[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Jurnal - acvariu cu africani  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Buna seara !

In primul rand multumesc pentru ajutor !

Am desenat cele 2 sisteme de filtrare care s-au prezentat aici - una mai complicata inspirata din sump-urile la care a contribuit Dragos, si una mai simpla sugerata de Koala.

Ar trebui sa arata cam asa in viziunea mea:

image

Cred ca fiecare are avantaje si dezavantaje. Eu as merge pe verianta 1 pentru ca mi se pare important acel circuit descendent si apoi ascendent pe primele doua camere - cred ca multe dejectii raman acolo si se pot curata relativ usor. Varianta 2 in schimb este de o simplitate rarisima si are avantajul ca trebuie sa se intample o catastrofa ca sa nu mearga (mai simplu de atat nu se poate).

Mai studiez si astept parerile voastre.

Multumesc !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
YDarius
Senior member
[Avatar]

IP:

Vrei neaparat sa faci 4 camere ? Poti sa faci prima varianta cu 3 camere, in prima burete, a 2-a matrix, a 3-a pompa. Nu inteleg de ce te complici cu atatea camere, Matrix este mai bun decat Micromec, deci nu are rost sa folosesti 2 materiale, matrix fiind suficient. Incalzitorul nu are nevoie de o camera separata, poti sa il bagi in aceeasi camera cu pompa de recirculare. O sa iti atasez poza cu sumpul facut de mine, poate te ajuta..
image

In prima camera poti pune buretele, in camera 2 poti pune matrix iar in camera 3 pompa.
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Sa inteleg ca varianta castigatoare ar trebui sa arate cam asa ?

image

Cred ca ar putea functiona ... Pare OK din toate punctele de vedere.

@ Darius - nu stiu ce inseamna skimmer in acvaristica - stiu cum arata skimmerele la piscine pentru ca am proiectat cateva. Daca e cam acelasi lucru ca la piscine nu inteleg schema filtrului tau pentru ca in compartimentul din mijloc apa cam stagneaza. Sigur e ceva care imi scapa.

@ Koala - nu stau sa desenez bilutele din sectiunea acvariului Am un soft numit Archicad care face asta ... Am 100 de hasuri de toate felurile pentru a reprezenta diferite materiale in detaliile de arhitectura. Daca as desena bilutele la fiecare cred ca m-as duce cu capul

Hai ca incet incet o sa iasa si filtrul meu.

Numai bine !

[Yahoo!]
YDarius
Senior member
[Avatar]

IP:

Din punctul meu de vedere este varianta castigatoare
Apa nu stagneaza in compartimentul skimmerului pt ca o trage pompa. Designul este pt acvariul meu, nu am mai stat sa sterg scrisul
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Arhitectule, eu sunt un tip comod si toata viata am cautat sa fac lucrurile cat mai simplu... e valabil si pentru acvaristica.

- nu te complica inutil, alege varianta nr.2 (din postul #101, ala de sus),
- am avut o asemenea schema in bazinul cu astronotusi... este functionala si extrem de fiabila... e simplu de scos/curatat buretele.
- daca pui buretii in pozitie verticala, o sa vezi ca toata mizeria se va scurge din ei (cand o sa vrei sa-i scoti si sa-i speli).
- teava aia pe care ai prevazut-o pentru scoaterea "saptamanala" a dejectiilor este cam degeaba pusa.

a) In spatiul ala de jos nu vor ajunge niciun fel de dejectii... totul se va opri in burete... acolo vei avea doar mici depuneri de detritus fin, ca un fel de praf.
b) Teava aia nu "va trage" decat pe o suprafata mica din jurul ei... nu-ti inchipui ca vei putea sa cureti toata suprafata de sub sita perforata!

- in varianta pe care ti-o sugerez eu, spatiul aflat sub sita perforata este "deschis" si comunica cu camera pompei,
- e usor de curatat si ai acces la acel spatiu fara sa trebuiasca sa scoti toate materialele filtrante afara,
- in celelalte versiuni (nr.1, dar si ultima varianta prezentata), spatiul acela de sub sita perforata este un spatiu "inchis"... te va incomoda.

Nu inteleg de ce vrei sa-ti complici viata cu tot felul de reactoare... nu iti sunt neaparat necesare... ai deja un volum imens de material filtrant, iar parerea mea este ca va face fata cu brio oricarei "provocari".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
YDarius
Senior member
[Avatar]

IP:

Subscriu la ce spune Koala. Eu am zis varianta 2-a in cazul in care faci dintii de la overflow in laterala lui, daca ii faci pe lungimea lui merge si varianta 1 la fel de bine.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

YDarius wrote:Nu vreau sa te contrazic , dar nu ai dreptate, se pot folosi si la acvariile de apa dulce, am vazut pe un forum extern un raspuns oficial de la NP Biopellets care spune ca se pot folosi si la apa dulce. Dar nu asta a fost rostul intrebarii mele, ci acela ca nu vad rostul, daca va umple a doua camera cu matrix, o sa aibe destul material filtrant pt partea biologica, nu merita complicarea cu reactoarele. Cel putin asta e parerea mea, sau crezi ca daca va umple camera 2 cu matrix nu este suficient ?

Darius se pare ca nu intelegi notiunile de baza. Filtrarea biologica inseamna nitrificare si denitrificare, care sint
doua lucruri distincte. Si care se intampla in conditii diferite. Biopeletii sint o metoda de denitrificare folosita in
acvaristica marina, iar daca vrei tu sa ii testezi in acvaristica de apa dulce nu ai decat. Reactoarele despre care
vorbesc eu si pe care le implementeaza cineva de la Timisoara, sint pentru denitrificare. Compartimentul de care
vorbesti tu, ala pe care il umpli cu matrix, va face numai nitrificare. Din punctul meu de vedere acvariile cu cichlide
au o problema in general: si anume nivelul mare de nitrati. Si cine spune ca nitratii nu conteaza, ca nu fac rau,
se inseala. Exista studii care demonstreaza ca un nivel al nitratilor mai mare 10 are influente nefaste intr-un
acvariu de apa dulce. De apa sarata nici nu mai vorbim. Solutiile sint schimburi mari de apa, sau reactoare de
denitrificare. Fiecare alege ce i se pare mai usor si mai sigur.

Sa imi arati si mie pe cineva care foloseste cu succes reactor cu biopeleti in acvariu de apa dulce.
Faptul ca producatorii NP biopellets au afirmat ca se pot folosi si in apa dulce, asta nu inseamna ca se
si folosesc. In apa sarata se folosesc obligatoriu cu un skimmer de proteine (Arhitectule skimmerele de
proteine din acvaristica sarata sint total diferite de skimmerele din acvaristica de apa dulce si fac cu
totul altceva), pe cand in apa dulce nu ai la dispozitie un skimmer de apa dulce care sa iti scoata carbonul
organic care poate fi eliberat de biopelete. Deci problemele sint mai complicate in apa dulce cu biopelete.
Cand gasesti pe cineva care foloseste cu succes aceasta metoda pentru denitrificare intr-un acvariu de apa
dulce sa ne anunti si pe noi Darius.

In privinta designului eu as merge pe varianta 1, cea cu 3 compartimente, daca pui mediile filtrante in
sac din plasa poti sa le scoti usor pentru curatenie. Daca le scoti nu trebuie sa le lasi pe uscat, e bine
sa le tii in apa scoasa din acvariu. Designul 1 mi se pare mai bun pentru ca apa va trece mai uniform
prin mediile de filtrare. In cazul unui singur compartiment apa isi poate alege un drum mai usor prin
compartiment si e posibil sa nu treaca peste tot la fel, si in al doilea rand in varianta cu un singur
compartiment exista probabilitatea ca pompa de recirculare sa bage inapoi in acvariu detritus, indiferent
ca este un praf fin. Ceea ce nu este de dorit.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

IP:

kirucd wrote:
YDarius wrote:Nu vreau sa te contrazic , dar nu ai dreptate, se pot folosi si la acvariile de apa dulce, am vazut pe un forum extern un raspuns oficial de la NP Biopellets care spune ca se pot folosi si la apa dulce. Dar nu asta a fost rostul intrebarii mele, ci acela ca nu vad rostul, daca va umple a doua camera cu matrix, o sa aibe destul material filtrant pt partea biologica, nu merita complicarea cu reactoarele. Cel putin asta e parerea mea, sau crezi ca daca va umple camera 2 cu matrix nu este suficient ?

Darius se pare ca nu intelegi notiunile de baza. Filtrarea biologica inseamna nitrificare si denitrificare, care sint
doua lucruri distincte. Si care se intampla in conditii diferite. Biopeletii sint o metoda de denitrificare folosita in
acvaristica marina, iar daca vrei tu sa ii testezi in acvaristica de apa dulce nu ai decat. Reactoarele despre care
vorbesc eu si pe care le implementeaza cineva de la Timisoara, sint pentru denitrificare. Compartimentul de care
vorbesti tu, ala pe care il umpli cu matrix, va face numai nitrificare. Din punctul meu de vedere acvariile cu cichlide
au o problema in general: si anume nivelul mare de nitrati. Si cine spune ca nitratii nu conteaza, ca nu fac rau,
se inseala. Exista studii care demonstreaza ca un nivel al nitratilor mai mare 10 are influente nefaste intr-un
acvariu de apa dulce. De apa sarata nici nu mai vorbim. Solutiile sint schimburi mari de apa, sau reactoare de
denitrificare. Fiecare alege ce i se pare mai usor si mai sigur.

Sa imi arati si mie pe cineva care foloseste cu succes reactor cu biopeleti in acvariu de apa dulce.
Faptul ca producatorii NP biopellets au afirmat ca se pot folosi si in apa dulce, asta nu inseamna ca se
si folosesc. In apa sarata se folosesc obligatoriu cu un skimmer de proteine (Arhitectule skimmerele de
proteine din acvaristica sarata sint total diferite de skimmerele din acvaristica de apa dulce si fac cu
totul altceva), pe cand in apa dulce nu ai la dispozitie un skimmer de apa dulce care sa iti scoata carbonul
organic care poate fi eliberat de biopelete. Deci problemele sint mai complicate in apa dulce cu biopelete.
Cand gasesti pe cineva care foloseste cu succes aceasta metoda pentru denitrificare intr-un acvariu de apa
dulce sa ne anunti si pe noi Darius.

In privinta designului eu as merge pe varianta 1, cea cu 3 compartimente, daca pui mediile filtrante in
sac din plasa poti sa le scoti usor pentru curatenie. Daca le scoti nu trebuie sa le lasi pe uscat, e bine
sa le tii in apa scoasa din acvariu. Designul 1 mi se pare mai bun pentru ca apa va trece mai uniform
prin mediile de filtrare. In cazul unui singur compartiment apa isi poate alege un drum mai usor prin
compartiment si e posibil sa nu treaca peste tot la fel, si in al doilea rand in varianta cu un singur
compartiment exista probabilitatea ca pompa de recirculare sa bage inapoi in acvariu detritus, indiferent
ca este un praf fin. Ceea ce nu este de dorit.

O zi buna,
Dragos

Salut Dragos, nu vreau sa incep o polemica, dar te contrazic deoarece nu mi-a placut felul in care ai raspus. Ne-am alaturat acestei comunitati din pasiunea pentru acvaristica, si pentru a invata unul din experienta celuilalt. Preferam sa imi arati unde am gresit nu sa imi zici ca nu detin notiunile de baza deoarece orice raspuns pe care l-am dat, m-am informat in prealabil asa cum cred ca si tu ai facut-o. Asa ca o sa-ti zic unde cred ca nu ai dreptate :
- Filtrarea biologica ( Nitrificarea si Denitrificarea ) se face in conditii aerobe si anaerobe, iar tocmai acesta este motivul pentru care Seachem Matrix se deosebeste de celalalte materiale filtrante, deoarece asigura suportul bacteriilor nitrificatoare cat si denitrificatoare. Mai jos am atasat detaliile oferite de cei de la Seachem : http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html

- Faptul ca cineva de la Timisoara implementeaza reactoarele nu are nici o relevanta, deoarece materiul din reactoare este important, nu plasticul care il inconjoara. Eu nu am spus ca am incercat biopeletele in acvariile de apa dulce, nici ca sugerez cuiva sa o faca, mai mult am zis ca nu il sfatuiesc sa o faca. Am spus doar ca am vazut pe un forum extern un raspuns oficial din partea celor de la NP Biopellets care afirma ca se pot folosi si in acvariile de apa dulce. Eu nu pot sa iti arat pe cineva care foloseste reactoarele cu biopeleti in apa dulce pentru ca nu cunosc, dar pot sa iti arat pe cineva care nu a fost multumit de biopeleti in apa sarata, dar asta nu inseamna ca nu sunt bune. Mai jos am atasat raspunsul :image

In ambele cazuri este cuvantul tau impotriva cuvantului producatorului.
Stiu ca esti o persoana careia ii place sa spuna lucrurilor pe nume, dar si eu sunt la fel. Imi cer scuze in cazul in care nu am inteles raspunsul tau cum trebuie.
Numai bine,
Darius
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Buna seara tuturor !

Vad ca s-au incins spiritele in lipsa mea pe tema reactoarelor. Nu ma pricep deloc in acest domeniu si pentru viitorul meu acvariu este prioritatea numarul 2. O sa ma documentez si in privinta reactoarelor si daca pot schimba mediile filtrante din canistra mica cu altceva care sa reduca nitratii o sa o fac cu siguranta.

In privinta fitrului intern vad ca s-au cristalizat cele doua variante posibile:
- Cea simpla sugerata de Koala care are avantajul spatiului cat mai mic ocupat in acvariu si dezavantajul rezidurilor care ajung direct in pompa.
- Cea mai complicata inceputa de mine din ce am inteles studiind sump-urile altora si ajustata de voi.

Din mica mea experienta acvaristica se aduna destul de mult kk in canistre care nu este intors inapoi in bazin tocmai datorita acestui "sifon" - cred ca totusi voi merge pe varianta "complicata" pana la urma. Buretele se poate scoate relativ usor pentru clatire saptamanala si se mai poate aspira din jegul de acolo. Cred ca matrixul strabatut de curentul ascendent de apa va filtra mare parte din particulele aflate in suspensie in asa fel incat in compartimentul pompei sa fie cat mai curat.

Ma gandesc ca daca filtrul intern va functiona ca un surface skimmer cele doua canistre vor aspira apa cat mai aproape de substrat si mizeria cea mare va fi totusi in canistre. Eu vorbesc din inchipuiri dar stiu ca in practica lucrurile nu stau ca in teorie.

Mai am timp 2-3 saptamani sa reflectez dupa care voi incepe constructia extinderii standului si a acvariului cel mare.

Multumesc tuturor pentru sfaturi si pe masura ce o sa mai am nedumeriri o sa va stresez cu intrebari.

Numai bine !

[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

M-ai inteles total gresit Darius. Si nu ai inteles postarea mea.

Am vrut sa subliniez ca pentru moment biopeletii nu sint o optiune pentru acvarii de apa
dulce, si daca cumva afli ca cineva le foloseste cu succes sa imi spui si mie pentru ca sint interesat.
Nu ma intereseaza foarte mult raspunsul producatorilor, acest raspuns puteam sa ti-l dau si eu. Ce
nu spun producatorii in raspunsul lor este ce faci cu carbonul organic pe care il elimini apa? Pentru ca
in cazul acvariilor marine acest carbon organic care provine de la biopeleti este skimmat, scos afara,
macar partial, preferabil total, de catre skimmer. In cazul acvariilor de apa dulce skimmerele de genul
celor folosite in apa sarata nu functineaza, datorita densitatii diferite a apei. Daca cineva gaseste o
solutie la aceasta problema eu unul il felicit de pe acum. Nu stiu daca este posibil sau nu, doar ca pina
acum nu exista o solutie. Si repet, daca vrei sa incerci, be my guest. Nu stiu ce se poate intampla, dar
banuiesc ca o cantitate mare de carbon organic iti va sistemul peste cap. Iti vor apare bacterii heterotrofe
in tot acvariul si in maxim 24-48 de ore din momentul in care biopeletii incep sa lucreze vei avea un bacteria
bloom care va consuma tot oxigenul din apa. Nu am testat dar cred ca asta se poate intampla.

In ceea ce priveste Matrixul, sint un adept al folosirii acestui material. Dar Seachem sugereaza Denitrate
pentru denitrificare, un material la fel cu Matrixul dar cu o granulatie mai mica (e mai marunt). Si acum
sa iti spun si unde gresesti, din punctul meu de vedere. Matrixul asigura si denitrificare, la fel ca si Denitrate,
daca debitul trecut prin el este mic. Ei spun sub 200 litri pe ora, eu spun sub 100 litri pe ora, chiar sub 50 de
litri pe ora. In aceste conditii mediile vor lucra si aerob si anaerob, adica vor face si nitrificare si denitrificare.
Problema este ca filtrul pe care il construieste Arhitectul va trebui sa aiba peste 200 litri pe ora. Mult peste 200
litri pe ora, altfel vor aparea foarte multe zone anaerobe unde denitrificarea se poate face inclusiv cu producerea
de hidrogen sulfurat, ceea ce nu vrei sa ai in acvariu. Nu am calculat debitul necesar pentru filtrul respectiv,
dar gasesti un topic deschis de mine de unde poti lua niste formule si calcula debitul necesar. Din punctul meu
de vedere lucrurile trebuie despartite, nitrificarea o faci cu un filtru, iar denitrificarea partiala, pentru ca asta
face un filtru cu Denitrate sau Matrix sau Siporax cu debit mic, trebuie facuta in alt filtru. Denitrificare partiala
inseamna ca in acelasi filtru se face si nitrificare si denitrificare. Cauta topicul meu privind Filtrarea biologica si
filtrele biologice si incearca sa il citesti cap coada cat mai atent. O sa gasesti acolo raspunsurile. Care sint valabile
si pentru apa sarata si pentru apa dulce. Filtre de acest gen trebuie sa fie alimentate cu apa curata, prefiltrata in prealabil,
pentru ca altfel canalele de care vorbeste Seachem se vor colmata. Si adio denitrificare. Ca sa intelegi despre ce vorbesc
iti dau si o tema de studiu, unde gasesti un asemenea filtru pentru denitrificare:

http://www.oscarfish.com/article-home/water/72-heterotrophic-bacteria.html

O seara placuta,
Dragos

LE asta este topicul despre filtrare:

http://acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page

This message was edited 3 times. Last update was at 21/05/2013 01:00:41

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

IP:

Ma bucur ca m-am inselat ! Oricum zic sa nu mai continuam discutia aici, in caz ca mai este ceva care vreau sa-ti arat, sau sa imi arati, o facem pe privat sau pe un topic destinat.
Revenind la filtrul Arhitectului, nu cred ca este foarte greu sa incorporeze un reactor de denitrificare, daca doreste asta, in camera pompei de recirculare care sa se verse in aceeasi camera.
Bafta
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ma bucur ca s-a restabilit pacea si armonia

Numai bine !

[Yahoo!]
YDarius
Senior member
[Avatar]

IP:

Cum merge treaba ?
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@ YDarius

Treaba cam sta pe loc pentru ca am avut foarte mult de lucru in perioada asta si acvaristica asteapta perioade mai linistite ... La noi e cam pe dos fata de toate populatia muncitoare ca vara cand toti se distreaza trebuie sa stai pe santiere cu toti berbecii sa nu faca prostii

Pestisorii sunt bine - sanatosi si cresc pe zi ce trece. O sa revin cu poze cand ma mai eliberez. Trebuie sa-mi fac timp pentru a realiza scurgerea si sursa de apa in zona acvariului pentru schimbul la picatura si asta ma omoara. Altfel ma apucam deja de mutat acvariul existent si de comandat sticla pentru cel nou.

Numai bine !

[Yahoo!]
adiradu
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ceva noutati mai ai? N-ai mai postat cam demult nimic pe aici...

Malawi - "The land of make-believe" (2013)
Tanganyika - "The Sound Of Silence" (2016)
Tanganyika - "The Insider" (2016)
Shadows - The Mammoth (2017)
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Aste adevarat ca nu am mai scris de ceva vreme pentru ca am fost plecat mai toata vara (ocupat peste masura din cauza serviciului).

Acvariul de inceput se prezinta la fel ca in configuratia initiala cu pestii ceva mai mari cu singura schimbare ca acvariul de pui are acum 200 litri. M-am intors acasa in fiecare w-end pentru schimbul de apa saptamanal (pestii o duc foarte bine).
Sper sa pot sa ma apuc de acvariul cel mare in toamna asta dar nu am avut energie sa mut acvariile si pestii din ele de pe pozitie ca sa pot lasa acvariul cel nou la lipit si uscat.

Revin cu poze saptamana viitoare dupa ce ma mai linistesc ...

Numai bine !

[Yahoo!]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Revin dupa ceva timp cu o serie de fotografii facute aseara. Acvariul a ramas acelasi - am scos cativa pesti pe care i-am pus separat in acvariul de crescut pui care a ajuns de 200 Litri. Sper ca in toamna asta sa trec si eu la acvariul de peste 2 metri

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Si in detaliu preferatii mei - 2 masculi de Labidochromis Mbamba Bay

image

image

image

Edited by Lucian: reeditat link-uri poze mici

This message was edited 1 time. Last update was at 21/09/2013 22:49:36

[Yahoo!]
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salut,

Frumos proiect. Nu am experienta cu africanii dar culorile alor tai imi plac foarte mult.

Referitor la filtrare: daca as avea fonduri si spatiu mi-as face un bazin cat mai lung din care as fura pe ambele laterale cate 20 cm si acolo ar fi sump-urile. Pline cu siporax desigur. Am vazut ce poate face un material filtrant de calitate cat am avut discusii. Principiul KISS se aplica si in acvaristica. Am invatat-o pe peilea mea.
Pe de alta parte nu m-as da indatar nici de la niste canistre mari. Eu am 2xSunSun de 1400L/h. Nu am spatiu in inaltime sub acvariu ca mi-as fi luat de 2000. La discusi hraneam si 7 mese pe zi congelat. Nu am avut niciodata probleme. E drept ca debitul mi-a mai scazut din cauza ca m-am umplut de melci. Am desfacut canistra, am curatat-o si i-am dat drumul din nou. Sunt foarte multumit de SunSun. Nu sunt cele mai silentioase insa nu le aud din dormitor desi nu inchid usa si sunt la numai 7 metri de ele. Nu vreau sa se considere reclama insa cand dai mai putin de 400 lei pe o canistra tata de mare te astepti sa fie o prostie care functioneaza prost. Nu este deloc asa. Recomand cu caldura.

Bafta cu proiectul
[Yahoo!]
DanX
Member
[Avatar]

IP:

Sa-ti traiasca !

Suuper pestii, dar si pietrele. Sunt dementiale, unde le-ai gasit ??

Bafta !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/26601.page
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Buna seara tuturor !

@ Dan - Pietrele sunt luate de la un depozit de bolovani decorativi pentru gradini si amenajari peisagere. Locatia - Langa Hornbach Balotesti. De fapt pe DN1 in zona Otopeni Balotesti sunt 3 sau 4 asemenea locatii unde gasesti de cumparat pietre pentru amenajari (ei le vand pentru curti si cascade). Daca te interesaza iti dau locatiile - eu sunt in tema pentru ca ma tot duc cu diversi clienti prin locatiile astea.

@ Lucianvlad - Multumesc pentru aprecieri. Mult succes si tie cu proiectul. Nu e greu cu africanii - am inteles ca discusii sunt pretentiosi. Am incercat sa ascult sfaturile acvaristilor cu state vechi si a iesit ce vezi. Sunt foarte amuzanti in familie - nu stiu daca are sens sa te stresezi sa faci un acvariu doar cu masculi. Ei par fericiti asa pe grupuri - cu conflictele de rigoare.

@ all - nu am mai scris de mult aici pentru ca acum ceva timp am pierdut dupa un schimb masiv de apa toata populatia de Labidochromis Mbamba Bay + un Hogi red. Nu stiu foarte bine din ce cauza - e posibil din cauza schimbului de apa 70-75%. Astia erau preferatii mei din tot acvariul

O sa descriu povestea detaliat alta data ... Acum acvariul meu mai are 3 - 4 bolovani si nisipul de pe fund. E ca un acvariu de carantina in asteptarea celui mare ...

Numai bine !

[Yahoo!]

Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to: