[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Buna ziua tuturor!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Buna ziua tuturor. Numele meu este Oana, sunt "noua" (sau nu neaparat, unii poate isi vor aduce aminte de mine sub un alt nick) pe forum si evident voi avea nevoie de ajutor.

O sa prezint mai jos "achizitia" mea in domeniul acvaristicii si poate ma ajutati cu sfaturi pentru ca am ajuns intr-un mic impas.

Am un acvariu cumparat din Hornbach, 180l, complet utilat (cu filtru intern, termometru, incalzitor, capac, neoane). Am cumparat nisip alb si ceva pietre albe, calcaroase cred. Vreau sa bag inauntru ciclide africane. Nu vreau sub nici o forma plante.

Acum impasul meu este: ce specii sa iau ca sa nu se lase cu bataie, cate buc din fiecare (am retinut 1 mascul la 3 femele) si ce alte specii pot adauga pe langa ele? Nu as vrea in mod special sa ii imperechez, vreau doar sa se simta bine in acvariu.

De asemeni, ce sanitari sa iau avand in vedere ca nu am plante si sper sa nu imi apara alge.....(acvariul e ferit de soare)?

Acum am lasat acvariul la ciclat, o sa iau pestii abia dupa ce ma documentez suficient. pana atunci merge filtrul si zilnic voi pune putina mancare in apa. Am mai avut acvariu acum vreo 4 ani, nu foate mare si cu specii comune si nu am avut nici un fel de problema dar stiu ca africanii sunt mai deosebiti.
LUPmic
Senior member

IP:

Bine ai venit pe forum !!! Ce filtru ai la acvariu (firma si modelul) ? S-ar putea sa ai nevoie de ceva mai mare pentru africani decat ce vine la pachet.
[Email] [Yahoo!]
clauss
Senior member
[Avatar]

IP:

ca nu am plante si sper sa nu imi apara alge
acvariu cu africani si fara alge nu cred ca exista...si daca ar exista fara alge ar fi urit si ..urit

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Servus si bine ai venit printre noi.
Acel acvariu de 180 litri e minimum necesar pentru africani...aproape sigur dimensiunile sunt de 100 L x 40 l ceea ce e putin pentru niste pesti care adora elementele de suprafata cat mai mari....dar, defilam cu ce avem, respectand insa cateva reguli.
In cazul tau acestea ar fi:
1. Maxim 12 pesti, adica 3 familii a cate 4 exemplare, respectiv 1 mascul si 3 femele per familie.
2. Filtrare superioara...mai ai nevoie obligatoriu de un filtru extern...la capacitatea aceasta eu iti sugerez un Eheim 2226 sau un JBL e900 si ca ultima varianta un Tetratec 1200...ar fi bine insa sa iei un filtru de capacitate mai mare pentru ca in scurt timp vei vrea un acvariu mai mare, de minim 300 l....sa fii sigura de asta! :-P :-)
3. Nu-ti pune problema algelor...sunt obligatorii la africani ca sursa alternativa, obligatorie, de hrana!
4. Asociere buna: Labidocromis, de oricare ar fi el, cu Pseudotropheusi, din nou, cam orice specie....combinati de mici nu vor creea probleme.
5.
Nu as vrea in mod special sa ii imperechez, vreau doar sa se simta bine in acvariu.
...imposibil!!! Africanii tinuti impreuna, fiind de ambele sexe in acelasi acvariu, se vor imperechea fara voia proprietarului...dar, nu-ti fa griji, totdeauna se vor gasi doritori de donatii / vanzari de pui.
6. Sanitari...vezi ca au la Hornbach Berceni 3 specii de Synodontis: petricola, nigriventris si velifer...chiar daca e originar din Tanganyika, consider ca S. petricola ar merge cel mai bine, pentru ca creste cel mai mic, de maxim 8-9 cm...iar intr-un bazin de africani Synodontusii sunt catfish-ii cei mai potriviti. Atentie insa, nu sunt algofagi, consumand mai mult resturi de hrana de pe jos.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
LUPmic
Senior member

IP:

Scuze de off topic Oana, nene Minnardy matale nu cumva esti de prin Ardeal? vad ca ai trecut prin Bucuresti si ai luat toate magazinele la rand Daca gresesc rog admin sa stearga postul
[Email] [Yahoo!]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Va multumesc pentru uraile de bun venit si pentru sfaturi, voi tine clar cont de ele si probabil voi fi printre putinii incepatori care o fac ...sau poate cat am fost plecata s-au schimbat lucrurile in privinta asta

Acvariul are suprafata 100X40X45, probabil scazand nisipul si pietrele, volumul va fi sub 180l. Nu am unde sa pun un acvariu mai mare din pacate...poate cand voi avea copii mari care sa nu mai stea cu mama ))

O sa pun mai jos niste poze cu ce am pana acum, mentionand ca voi mai aduce pietre, preferabil din natura pentru ca cele din Hornbach sunt ale naibii de scumpe....

Filtru extern e prevazut dar mai tarziu pentru ca acum nu am buget pentru asta. Nu stiu modelul de filtru pentru ca am aruncat cutia...si am uitat sa notez dar mai ajung la hornbach si o sa notez pe ceva.

Mai spuneti-mi va rog cat sa las acvariul la ciclat si daca stiti de unde as putea lua pesti sanatosi si nu groaznic de scumpi cum sunt la hornbach si la petshopu din Grand Arena.
image

image

image
LUPmic
Senior member

IP:

Filtrul este un Aquaball nu stiu ce nr dar scrie pe el daca te uiti(pe bila de sus) iar pesti "buni"cred ca gasesti la Lofty
[Email] [Yahoo!]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Lofty e un user? :d

In privinta duritatii apei, trebuie sa fac ceva special? Speciile de pesti, am citit undeva ca chiar daca sunt din aceeasi specie, sa nu pun mai multe familii cu aceleasi culori. E adevarat? Ramirezii merg combinati cu africanii?
LUPmic
Senior member

IP:

"Lofty e un user?"
Da, trimite-i un pm.
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=4797&postdays=0&postorder=asc&start=15
[Email] [Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

nene Minnardy matale nu cumva esti de prin Ardeal?

Ba da, scuze ca din greseala am sters locatia...sunt din cluj napoca, dar nu pierd nici o ocazie sa trec pe la peturile din Bucuresti. Si cum in week-end am fost la PetExpo am dat o tura pe la Grand Arena si Hornbach Berceni de unde m-am "incaltat" cu 5 S. petricola.
Acuma, pentru Coana Andreea, mai fa rost de niste pietre si daca nu ai folosit nici o combinatie acceleratoare de ciclare de genul: SERA Aqutan + SERA Nitrivec, sau TETRA Aquasafe + TETRA Bactozym, atunci lasa-l minim 3 saptamani pana bagi primii pesti. Eu iti indic sa bagi niste corydoras...merg bine la ciclare. Cand vrei sa populezi acvariul donezi corydorasii si pui in locul lor Synodontusi.
Cat priveste cumpararea de pesti, ai rabdare, cauta anunturi pe forum, sigur vei gasi donatori sau vanzatori de pui. Asa e cel mai bine din cel putin 2 pct de vedere: crescatorii de africani stiu sigur ce specii au si ce vand, nu iei teapa stiind ca primesti o specie, dar de fapt sa fie alta, cu efectiv incomplet. In al doilea rand de la crescatori iei pesti sanatosi, nu sub-variantele ramase prin acvariile de la Peturi...bine, sunt exceptii...eu caut synodontis petricola de vreo 6 luni. Nu am gasit in Budapesta, Brno, dar am gasit in Bucuresti...am luat, chiar daca au fost din Hornbach.

[Email]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

In loc de SERA Aqutan pot folosi in combinatie JBL Biotopol+Sera Nivitrec ? Vad ca deja pe pietris si pe pietre a inceput sa se faca o pelicula maronie. Sa se faca alge atat de repede? dupa numai 4 zile, desi in acvariu merge doar filtrul, am pus foarte putina mancare care s-a lasat pe fund si acolo a ramas, si nu am dat drumul la neoane deloc. Precizez ca nu ajunge deloc soarele la el...singura problema e ca se face foarte cald in camera unde tin acvariul...caldura va fi o problema grava pentru africani?
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Nu combina solutiile de startare intre firme...ori mergi pe JBL ori pe SERA.
Sunt alge care apar in primele faze ale ciclarii.
Da, ptr africani optim sunt 26 grade...de pe la 28 in sus incep sa sufere. Monteaza niste ventilatoare de PC in capac.

[Email]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ok, multumesc pentru informatiile mai mult decat satisfacatoare si la obiect :-P .

Deci daca apar alge inseamna ca ciclarea merge bine, deci pot sa sper ca totul va merge bine :-)

O sa primesc si niste pietre in curand si sper sa fie ok.

M-am hotarat si la specii si o sa le iau de la un crescator de aici de pe forum, de la Lofty, care mi-a raspuns si el foarte la obiect

Mai am totusi o intrebare legata de duritatea apei; cu ce o cresc? Tot cu solutii speciale sau pot sa o fac cu ceva natural? Ce teste trebuie sa am obligatoriu si cu ce frecventa sa testez apa?
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Mai am totusi o intrebare legata de duritatea apei; cu ce o cresc?

Artificial cu solutii gen JBL Aqua Dur Malawi, sau SEACHEM ph buffer Malawi si SEACHEM Malawi salt, sau Tetra kh / ph plus, ori natural, cu spartura de coral in filtru si roci calcaroase in acvariu...asa insa creste mai greu, dar sigur.

Ce teste trebuie sa am obligatoriu si cu ce frecventa sa testez apa?

pH, kh, gh, NO2 si NO3
O data la fiecare schimb de apa.

[Email]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Mi-am luat vineri din Hornbach doi synodontis (eupterus cred) si sunt cam ciudati...adica pe langa faptul ca inoata numai cu burta in sus, obicei despre care am citit ca ar fi normal, stau mereu ascunsi si daca aprind neoanele fug disperati prin tot acvariul.

Momentan, pentru ca nu am alti pesti, tin mereu neoanele stinse, dar cand o sa populez acvariul, nu vor fi stresati de lumina, asa cum imi par a fi acum?
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Revin cu probleme evident.... si cu o intrebare:
1. problema: apa e verde rau de totsi destul de tulbure, desi schimb apa cam 40L la fiecare 2 zile. Mancare le dau asa cum mi-a zis Lofty 3 click-uri dimineata si 2 click-uri seara (am mancare JBL Nova Grano Vert mini in recipient cu dispozitiv de dozare). De mancat o mananca pe toata, i-am urmarit. De fapt pestii au crescut destul de mult de cand i-am luat (2 sau 3 saptamani) dar apa se inverzeste pe zi ce trece...

image

image

2. intrebarea: ce sa le dau sa manance la synodontis? nu prea ies de sub pietre cat e neonul aprins si nu sunt sigura ca au ce manca dupa ce se stinge neonul ca mananca ceilalti tot ce pare bun de mancare...zici ca ii tin nemancati non stop, asa se reped si devoreaza mancarea...synodontisii saracii nu raman cu nimic....

P.S. - stiu ca pietrele nu sunt prea ok, nu am avut bani de altele si am vrut sa aiba toti ascunzatori, dar cand o sa am o sa pun mai multe de genul celor albe. De asemeni, inca nu am bani de filtru extern asa ca daca filtrarea e cauza....
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

coana_andreea wrote:inca nu am bani de filtru extern

In cazu' asta nu zic sa iei o scula UV-C .
Stinge lumina si daca nu trece acopera-l c-o patura groasa sa fie intuneric.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

pai si presupunand ca trece, nu va reaparea problema? Dar care e de fapt problema? Nu sunt ok neoanele din cate inteleg nu? Si nici filtru nu face fatza nu?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Se mai intimpla, e posibil sa nu mai apara. Filtru oricum nu poate filtra apa verde si nici nu-i treaba lui .

Poze: smilie ... Poze cu plante
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Filtrul extern te va ajuta sa ai o apa mai curata, iti va oferi un mare suport pentru bacterii. Tinanad cont de faptul ca tii Ciclidae, va trebui sa pastrezi si filtrul intern, pentru filtrarea mecanica.
Fa asa cum ti-a zis Faraonu'. Redu lumina, baga niste schimburi de apa (20-25% la doua zile) si vezi ce si cum.
In privinta UV-ului, este bum. Minunat, indispensabil !.
Daca ai de unde imprumuta unul, poti face in felul urmator. Iei lampa si o pui pe capac. De la returul filtrului, tragi un furtun in intrarea lampii. De la iesire, tragi un alt furtun, pe care il bagi in acvariu. La debitul pe care il are acel filtru, vei obtine rezultate intr-o zi doua. Grija mare cu furtunele, sa nu iasa de pe un de le bagi, ca nu-i de bine. In acest fel, io am scapat de apa tulbure cam in 36 de ore.
Numai bine

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: