[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
un filtru acceptabil???????  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1028
Location: Fish Room
IP:
Online

Mersi ReBella!
La sloganul asta imi era gandul:
"Atentie! Actori profesionisti! Nu incercati asta acasa!"
Sper sa se inteleaga mai bine ce am vrut sa spun.
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Exista un filtru a carui supradimensionare dauneaza apei dintr-un pahar in care se afla un pui de Guppy? De la cate mii de litrii in sus?
Investitia financiara intr-un filtru exagerat de mare fata de nevoile curente dauneaza buznarului. In nici un caz calitatii apei filtrate. Cine-l are deja il poate folosi fara nici o teama. Eu recomand canistra nu pentru a face reclama la un anumit producator, ci pentru ca ma deranjeaza curentii de apa care imprastie murdaria si hrana prin acvariu si zgomotul tipic si relativ greu de suprimat. Daca tubul este curbat la suprafata apei si apa ce iese din el curge pe suprafata unui burete cu porii mari, se suprima zgomotul foarte mult. Si taierea jumatatii de sus a iesirii curbate din tub, pe o lungime de ca.1,5-2cm contribuie la reducerea zgomotului. E mai bine ca suprafata buretelui pe care cade apa sa fie cu 1 cm mai inalta decat suprafata apei. Intrarea si iesirea unei canistre pot fi acoperite cu bureti, estompandu-se in felul acesta complet orice zgomot sau curent de apa. Eficienta canistrei este incomparabil mai mare decat cea a unui bolborositor, pentru ca suprafata materialelor folosite in canistra, ca suport pentru bacterii, pot depasi de cateva zeci sau chiar sute de ori, suprafata buretelui unui bolborositor, la acelasi volum ocupat. Indiferent de acvarist, ca-i incepator sau avansat, cine are de gand sa practice acest hobby un timp mai lung nu greseste daca-si cumpara o canistra de 2 L. Va avea nevoie de ea mereu pentru acvarii mici cu pui, sau pentru carantina. Daca fac recomandari aici pentru anumite canistre, n-o fac ca sa-i fac o favoare vreunui producator, carora oricum am tendinta intemeiata sa le caut nod in papura, ci pentru ca le folosesc de 15 ani si pot afirma ca sunt cele cu care am avut cele mai pitine neplaceri si nu ma costa decat timpul cat scriu ca sa scutesc colegii de forum de cheltuieli nerentabile. De altfel se cam adeveresc afirmatiile mele asa incet incet chiar de catre unii dintre colegi. N-am citit inca nimic rau de eheimurile clasice pe vreun forum, spre deosebire de cele asa numite "Profesionale". Se pare ca amatorii au nevoie de calitate mai buna decat profesionistii, daca ne luam dupa producator.
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Stimate @flo77, in primul rand imi cer scuze ca-mi permit sa reproduc unele pasaje din ce mi-ai scris, cu toate ca nu-i tocmai ceva corect. Sper sa nu fi afectat negativ din cauza asta si te inteleg daca vei cere cuiva sa stearga postul.
O fac pentru ca daca nu reproduc ce mi-ai scris nu se va intelege o mare parte a celor ce le-am scris mai jos, despre care cred ca ar fi pacat sa-i privez pe unii colegi, pe care i-ar putea interesa.
flo77 wrote: Desi va port un respect deosebit
Multumesc
flo77 wrote:nu pot fi de accord cu faptul ca ati mentionat ca tineti atatia discusi(chiar si daca sunt fff tineri. De ce?:
1. Cred ca rationamentul multor incepatori ar fi “daca un crescator experimentat ca dl Ioan procedeaza asa , eu de ce n-as face-o?”Credeti ca faptul ca ati mentionat despre discusii dv i-ar aduce pe calea
cea buna?
Pentru ca nu-i experimentat?
Trebuie sa fii oarecum paralel cu situatia sa crezi ca se pot tine 65 de discusi, altii decat larve, sau de cel mult 1 cm, in 10 l de apa, fara masuri de precautie si control permanent.
Sau sa nu fi azit inca niciodata ceva despre ei.
De altfel eu ii tin nu in vas de 10 L, ci de unul singur, umplut pe jumatate. Adica in 500 ml. Asta dupa ce au mancat! In timp ce mananca stau in 250ml. Si nu doar 65, ci vreo 80. Asta fac de 12 ani si obtin discusi de 17-18 cm. Raspunsul pe care-l banuiesti la intrebarea pe care ti-o pui citind asta e corect: cand cred ca nu le mai pot asigura conditii optime de viata in acel vas, ii mut in altul.
Convins fiind ca colegul nostru @Hegedusalin intelege aluzia la faptul ca nu neaparat volumul apei influenteaza dezvoltarea pestilor, ci calitatea ei, am scris astfel.
flo77 wrote: 2.Sunteti un crescator experimentat de discusi si desigur ati remarcat ce diferenta mare in dezvoltare o au puii in functie de volumul acvariului in care au fost crescuti.
Da, am avut timp sa ma conving de contrariu , dar la intrebarea asta am raspuns deja mai pe larg.
flo77 wrote: Eu unul nu as cumpara discusi daca as sti ca au fost crescut in 10L de apa, chiar si pentru o saptamana.
Cand cumpar eu discusi nu mai are importanta in ce conditii au crescut, ci cum se prezinta in momentul cumpararii.
flo77 wrote: 3.N-ati mentionat ce alte “munci” mai trebuie sa faceti pentru a creste acei discusi in 10L de apa.
OK. mentionez acum: Creez parintilor conditiile cele mai bune de care sunt eu in stare ca sa-i "oblig" sa depuna icre, scot icrele si le pun in alt vas la eclozat, cu alta apa decat cea in care au fost depuse, optimizata pentru eclozare, las larvele 2 zile in vasul in care au eclozat, in a treia zi le aspir si le mut in vasul de 1 L cu alta apa, potrivita pentru varsta lor.
Dupa ce incep sa inoate le ofer galbenus de ou fiert si-l schimb odata cu o parte din apa, la fiecare 4-6 ore. Daca sunt la munca ii tin in apa mai multa si fac schimbarea totala a apei cand ajung acasa. Asta ca sa fie lamurit si mitul cu alterarea galbenusului!
Se altereaza, intr-adevar, dar asta nu stiu larvele si-l mananca alterat cu si mai multa placere. Asta nu inseamna ca e apa deja toxica! Aici intervine o oarecare nevoie de experienta, pentru a aprecia cat mai corect cat timp pot fi lasate larvele in cata apa, cu cata hrana, fara sa se treaca granita dupa care apar efecte daunatoare.
Dupa 3-5 zile au crescut destul de mari ca sa poata inghiti nauplii. Din acest moment trebuie hraniti la interval de 2-4 ore. Eu las nauplii sa cada la baza petului, ii scot cu o pipeta lunga, astept sa se adune la baza pipetei si las sa cada cateva picaturi cu nauplii in apa cu larvele. Asa, cu apa sarata in care au eclozat.
Dupa ce au mancat cat cred eu ca le ajunge, nu cat vor ei!, aspir restul de nauplii, adaug apa cata cred ca au nevoie si pun furtunul pentru aerisire in vas, pe care l-am scos ca sa nu fie nevoite larvele sa inoate mult dupa hrana.
Procedura se continua cu mici modificari, cateva saptamani, pana incep sa manance mixtura. De ce? Pentru ca unii parinti, de la care vreau eu neaparat pui, gasesc ca icrele sunt mai gustoase decat hrana zilnica.
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

flo77 wrote: Aveti mare dreptate in ceea ce ati spus in privinta cresterii puilor de discus. In schimb ati uitat ca topicul era "Filtru potrivit ptr un acvariu de 20L si nu metoda Jack Wattley de crestere a puilor de discus(J. Wattley, Handbook of discus, pg.98). Iar el nu foloseste in acele shallow pan nici un filtru Eheim 2211(remember our topic).
Eu n-am adus vorba de el. Nu i-am adoptat metodele de inmultire a discusilor, chiar daca exista asemanari. Nici eu nu filtrez apa din vasele cu larve si pui de cateva zile, ci pe cea cu care o schimb. N-o filtrez biologic, ci prin turba. Cand vor fi mai mari voi tine puii in vasul de 10 L si voi filtra biologic prin aceeasi canistra, dar prin alt substrat. Asta-i legatura cu ce se discuta aici. In ambele cazuri e vorba despre metode de filtrare a unor volume mici de apa, indiferent daca contin pui sau pesti mici. Prin felul in care tin eu si nenumarati altii apa curata a obtinut si Jack Wattley succese mai mari decat prin filtrarea ei, dar nu este cunoscut ca fiind doar al lui. S-a folosit si inaintea lui si dupa ce a adoptat-o el. Metoda se foloseste acolo unde exista apa buna si ieftina. Nu se preteaza la cerintele cuIva care nu-i dispus sa schimbe apa la intervale mici de timp.
flo77 wrote:Am ales PM-ul(si voi continua) pentru pentru a nu fi off topic. Faptul ca ati iesit public nu ma deranjeaza, nu voi ruga nici un moderator sa stearga topicul. In schimb...
Si da, aveti permisiunea mea sa publicati si continutul acestui Mesaj Privat daca considerati ca ar interesa din punct de vedere acvaristic.
Multumesc Astea-s lucruri de care ma lovesc zi de zi. Cred ca sunt si preocuparile altor acvaristi, cu alta experienta. Schimbul de informatii ne prinde bine tuturor. Raspandirea acestora intr-un cerc restrans de colegi ii dejavantajeaza pe cei ce nu au acces la ele si franeaza acvaristica si asa aflata inca in fasa fata de celelalte tari, nu numai europene.
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1028
Location: Fish Room
IP:
Online

Cred ca nu sunt offtopic daca citez ce am scris domnului Ioan in acest PM
Ioan wrote:Metoda se foloseste acolo unde exista apa buna si ieftina. Nu se preteaza la cerintele cuIva care nu-i dispus sa schimbe apa la intervale mici de timp.
Aveti dreptate. Eu as zice ca asta face diferenta dintre acvaristica ca hobby si acvaristica ca profesie. Majoritatea hobbystilor suntem oameni care avem o alta profesie, familii, neveste ,copii etc. si nu putem dedica prea mult timp pestilor chiar daca am vrea. Si nu toti avem puterea financiara de a cumpara un Eheim 2211 pentru un acvariu de 10L, chiar daca stim ca asta-i o solutie mai buna in ceea ce priveste calitatea apei.
Eheim2211 vs. burete bolborositor in 10L este diferenta dintre profesie si hobby. Poti alege oricare dintre ele, depinde de care parte a barierei esti.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com