[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Timpul de "ciclare" al filtrelor externe...  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Intrucat trec de la un acvariu de 240L la unul de 550L... m-am gandit ca pana la intarirea siliconului pentru noul acvariu sa pun cele 2 noi filtre Eheim 2075 sa functioneze alaturi de un EX1200 si filtrul intern Juwel. Am adaugat si niste ProdiBio pentru formarea de bacterii...

As vrea sa stiu cam dupa cat timp as putea sa le folosesc direct in acvariul mare... doar pe cele 2 x Eheim 2075 (pentru ca voi renunta la EX1200 si filtrul intern) ? Nu stiu daca am facut bine, dar le-am lasat pe amandoua la o putere sub jumatate (altfel iese furtuna in acvariu)... Am sanse sa ard motorasul tinandu-l subturat ?

Scuze daca am gresit cu denumirea de "ciclare" a filtrului extern... ma refer la timpul necesar pentru a se forma bacteriile si a lucra la capacitate maxima pentru filtrare biologica (pentru mecanica, sunt sigur ca e ok din prima zi).

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

IP:

in linii mari, cand vorbim despre ciclarea unui acvariu, implicit, se face referire si la filtrarea biologica, proces care apare si la nivelul canistrei externe..un acvariu nu se poate considera ca fiind ciclat daca in mediile de filtrare din canistra nu si au facut aparitia acele bacterii nitrificatoare*(Nitrosomonas).
ciclarea unui acvariu dureaza in conditii normale, in jur de 1 luna - este foarte bine ca ai ajutat filtrul cu produsele acelea de start de la Prodibio - pestii se vor putea introduce in a doua saptamana de la umplerea cu apa a acvariului dar este indicat ca acestia sa nu fie in numar mare pt ca altfel echilibrul si asa fragil de la inceput se poate strica f usor..in prima saptamana, va trebui sa presari putina mancare pt pesti chiar daca acvariul este gol , pt a le da de papa acelor bacterii de care vorbeam..
daca ai putea "imprumuta" un burete "murdar" de la canistra care a mai fost in functiune, colonizarea noii canistre se va realiza mult mai repede

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
clauss
Senior member
[Avatar]

IP:

Am sanse sa ard motorasul tinandu-l subturat ?
nu cred, de fapt motorasul se invirte la aceeasi turatie, doar cantitatea de apa care trece pe la paleta este limitata, deci nu a-r trebui sa fie probleme

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
wizzard_6
Member
[Avatar]

IP:

Practic reduci debitul la intrarea in filtru, nu turatia motorasului. Eheim este prevazut cu "robineti" atat la intrarea cat si la iesirea filtrului, in cartea tehnica producatorul spune sa reduci deditul la intrarea in filtru si sub nici o forma la iesire.
[Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Ma gandeam sa deschid un topic aparte despre riscurile ciclarii fortate a unui acvariu / filtru, dar vazand fraza asta:
daca ai putea "imprumuta" un burete "murdar" de la canistra care a mai fost in functiune, colonizarea noii canistre se va realiza mult mai repede

a prietenului Cristian, m-am gandit sa-mi expun parerea aici. :-)
Deci, eu nu-s de acord deloc cu aceasta solutie, din doua motive:
- in primul rand, nu cred ca acele bacterii (Nitrosomonas, Nitrobacter) se desprind chiar atat de usor de substratul pe care sunt fixate pentru a "trece" in celalalt filtru...poate da, dar in numar / cantitati mici...eventual se introduce in filtru niste mizerie fixata in buretii aceia.
- in al doilea rand si poate cel mai important, exista riscul colonizarii si cu bacterii / paraziti nedoriti (Aeromonas, Pseudomonas, Hexamita), mai ales cand filtrul acela a fost montat la un acvariu in care au existat cazuri de fin-tail rot, dropsy, fecale albe, saprolegnia, gris si alte boli / decese.

Din aceste doua motive, consider ca mult mai sigura fortarea ciclarii prin utilizarea unor combinatii special destinate (SERA Aqutan + SERA Nitrivec) combinata cu introducerea de pesti (de sacrificiu ) si ciclarea cu pesti, despre care s-a mai discutat.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Cea mai sigura si fara dezavantaje ciclare este cea cu amoniac lichid.De ce sa chinui pestii ? Este si printre cele mai rapide metode.Bine,hai sa recunosc ... are si un mic dezavantaj : este mai greu de procurat

Until you find someone worth dying for, you never really live.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

ReBella wrote:Cea mai sigura si fara dezavantaje ciclare este cea cu amoniac lichid.De ce sa chinui pestii ? Este si printre cele mai rapide metode.Bine,hai sa recunosc ... are si un mic dezavantaj : este mai greu de procurat

Pai...hai sa zicem ca nu ar fi greu de procurat, dar cine transforma amoniacul mai departe in ce trebe, daca n-ai bacteria in filtru???

http://www.bioconlabs.com/autoheterobac.html
Un articol dragut, dar scuzati lenea incomensurabila de-al traduiza....

[Email]
snakefishmike
Membru banat
[Avatar]
IP:

Nu cumva cea mai sigura ciclare este cea clasica , fara aditie de alte chestiuni , iar timpul de ciclare nu tine cont de tipul filtrului (intern sau extern) ?
[Email] [WWW]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Minnardy bacteriile alea sunt peste tot,aprops de ce zice si Snake Se formeaza singure , apar singure....cum vrei tu sa spui :-P Bineinteles ca se garabeste destul de mult procesul daca adaugi bacterii la sticluta(Sera Nitrivec am folosit eu + amoniac = ciclare completa in 21 zile la un acvariu de 200l net,pentru ca ma grabeam...vroaim sa adaug cat mai repede niste pesti care stateau intr-un acvariu prea mic pentru nevoile lor).

calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Heheeee....nu vreau sa polenizez in continuare pe tema ciclarii, dar consider ca cea mai sigura si rapida metoda ramane aceea cu pesti de sacrificiu si adaus de produse care stimuleaza ciclarea...caci, de fapt, aceste sticlute nu contin bacterii ci "However, what you see on the shelf at the store is simply the bacteria needed for the first stage of the cycle, not nitritfying bacteria.", adica necesarul simplu al primului stadiu ai ciclarii si nu bacterii nitrificatoare...probabil tot amoniac lichid.
Calea clasica...adica aceea cu acvariu gol si adaus de mancare? Da, e sigura, dar mult prelungita.
iar timpul de ciclare nu tine cont de tipul filtrului (intern sau extern)

Ei...nu cred ca un extern wet&dry se poate compara ca importanta si substrat oferit bacteriilor cu un intern, oricat de sofisticat ar fi el.
Sunt articole foarte interesante pe google despre ciclarea unui acvariu....la un search cu "aquarium cycling" eu am gasit astea (mi se par cele mai complete si pe intelesul tuturor):
http://freshaquarium.about.com/cs/biologicalcycle/a/nitrogencycle.htm
http://www.aquaticcommunity.com/aquarium/cycling.php
http://www.firsttankguide.net/cycle.php
http://www.bluecrayfish.com/cycle.htm
Sunt convins ca sunt cunoscute, dar nu strica informatiile acestea.

[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

minnardy wrote:cea mai sigura si rapida metoda ramane aceea cu pesti de sacrificiu si adaus de produse care stimuleaza ciclarea...
Io nu le-as spune de sacrificiu . Daca-s putini raportat la volumu' de apa si acvaristu' e cit de cit priceput nu patesc nimic, nu-i nici un risc pentru ei .

Poze: smilie ... Poze cu plante
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Asa e Radule, nu-s de sacrificiu....dar cand folosesti zebre pentru ciclarea unui acvariu in care vor sta ikole, obligatoriu devin de...donat! :-)

[Email]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

wizzard_6 wrote:Practic reduci debitul la intrarea in filtru, nu turatia motorasului. Eheim este prevazut cu "robineti" atat la intrarea cat si la iesirea filtrului, in cartea tehnica producatorul spune sa reduci deditul la intrarea in filtru si sub nici o forma la iesire.

Eheim Professional 3 (2075 am eu) nu are robineti separati. Un singur "levier" se ocupa si de intrare si de iesire... Deci n-are cum sa scrie asa ceva in cartea tehnica

Ciclarea pana la urma o fac prin metoda "rapida". Adica am tinut mai bine de o luna cele 2 noi filtre in acvariul vechi... s-au umplut de bacterii, tzoc - le-am trecut pe acvariul nou (unde mai arunc din cand in cand niste mancare). Pentru formarea de bacterii si in substrat am folosit Dennerle FB1 SubstrateStart. Am ajutat un pic si cu ProdiBio StartUp si BioTrace. Totodata, mai trag apa din acvariul vechi, plus apa tinuta la declorinat minim 48h. Mai mult de-atat, n-am ce-i face... dupa o luna de "asteptari", cred ca o sa incep marea mutare

P.S. Eu n-am vrut sa folosesc nici-un peste de sacrificiu... i love my fishies
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

MonkY wrote: Intrucat trec de la un acvariu de 240L la unul de 550L... m-am gandit ca pana la intarirea siliconului pentru noul acvariu sa pun cele 2 noi filtre Eheim 2075 sa functioneze alaturi de un EX1200 si filtrul intern Juwel. Am adaugat si niste ProdiBio pentru formarea de bacterii...
Pana la intarirea silikonului trec cel mult, cu oarecare exagerare, 2 saptamani. Daca dureaza mai mult as zice sa-l deslipesti si sa folosesti silicon bun. Ciclarea facuta corect, sub control minutios, dureaza fara bacterii ajutatoare 5-6 saptamani, pana la disparitia totala a nitritului si aparitia nitratului. Asta am aflat din incercari proprii, impreuna cu colegul @olieren, folosind un filtru canistra legat la un acvariu de 100L, fara vietuitoare, hranind bacteriile cu carne in descompunere si masurand frecvent concentratiile de amoniac, nitrit si nitrat.
MonkY wrote:As vrea sa stiu cam dupa cat timp as putea sa le folosesc direct in acvariul mare... doar pe cele 2 x Eheim 2075 (pentru ca voi renunta la EX1200 si filtrul intern) ?
Cand va disparea (dupa ce va fi aparut mai intai!) nitritul si se va putea masura nitrat.
MonkY wrote:Nu stiu daca am facut bine, dar le-am lasat pe amandoua la o putere sub jumatate (altfel iese furtuna in acvariu)... Am sanse sa ard motorasul tinandu-l subturat ?
clauss wrote: nu cred, de fapt motorasul se invirte la aceeasi turatie, doar cantitatea de apa care trece pe la paleta este limitata, deci nu a-r trebui sa fie probleme
Bineinteles ca paletele rotorului se vor roti cu atat mai usor cu cat va fi nevoie de mai putina putere pentru impingerea apei. Daca se obtureaza calea de trecere a apei, indiferent daca se face aceasta inainte sau dupa pompa, apa va avea viteza mai mica, rotorul va fi franat si va fi nevoie de un curent electric mai mare pentru a pastra miscarea magnetilor rotorului sincrona cu schimbarea polaritatii tensiunii din boboinajul statorului. Curentul mai mare din bobinaj il va incalzi. Racirea se face cu apa ce trece prin pompa. Eu am de multi ani permanent mai multe canistre in functie. Toate au un debit redus la ca. 2/3 din capacitatea maxima si nu se incalzesc peste 35-40°C. Nu s-a defectat nici una din cauza obturarii, chiar daca s-a redus fluxul apei aproape complet pentru cateva zile.
MonkY wrote:Scuze daca am gresit cu denumirea de "ciclare" a filtrului extern... ma refer la timpul necesar pentru a se forma bacteriile si a lucra la capacitate maxima pentru filtrare biologica
Asta-i definitia ciclarii.
MonkY wrote:(pentru mecanica, sunt sigur ca e ok din prima zi).
Nu crezi ca-i pacat sa folosesti o canistra pentru a aduna in ea gunoaiele acvariului? Dupa ce te chinui sa-l ciclezi si ai crescut in el bacteriile atat de pretioase, de care depinde in masura asa de mare viata pestilor? Poti sa-ti inchipui cum se simt alea cand le expui unui tzunami, in timp ce speli gunoaiele in care le-ai asfixiat?
malawi_crys wrote: ...cand vorbim despre ciclarea unui acvariu, , se face referire si la filtrarea biologica,
Pardon, referirea se face exclusiv la cea biologica. E mai simplu sa spunem "Filtrare", dar termenul nu este corect folosit in acest caz si am impresia ca asta-i cauza pentru care se crede ca o canistra cu bacterii se poate folosi ca filtru pentru materie aflata in suspensie in apa acvariului, ceea ce-i gresit, pentru ca colmatarea substratului duce la reducerea eficientei bacteriilor din cauza lipsei oxigenului.
malawi_crys wrote:proces care apare si la nivelul canistrei externe..
Da, daca substratul aflat in acvariu ofera baceriilor o suprafata comparabila cu cea din canistra. Daca este mult mai mica, procesul apare primordial in canistra.
malawi_crys wrote:pestii se vor putea introduce in a doua saptamana de la umplerea cu apa a acvariului
?! Adica in timp ce apare cea mai mare concentratie de amoniac si nitrit? Asta inseamna ca va fi nevoie sa se schimbe apa de cate ori depaseste concentratia toxica nivelul nociv pentru pesti. Apare o prelungire a ciclarii, pentru ca se reduc cantitatile de amoniac si nitrit necesare formarii coloniei, iar la un control insuficient, expunerea pestilor la toxine.
malawi_crys wrote:daca ai putea "imprumuta" un burete "murdar" de la canistra care a mai fost in functiune, colonizarea noii canistre se va realiza mult mai repede
Daca exista un substrat cu care au fost viitorii locatari si inainte in contact. Imprumutat din alt acvariu poate transmite germeni patogeni, dar cei pe care-i au orice pesti de acvariu permanent, hexamira, spironucleus & Co. nu conteaza. De acestia oricum nu exista scapare decat in cazuri extreme. (Extrem de extreme, dar exista totusi.)
wizzard_6 wrote:...in cartea tehnica producatorul spune sa reduci deditul la intrarea in filtru si sub nici o forma la iesire.
Sigur ca producatorul este mai interesat sa nu se produca inundatii din cauza presiunii marite din canistra, in cazul unei inetanseitati, decat sa fie absorbit doar un pic de aer. Asupra bacteriilor n-are presiunea ceva mai mare nici un efect sesizabil.
minnardy wrote: - in primul rand, nu cred ca acele bacterii (Nitrosomonas, Nitrobacter) se desprind chiar atat de usor de substratul pe care sunt fixate pentru a "trece" in celalalt filtru...poate da, dar in numar / cantitati mici...
Nici nu doreste cineva desprinderea bacteriilor. E suficient daca se reproduc si ocupa restul substratului.
minnardy wrote:... consider ca mult mai sigura fortarea ciclarii prin...introducerea de pesti (de sacrificiu ) si ciclarea cu pesti, despre care s-a mai discutat.
Hm,...aici cam atingi un subiect prevazut in ...carta drepturilor pestilor smilie
ReBella wrote:...are si un mic dezavantaj : este mai greu de procurat
Si,...pute! Adica emana un miros neplacut si e toxic.
minnardy wrote: ...dar cine transforma amoniacul mai departe in ce trebe, daca n-ai bacteria in filtru???
Soarecii se prind cu clisa. Bacteriile,... cu amoniac. :-)
snakefishmike wrote: Nu cumva cea mai sigura ciclare este cea clasica , fara aditie de alte chestiuni ,
Pana si bacteriile fug de saracie. Daca nu le dai ceva sa pape,...no food, no 6!
snakefishmike wrote:iar timpul de ciclare nu tine cont de tipul filtrului (intern sau extern) ?
Daca ofera aceeasi suprafata pentru colonizare si conditii de dezvoltare si viata,...nu.
ReBella wrote:(Sera Nitrivec am folosit eu + amoniac = ciclare completa in 21 zile la un acvariu de 200l net,pentru ca ma grabeam...
Ai masurat si nu mai exista nitrit? Mersi ptr. info, eu n-am ciclat inca cu bacterii cumparate.
minnardy wrote:..,de fapt, aceste sticlute nu contin bacterii ci ... necesarul simplu al primului stadiu ai ciclarii si nu bacterii nitrificatoare...probabil tot amoniac lichid.
Amoniac nu cred ca este, ca nu miroase, iar producatorii sustin ca ar fi bacterii in stadiu de viata "oarecum" incetinit, care-si reiau activitatea cand l-i se creeaza conditii normale de viata.
MonkY wrote: Adica am tinut mai bine de o luna cele 2 noi filtre in acvariul vechi... s-au umplut de bacterii, tzoc - le-am trecut pe acvariul nou ...dupa o luna de "asteptari", cred ca o sa incep marea mutare
Rapida? Dupa "mai bine de o luna"? Mda, "rapid" e un termen relativ. :-)
snakefishmike
Membru banat
[Avatar]
IP:

Pai stai sa ne intelegem :-) . Cind spuneam fara aditie de alte chestii , ma refeream la solutii gen nitrivec etc sau amoniac , iar legat de timp era vorba despre incheierea ciclului azotului , care-i cam acelasi indiferent de tipul filtrului . Ca dupa aia discutam de volum filtrant , suprafata cu bacterii etc e altceva
[Email] [WWW]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Da are un miros intepator amoniacul si trebuie manipulat cu foarte mare grija pentru ca este toxic,insa a fost foarte eficient la ciclare o data ce am reusit sa fac rost de el Ma rog, cel mai mult m-a incantat pe mine faptul ca puteam sa dozez exact cat aveam nevoie zilnic si nu trebuia sa chinui niste amarati de pesti ca sa ciclez.Ce-i drept,am omis mai sus sa zic si faptul ca am strors putin si un burete dintr-un acvariu de 50l , deja ciclat...asta la inceputul ciclarii.Deci cu astea 3 (Nitrivec + stors burete ciclat + amoniac) - ciclare completa in 21 zile.Facut teste zilnic.

wizzard_6
Member
[Avatar]

IP:

La ciclarea celui de-al doilea acvariu am folosit apa, bucata din filtru din primul acvariu, plus ca am tinut filtrul extern vreo 2 saptamani in acvariu ciclat. Cu toate astea am avut amonnia vreo saptamana, dar in schimb nu am avut aproape deloc nitriti. Am senzatia ca de fapt la nitriti ajuta folosirea de elemente din alt acvariu ciclat. Asta am observat eu, nu e o certitudine. Este vreo explicatie in legatura cu dezvoltarea celor 2 tipuri de bacterii?
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: