privitorului
mi as dori foarte mult ca aceasta specie sa castige teren in preferintele celor care au africani ..poate ii voi dedica un topic in care sa discutam vis a vis de toate aspectele care tin de acesta specie
...desi ajunge la dimensiuni impresionante, asta fiind si principalul inconvenient , nu prezinta niciun fel de pericol pentru speciile mai mici, este un peste foarte linistit , impunator..
This message was edited 2 times. Last update was at 05/09/2010 17:00:49
pentru cei care mai au timp de vizionat filmulete si bineinteles pentru acei care iubesc africanii ..le retin atentia cu aceste clipuri, in incercarea de a mai misca oleaca acest topic.
sunt facute la cateva zile distanta..
pestanii evolueaza bine..fara probleme deosebite...se indreapta catre dimensiunile XXL ..apa de Bucharest imi face sila in continuare iar lor le provoaca "alergii" traiasca Apa Nova cu neamu lor cu tot cam atat cu consideratiunile in acest monolog..
s auzim de bine!
Agitatie mare p'acolo Desi nu sunt eu fan Haps, ai niste "monstrii" superbi.
Am observat curentul mare din acvariu. Stiu ca e benefic pentru africani, sa fie mai vigurosi, dar nu e prea puternic? Sa nu oboseasca de la atata tras de fiare Ai curatat algele de pe decor si pietre?
Si inca o intrebare... "Bibanii" aia argintii cu dunga neagra au ceva special la comportament, ca legat de aspect nu par atragatori?
pomi wrote:Agitatie mare p'acolo Desi nu sunt eu fan Haps, ai niste "monstrii" superbi.
Am observat curentul mare din acvariu. Stiu ca e benefic pentru africani, sa fie mai vigurosi, dar nu e prea puternic? Sa nu oboseasca de la atata tras de fiare Ai curatat algele de pe decor si pietre?
Si inca o intrebare... "Bibanii" aia argintii cu dunga neagra au ceva special la comportament, ca legat de aspect nu par atragatori?
multumesc mult @pomi! de ai tai vegetarieni* pot spune acelasi lucru
ai observat bine..curentul este foarte puternic..uneori pune probleme la inaintare chiar si exemplarelor mari ..dar cred ca avantajul unei circulatii superioare si implicit o buna oxigenare a apei face ca insesizabile acele mici inconveniente...cele 2 pompe Eheim Compact din spatele decorului misca in jur de 4500l/h nemaipunand la socoteala canistra externa...chiar si in zilele fierbinti cu aglomeratia de rigoare, nu i am vazut vreodata ca acuza o lipsa a oxigenului...asta ma face sa recomand tuturor acest curent puternic in acvarii.
iar de influenta benefica asupra musculaturii si cresterii viguroase a pestilor, nu detin date certe despre aceasta dar prin analogie se poate spune ca aceasta exista atata timpcat pestii sunt fortati sa lupte* permanent in curent
nu am intervenit deloc asupra algelor ..abia daca am sters de cateva ori geamul din fata..algele au avut o regresie a dezvoltarii legata strict de durata iluminarii si de disparitia celor 2 neoane Sera Deep Sea..de cand au inceput caldurile, pentru a nu mai adauga o sursa de fierbinteala - apa avand o temperatura constanta de 30-31 gr.- le am redus iluminarea dela 12 sau chiar 16 la 6 ore pe zi,in general dupa amiaza de la ora 17 incolo.asta coroborat cu scoaterea celor 2 neoane , a dus la disparitia algelor verzi de pe decor..pentru minenu eo nenorocire..stiucile*nu pasc iarba* dar imi doresc ca algele sa apara din nou pentru aspectul acvariului.
"bibanii argintii"?!hmm..care dintre ei..sunt 2 specii de pradatori acolo, care au dunga si prezinta caracteristici bizare ale corpului(botului in special).
Dimidiochromis compressiceps- acele stiuci cu botul alungit - nu sunt o noutate, ii gasesti relativ usor si pe la noi- sunt aparte si ei..
Dar cred ca tu te referi la Aristochromis chrystyi- Malawi Hawk- care e cu totul altceva*..
