[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtru help  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Xaero
Junior member

IP:

Salut am si eu o problema cu filtrul, am cumparat un http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/category_39/category_86/product_2292 la recomandarea vanzatorului si bineinteles ca nu functioneaza cum trebuie, am acvariu de 54 de litri, si am urmatoarele probleme:
1. Particule in suspensie peste tot
2. Suprafata apei murdara desi jetul e indreptat spre ea
3. Cand fac curat se ridica o gramada de mizerie care nu este absorbita de filtru

Intake-ul este sus in spate ceea ce mi se pare foarte stupid. Iar filtrul are 2 viteze : slow si fast... Pe slow e lent rau si chiar nu trage nimic, iar pe fast zici ca am bagat blender-ul in acvariu.
Am nevoie de niste idei cum as putea sa separ jetul in mai multe locuri cand este pe fast.
Si ma intereseaza si un alt filtru pt 54 litri dar tot in jurul a 100 lei .
Mentionez ca am in acvariu 2 ramirezi 2 cory 2 ancistrus si 4 neoni purple.

Multumesc!
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

Pai sa o luam cu inceputul.

1. Particulele alea in suspensie pot foarte bine sa fie infuzori, care nu au treaba cu filtrul. Sau bazinul sa nu fie ciclat. Da-ne niste poze si iti putem spune cu exactitate
2. Pe suprafata apei poti sa ai un biofilm (sau un alt exemplu pe la mijlocul articlolelor - Surface Scum)
3. Cand faci curat in bazin, nu cred ca exista filtru care sa iti absoarba TOATA mizeria , poate doar cele in substrat, desi ma indoiesc. Tocmai de aceea se folosesc "aspiratoarele" de substrat.

Din cunostinele mele, si pot sa gresesc, un filtru nu este pentru a iti absoarbi mizeria din acvariu ci pentru a iti tine un mediu cat mai ok pt vietuitoarele dinauntru. Ca el trage si o parte din mizerie, care ramane in materiile filtrante este o alta treaba.

ce cantitate si cat de des hranesti vietuitoarele tale?
Cat de des faci schimburi de apa?
Cand faci schimburi de apa, aspiri si substratul?
Cand spui ca faci curat in acvariu, faci referire la faptul ca bagi mana intre plante (daca ai) si ridici mizeria de acolo , asteptand sa fie absorbita de filtru? sau faci schimbul de apa aspirand substratul iar resturile care raman in bazin nu sunt absorbite de filtru?

Personal nu cred ca george , sau oricare alti baieti de la reef, ar vinde un produs doar pentru a face vanzare , chiar sunt printre foarte putinii vanzatori care stiu ce fac, si pun suflet in treaba asta.

Cu respect
Ciprian

This message was edited 2 times. Last update was at 02/11/2009 12:59:03

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
AlinC
Junior member
[Avatar]

IP:

Ref. la puterea filtrului: problema se pune in termeni de litri filtrati pe ora. In pagina produsului scrie asa: 450 l/h - pentru bazine intre 40-90l. Deci e ok.

Eu as face doua chestiuni:

1. L-as lasa pe fast, asteptand colmatarea partiala a filtrului care va reduce debitul. In functie de ce mizerie ai in bazin, colmatarea se poate intampla in 3-10 zile.
2. As inlocui carbonul activ cu un al doilea burete, pe care l-as cumpara cu o lungime de 20-30% mai mare decat locul respectiv. Astfel, iti maresti suprafata de filtrare biologica si reduci si debitul (presat fiind, se va colmata mai repede).

Cat despre mizeria de pe fund conteaza mult ce substrat ai. Ideal e pietrisul de marimea bobului de orez. Apoi conteaza fauna. Iti pot spune ca in acvariul mei de 40l in care tin 9 cory si trei clown loaches (toti bottom feeders) apa rezultata din sifonarea pietrisului e cristal. In schimb, la 10 zile trebuie sa clatesc buretele filtrului. Iti spuns asta pentru a intelege "mitul sanitarilor" care nu mananca rahatul lor si al colegilor de tank, asa cum iti va spune vanzatorul de la petshop. Nu, "sanitarii" scurma substratul dupa resturi de mancare, antrenand in felul asta si mizeria care e luata de curent si transportata in buretele filtrului.

Galerie foto
[Yahoo!]
Xaero
Junior member

IP:

Schimb apa odata pe saptamana in proportie de 20% folosesc un aspirator simplu
Vietuitoarele le hranesc cand imi amintesc niciodata mai mult de 2 ori pe zi.. cam 1,5 ori pe zi in medie dar uneori mai sar cate o zi si le dau foarte putin ca am observat ca-s mai vioi asa
Cand fac schimb de apa incerc sa scot cu furtunul cat mai multa mizerie dar ce ramane nu este aspirat de filtru. Acvariul este ciclat si semi plantat, am si o bucata de mopan in apa (fiert 20 de ore + stat in apa 4-5 zile). Cat a stat la ciclat cu inca un filtru eheim pick up chiar nu am avut probleme... a fost apa cristal vreo 2 saptamani.. dupa inca o saptamana si ceva cu filtrul asta, am tot felul de probleme.
Are cine experiente cu Eheim Aquaball ? sau sa cumpar inca un Eheim Pick up ?

Momentan am mai taiat ca 1/3 din buretele initial si am bagat o bucata de burete fin pe care il aveam de la boxe, am dat pe fast si am pus 3 fire pt impartirea jetului si astept.
Oricum, ma intereseaza un alt filtru in continuare asa ca dati-mi idei. Multumesc.

PS:o sa incerc sa pun si o poza in curand.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/11/2009 16:04:12

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

Crystal Filter 1 cand l-ai bagat in bazin? si cu mopanu ....l-ai fiert 20 ore?! how? Buretele din boxe de cat timp statea acolo?

Ca un alt filtru iti recomand o canistra eu am folosit tetratec ex700 la un 54L (jewel rekord 60 60x30x30) si era apa cristal

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Xaero
Junior member

IP:

Crystal filterul are vreo 3 saptamani. Mopanul l-am lasat vreo 2-3 zile toata ziua la fiert. Iar buretele de boxe e bagat de curand si vad ca parca incepe sa faca ceva. Despre filtrele externe stiu ca sunt mult mai bune dar nu prea imi permit unul acum. De-aia caut o solutie undeva pe la 100 de lei.
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

Eu ma refereal ma buretele din boxe de cand statea in boxe. Eu zic sa cauti unpic la aria vanzari sau pe online si poate gasesti ceva filtre la mana a 2-a la un pret bun .

Stiu cazuri concrete de ex600/ex700 ce s-a vandut si la 130-150ron. Eu personal am avut parte de asa ceva, dar am oferit si un alt filtru intern la schimb.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

@Xaero
1. Filtrele (interne sau externe) - spre deosebire de impresia generala - nu ar trebui utilizate pentru adunarea mizeriei din acvariu, adica nu ar trebui folosit ca filtru mecanic. Bineinteles ca se mai adua si mizerie acolo, dar nu asta e principalul lui rol, ci acela de filtru biologic. Chiar daca e intern, chiar daca e extern. (unii considera ca un filtru intern ar fi i nprincipal unul mecanic - nu sunt de-acord cu asta, dar ma puteti contrazice )
2. Spuneai ceva de ciclarea cu un Eheim Pickup. Tu ai ciclat acvariul cu un filtru dupa care l-ai schimbat cu altul? Daca da, inmomentul resoectiv ti-ai deciclat acvariul (poate nu 100%, dar mare parte)
3. Nu trebuie sa te astepti ca mizeria care ramane in masa apei dupa ce aspiri substratul sa ajunga in filtru (vezi punctul 1)
4. Eu aveam biofilm in conditiile unui filtru extern, cu debitul (spraibar-ul) orientat spre suprafata apei. L-am avut pus si chiar deasupra nivelului apei, batand inspre suprafata apei, biofilm tot aveam... Sunt cazuri si cazuri.
5. De doua ori pe zi eu zic ca e prea multa mancare. O singura data pe zi le ajunge si numai cat pot sa manance in aproximativ 2 minute. Nu le pune mai mutla mancare de la inceput. Cate putin cate putin, cat pot sa manance in 2 minute. Si chiar si cu o singura masa pe zi poti sa ii lasi o zi pe saptamana cu "post negru".
6. Neonii sunt pesti de card, se simt cel mai bine cel putin 6 - 8. Problema e ca eu nu as mai pune niciun peste in acvariul respectiv...

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: