Author |
Message |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 00:30:10
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#21
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Cred ca din cauza ca acvariul este neciclat .. e pus doar de luni ...
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 00:38:28
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#22
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Nisipu de constructii .. mi se pare ca se vinde la kg sau la sac? Cam cat ar costa un sac/10 kg nisip. Nu va luati de mine ca nu stiu cat costa sau cum se vinde,pana acum nu am cumparat eu..numai tatal meu(am numa 17 ani dar aia nu inseamna ca nu imi place acvaristica  )
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 01:28:55
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#23
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote:Nisipu de constructii .. mi se pare ca se vinde la kg sau la sac? Cam cat ar costa un sac/10 kg nisip. Nu va luati de mine ca nu stiu cat costa sau cum se vinde,pana acum nu am cumparat eu..numai tatal meu(am numa 17 ani dar aia nu inseamna ca nu imi place acvaristica  )
Da' pe la tine prin zona nu se construieste nimic?  Vorbeste si tu cu un muncitor, da-i 100 lei vechi si veti pleca multumiti amindoi.  Ca tu cam nisip crezi ca poti pune? Doar n-oi vrea un bazin jumate nisip, iar restul...ce-o mai incapea..
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 02:04:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#24
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
 Ba se construieste ... totusi .. sa mai insist cu pietrisul care il am in acvariu, 1-2 saptamani ? Daca tot asa este ... il scot afar si iau de la un muncitor niste nisip si gata :-P
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 04:08:54
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#25
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote: Ba se construieste ... totusi .. sa mai insist cu pietrisul care il am in acvariu, 1-2 saptamani ? Daca tot asa este ... il scot afar si iau de la un muncitor niste nisip si gata :-P
Atunci fa tu cum crezi ca e mai bine, Este acvariul tau si deciziile iti aparin.
Eu te previn doar asupra unui singur aspect. Mai multe nu comentez pentru ca stiu ca odata ce-i intra omului o idee in cap, o scoti mai greu sau chiar deloc
" Specia: Puntius tetrazona (Bleeker, 1855)
Sinonime: Barbus tetrazona, Capoeta tetrazona, sumatran
Familie: Cyprinidae
Origine: Asia de sud-est, Sumatra, Borneo, Calimantan, Tailanda
Marime: 7cm, in acvarii ramine mai mic
Tip Inmultire: Icre
Hrana: Omnivor
Intretinete: usoara
Reproducere: dificultate medie
Tip Bazin: lung, min. 50cm, comunitar
Nivel inot: Bento-pelagic (in toata masa apei dar cu precadere in straturile inferioare)
Temperatura: 20-26 grade C
T. Reproducere: 25 grade C
Duritate apa: 5-19GH
PH: 6-8
Volum minim de apa: 60l
Dimorfism: Usor de deosebit, masculul avind atit botul cit si inotatoarele cu o clara nuanta de rosu
Este unul dintre cei mai frumosi si mai cautati pesti de acvariu. Corpul este aproape rotund, puternic aplatizat lateral si are un fond de culoare galbena. Pe corp se distng patru dungi verticale destul de late de culoare neagra, din care prima trece chiar peste ochiu pestelui, a doua in spatele inotatoarelor ventrale, a treia se afla la baza inotatoarei dorsale prelugindu-se si pe partea anterioara a dorsalei, iar ultima la baza peduncului codal. Solzii sunt mari, bine conturati si stralucitori. Inotatoarele sunt roscate la mascul, si aproape incolore la femela. Acest colorit iese in evidenta mai ales in perioadele de odihna ale pestelui, cind sta aproape cu capul in jos si tremura din tot corpul. Aceasta pozitie este normala pentru "sumi", pozitia nemiscata si orizontala sau cu capul usor ridicat ar trebui sa ne dea de gindit.
Acvariul trebuie sa aiba cel putin 50cm lungime, dar este de preferat un acvariu mai lung de 80cm-1m, fiindca este un peste de cird, caruia-i place sa inoate in grupuri mici in toata masa apei dar cu precadere in zonele joase ale acvariului. Este un excelent inotator, inotind cu mare usurinta printre plantele acvatice si fiind deosebit de greu de capturat intr-un bazin de mari dimensiuni. Prefara un acvariu bine luminat, plantat cu specii de Cryptocoryne, Sagittaria, Ceratopteris, etc., dar si cu mult spatiu liber pentru inot. Uneori, in special masculii sunt certareti si dornici de "lupte", fara insa a se ranii. Totusi din acest motiv sumi are obiceiul de a ataca inotatoarele voalate ale unor pestii, nefiind recomandat sa se creasca impreuna cu gupi, scalari, neoni, guramii, sau carasi cu voal. Aceasta observatie nu este deosebit de restrictiva fiind numeroase cazurile cind sumi este crescut cu scalari sau carasi aurii fara probleme. Important este sa existe un bazin mai mare si cu specii numeroase. Prefera un substrat nisipos, chial milos. Apa va avea caracteristicile mentionate in fisa de mai sus, va fi limpede, transparenta, foarte bine filtrata si aerata. Hranit corespunzator pestele atinge maturitatea sexuala la 7-8 luni.
Reproducerea acestui peste nu mai constituie o problema nici pentru incepatori. Reproducatorii vor fi selectionati cu grija, pentr a avea forma corpului si culoarea cit mai apropiate de forma originara, si vor fi hraniti cu hrana vie si variata: tubi, purec viu, libelule, etc. Pentru reproducere este necesar un bazin de 15-20l, dotat pe fund cu plasa necesara protectiei icrelor. Bazinul se poate amenaja cu plante cu frunze fine, dar nu este obligatoriu si chiar nerecomandat, icrele care se vor depune pe aceste plante fiind imediat devorate de reproducatori. Sumi este un icrivor vorace mincindu-si icrele chiar in timpul depunerii. De altfel el maninca cu rapacitate orice alevin sau pui care-i iese in cale, deci atentie. Pentru reproducere se va folosi o jumatate din cantitatea necesara de apa, cu apa din bazinul de crestere, iar cealalta jumatate cu apa proaspata statuta cel putin 24 de ore.
Apa va avea urmatoarele caracteristici: temperatura 25-26 grade C, duritatea ceva mai scazuta, in jur de 8-10, iar pH-ul in jur de 7. Apa va fi bine aerata. Perechia se poate introduce dimineata, sau, seara femela pentru acomodare si dimineata masculul. Jocul nuptial nu este violent, ci mai degraba gratios. Depunerea dureza citeva ore, timp in care femela depune in ponte repetate 15-20 de icre, pina la 400-500 de icre in functie de marime. Dupa depunere reproducatorii vor fi scosi din bazin. Este bine ca in acest moment sa se adauge citeva picaturi de albastru de metilen, sau tripaflavina, pentru evitarea infestarii icrelor cu Saprolegnia. La o temperatura de 25 de grade icrele eclozeaza in 20-28 de ore. Alevinii mai stau lipiti de geamuri inca doua zile dupa care "ies la zbor". Sacul vitelin se resoarbe complect dupa cca. 5 zile, inotul devine mai ordonat si incepe hranirea activa. In primele zile vor fi hraniti cu infuzori, micro si naupli de artemia. Se poate folosii si galbenusul de ou de tara, dar cu foarte mare atentie si in cantitati foarte mici pentru a nu vicia apa. Trptat se va trece la o hrana mai grosiera. La virsta de 7-8 zile maninca deja grindal si tubi tocat. Se vor trece intr-un bazin de crestere dupa 3-4 saptamini cind capata forma si coloritul specific
Este de preferat ca reproducatorilor (femelelor), sa le facem un ciclu regulat de depunere la 2-3 luni pentru a ferii femelele care produc icre in mod continuu, de ceea ce se numeste dop, inchistare sau pietrificare.
Pe linga modul de reproducere descris, se poate face si o reproductie nu in perachi, ci pe "familii", folosid 2-3 femele si 4-5 masculi. Trebuie doar un bazin de reproducere ceva mai mare dar si productivitatea va fi pe masura.
Speranta de viata in acvarii este de cca. 3 ani.
In comert se gasesc pe linga forma clasica, si alte doua varietati si anume:
P. tetrazona verde, la care prin incrucisari cu P. nigrofascistus si selectii ulterioare, s-a reusit practic contopirea linilor negre verticale. Pestele are partile laterale de culoare neagra cu straluciri verzi si uneori albastre, singura zona nepigmentata se afla ventral, in jurul inotatoarelor pectorale si ventrale.
P. tetrazona varianta albinotica, la care corpul este de culoare gabena sau mai spalacita, si unde in loc de dungile negre, se pot distinge dungi mult mai deschise la culoare decit fondul pestelui. Exista si exemplare la care aceste dunci sunt inexistente, ele provenind de la incrucisari cu P. tetrazona verde. Exemplarele albinotice au ochiu rosu, ceea ce ne-ar duce cu gindul la un "defect" genetic, numai ca, de cele mai multe ori, exista exemplare albinotice, care prezinta mai ales pe inotatoarea dorsala si codala urme clare de pigmentare cu rosu sau chiar cu negru. Aceste varietati, foarte frumoase de altfel, este limpede ca nu sunt pur albinotice, ci metisi.
Inrudite cu P. tetrazona, mai sunt si alte specii aproape identice la care difera numarul dungilor verticale. Cu toate ca la noi nu exista pe piata, voi face o scurta descriere a lor.
P. pentazona (Boulenger, 1894), care are 5 dungi verticale (mult mai subtiri), dispuse astfel: prima dunga trece peste ochiul pestelui, a doua dunga se afla imediat in spatele inotatoarelor pectorale si se intrerupe la partea de jos, a treia se afla chiar la inceputul dorsalei si se prelungeste pe primele radii ale dorsalei, la partea de jos fiind continuua, a patra dunga, se gaseste in fata inotatoarei anale si este continua, si in sfirsit a cincea se afla undeva la mijlocul pedunculului codal.
P. paripentazona (Fowler, 1934), la care ca singura diferenta fata de P. tetrazona, este ca a doua dunga este putin mai in spate, a treia exista practic numai pe primele radii ale inotatoarei dorsale, iar a patra prin partea anterioara a inotatoarei anle (anala avind primele radii de culoare neagra).
P. hexazona (Weber & de Beaufort, 1912), care are 6 dungi verticale, existind inca o dunga intre inotatoarea anala, si a sasea dunga de la baza pedunculului codal."
Daca vei citi cu mare atentie, vei realiza si singur de ce nu pot convietui aceste 2 specii impreuna...Daca nu, cu atit mai rau pentru ei si pentru tine, vazind in timp ca "ceva" nu merge...  Si inca ceva - ma indoiesc ca acvariul tau are macar 60m...de 80, cum le-ar placea lor - nici vorba.
Oricum, se pare ca imi tocesc degetele pe taste doar ca ma aflu in treaba
Bafta!
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 07:31:46
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#26
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
pai tu ce parere ai ? sa mai incerc?
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 07:33:50
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#27
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Mersi,deci la ideea cu tetrazona renunt ... raman la neoni ... si ceva specie tot mica
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 08:29:00
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#28
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote:... raman la neoni ... si ceva specie tot mica 
Hemigrammus erythrozonus (H gracillis dupa denumirea mai veche), sau neonul roz cum i se mai spune, Hemigrammus bleheri, Hyphessobrycon flammeus, tanychtis albonubes, cu precizarea ca acesta din urma face parte din fam. Ciprinidelor.
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 15:34:26
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#29
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Ce zici de Gymnocorymbus ternetzi ... se inteleg cu neonii ?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 16:01:49
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#30
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote:Ce zici de Gymnocorymbus ternetzi ... se inteleg cu neonii ? 
Da.
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 16:10:52
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#31
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Cam cati neoni as putea sa bag? eu mam gandit la 6 neoni si 5 tetra negru [Gymnocorymbus ternetzi]. E ok?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 16:37:47
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#32
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote:Cam cati neoni as putea sa bag? eu mam gandit la 6 neoni si 5 tetra negru [Gymnocorymbus ternetzi]. E ok?
Citeste linkul acesta http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=220 si vei decide singurel daca e bine au ba.  :sic:
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 16:52:33
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#33
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Hmm .. cred ca am sa pun 5 neoni si 5 tetra
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 18:54:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#34
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote:Hmm .. cred ca am sa pun 5 neoni si 5 tetra 
O mic detaliu - 5 pesti nu formeaza un cird. Cird se poate numi cind ai de la 6 in sus.
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 18:56:10
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#35
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
pai si sa pun 6 - 6 ?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 19:00:33
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#36
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote:pai si sa pun 6 - 6 ?
Mergi pe varianta asta. Oricum, pina ti se va cicla acvariu, mai ai timp sa te gindesti si sa te razgindesti. :alright:
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 19:12:34
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#37
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Ok,mersi pentru toate sfaturile tale Dolly  sa-ti dea Dumnezeu sanatate
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 19:30:14
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#38
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Betta.X wrote:Ok,mersi pentru toate sfaturile tale Dolly  sa-ti dea Dumnezeu sanatate 
Sanatate sa dea Dumnezeu tuturor pentru ca acesta e lucrul cel mai de pret in viata! :-)
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2009 20:25:18
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#39
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
Corect
|
|
 |
Betta.X
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/01/2009 20:10:23
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#40
|
Betta.X
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e8542a04d734d0cae36d648b3f519e5c.jpg)
Joined: 25/12/2008 21:46:31
Messages: 229
Location: Petrosani - HD
IP:
Offline
|
 Am fost azi la magazin ... am cumparat un neon de 18w philips tld-765, are 1050 lumen.Mai am un neon de 14w ...[nu stiu cat lumen are] si vreau sa-l pun si pe cel de 18w.In total 32w ... ajung la acvariul meu ?
|
|
 |
|