..un grup de 5 indivizi inca puiandri desi au in jur de 10cm ..de aici si lipsa unui colorit atragator ca majoritatea haplocrominelor mari..dar se vor transforma in cel mult 6 luni ..intr adevar, nu toata lumea ar putea sa indrageasca un peste cu chip ciudat, care prezinta un fel de nas* coroiat, ca al aristocratilor romani ..sunt frumosi de urati ce sunt! mi i doream f mult..in primele posturi, pomeneam de ei inacel wish-list..Crede ma ca am fost socat sa i gasesc ..de obicei, inafara ti i aduce doar pe comanda..faptul ca am reusit sa i cumpar si sa i aduc cu bine acasa, dupa un drum de 13 ore de condus aproape fara oprire numai in tara de la granita, a fost ca cireasa de pe tort..a meritat din plin stresul, efortul..
ca si comportament, pot sa ti spun ca este unic felul in care vaneaza..nu sunt adeptul violentelor, insa am fost martorul unor tentative de atac asupra puiutilor de Fryeri..se inclina pe o parte si tintesc numai capul..daca te uiti atent si la clipurile mai vechi, o sa vezi la ce ma refer..cu toate acestea nu e un peste agresiv..pot spune ca mbunele sunt de 10 ori mai rele decat acestia..va trebui sa am grija ca dimensiunea minima a celorlati pesti sa fie in jurul a10cm,asa incat soimii* sa nu aiba motive de a exersa tehnicile de vanatoare.
cred ca tendinta de a respinge din start un lucru neobisnuit sau cu un aspect neconventional, asa cum este si cazul acestor "Malawi freaks", are la baza in primul rand lipsa unor informatii minimale despre acel lucru. suntem tentati- probabil ca asa suntem construiti, sa incadram in anumite tipare, tot ceea ce ne inconjoara, sa impartim in alb si negru, urat si frumos etc..eu am reusit sa vad frumusetea acestor pesti dincolo de aspectul catalogat de majoritate drept hidos si pot spune ca pe zi ce trece ii gasesc mai interesanti ..si nu numai pe ei...poate ca sunt defect* dar fiecare cu pasarelele lui...
This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2010 20:00:20
Nu te lasi !!! Cunoscand bazinul si pestii indeaproape nu pot spune decat ca (virgula) cuvintele sunt de prisos, iar cine vrea sa vada un bazin adevarat, de aproape, sa se inscrie pe lista, iar Cristi sa "taie" bilete !
salutare!
incep prin a va spune ca pe 31 decembrie trebuia sa plec din tara pentru o saptamana, insa exact inainte sa plecam la aeroport, la o ultima verificare a acvariilor, am descoperit o surpriza ca de sfarsit de an, o grozavie* in acvariul cu mostri..
desi, mai mult ca sigur, imaginile si videoclipul facute atunci vor trezi reactii contradictorii, imi asum acest fapt si pe mine m au incercat sentimente de acest gen..pe de o parte, pe latura subiectiva, mila si parere de rau, iar pe de alta parte, emotii si de ce nu entuziasm in fata naturii care si urmeaza cursul..
in cateva cuvinte, despre ce este vorba?! masculul cel mai aratos din grupul de Aristochromis christyi se pare ca in acea dimineata a reusit sa si arate adevarata sa natura..cea de pradator..victima este un Acei de 5 cm ...incercarile de pana atunci nu au fost cu finalizare...
clipul contine si comentariile consoartei ..enjoy!
Cea mai de efect si incontestabila dovada care demonstreaza (daca mai era cazul) ca in acvariile noastre nu se tin impreuna mbunele cu rapitoarele astea stiucoase de haplocrominae...decat daca suntem "pregatiti" sufleteste pentru astfel de pierderi....si Aristo e tinerel...ce s-ar putea intampla cu un P acei adult, de 10 cm cand il ataca un Aristo de 30 cm???
Bine, la tine Cris optiunea e clara si e cunoscuta. Sunt insa multi care ii tin impreuna si merg pe principiul...se poate si asa.
In natura e cu totul altceva si scene din acestea sunt frecvente, mbunele fiind, de fapt, hrana ptr rapitorii acestia.
L-a inghitit pana la urma, ca din film nu prea pare ca poate. Daca de pe acum "isi face mana", nu prea vad bine pestii sub 10 cm din bazin
cu temerea ca nu l va putea inghite am plecat si eu ..pestii i am lasat in grija unui prieten ..din cate mi a spus, a doua zi , el nu a observat nimic nelalocul lui in acvariu..deci, putem banui ca a reusit sa l inghita pana la urma..
intr adevar, atunci cand vor ajunge la maturitate, riscul ca pestii de pana in 10cm sa dispara din bazin este destul de mare...insa, asa cum rata de reusita a atacurilor marilor pradatori din savanele africane este destul de mica, din cate am observat , acest lucru se aplica si lor...de incercat , incearca sa atace destul de des, insa se limiteaza doar la a se posta in pozitia specifica fara insa a trece la atacul propriu zis.
cum ar zice metallica : sad but true !.......selectia naturala....
un lucru e cert. cind or sa ajunga pestanii la maturitate poti sa stai linistit daca iti intra hotii in casa , iar tu trebuie sa te porti frumos cu ei