[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ramirez bolnav  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
sydney
Member
[Avatar]

IP:

Am un ramirez pe care au început să apară câteva puncte albe pe înotătoarele dorsală şi caudală şi o zonă albă ceva mai mare decât un punct pe înotătoarea anală.

Peştele poate fi văzut aici: http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=1133.

Acvariul este Cayman 60 de 75l brut, cu următoarea populaţie:
- 2 ramirezi (dintre care masculul este cel afectat, femela n-are nimic)
- 11 neoni
- 2 SAE
- 2 botia mici (de dimensiunea unor neoni)
- 1 crevete de vreo 4cm
- 2 melci Neritina
- mulţi melci de substrat (Melanoides tuberculata) + din cei mici şi maronii de care se scapă greu

Temperatura apei: 25C.

Ramirezii sunt de vreo lună în acvariu iar masculul are punctele respective şi pata de pe înotătoarea anală de vreo 7 zile (maximum 10).
Pata de pe inotătoarea anală a crescut foarte lent ca suprafaţă în ultimele zile. Punctele de pe înotătoarele caudală şi dorsală parcă au apărut puţin după pata de pe înotătoarea anală.

Mă gândeam că ar putea fi gris dar nu l-am văzut pe ramirez scărpinându-se absolut deloc. De mâncat mănâncă, dar nu mai este aşa de vioi ca săptamânile trecute şi are perioade când stă cumite într-un colţ şi nu zice nimic, dupa care se reintegrează din nou printre ceilalţi peşti. Fecalele lui nu arata ca un cârnat consistent şi închis la culoare cum probabil ar fi normal. Înainte de a se desprinde de corp, în fecalele lui se pot observa zone mai închise la culoare care alternează cu zone mai deschise la culoare iar consistenţa nu este solidă ci oarecum lânoasă, mai ales în porţiunile deschise la culoare.

O observatie interesantă dar neconcludentă: unul din cei doi botia a ajuns ultimul în acvariu cam cu 2-3 săptămâni în urmă iar săptămâna trecută am vazut un botia scărpinându-se de câteva ori la rând de o piatră dar comportamentul nu s-a repetat şi în afară de asta nu am văzut absolut nici un alt simptom de boală la vreun alt peşte decat ramirez-ul.

Ce să fie?
O fi gris? Dar aşa încet evoluează grisul? Mă aşteptam să văd şi alţi peşti infectaţi în ultimele zile..
O fi vreo ciupercă? La concluzia asta mă duce aspectul petei albe de pe înotătoarea anală care e ceva mai întinsă şi mai proeminentă dar totuşi nu are în mod evident un aspect de vată. Dar punctele de pe celelalte doua înotătoare (dorsală şi caudală) clar nu arată a ciupercă.

Mă bate gândul să separ peştele dar nu ştiu cu ce să-l tratez pentru ca nu ştiu exact ce are.

I-aş ruga pe colegii forumisti care au mai multa experienţă cu bolile peştilor sa îmi dea şi mie un sfat.

Mulţumesc.

Îmi oglindesc sufletul în acvariu.
sydney
Member
[Avatar]

IP:

Informaţii suplimentare:

Schimb apă:
- câte 20 litri la intervale de 7-10 zile, maxim 14 zile.

Fertilizare CO2:
- DYI cu bombă gelatină + drojdie (verificare cu indicator permanent CO2 de la Tetra - rămâne pe verde)

Hrănire de 1-2 ori pe zi cu:
- fulgi Sera Vipan
- hrană congelată mix (larve de ţânţari albe, negre şi roşii (bloodworms), daphnia).

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Pare a fi o ciuperca. Incearca sa-l tratezi separat cu Sera Mycopur si Sera Baktopur, baktopur pentru a trata eventuale infectii bacteriene care apar de regula din cauza starii de slabiciune a pestelui.

Cred ca Sera recomanda ca in cazu' folosirii impreuna a Mycopurului si a Baktopurului sa se foloseasca Baktopur la jumate de doza pentru ca ambele contin acryflavin. Te poti lamuri cum e exact citind prospectu' .

Poze: smilie ... Poze cu plante
sydney
Member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Pare a fi o ciuperca. Incearca sa-l tratezi separat cu Sera Mycopur si Sera Baktopur, baktopur pentru a trata eventuale infectii bacteriene care apar de regula din cauza starii de slabiciune a pestelui.

Cred ca Sera recomanda ca in cazu' folosirii impreuna a Mycopurului si a Baktopurului sa se foloseasca Baktopur la jumate de doza pentru ca ambele contin acryflavin. Te poti lamuri cum e exact citind prospectu' .

Mersi foarte mult. Am Tetra FungiStop, cică e bun atât pentru micoze cât şi pentru infecţii bacteriene. O fi bun şi ăsta sau să cumpăr mai bine Mycopur?

ZOLA
Member
[Avatar]

IP:

Pai fung sau micoza tot dracu' ala este , citeste si porspectul de la terta i-a vezi e bun ..
Mie imi este sa nu vreun parazit , uitete cu atentie cu o lupa ceva e unflata tare zona afecatata? adica punctele acelea able ies mult in evidenta

oto si crevetii lui
[Email] [WWW] [Yahoo!]
sydney
Member
[Avatar]

IP:

ZOLA wrote:Pai fung sau micoza tot dracu' ala este , citeste si porspectul de la terta i-a vezi e bun ..

Ştiam că fungus=micoză. Ceea ce doream eu era o părere din experienţa cuiva referitor la eficacitatea produsului FungiStop de la Tetra (pe care deja îl am) comparativ cu Mycopur-ul de la Sera (pe care nu îl am, dar l-aş putea cumpăra în caz că aş avea indicii că ar fi mai adecvat).

Mie imi este sa nu vreun parazit , uitete cu atentie cu o lupa ceva e unflata tare zona afecatata? adica punctele acelea able ies mult in evidenta

Punctele de pe înotătoarea dorsală şi de pe coadă au rămas în continuarea foarte mici şi nu s-au înmulţit la număr (nu ies nici în evidenţă), dar pata albă de pe înotătoarea anală iese în evidenţă într-o parte. Dar dacă ar fi parazit nu ar fi fost normal ca în două săptămâni, de când datează problema, să se fi infectat şi alţi peşti sau să-l văd măcar pe ăsta scărpinându-se?

ZOLA
Member
[Avatar]

IP:

Daca nu a fost sporul sau eventualul parazit liber prin acvatiu nu o sa te mai ai suprize...
Sper ca i-ai separat de grup si ai inceput tratamentul

oto si crevetii lui
[Email] [WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: