[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
De ce imi plac cichlidele  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

21 de h. lifalili au ajuns in acvariul meu cu 2 sapt. in urma, veniti in doua bidoane de plastic de la bucucresti. Nici o victima spre fericirea mea . Cred ca m-a prins mai demult goanga asta cu lifalili, cam de prin '87 - '88 cand ma chinuiam sa tin intr-un acvariu de 120 litri (primul meu acvariu) tot felul de pesti ce gaseam pe la noi prin piata. Ma imprietenisem cu un crescator si ma tot duceam pe la el acasa, ma uimea camera aia plina cu rasteluri cu acvarii, tot felul de pesti, plante (ca avea destule, acum cauti de-nebunesti o planta prin severin). Aveam cam 12-13 ani. Mi se pareau fantastici pestii astia, mai ales dupa ce ma chinuisem sa tin in borcane tot felul de carasei sau obleti prinsi prin dunare ). Vai mama lor! Si ce oftica imi era ca nu-i puteam vedea cum se comporta sub apa, cum trec pe sub pietre sau creci, cum mananca! Aaahhh! Saracii, stateau cu botu’ pe-afara si nu prea pricepeam eu de ce nu se scufunda si nu inoata. Noroc cu tata ca s-a hotarat sa dea curs inclinatiilor lu’ fi-su si a vorbit cu nea acvaristu de mi-a luat un acvariu calumea. Bine inteles ca am ingramadit vreo 60 de pestisori acolo, doi carasi, o groaza de sifori, guppy, mulinezi, cred ca am avut si vreo 2-3 scalari (dar probabil ca au cotit-o repede ca nu prea am amintiri cu ei ), tetrazona, conconius, niste zebre si cardinali; cam astia au fost primii mei pesti din acvariu. Cel mai drag imi era sa urmaresc un betta (aveam doar unul) cum isi urmarea uscatura aia de puric de balta, il vana incetisor si apoi hat!, se repezea pe el. Ailalti infulecau ca inecatii, parerea mea, si nu aveau vreo arta in asta dar ala era interesant. Stiu ca ii taiam uneori bucatele de carne, mici, mici si le lasam sa cada in apa langa el, imediat le urmarea pana spre fundul acvariului si apoi le manca. Ei, ala era pestele meu vanator si muream de dragul lui, sa-l urmaresc si sa-l observ. Intr-o seara, trecand eu pe la nenea cu acvariile, am marcat intr-un bazin doi pesti mari. oricum, imensi in comparatie cu guppy si siforii mei. Mai tarziu, dupa aparitia netului, am realizat eu ca erau un astronotus si un hemichromis. Ii avea intr-un acvariu relativ micut pentru ei cu peretii plini de alge verzi si afurisitul ala de hemicromis parca stralucea acolo. Iar ala verde, masiv si serios, cu corp puternic si aripioarele aproape carnoase... m-au dat pe spate! Nu avea pereche la ei spre dezamagirea mea, mi-a explicat ca aia is rapitori ca nu pot eu sa ii tin si alte alea... Hihi, ma duceam pe la el doar de drag sa vad pestii. In fine, am fost dezamagit atunci dar imaginile mi-au ramas vii si gandul tot la pestii aia.
Primele informatii despre cichlide le-am aflat mai tarziu dintr-o carte cu coperta albastra Ma rog, am fost profund impresionat. Am recitit-o de nu stiu cate ori. Intr-un final, am refacut un acvariu si primele cichlide le-am luat tot din bucuresti. Nu stiu... de cum le-am vazut in acvariu (era o pustoaica cu pesti in piata amzei) am stiut ca sunt pestii mei. Erau niste africani dar nu prea faceam difetenta intre africane si americane. I-am luat si zdup, cu ei in acvariu la severin. 8 bucati si toti au supravietuit transportului intr-o punga de plastic. Mici, cam de doi - trei cm, n-au avut treaba. Imi amintesc ca aveam atunci in acvariu vreo 30 de neoni (era un acvariu de 50 de litri lung si inalt). Am plecat doua zile la timisoara si la intoarcere mai aveam UN neon. Misto, zic, si am scos din boxa vechiul meu acvariu de 120. Cam doi ani am avut numai aficani, aparuse netul, puteam avea acces la informatii, am avut norocul sa il cunosc si pe aT din craiova (il stiti de pe forum). Apoi am venit, tot de la bucuresti, cu o pereche de octofasciatus. O avarie la aerul conditionat intr-un weekend a casapit cam toti pestii cu exceptia perechii de octo (avea apa vreo 35 de grade). Ce a mai scapat din africani si pui i-am dus la muzeu in severin. Diferenta mare intre comportamentul africanilor si al cichlidelor americane. Constatata pe viu, direct in acvariu. Astea africane sunt in continua miscare, sunt pesti agitati, care alearga mereu dupa hrana, se mai ciocanesc, se reped asupra prazii sau mancarii fara a o studia prea mult. In prioada de imperechere femelele isi pazesc puii si sunt foarte interesanti de urmarit cum se comporta cand apare vreun pericol. Cele americane, in schimb, sunt mai domoale, formeaza o pereche care ocupa un teritoriu, si-l pastreaza si si-l apara, cresc puii impreuna, masculul e extrem de agresiv cand apara cuibul :-P un octo chiar isi permite, pe langa determinare si hotarare, are si masa necesara unui atac), atunci cand mananca (ma refer in special la hrana vie care se misca prin apa) au un comportament mai de ... pandaci. Amandoua sunt interesante dar eu ma simt mai atasat de cele americane. Mi se par mai calme, mai decise, mai atente la ce e in jur. Hemichromisii mi se par, ca si comportament, mai apropiate de cele americane nefiind la fel de agitate ca africanii de lac.
In fine, dupa multe incercari si experiente am ajuns sa am si eu 21 de hemichromis intr-un acvariu de 200 l. Tot multumita netului, site-ului si lui ice_ears care mi i-a trimis. Goanga din copilarie a ramas :-) . (probabil e vreo frustrare de aia de care vorbesc psihologii :-) Ii hranesc cu larve de tantari, fish fix , cubulete de tubi si gammarus. Sincer, alta mancare nu gasesc in oras si n-am mai avut drumuri prin bucuresti sau timisoara cam de multicel. Oricum, in doua saptamani de cand sunt la mine au inceput deja sa se inroseasca, acum bat intre 4 si 5 cm iar la doi mai maricei dintre ei am observat, dupa o schimbare de apa, o simulare de dans nuptial. Mmm, ma rog, poate doar le venise de-o joaca. De mancat, mananca de parca is apucati! Si larvele si gammarus-ul. Le schimb odata pe saptamana cam 50% din apa si filtrul prinde cam doua spalari pe saptamana. Se dezvolta frumusel.
Acum as vrea sa va cer parerea legat de acesti hemichromis. Ma intereseaza pentru ca speciile mi se par foarte asemanatoare si greu de facut distinctia intre ele. Lifalili sau bimaculatus. Am cautat pe net si, teoretic, lifalili au la maturitate doar doua pete pe corp. Cea de pe opercule si cea de pe mijlocul corpului. Sunt un pic mai mici (13 cm) comparativ cu bimaculatus (15 cm). Eu am senzatia si ca lifalili au rosul un pic mai intens decat bimaculatus (poate doar par asa pentru simplu motiv ca nu au nuanta aceea de oliv pe spate). Cat sunt mici, toti au cele trei puncte negre pe corp. Abia la maturitate le dispar. Am citit ca de multe ori lifalili sunt confundati cu h. cristatus ceea ce mi se pare cam aiurea pentru ca din cate am vazut in poze cristatus au in jurul petelor de pe corp o pata mare mult mai intensa. Ca parere personala, e putin probabil sa spun ca am in acvariu lifalili sau bimaculatus si asta cel mai probabil din cauza imperecherilor la voia intamplarii. Am observat doi pui carora le lipseste pata din mijlocul corpului, altuia ii lipseste doar pata de pe partea dreapta, unul are doua aripioare langa operculul drept situate deasupra punctului negru (!) aproape de capatul operculului si are si un aspect putin turtit spre dreapta, un altul are o forma mai ciudata a corpului la imbinarea cu coada. Probabil degenerarea isi spune cuvantul. As prefera sa am inca o sursa sau doua din care sa pot lua pesti pentru a le reimprospata sangele. Restul sunt frumosi, au inceput sa devina rosii, sunt extrem de vivaci si agili, si au o pofta de mancare de speriat.
Cam atat deocamdata. Ramane sa vad cum se vor dezvolta in continuare si sa incerc sapun niste poze cand oi prinde unele calumea 
[Email] [Yahoo!]
harry-ab
Member

Joined: 29/08/2007 10:32:36
Messages: 175
Location: Alba
IP:
Offline

Am vazut pui de 4 cm la un petshop din Alba Iulia. asa, pentru reinprospatarea sangelui....
[Yahoo!]
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

hihi.... distanta mAAAre
[Email] [Yahoo!]
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

Prooooblemaaaa.....! Imi mor pestii. 7 pana acum. Nu sunt loviti, nu se bat intre ei... simptome - stau pe fundul acvariului, si intr-o zi sunt gata. Culmea e ca atunci cand le dau mancare ies si mananca. Apoi se aseaza din nou pe nisip si a doua zi ii gasesc morti. Habar nu am ce sa le fac. Sunt de trei sapt. in acvariu si nu au avut nici o problema, ba chiar cresteau foarte frumos. In felul asta am pierdut 6 scalari inainte de a primi hemichromisii.

Aveti vreo idee?
[Email] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ceva parametri ai apei cunosti (in special NO2; NO3)? Cand ii gasesti morti au gura deschisa? Cum faci schimburile de apa, tot 50% pe saptamana? Cum cureti filtrul ala intern, tot de doua ori pe saptamana? Cu apa din acvariu? Temeinic?

E posibil sa se fi deciclat acvariul in timp si sa moara din cauza unui nivel al amoniacului/nitritilor prea mare.

Apropo, cei 6 scalari pierduti sunt aia de voiai sa-i dai sau altii?

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

Nu cunosc parametrii apei si nici nu pot sa fac vreo analiza, din pacate. Au gura inchisa. Schimb de apa tot 50% pe sapt. iar filtrul de doua ori cu apa de la robinet (ca intotdeauna). Da, scalarii decedati erau dinaintea sosirii hemichromisilor. Momentan mai am doar unul in acvariu si nu m-am mai chinuit sa il scot.
[Email] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cand ai pierdut scalarii (deci ai avut "antecedente" recente), nu te-ai gandit ca e ceva in neregula pe acolo? :alright:

camillo wrote:Schimb de apa tot 50% pe sapt. iar filtrul de doua ori cu apa de la robinet (ca intotdeauna).

Imi mentin parerea: acvariu deciclat, cu consecintele de rigoare. Ai putea folosi acum oricare din produsele TETRA Bactozym, SERA Ammovec sau JBL Denitrol. Chiar nu inteleg ce ai cu filtrul ala de-l cureti asa des :huhpe langa faptul ca operatiunea asta e bine sa se faca folosind apa din acvariu, pentru a evita distrugerea coloniilor de bacterii denitrificatoare din filtru cu "ajutorul" clorului din apa de la robinet).

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
aditzu'
Member

Joined: 08/12/2003 02:08:53
Messages: 115
Location: Bucuresti - Piata 1 Mai
IP:
Offline

Filtrul ar trebui spalat la trei luni, folosind apa din acvariu ca sa nu distrugi coloniile de bacterii. Daca il speli asa de des, banuiesc ca e subdimensionat sau ca nu aspiri separat mizeria de pe substrat. Rolul filtrului nu este sa aspire mizeria. In plus e posibil sa le dai o cantitate mai mare de mancare decat consuma ei.
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

Filtrul se imbacseste destul de des. O sa il spal cu apa din acvariu. Un schimb mai mare de apa ar ajuta cu ceva? Exclus sa gasesc vreunul din produsele respective in oras. Scalarii ii stiam mai sensibili si nu mi-am pus mari probleme. Dar, totusi, de ce se intampla abia dupa trei saptamani? A trecut ceva timp pana sa apara victime.
[Email] [Yahoo!]
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

La e prima data cand pierd pesti! Si tocmai pe aia pe care-i voiam!
[Email] [Yahoo!]
aditzu'
Member

Joined: 08/12/2003 02:08:53
Messages: 115
Location: Bucuresti - Piata 1 Mai
IP:
Offline

E normal sa nu ramana curat , important esa verifici daca se modifica debitul de apa in mod semnificativ, deoarece atunci e momentul sa il speli. Poate e bine sa mai adaugi unul canistra, si sa fii atent la cantitatea de mancare pe care o dai pestilor. La fel de important sa aspiri bine substratul atunci cand faci schimburile de apa.
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

Substratul e de nisip fin. Aspir suprafata lui. Cu mancarea amavut intotdeauna grija sa nu fie prea multa. Le dau cam cat mananca. Mai sunt 4 pesti care stau pe fundul bazinului acum. Cu filtrul, intr-adevar, poate am exagerat cu spalatul. Pestii nu dau, totusi, nici un semn de boala. Ma surprinde, ma asteptam sa-i vad inotand aiurea sau... ceva. Cand ma apropii de bazin se strang toti si asteapta sa le dau haleala. Toti ai sanatosi. Partea proasta e ca primii care au murit au fost pestii cei mai mari. Au ramas cei mai mici ca dimensiuni si aia deformati... ma asteptam ca ei sa aiba mai putine sanse in cazul vreunui incident de genul asta. Is cam deprimat sincer sa fiu. Imi e ciuda de mor!
[Email] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

camillo wrote:O sa il spal cu apa din acvariu.
Oricum, o buna perioada de timp (cel putin o luna) nu-l mai curata in nici un fel.

camillo wrote:Un schimb mai mare de apa ar ajuta cu ceva?
Mai degraba ar face rau.

camillo wrote:Exclus sa gasesc vreunul din produsele respective in oras.
Asta nu e bine. In ultima instanta poti lua cu imprumut de la vreun prieten acvarist o parte din mediile lui de filtrare (bureti, etc) si sa le bagi asa nespalate in acvariu. Asta daca nu a avut probleme/boli prin acvariu, ca si varianta asta are riscurile ei.

camillo wrote:Dar, totusi, de ce se intampla abia dupa trei saptamani? A trecut ceva timp pana sa apara victime.
Atat au putut si ei sa reziste.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

Oricum, o buna perioada de timp (cel putin o luna) nu-l mai curata in nici un fel.


Un schimb mai mare de apa ar ajuta cu ceva?
[quote:f65bc4bd1c]Mai degraba ar face rau


:x Raul e facut. Am apucat sa fac schimbul de apa si sa spal buretii (in apa din acvariu de data asta). Acum nu-mi ramane decat sa astept. O sa fac rost de un burete din alta parte pentru ciclare. Imi vine sa-mi dau ... de ciuda! Mergeau atat de frumos! Eram incantat de ei. Ma simt al dracu de neputincios sa ii culeg in fiecare dimineata de prin acvariu si sa nu pot face nimic. 7 mai sunt buni, 4 zac, restul s-au curatat. Daca mai ramane ceva din ei pana maine vorbesc sa ii duc la cineva care tine acvarii. Pana oi face ceva cu bazinul meu. ooof, of!
[Email] [Yahoo!]
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

revin in acest topic pentru ca e vorba de aceeasi pesti, acelasi propietar iar poveste e deja spusa... din cei 6 pesti dusi la amicul cu acvariile mai traiesc 4. sunt de doua saptamani in acvariul meu si pare sa le mearga bine. acum sunt mai marisori si deja se pot diferentia sexele. a scapat doar o femela si 3 masculi. macar o sa am o pereche femela rosie, frumoasa, rotunjoara... dar ghiciti cine e masculul sef??? chiar ciumpalacul ala deformat cu o aripioara deasupra operculei. unul din masculi are caudala mancata pe jumatate, probabil din timpul conflictelor pentru sefie. afurisitul ala schilod, ma si distreaza, s-a impus in fata celor doi sanatosi. am vazut eu ca e periculos de cand erau mititei si le dadeam de mancare, era primul care se repezeasi halea cu o pofta de zile mari. tot timpul. mi-e cam ciuda ca va fi tata dar nu vreau sa imi bag mana. oricum, sunt bucuros ca am din nou pestii! :bravo:
[Email] [Yahoo!]
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

am pui!!!! au depus undeva in spatele unor pietre si doar dupa cum pazeau zona am presupus ca "clocesc" ceva. tatic este, bineinteles, agariciul deformat. puiutii deja inoata prin acvariu si sunt bine paziti de amandoi parintii. din pacate nu am avut cum sa le dau artemia sau sa le acord vreo atentie deosebita fiind intr-un acvariul de 200 l si cu inca doi "dusmani" care asteapta sa-i haleasca. o sa incerc sa prind ceilalti doi masculi sa ii dau cuiva si in tot acvariul sa ramana doar perechea de hemi care a depus si... puii lor, cati or scapa. pana acum vad ca s-au descurcat (hranit) cu ce-au gasit pe-acolo si au ajuns cam la dimensiunea unor pui de vivipari. acum profita de siguranta unei tufe de anubias (chiar tufa) si de mancat... se descurca cumva. nu prea am ce le face in privinta asta, din pacate. voi aveti vreo idee?
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

camillo wrote:de mancat... se descurca cumva. nu prea am ce le face in privinta asta, din pacate. voi aveti vreo idee?
Incearca sa la dai oarece mincare pentru alevini: Sera Micron, Hikari First Bites. Poti s-o pui intr-un pahar cu apa sa se lase la fund, iei c-o pipeta si poti directiona jetu' spre pui .

Poze: smilie ... Poze cu plante
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

ok, multumesc!
[Email] [Yahoo!]
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

am scos "dusmanii" in toti ai 200 de litrii sunt doar parintii si puii, doi ancistrusi si doi cori! au liber la plimbari
[Email] [Yahoo!]
camillo
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2002 02:00:00
Messages: 287
Location: drobeta turnu severin
IP:
Offline

) au depus din nou!!! si mai traiesc vreo 7-9 puiuti de la prima depunere si acum am din nou icre pe o piatra! si cand ma gandesc ca ultima pereche de hemi pe care am avut-o nu a avut nici o depunere vreme de un an si ceva... apoi a capotat masculul si... adio... astia de-i am acum depun ca nigro intr-una!!! spre fericirea mea!! si spre surprinderea mea
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com