[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
um02122's Lagoon  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Imi place, DA!... de fapt, imi place acvariul cu totul. Are asa, un aer foarte "natural".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Da, e foarte frumos!

My nano reef

[Email]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Desi sunt adeptul acvariului biotop (vs steril si ultra low nutrients), in acest acvariu am evitat diversitatea din celelalte: nu am pus bristle worms, nici brittle stars, nici aiptasia, nici alte anemone. M-am limitat la asterina si hermiti si cativa feather duster de pe cochiliile hermitilor. De asemenea, singurii melci sunt micutii columbelizi. Nu am adaugat creveti (in afara de alpheus).
Am facut multiple dozari cu copepozi. Per total mult mai steril decat obisnuiesc, dar am vrut sa evit anumite neplaceri intalnite anterior. De asemenea, am plantat doar fragmente de corali pusi de mine pe baze de ceramica nefolosite anterior, ca sa reduc riscul de contaminare cu aiptasia.

This message was edited 1 time. Last update was at 31/12/2014 01:06:19

[Avatar]

IP:

Azi m-am nimerit pe langa acvariu intr-un moment cu lumina buna si locatari cu chef de pozat. Pun una care mi-a placut in mod deosebit. More to come.

[Thumb - 20150106_133747_20150106154330334.jpg]

[Avatar]

IP:

Wow, super misto! Atat poza (bine surprinsa), cat si pestanul.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Acesta era masculul, care iesise la cersit pentru ca azi nu am hranit cu frozen. El este seful in acvariu. Pestele asta nu se teme absolut deloc de mine. Daca bag batul sa repozitionez ceva, pot sa-l imping mai incolo si nu se sperie. Singura manevra care-l trimite inapoi in gaura este bagatul mainii in acvariu si chiar si atunci, numai daca ma apropii de el. Parerea mea este ca acest peste este specia de Amblyeleotris cu cea mai mare personalitate. Cel din display de la Bracknell fugarea pestii mari din display (chirurgii, foxface, etc.). Daca vrei sa-ti iei un watchman goby pentru un acvariu mare cu pesti mari si activi, acesta este cel pe care rar nu o sa-l vezi afara din vizuina. Plus ca in flash-urile de agresivitate, culorile se aprind si fondul devine din crem deschis aproape negru.

[Avatar]

IP:

Am reusit sa il surprind cu toate aripioarele extinse intr-o criza de afect. (inotatoarea anala arata intr-un mare fel, cred ca e a doua oara cand o vad de cand am acesti pesti).

[Avatar]

IP:

Pe 18 ianuarie (duminica) mi-au murit cei doi coral goby galbeni si exemplarul de Helfrichi Firefish care era in plus (s-a format o pereche).

Respirau foarte repede, apoi foarte repede si superficial. Am facut un schimb de apa si asta a readus linistea in restul locatarilor, dar pentru acei trei pesti a fost prea tarziu. NO3 2.5 pe Salifert. Gobiodonii nu aveau alte semne de boala, dar Helfrichi avea de asemenea scuame pe piele, desi ochii erau clari.

Azi am aruncat o privire mai atenta la masculul de A. latifasciata. Are si el scuame pe lateralele corpului. Azi NO3 1 pe Salifert. Macar stiu ca BioNitratEx functioneaza si aici.

Am lasat Helfrichi sa se descompuna intr-un recipient inchis cu apa sarata proaspat preparata, aerata cu pompa de aer prin tub de aer de 6 mm rigid, suficient cat sa tina suspensiile in miscare. Voi incerca sa colectez sedimentul si sa arunc o privire la microscop in cautare de raspunsuri. Banuiesc ca vinovatul e parazitul extern pe care l-am adus cu Helfrichi in acest acvariu (vezi posturile anterioare pentru poze si film).

This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2015 01:17:25

[Avatar]

IP:

Azi am vazut femela de Yasha goby pentru prima data pe anul acesta. Ultima data am vazut-o prin decembrie, inainte sa iau vacanta.

[Avatar]

IP:

foarte frumoasa captura video.ozi buna.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Azi mi-a atras sotia atentia ca am un peste pe parchet. Era masculul de Amblyeleotris latifasciata. Nu stiu cum a reusit sa sara, acvariul e acoperit cu eggcrate si peste el am plasa fina de plastic.

Partea buna e ca acum va fi pace in acvariu, acest peste tinea pe toti ceilalti in "varful picioarelor".

Acum vad ca blennyul a inceput sa stea la vedere, iar Nemateleotris helfrichi au inceput sa exploreze gaurile din nisip. Desigur, pistol shrimpul nu a apreciat si a inceput sa-i impuste in fata.

Sper ca femela sa isi recastige locul in vizuina. Pe viitor o sa incerc cu un mascul mai mic, acesta o batea de trei ori pe zi. De asemenea, sper sa vad mai des perechea de Yasha goby.

[Thumb - 20150106_133844_20150211194823620.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 12/02/2015 00:00:46

[Avatar]

IP:

Am decis sa vin cu un update.
Masuratorile oficiale 12 cm cu coada.

[Thumb - 20150213_142306.jpg]

[Thumb - 20150213_142234.jpg]

[Avatar]

IP:

Si update cu pestii vii:

[Thumb - 20150213_142636.jpg]

[Thumb - 20150213_142600.jpg]

[Avatar]

IP:

FTS:

[Thumb - 20150213_142522.jpg]

[Avatar]

IP:

Andrei, nu stiu ce comportament au pestanii aia ai tai... da' bazinul pare mic, pentru un peste de 12 cm.

um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Sunt de acord ca bazinul e prea mic pentru o pereche de A. latifasciata.

Cand i-am luat erau mai micuti, stiam ca se fac mari pentru ca il vazusem pe cel din diplayul de la Bracknell, care nu pare mic in acvariul acela imens.

LiveAquaria recomanda un minim de 10 US Gallons pentru speciile de Amblyeleotris, chiar si pentru cele mari, gen A. aurora (10.16 cm), A. randalli (max. 11.43 cm), A. steinitzi (max 12.7 cm).

Acvariul initial era de 25L, am renuntat pentru acesta de 40L exact in ideea ca au nevoie de spatiu mai mult, dar acesta era maximul pe care l-a permis dulapul din hol. Am incercat prin aquascape sa optimizez spatiul vital cu aproape toata piatra ingropata sau foarte putin peste nivelul nisipului, dar cu suficiente spatii pentru ascuns.

Din experienta mea actuala, as zice ca un A. latifaciata are nevoie de minim 15-20 US Gallons (50-75L), iar o pereche de probabil 50 US Gallons (200L).
Continui sa cred ca aceasta specie are o agresivitate mai mare decat altele, intrucat am tinut perechea de A. wheeleri in 23L de apa fara nici un eveniment agresiv.

[Avatar]

IP:

Cred ca am inteles in sfarsit ce s-a intamplat.

E pentru prima data cand am un sef in acvariu. M-am documentat putin: seful unui acvariu e pestele dominant. E important sa ai un sef pentru a evita conflictele serioase intr-un acvariu. La modul ideal, e un peste puternic, capabil sa bata orice peste din acvariu, dar care nu o face. Rolul lui e sa opreasca orice bataie serioasa intre oricare alti doi pesti. Daca e prea agresiv si bate toti pestii cand ii prinde, se recomanda a. adaugarea altui peste mai agresiv care sa preia rolul de peste dominant sau b. scoaterea sefului si inlocuirea sa cu un peste mai putin agresiv. Varianta c. este sa trimiti pestele agresiv intr-o vacanta (in sump, alt acvariu, acvariu de carantina etc.) care sa permita o redistribuire a rolurilor si reintroducerea ulterioara.

Pentru mine a. nu era o optiune, b. nu era dezirabil, dar c. era perfect acceptabil. Din fericire pentru pestii ceilalti, seful a urmat o a patra optiune, dar in 9 din 10 cazuri lucrurile ar fi sfarsit prost pentru ceilalti pesti.

De ce nu vrem agresivitate sistematica in acvariile noastre: pentru ca pestii stresati se imbolnavesc mult mai usor. Iar in cazul bolilor parazitare (ich, velvet), odata boala aparuta la un peste, se umbolnavesc toti, inclusiv cei agresivi. In plus, pestele care agreseaza nu este in mod paradoxal nestresat. Unul din motivele agresivitatii exagerate este lipsa unui minim de conditii (spatiu, apa curata.

[Avatar]

IP:

Si acest acvariu a avut parte de o curatare sistematica duminica trecuta.
Am schimbat vata din filtru, am curatat sticla din fata si cea laterala, am curatat cupa de la skimmer, am rearanjat cativa corali din cei rapusi de crevete in interes ingineresc, am adaugat un schelet de barnacles, cu intentia de a oferi o casa pentru blenny, am adaugat un gorgonian alb (asa zis fotosintetic, dar se pare ca m-a pacalit vanzatorul si m-am ales cu unul din cei mai frumosi si dificili gorgonieni azoox) si am facut vreo doua poze pentru forum.

Acvariul a capatat o vegetatie luxurianta de GHA, care creste pe geamul din spate, pe filtru, pe skimmer, pe radacinile de mangrove, mai putin pe piatra care a trecut deja cu succes prin faza de GHA. Alta problema este aparitia catorva puisori de Aiptasia, pe care i-am tratat cu zero toleranta (cei de pe radacinile de mangrove au stat vreo doua ore in apa de la robinet, apoi i-am masat usor de pe redacini, cei de pe piatra i-am razuit la robinet sub apa fierbinte, am aruncat direct in gunoi fragii de zoa contaminati etc.) Din pacate, stiu ca e imposibil sa le fi venit toturor de hac.

Oare preparearea pietrii vii sau a scheletului de coral (care acum a devenit viu) prin introducere in inalbitor timp de vreo zi imi va deteriora piatra si in alt fel decat prin omorarea filtrului biologic si a oricaror animale si plante care au crescut pe ea? Ma bate gandul ca la inchiderea acvariilor sa reciclez piatra prin curatare completa in inalbitor si apoi preparare in apa de osmoza cu carbon activ si rowaphos, apoi introducere in apa sarata cu bacterii nitrificatoare.

Si pozele:

[Thumb - 2015-03-23 14.33.10.jpg]

[Thumb - 2015-03-23 14.33.21.jpg]

[Thumb - 2015-03-23 14.33.38.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 23/03/2015 23:18:09

[Avatar]

IP:

Femela de Amblyeleotris latifasciata. Acum a prins curaj, e pe afara mai tot timpul, nu se sperie de niciun peste si nici nu am vazut comportament agresiv spre alti pesti. Caut saptamanal pe la cele trei magazine din apropiere un mascul micut, dar deocamdata nu s-a ivit unul. Am ezitat sa dau comanda pentru ca nu vreau sa ma simt obligat sa cumpar pestele, prefer sa astept pana cand apare unul in magazin si sa il evaluez acolo pe o perioada de cateva saptamani pentru semne de boala.

[Thumb - 2015-03-23 14.34.44.jpg]

[Thumb - 2015-03-23 14.34.42.jpg]

[Avatar]

IP:

um02122 wrote:Femela de Amblyeleotris latifasciata. Acum a prins curaj, e pe afara mai tot timpul, nu se sperie de niciun peste si nici nu am vazut comportament agresiv spre alti pesti. Caut saptamanal pe la cele trei magazine din apropiere un mascul micut, dar deocamdata nu s-a ivit unul. Am ezitat sa dau comanda pentru ca nu vreau sa ma simt obligat sa cumpar pestele, prefer sa astept pana cand apare unul in magazin si sa il evaluez acolo pe o perioada de cateva saptamani pentru semne de boala.

Deci ai vezi in magazin ceva ce ai vrea si ai rabdare cateva saptamani pana cand esti sigur ca e ok? Wow, n-as putea

um02122 wrote:
Legat de overflow-ul acela, ia-ti un senzor de apa pentru podea cu un sunet placut, ca sa nu adauge la stresul provocat de apa pe care o sa o ai pe jos la prima inundatie.

elven wrote:Piatra uscata pt un incepator in tainele marinelor este precum un ou Kinder fara surpriza.

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: