MonkY wrote: Intrucat trec de la un acvariu de 240L la unul de 550L... m-am gandit ca pana la intarirea siliconului pentru noul acvariu sa pun cele 2 noi filtre Eheim 2075 sa functioneze alaturi de un EX1200 si filtrul intern Juwel. Am adaugat si niste ProdiBio pentru formarea de bacterii...
Pana la intarirea silikonului trec cel mult, cu oarecare exagerare, 2 saptamani. Daca dureaza mai mult as zice sa-l deslipesti si sa folosesti silicon bun. Ciclarea facuta corect, sub control minutios, dureaza fara bacterii ajutatoare 5-6 saptamani, pana la disparitia totala a nitritului si aparitia nitratului. Asta am aflat din incercari proprii, impreuna cu colegul @olieren, folosind un filtru canistra legat la un acvariu de 100L, fara vietuitoare, hranind bacteriile cu carne in descompunere si masurand frecvent concentratiile de amoniac, nitrit si nitrat.
MonkY wrote:As vrea sa stiu cam dupa cat timp as putea sa le folosesc direct in acvariul mare... doar pe cele 2 x Eheim 2075 (pentru ca voi renunta la EX1200 si filtrul intern) ?
Cand va disparea (dupa ce va fi aparut mai intai!) nitritul si se va putea masura nitrat.
MonkY wrote:Nu stiu daca am facut bine, dar le-am lasat pe amandoua la o putere sub jumatate (altfel iese furtuna in acvariu)... Am sanse sa ard motorasul tinandu-l subturat ?
clauss wrote: nu cred, de fapt motorasul se invirte la aceeasi turatie, doar cantitatea de apa care trece pe la paleta este limitata, deci nu a-r trebui sa fie probleme
Bineinteles ca paletele rotorului se vor roti cu atat mai usor cu cat va fi nevoie de mai putina putere pentru impingerea apei. Daca se obtureaza calea de trecere a apei, indiferent daca se face aceasta inainte sau dupa pompa, apa va avea viteza mai mica, rotorul va fi franat si va fi nevoie de un curent electric mai mare pentru a pastra miscarea magnetilor rotorului sincrona cu schimbarea polaritatii tensiunii din boboinajul statorului. Curentul mai mare din bobinaj il va incalzi. Racirea se face cu apa ce trece prin pompa. Eu am de multi ani permanent mai multe canistre in functie. Toate au un debit redus la ca. 2/3 din capacitatea maxima si nu se incalzesc peste 35-40°C. Nu s-a defectat nici una din cauza obturarii, chiar daca s-a redus fluxul apei aproape complet pentru cateva zile.
MonkY wrote:Scuze daca am gresit cu denumirea de "ciclare" a filtrului extern... ma refer la timpul necesar pentru a se forma bacteriile si a lucra la capacitate maxima pentru filtrare biologica
Asta-i definitia ciclarii.
MonkY wrote:(pentru mecanica, sunt sigur ca e ok din prima zi).
Nu crezi ca-i pacat sa folosesti o canistra pentru a aduna in ea gunoaiele acvariului? Dupa ce te chinui sa-l ciclezi si ai crescut in el bacteriile atat de pretioase, de care depinde in masura asa de mare viata pestilor? Poti sa-ti inchipui cum se simt alea cand le expui unui tzunami, in timp ce speli gunoaiele in care le-ai asfixiat?
malawi_crys wrote: ...cand vorbim despre ciclarea unui acvariu, , se face referire si la filtrarea biologica,
Pardon, referirea se face
exclusiv la cea biologica. E mai simplu sa spunem "Filtrare", dar termenul nu este corect folosit in acest caz si am impresia ca asta-i cauza pentru care se crede ca o canistra cu bacterii se poate folosi ca filtru pentru materie aflata in suspensie in apa acvariului, ceea ce-i gresit, pentru ca colmatarea substratului duce la reducerea eficientei bacteriilor din cauza lipsei oxigenului.
malawi_crys wrote:proces care apare si la nivelul canistrei externe..
Da, daca substratul aflat in acvariu ofera baceriilor o suprafata comparabila cu cea din canistra. Daca este mult mai mica, procesul apare primordial in canistra.
malawi_crys wrote:pestii se vor putea introduce in a doua saptamana de la umplerea cu apa a acvariului
?! Adica in timp ce apare cea mai mare concentratie de amoniac si nitrit? Asta inseamna ca va fi nevoie sa se schimbe apa de cate ori depaseste concentratia toxica nivelul nociv pentru pesti. Apare o prelungire a ciclarii, pentru ca se reduc cantitatile de amoniac si nitrit necesare formarii coloniei, iar la un control insuficient, expunerea pestilor la toxine.
malawi_crys wrote:daca ai putea "imprumuta" un burete "murdar" de la canistra care a mai fost in functiune, colonizarea noii canistre se va realiza mult mai repede
Daca exista un substrat cu care au fost viitorii locatari si inainte in contact. Imprumutat din alt acvariu poate transmite germeni patogeni, dar cei pe care-i au orice pesti de acvariu permanent, hexamira, spironucleus & Co. nu conteaza. De acestia oricum nu exista scapare decat in cazuri extreme. (Extrem de extreme, dar exista totusi.)
wizzard_6 wrote:...in cartea tehnica producatorul spune sa reduci deditul la intrarea in filtru si sub nici o forma la iesire.
Sigur ca producatorul este mai interesat sa nu se produca inundatii din cauza presiunii marite din canistra, in cazul unei inetanseitati, decat sa fie absorbit doar un pic de aer. Asupra bacteriilor n-are presiunea ceva mai mare nici un efect sesizabil.
minnardy wrote: - in primul rand, nu cred ca acele bacterii (Nitrosomonas, Nitrobacter) se desprind chiar atat de usor de substratul pe care sunt fixate pentru a "trece" in celalalt filtru...poate da, dar in numar / cantitati mici...
Nici nu doreste cineva desprinderea bacteriilor. E suficient daca se reproduc si ocupa restul substratului.
minnardy wrote:... consider ca mult mai sigura fortarea ciclarii prin...introducerea de pesti (de sacrificiu

) si ciclarea cu pesti, despre care s-a mai discutat.
Hm,...aici cam atingi un subiect prevazut in ...carta drepturilor pestilor
ReBella wrote:...are si un mic dezavantaj : este mai greu de procurat

Si,...pute!

Adica emana un miros neplacut si e toxic.
minnardy wrote: ...dar cine transforma amoniacul mai departe in ce trebe, daca n-ai bacteria in filtru???
Soarecii se prind cu clisa. Bacteriile,... cu amoniac. :-)
snakefishmike wrote: Nu cumva cea mai sigura ciclare este cea clasica , fara aditie de alte chestiuni ,
Pana si bacteriile fug de saracie. Daca nu le dai ceva sa pape,...no food, no 6!
snakefishmike wrote:iar timpul de ciclare nu tine cont de tipul filtrului (intern sau extern) ?
Daca ofera aceeasi suprafata pentru colonizare si conditii de dezvoltare si viata,...nu.
ReBella wrote:(Sera Nitrivec am folosit eu + amoniac = ciclare completa in 21 zile la un acvariu de 200l net,pentru ca ma grabeam...
Ai masurat si nu mai exista nitrit? Mersi ptr. info, eu n-am ciclat inca cu bacterii cumparate.
minnardy wrote:..,de fapt, aceste sticlute nu contin bacterii ci ... necesarul simplu al primului stadiu ai ciclarii si nu bacterii nitrificatoare...probabil tot amoniac lichid.
Amoniac nu cred ca este, ca nu miroase, iar producatorii sustin ca ar fi bacterii in stadiu de viata "oarecum" incetinit, care-si reiau activitatea cand l-i se creeaza conditii normale de viata.
MonkY wrote: Adica
am tinut mai bine de o luna cele 2 noi filtre in acvariul vechi... s-au umplut de bacterii, tzoc - le-am trecut pe acvariul nou ...dupa o luna de "asteptari", cred ca o sa incep marea mutare

Rapida? Dupa "mai bine de o luna"? Mda, "rapid" e un termen relativ. :-)