[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu ciclide africane incepator  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
black_eagle2004
Junior member

IP:

Salut!
Dupa ce am citit vreo 3-4 luni forumuri despre ciclide africane doresc sa ma inham si eu la un astfel de proiect.
Acvariu vreau sa imi cumpar un RIO240 120x40x50.
Decorul sa fie homemade.
Acum ma intereseaza urmatoarele echipamente ce imi trebuie:
filtru extern
filtru intern
incalzitor
filtru UV este necesar? (daca da unde se amplaseaza si cum?)
nisip, ce cantitate si de care
pietre, ce cantitate si de unde?
plante (http://www.youtube.com/watch?v=jQi_wjWLpTI&feature=related) este posibil la un acvariu cu ciclide sa fie asa bine plantat?daca da, in ce mod?
ce testere imi trebuie?
ce substante trebuie sa folosesc pentru inceput si nu in ulmul rand de unde cumpar si eu vreo 20 de bucati de pesti ?
Va multumesc anticipat.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Dupa ce am citit vreo 3-4 luni forumuri despre ciclide africane doresc sa ma inham si eu la un astfel de proiect.
Corect!!!Asa se procedeaza!
Acvariu vreau sa imi cumpar un RIO240 120x40x50.
Bunicel...daca-ti permite criza si spatiul, baga-te la un rio 300 (120x50x60) si sigur vei avea satisfactii si mai mari!!!Le plac elementele de suprafata: lungime, latime cat mai mari.
Decorul sa fie homemade.
E ok. Polistiren expandat cimentat, colorat.
filtru extern
Cat mai mare!!!Ideal doua mai mici...un Eheim 2226 plus un Eheim 2224. Sau un Tetra 1200 si unu Tetratec 700. Sau, si mai bine JBL e1500 plus un JBL e900. Deci, acvariile cu africani necesita o foarte buna filtrare biologica pentru ca elimina mult kk. Fa cumva sa combini doua filtre externe!
filtru intern
Mai bine nu! Ocupa spatiu, arata urat, nu e musai necesar!
incalzitor
La acvariile Rio iti vin in dotare, bine dimensionate. Daca vrei sa-l schimbi, mergi pe un Jaeger de 300 w.
filtru UV este necesar? (daca da unde se amplaseaza si cum?)
Foarte necesar, util si indicat a functiona nonstop la africani. Pe returul unui filtru extern, prin atasarea furtunelor la capetele UV-ului, cu respectarea sensului de curgere prin el (sunt sageti)
nisip, ce cantitate si de care
Nisip de plaja, foarte bun. Sau de cuart. Oricum, cernut sa fie cat mai fin. Africanii iau nisipul in gura si-l plimba de colo, colo...stratul sa fie de 4-5 cm grosime, dar de aranjarea lui se "ocupa" pestii. As estima un 20-30 kg.
pietre, ce cantitate si de unde?
Cat mai calcaroase posibil, gaunoase, deformate...de oriunde gasesti, dar sunt la Hornbach niste pietre minunate la 8,5 lei kg.
plante (http://www.youtube.com/watch?v=jQi_wjWLpTI&feature=related) este posibil la un acvariu cu ciclide sa fie asa bine plantat?daca da, in ce mod?
Merg, Anubias, Microrosum, Valisneria, dar sunt cam atipice. Cel mai adevarat acvariu de africani este unul neplantat!!! Daca vrei musai, primele doua le fixezi de pietre, iar Valisneria ingropata in nisip.
ce testere imi trebuie?
Pentru pH (cat mai mare: 8-8,5), NO2 (sa fie zero) si NO3 (ideal pana in 50), kh (peste 10) si gh (peste 10) sunt testele esentiale la africani.
ce substante trebuie sa folosesc pentru inceput si nu in ulmul rand de unde cumpar si eu vreo 20 de bucati de pesti ?
Substantele minime necesare startarii unui bazin. Eu merg pe combinatia SERA Aqutan si SERA Nitrivec, in dozele prescrise. Pesti, in special de la crescatorii de pe forum. Daca nu, din magazine de specialitate.
Va multumesc anticipat.
Cu placere, bafta maxima, te asteptam cu orice intrebari, poze si orice tine de realizarea bazinului.
Bafta maxima.

PS Rectific partea de filtrare. Daca-ti iei Rio, ele vin din dotare cu un filtru intern. Lasa-l acolo, nu-l scoate, e un bun filtru mecanic si nu numai. Rio 300 vine cu unul de 1000 l/ora. Nu stiu cat are filtrul unui Rio 240. In aceste conditii e suficient inca un filtru extern mare: Eheim 2228, JBL e1500, Tetratec 1200 (sunt probleme la ele) sau chinezescul JEBO 828.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
black_eagle2004
Junior member

IP:

mersi de promptitudinea raspunsului si foarte la obiect.
cred ca o sa optez pentru rio300
ca filtru UV ce imi recomanzi si nisip de unde il cumpar?
Asta are in dotare RIO300:
pompa de recirculare cu biofiltru 1000 l/h
Deci pe langa filtrul lui intern imi recomanzi Eheim 2228?
Si legat de filtrul UV o data legat la filtrul extern trebuie sa mearga nonstop? ca citisem pe undeva ca nu ar fi chiar bine sa mearga tot timpul si ca ar mai trebui oprit.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

cred ca o sa optez pentru rio300

ca filtru UV ce imi recomanzi si nisip de unde il cumpar?
Acu... ce sa-ti zic? Eu sunt adeptul calitatii indiferent de pret Deci, ti-as spune un JBL de 9 sau 11 w, dar cunosc doua cazuri carora le-a curs, de nou fiind, unul fiind chiar al meu. Ti-as spune Tetra, dar nu au decat de 5 w, cam mic ptr tine. Ti-as spune un Aqua Medic de 18 w, dar face 158 euro, pret in Germania. Ti-as spune un Jebo de vreo 11 w, dar e chinezesc.... si nu-s adept, chiar daca am unul de care sunt multumit...e foarte mare, inestetic. De gasit, gasesti pe shopurile online existente in Romania sau pe site-uri straine.
Nisip....depozite de ,materiale de constructii, cariere, sau la Hornbach in Bucuresti...ori, in ultima instanta, pe plaja, ca esti aproape sau chiar nisip de constructii, simplu, cernut si spalat bine!
Asta are in dotare RIO300: pompa de recirculare cu biofiltru 1000 l/h
Da, stiu. De fapt, acea pompa de recirculare este un powerhead atasat in capul unui filtru intern de 1000 l/ora capacitate, adica maricel.
Deci pe langa filtrul lui intern imi recomanzi Eheim 2228?
Da, eu asta ti-l recomand....filtrele Eheim sunt "mercedesurile" filtrelor externe!
Si legat de filtrul UV o data legat la filtrul extern trebuie sa mearga nonstop? ca citisem pe undeva ca nu ar fi chiar bine sa mearga tot timpul si ca ar mai trebui oprit.
Da, la acvariile plantate este contraindicata folosirea nonstop a UV-urilor pentru ca interactioneaza cu fertilizantii pe care-i chelateaza inactivandu-i.
La africani insa, merge folosit nonstop. Iar lampa are o durata de "viata" data de producator...bine, probabil ca ajunge sa tina chiar mai mult...ori mai putin...

[Email]
black_eagle2004
Junior member

IP:

Mai am cateva intrebari:
1. Cum curat stratul de nisip?
2. Sticla se murdareste? Cum o curat?
3. Schimbul de apa la cat timp il fac?

si inca ceva?
cum ascund returul de filtru extern? banuiesc ca turul e usor de ascuns ca e pe verticala si pot sa il bag in decor sau am vazut ca la acvariile rio au ceva o carcasa pe unde poti unde introduce mai multe chestii
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

1. Cum curat stratul de nisip?
Se aspira cu orice model de aspirator de substrat. Mai putin Eheimul cu baterii care nu prea merge.
2. Sticla se murdareste? Cum o curat?
Normal, se fac alge verzi pe geam. Se spala cu un burete. Nu indic razuitorul magnetic.
3. Schimbul de apa la cat timp il fac?
Saptamanal, 25-30%. Daca esti chiar pasionat, aspiri rahatii de pe fund la 2-3 zile.
cum ascund returul de filtru extern?
Il incorporezi in backgroundul DIY pe care ti-l faci. Cu putina imaginatie si manualitate, ii gasesti un loc acolo. Dar lasi jetul sa curga liber catre suprafata apei.

[Email]
black_eagle2004
Junior member

IP:

salut
ce zici aspiratorul asta imi este folositor pentru curatare si umplere?
http://www.zooplus.ro/produse/21-acvaristica/385-echipamente-pentru-acvaristica/223-accesorii-pentru-curatare/1389-aspirator-jbl-aqua-in-out-complete-set.html
black_eagle2004
Junior member

IP:

si inca ceva
unde gasesc nisip alb granulatie 0.5-1 mm?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Incearca la materiale de constructii, se numeste Terasit, exista de diverse granulatii. E infernal de greu de spalat , da' merita.

Poze: smilie ... Poze cu plante
thunderbird
Unripe member

IP:

Din propria experienta iti spun ca nu prea merge la un acvariu in care vei avea nisip atat de fin. Eu folosesc o chinezarie de aia cu pompa (la mana) :-)
black_eagle2004
Junior member

IP:

pai deci pentru ciclide nisipul trebuie sa fie de granulatie maxim 1mm sa inteleg
si date fiind conditiile nu exista un aspirator ceva care sa ma ajute la curatenie decat: furtunul, tras apa cu tot cu nisip, pastrat nisipul intr-o galeata ...spalat si pus la loc in acvariu?
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Exact asa cum descrii tu procedez eu. Aspirat apa cu rahat si nisip, pastrat nisip, spalat, reintroducere in acvariu. Si asta pentru ca aspiratoarele de substrat nu m-ai incantat cum lucreaza la nisipul acela foarte fin.

[Email]
black_eagle2004
Junior member

IP:

si cam la ce interval faci acest lucru minnardy?
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

black_eagle2004 wrote:pai deci pentru ciclide nisipul trebuie sa fie de granulatie maxim 1mm sa inteleg
Da.

black_eagle2004 wrote:...tras apa cu tot cu nisip, pastrat nisipul intr-o galeata ...spalat si pus la loc in acvariu?
Daca aspiri mai des (zilnic sau maxim la doua zile) nu-i nevoie sa tragi nisipul, poti sa aspiri doar la suprafata.
Depinde si cati pesti o sa ai acolo (cati or sa ramana din aia 20).
Eu am 18 pesti in 550 litri si aspirand la doua zile, nu trag nici un fir de nisip (nu e nevoie).
Citeste topicurile de la sectiunea Cichlidae, incepand cu asta.
O sa gasesti raspunsuri la intrebari inca nepuse...

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Io nu aspir niciodata la cichlidae unde am nisipu' ala fin .

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: