[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Durata de viata tuburi T5  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
danyer
Member

IP:

Salut,

am citit pe undeva si nu mai gasesc unde, ca tuburile T5 ar avea o durata de viata dubla fatza de T8.

De unde un T8 trebuia inlocuit la 6 luni (ca ii scadea output-ul), un T5 ar trebui schimbat la 1 an.

Poate cineva sa confirme/infirme/corecteze?

De asemenea, am doua tuburi T5. Ambele au fost puse o data, si fac un an acum. Am inteles ca nu e bine sa le schimb pe toate o data. Ce pauza sa las intre? Unul acum, altul peste o saptamana, doua, trei, patru, etc? Sunt si diferite, unul e daylight altul nature.

Multumesc anticipat.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Nu cred ca unui T8 (sau oricarui alt tub) de calitate ii scade "output"-ul, daca prin asta intelegi intensitatea luminoasa. Mai degraba i se modifica spectrul si nu mai corespunde cu specificatiile producatorului si deci nici cu nevoile plantelor.

Cat de mult i se modifica ascest spectru probabil ca nu vei afla prea curand de la cineva dintre noi, pentru ca nu avem cum sa masuram asta. Cel putin asa cred... Doamne-ajuta sa ma insel si sa aiba vreunul posibilitatea faca astfel de masuratori.

Nici modificarea de spectru nu se vede cu ochiul liber, cel putin nu in 6 luni.

Despre T5 nu pot sa te lamuresc. O vor face cei care folosesc lampi T5, poate.

Legat de durata intre schimbarea tuburilor, chiar mai deunazi citeam ca unei plante ii poate lua ceva timp, chiar si 2 saptamani pentru a se adapta la conditii radical diferite de mediu. Afirmatia se referea la trecerea de la o metoda de fertilizare la alta, in mod special, dar si la calitatea, cantitatea si spectrul iluminarii.

Deci sfatul meu ar fi sa lasi 2 saptamani intre schimbarile de tuburi, pentru siguranta, chiar daca schimbi cu acelasi tip de tub.
Lorenzo
Member
[Avatar]
IP:

Energia emisa de un tub T8 este echivalentul a 1,5 unui tub T5. Avantajul folosirii unui sistem T5 fata de un sistem T8 este variatia mica in timp a fluxului luminos. La T8 se depreciaza cu 20-40% intr-un an, iar la T5 cu max.10% pe aceeasi perioada. Acest lucru se datoreaza unui strat de fosfor imbunatati la lampile T5, care nu absoarbe mercurul din neon cu aceeasi rata ca T8.Aici vorbim binenteles de tuburi T5 HO.
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Eu schimb tuburile din trei in trei luni ( maxim patru luni daca uit sa le schimb la timp). Asa faceam cand aveam T8-uri si am continuat in acelasi mod si de cand am trecut la T5-uri. Cum eu folosesc numai tuburi 865 HO nu mi se pare un capriciu ca din trei in trei luni sa cheltuiesc cate 100 de lei. Sincer eu nu prea am incredere in specificatiile tehnice ale producatorilor...nu stiu de ce dar chiar n-am incredere.
Vorba lui Val, daca cineva ne-ar putea spune exact cum se modifica spectrul tuburilor in timp poate nu as mai fi atat de reticient si le-as schimba mai rar.

865
[Yahoo!]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Tuburile T 8 cu spectru special pentru acvaristica .si in special acvarii plantate
Adica acele tuburi care emit o lumina undeva la roz (ceea ce vede ochiul uman )
Durata lor de viata este mai scurta cam pe la 6- 9 luni
9 luni maxim deci cam 70-80 la suta din spectru cred ca se duce
Spun" cred" ca nu am banii sa i-mi cumpar un spectrometru
La cele T5 spectrul cred ca merge pe la 1 an si 3 luni
Repet Ochiometric vorbind si cam ce au simtit plantele mele
Celelalte neoane Incepind cu day light 6000 -6500 de K
Hot light sau neoane calde de la 2500-4000 de k
Cele T8 merg un an ,zic eu maxim
Cele T5 merg 2 ani ,la fel
Cu anii in urma am avut neoane osram floura care dupa 3 luni deja se vedea ca nu mai sunt ce au fost
Bine inteles producatorii, dau in fisa tehnica 10.000 -20.000 de ore
Dar nu este clar daca se refera si la spectru
Si toti producatorii se cam intrec in laude
Am trimis e-mailuri la osram philips cu 2-3 ani in urma si i-am intrebat daca ei i-mi garanteaza si spectrul pentru 20.000 de ore de functionare
Dar au spus ca numai intensitatea luminoasa care dupa 20.000 de ore de functionare poate scadea cu pina la 20 %la T5 si la T8 10.000 de ore de functionare si scade intensitatea cu 50-60 la %
Alte element de uzura a neoanelor sunt:
Un droser neadecvat
Aprinderi si stingerii dese
Deci discutia poate fi lunga
Variabile sunt multe

Ogar batrin dar.... cu miros fin

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: