[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Lumina de noapte cu leduri albastre  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
danyer
Member

IP:

Salut,

citisem undeva ca e bine ca pestii sa aiba o lumina de noapte, sa suplineasca lumina lunii. Plus ca nu le face bine trecerea brusca de la lumina la intuneric.

Am vazut la Bricostore o instalatie de iluminat cu leduri albastre: 3 spoturi, fiecare spot cu 6 leduri. De asemenea avea inclus adaptor/transformator. Daca vreti sa o vedeti, mergeti la Bricostore sau downloadati: http://www.starlicht.de/download/Katalog/Moebel.pdf si uitati-va la ultima pagina, ultimul obiect de pe pagina.

Intrebarea mea este: are cineva experienta cu chestia aia, ar merge pentru ce mi-am propus (lumina nocturna, care sa se aprinda un pic inainte de a stinge lumina principala, si sa se stinga un pic dupa cea principala, dimineata)?

Mentionez ca daca raspunsul este de genul "mai bine iti faci singur" atunci va rog sa dati toate detaliile (de unde piese, tot sistemul, inclusiv transformatorul, etc). Eu prefer sa cumpar decat sa mesteresc (la acest capitol, la altele este invers), deoarece nu ma simt in stare sa merg prin cine stie ce colt al Bucurestiului dupa piese, sa nu gasesc, sa ma chinui cautand scule, si in cele din urma sa imi iasa ceva cu aspect dizgratios. Imi stiu limitele ;)

Multumesc anticipat.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Exista becuri cu leduri albastre care se alimenteaza direct la 220V ... asa ceva am eu la bazinul meu ... nu-ti trebuie niciun fel de montaj special ... se gasesc pe la Hornbach, Bricostore, etc si arata ca un bec normal, numai ca in loc de rezistenta au circa 15-18 leduri inauntru ... in loc de filet au 2 picioruse, exact ca la starterele de neon iar "fasungul" lor este un soclu de starter ... se alimenteaza la 220V si il poti pune pe o priza programabila [ la mine, acest bec se aprinde - pentru o ora - doar dupa ce lumina principala a acvariului se stinge ] ...

image

image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

pot sa-ti fac eu una cu leduri care merge la tensiuni mici. eu am asa o reticenta de a baga 220v in capac.
imi spui dimensiunile acvariului si iti fac o oferta iar la consumul pe care il are il poti lasa non-stop.

Acvariul meu
[Yahoo!]
dadu
Member
[Avatar]

IP:

acum depinde si de marimea acvariului. Eu la 70 litri am 2 leduri albastre, sunt de ajuns, ca trebuie sa poata dormi si pestii. Eu zic sa incerci totusi singur, Folosesti un incarcator de telefon mobil, de care vrei tu, apoi intri aici http://led.linear1.org/1led.wiz si bagi sus tensiunea de iesire a alimentatorului, mai jos tensiunea de pe led, care o zice acolo pentru fiecare tip de led, pentru cel albastru probabil e 3,3, si jos introduci 20, ca majoritatea ledurilor suporta 20 mA. Vei afla ce rezistenta iti trebuie pentru a pune un singur led inseriat cu acea rezistenta direct la acel incarcator de telefon. Daca vrei n leduri vei pune n led+rezistenta, in paralel, deci daca pui 3 leduri pui si 3 rezistente. Eu am folosit leduri de brichete, rezistente cred ca gasesti si fara sa colinzi tot bucurestiul. Pentru izolatia ledurilor am folosit tub termocontractabil de la magazine de electrice, care se strange si se muleaza pe terminalele ledurilor si firele lipite la ele cand il incalzesti cu bricheta (aia din care ai scos ledul ) mult mai elegant decat sa umbli cu scoci si banda izolatoare.
[Email]
lukaboy
Senior member
[Avatar]

IP:

Foarte tare situl cu calcularea montajului pentru leduri!!! raman dator!

http://www.seachem.ro
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Daca uiti linku' calculezi:

R = ( U - U led) / I - r

unde:

R - rezistenta cautata
U - tensiunea sursei (incarcatorul de telefon)
U led - tensiunea dorita pe led
I - intensitatea curentului suportata de led
r - rezistenta interna a sursei care poate fi neglijata fata de rezistenta ledului si fata de R => r~0

Obtinem: R ~ ( U - U led) / I

Poze: smilie ... Poze cu plante
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

trebuie avut grija la curentul prin leduri. e adevarat ca suporta 20 mA (chiar si 30!) dar durata de viata scade considerabil. deci la o lanterna putem calcula la 20-25mA dar la iluminat acvariu trebuie clar in jur de 17-18mA.
eu am facut o sursa simpla cu LM317 care pastreaza curentul constant si nu distruge ledurile. asta dupa ce am reusit sa deteriorez destule leduri!
se poate vedea daca e bun curentul prin faptul ca ledurile raman reci.

Acvariul meu
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: