[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvariu home made  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tiptil
Junior member

IP:

Salutare tuturor ! Sunt nou si nepriceput in acvaristica (am avut cand eram mic un acvariu mititel fara filtru, fara nimic, schimbam apa zilnic, vai de ei, saracutii pesti smilie ; pestii ii schimbam saptamanal, ca mureau pe capete ; am avut xifo, gupy, sanitari si carasi; dintre toti, carasii mi s-au parut cei mai rezistenti... )

Trecand peste asta, acum mi-a reaparut microbul, vizitand zilele trecute un magazin de acvaristica, vreau sa fac singurel acvariul meu. Nu ma grabesc, fac totul incet si corect, chiar daca dureaza cateva luni, am destul timp!

M-am gandit sa-l fac la urmatoarele dimensiuni: 80x40x45; 144 litri, folosind sticla de 8mm si silicon Bison. Am gasit aici in Buzau sticla de 8mm cu 51 ron/mp + 10% pierderi, insemnand in jur de 1,4 mp, adica 80 ron sticla pt acvariu. Cu tot cu silicon vreo 100 ron => muuuult mai ieftin sa-l fac eu decat sa-l cumpar gata facut.

As vrea sa-mi spuneti daca am ales dimensiunile optime pt acvariu si eventual cateva sfaturi, trebuie sa-i pun si intarituri la acvariu? Ma gandeam sa-i fac fund dublu? e nevoie, sau ma chinui degeaba? am vazut prin galeriile foto ca nu prea se foloseste fundul dublu... Mentionez ca am citit posturile pe la coltul incepatorilor. Multumesc!

image
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Dimensiunile sunt foarte bune, merge pt un acvariu plantat. Ai doua obtiuni cu iluminatul: sau tuburi de 18W T8(adica 26mm diametru) macar 4 buc. sau 24W T5(adica diametrul tubului de 16mm) macar 3 buc. Deci asta in cazul unui acvariu plantat.
Nu trebuie puse intaritoare, sticla de 8mm e arhisuficent.

galeria mea
[Email] [WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mie nu prea imi place lungimea de 80cm. Ca neoane, ti-ar incape T8 de 25W (~75cm) insa nu stiu cat de usor gasesti reflectoare pentru ele.
Nu am cautat reflectoare de 70cm (caci eram interesat de 90cm) doar ca in oferte n-am vazut decat de 18W (adica pentru tub de ~60cm lungime, in sensul ca vreo 10cm in fiecare parte a acvariului tau nu vor avea lumina, iar plantele de acolo vor creste strambe caci merg si ele catre centru) precum si de 30W (90cm) sau 36W (cam 110cm cred - nu sunt sigur la 36W).

Evident, discutia de mai sus se pune doar daca vrei acvariu plantat cu plante pretentioase (unde pe langa lumina iti trebuie si substrat de calitate + fertilizant + CO2). Plantele mai accesibile (cabomba, anubias, criptocorine, etc) merg si la 0.5W/L si fara reflector..
[WWW]
tiptil
Junior member

IP:

viulian wrote: ...doar ca in oferte n-am vazut decat de 18W (adica pentru tub de ~60cm lungime, in sensul ca vreo 10cm in fiecare parte a acvariului tau nu vor avea lumina, iar plantele de acolo vor creste strambe caci merg si ele catre centru)...

Evident, discutia de mai sus se pune doar daca vrei acvariu plantat cu plante pretentioase (unde pe langa lumina iti trebuie si substrat de calitate + fertilizant + CO2). Plantele mai accesibile (cabomba, anubias, criptocorine, etc) merg si la 0.5W/L si fara reflector..

nu ar fi nici o problema ca raman 20 de cm neiluminati; as vrea sa pun intr-o parte a acvariului o corabie scufundata, am o macheta foarte reusita si vreau s-o pun in acvariu si deasemenea as vrea ca, corabia sa fie putin umbrita, sa dea un aspect de misterios

nu vreau foarte multe plante in acvariu, vreau ceva gen gazon, puteti sa-mi spuneti va rog denumirea plantei care seamana cu gazonul?

pot sa pun in loc de reflectorizante, oglinda? este vreun dezavantaj daca folosesc oglinda?
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Sunt exact dimensiunile acvariului meu. Ca proportii e super ok.

Asta nu inseamna ca a doua oara l-as face la fel.
80cm pe lungime e pretty naspa. Din motivele expuse mai sus de colegi. Tuburile standard de 18W iti vor lasa marginile si in special colturile neacoperite. Va trebui ca orice setup/aquascape ai face in margini sa pui plante care nu vor lumina multa.

De asemenea l-as face mai inalt. Din ce 45 cm vei pierde cam 10 cu inaltimea substratului plus partea de sus care ramane goala pentru ca nu il vei umple pana in gura... Cert e ca plantele mai inalte vor incerca intotdeauna sa iti iasa afara.
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

O noua tendinta pt acvariile low cost este de a face acvarile mai putin inalte, ca lumina sa penetreze mai usor coloana de apa, si implicit sa nu se foloseas prea mult curent.
Asadar la ce doreste Tiptil (si plante tip gazon) eu cred ca inaltimea de 45cm e de ajuns.
Lungimea acvariului intradevar ar putea fi largita la 100-110 cm sa incapa tuburi de 30W T8 sau 21W si 39W T5.

galeria mea
[Email] [WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Io l-as face mai lat de 40 cm , vreo 45.

Plante tip covor = lumina f. intensa, CO2, fertilizare si pesti putini . In afara de Marsilea care se multumeste cu mai putin.

Cu oglinda e mai bine decit fara. Cu reflectoare e mai bine decit cu oglinda.

Io zic sa renunti la corabie ca nu se potriveste in acvariu. Chiar daca-ti place si nu-i daunatoare .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Goana dupa lumina s-a cam incheiat pe la altii.

http://www.barrreport.com/12047-post27.html

Nu inseamna ca o sa tinem plantele pe intuneric. Doar ca 1W/l este arhisuficient-spre-mult-prea-mult. Ceea ce inseamna ca un acvariu mai inalt e de preferat, ca sa poti tine plante ceva mai inaltute. Nu vorbesc de inaltimi de 3 metri acum. Spun doar ca 50cm, de exemplu, minus substratul minus cat ramane gol deaspura, e ok, decat sa-ti iasa afara orice planta in 2 saptamani de la plantare.

Ba chiar, se pare, ca celebra "inaltare" a glossostigmei (si nu numai a ei) la lumina putina nu are nici o legatura cu lumina ci planta incearca,de fapt, sa ajunga aproape de atmosfera unde e mai mult CO2...
tiptil
Junior member

IP:

Astazi am luat sticla (8 mm) si doua tuburi de silicon bison. Unele muchii sunt taiate destul de stramb (adica nu la 90 de grade) si va trebui sa le slefuiesc bine. Maine sper sa fie gata, o sa pun si poze. Am ales sa-l fac cu laturile lipite pe fund (mi-ar fi placut mai mult ca fundul sa fie incastrat intre laturi, dar pt asta trebuie niste masuratori mai precise si geamgii nostri nu cred ca sunt in stare sa taie atat de bine) :o
Bogdan.
Junior member

IP:

Te salut, si va salut
Da-mi voie sa iti strang mana, si sa iti spun ca aceeasi pasi i-am facut si eu, cu acvariu, masurat apoi taiat, si binenteles nelipsitele taieturi meseriase facute de maestrii sticlei din romania, slfeuit nopti intregi ca sa indrept marginile. In fine in momentul in care l-am lipit pot sa iti spun ca am folosit silicon bison (dimensiunile acvariului meu sunt de 50 x 35 x 40 si am folosit tot sticla de 8 mm) si doua menghini de mana luate dintr-un magazin de constructii, oricum ideea e preluata din tamplarie. In fine a stat la uscat 2 saptamani, dupa care pentru a acoperi eventualele defecte, am pus coltare negre de 1cm/1cm luate tot din acelasi magazin si vreau sa iti spun ca sincer i-a dat un aer stilat. In ceea ce priveste costul pina la finalizare depinde spre ce componente sa zic asa te indrepti, dar indiferent in cat timp il vei termina, si cati bani o sa manance, iti garantez ca de fiecare data cand te vei uita la el si gol sa fie, iti va face o mare placere. Singura recomandare pe care o am asta daca nu l-ai lipit deja, este sa lipesti hartie de culoare galbena (eu asa o stiu) care se lipeste pe geam cand striga lumea la tine sa le vopsesti, asta ca sa iti usurezi munca in momentul in care o sa te apuci de curatat acvariu de silicon.
In incheiere, da-mi voie sa iti urez mult spor si sper sa te misti mai repede decat mine.
Sanatate si toate cele bune.
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Bogdan. wrote:nelipsitele taieturi meseriase facute de maestrii sticlei din romania, slfeuit nopti intregi ca sa indrept marginile.
Geamgiu' din spate de la Meda e meserias . Daca o sa mai ai nevoie de sticla pentru acvariu apeleaza la el, eu am lipit mai multe acvarii cu sticla taiata acolo si intotdeauna a fost taiata la milimetru .

Poze: smilie ... Poze cu plante
tiptil
Junior member

IP:

acvariul meu este gata

acum lucrez la un fundal pt el

am o nelamurire, pot sa amestec substratul cu nisip?

am gasit filtrul asta http://www.zooplus.ro/produse/21-acvaristica/385-echipamente-pentru-acvaristica/429-filtre-de-apa/2259-filtru-intern-hailea-hl-bt-1000.html e bun? cica are filtrare si chimica si mecanica!

pe langa acel filtru trebuie sa mai pun si o pompa de aer aditionala sau ajunge cea a filtrului?

nu sunt lamurit ce neone imi trebuiesc si de cate am nevoie sau in ce combinatie, puteti sa-mi dati cateva linkuri de pe zooplus va rog!?

image

image

image

image
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Juuuust a second....
acum lucrez la un fundal pentru el

L-am vazut, frumusel....se putea cu si mai multa inspiratie, dar no...orice critica e un pas inainte. Problema mea e alta: pentru ce ti-ai facut acvariu? Adica ce pesti vrei sa tii in el? Ciclide africane? Sunt cam singurele ptr care e necesar un decor ca cel facut de tine. Ori pentru astea bazinul e prea mic. Bine, in mod fortat se pot tine astfel de decoruri si la alte specii de pesti, sunt estetice, dar necaracteristice. Si mai e o problema legata de decorurile betonate si anume, necesita statul in apa circa o luna, ideal lipit de spatele bazinului, timp in care faci schimburi dese de apa...cel putin o data la 2 zile, daca nu zilnic. Pentru ce asa ceva? Pentru a elimina toate toxicele (ma rog...aproape) eliberate de ciment si pentru a trece acea luna minima necesara pentru intarirea si stabilizarea betonului turnat.
[Email]
tiptil
Junior member

IP:

nu vreau ciclide, ci doar ma incanta foarte tare ideea fundalului; vreau neoni in principal si pe langa ei inca nu m-am hotarat ce pun! Nu conteaza cat dureaza 1-2-3 luni, nu ma grabesc!
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Foarte frumos inceputul si decorul dupa parerea mea! :pigeons: :bravo2:

Sunt impersionat de cata rabdare ai !

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Bun, frumos decorul, ideea e buna, dar e o problema. Backgroundurile cimentate au tendinta permanenta de a creste duritatea apei, de aia sunt indicate la africani...ori tu vrei sa tii neoni, adica pesti amazonieni carora le place apa mai moale, cu un pH in jur de 6,5...ori, cresterea duritatii datorate decorului e insotita de cresterea pH-ului. Iar pH si duritate crescute nu-s tocmai "placerea" neonilor...intr-un acvariu cu un astfel de decor eu nu am reusit niciodata sa am un pH mai mic de 7,5 chiar daca e de 2 ani in acvariu, iar apa de la robinet are pH 6,3 si duritate mica, de 3 grade. Cat priveste pestii, in acel acvariu am tinut la un moment dat apistograme (tot amazonieni)...nu le=-a mers bine deloc, periodic avand cate o mortalitate fara simptome...slabire indelungata, inapetenta, in final moarte dupa 1-2 luni de evolutie. Daca vrei musai decor, sunt decoruri amazoniene din materiale plastice (?! sau nu stiu ce material folosesc) inerte vizavi de apa.
Succes !!!
[Email]
tiptil
Junior member

IP:

daca lacuiesc fundalul ca sa nu mai elimine toxine are ceva?

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: