Author |
Message |
maryusyk
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/04/2008 10:05:07
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
maryusyk
Junior member
IP:
|
vreau si eu sa imi fac un acvariu. si vroiam sa stiu daca urmatorii pesti vor traii impreuna, fara ca vreunu sa ii dauneze celuilalt. speciile la care ma gandeam sunt urmatoarele, si asi vrea sa primesc niste sfaturi cat de cat pertinente.
gupi, xifo, moli, plati, neoni, tetrazona, scalari, carasi, si poate si un betta sau 2, bineinteles si nelipsitii sanitari, melci si daca gasesc, poate pun si niste creveti. neoni si tetrazona ma gandeam sa pun cate 10, ca stiu ca sunt de card, din restu cate o perche mai reusita. astept pareri, am vazut ca la temperaturi nu voi avea probleme, dar ma gandesc sa nu se atace sau mai stiu eu ce.
|
|
 |
Antoniot
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/04/2008 13:14:42
|
Antoniot
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/619850128444fbbc2737f9.jpg)
IP:
|
maryusyk wrote:vreau si eu sa imi fac un acvariu. si vroiam sa stiu daca urmatorii pesti vor traii impreuna, fara ca vreunu sa ii dauneze celuilalt. speciile la care ma gandeam sunt urmatoarele, si asi vrea sa primesc niste sfaturi cat de cat pertinente.
gupi, xifo, moli, plati, neoni, tetrazona, scalari, carasi, si poate si un betta sau 2, bineinteles si nelipsitii sanitari, melci si daca gasesc, poate pun si niste creveti. neoni si tetrazona ma gandeam sa pun cate 10, ca stiu ca sunt de card, din restu cate o perche mai reusita. astept pareri, am vazut ca la temperaturi nu voi avea probleme, dar ma gandesc sa nu se atace sau mai stiu eu ce.
inainte de a-ti achizitiona pestii, asigurate ca le poti indeplini necesitatile. De asemenea, verifica compatibiliatea intre specii. Acest tabel ar putea sa-ti fie de folos: http://www.funfishtank.com/wp-content/freshwater-fish-compatibility-chart-for-you.jpg .
In nici un bazin chiar si stabilizat nu poate contine atatia pesti pe cat ne-am dorii noi sa tinem.
Numarul pestilor pe care ii poate gazdui un acvariu se poate calcula in functie de lungimea pe care o au pestii la maturitate. In general se practica regula: 1cm de peste la 1 litru de apa, sau :
1. Pesti pana la 5 cm - 1,5 litri de apa/cm de lungime (ex.: un neon de 4 cm are nevoie de 1,5x4=6 litri);
2. Pesti de 5 - 9 cm - 2 litri de apa/cm de lungime (ex.: un xipho de 6 cm are nevoie de 2x6=12 litri);
3. Pesti de 9 - 13 cm - 3 litri de apa/cm de lungime (ex.: un ancistrus de 10 cm are nevoie de 3x10=30 de litri);
4. Pesti peste 14 cm - 4 litri de apa/cm de lungime (ex.: un astronotus de 35 cm are nevoie de 4x35=140 de litri).
Inainte de orice decizie documenteaza-te serios:asa poti evita risipa de bani,timp...etc
|
|
 |
corleone
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/04/2008 17:16:57
|
corleone
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1350000510475dc7ee3376f.jpg)
IP:
|
omule, cum sa nu ai probleme la temperatura? pai daca tu vrei sa pui carasi cu scalari nu ai probleme? pentru carasi iti trbuie apa rece iar pentru scalari apa peste 25 grade. citeste si tu fisele tehnice ale pestilor inainte de a-i amesteca in acvariu.
apropo, cati litrii are acvariul tau?
|
www.modernpets.foroactivo.net |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/04/2008 09:28:54
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
maryusyk wrote:gupi, xifo, moli, plati, neoni, tetrazona, scalari, carasi, si poate si un betta sau 2, bineinteles si nelipsitii sanitari, melci si daca gasesc, poate pun si niste creveti
Categoric nu  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
maryusyk
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/04/2008 19:53:11
|
maryusyk
Junior member
IP:
|
renunt la carasi. e ok asa? sau mai trebuie sa renunt si la altceva?
|
|
 |
m_3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/04/2008 19:56:51
|
m_3
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9651584947a9b6f0b6a20.jpg)
IP:
|
Scrie te rog niste detalii despre acvariu: volum, filtrare, plante etc, ca sa isi faca toti o idee despre ce ai acolo. Altfel nu au cum sa te ajute...
|
|
 |
maryusyk
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/04/2008 21:23:39
|
maryusyk
Junior member
IP:
|
acvariul ca fi unul de 125 de litri, incalzitor cu termostat, un filtru intern pt moment, eheim aquaball, termometru, la nisip inca nu mam gandit, astept sfaturi, plante, am de unde sa fac rost de unele mai ordinare pt inceput. mia zis tipul de la care iau filtrul intern eheim ca nu as mai avea nevoie si de aerator, ma puteti lamuri? oricum o sa imi iau un tetratec extern, pt capacitatea asta de acvariu
|
|
 |
m_3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/04/2008 01:04:50
|
m_3
Senior member
IP:
|
Click aici pentru a vedea tabele despre compatibilitatea speciilor de pesti de acvariu.
Click aici pentru a vedea cati pesti poti introduce la volumul acvariului tau. Calculeaza volumul real de apa al acvariului (ia in considerare grosimea substratului, faptul ca bazinul nu il umpli pana sus ci lasi aproximativ 3 centimetri liber, pietre si alte elemente de decor).
Referitor la aerare: daca populezi acvariul corect (nu suprapopulezi), nu mai e nevoie de pompa de aer, atata timp cat directionezi jetul de apa care iese din filtru (fie el intern sau extern) sa miste apa la suprafata (sa faca valuri). Astfel oxigenarea apei ar fi suficienta.
Plantele nu conteaza daca sunt specii comune (valisneria, cabomba, elodea etc), numai sa existe si sa fie destul de multe. Dupa ce mai capeti experienta o sa experimenezi si plante mai pretentioase.
Ai grija si la lumina. Sunt multe topicuri deschise despre ce tipuri de tuburi de neon se folosesc pentru a avantaja cresterea plantelor (da un search pe forum).
E bine sa cumperi si un substrat fertil pentru plante. O sa le favorizeze cesterea. De altfel poate o sa iei in considerare mai in colo si o instalatie de CO2.
Bafta si numai bine.
|
|
 |
maryusyk
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/04/2008 23:19:58
|
maryusyk
Junior member
IP:
|
de astazi am acvariu.  deocamdata e populat doar cu apa si 6 carasi de balta, pe care ii avea fratimiu de ceva timp intr-un acvariu. e de 125 de litri, incalzitor eheim, un filtru aquaball dar care are numai bureti pe post de filtre (se gaseste sa cumpar separat alte medii filtrante pt el?), 2 neoane la care nu va pot spune detaliile, dar lumineaza suficient, parerea mea. nu am pus pietris de niciun fel, nush ce sa pun, sa cumpar sau sa incerc sa fac rost. are ceva daca mai opresc filtrul si neoanele? noaptea as vrea sa opresc cel putin neoanele, ca sa pot dormi linistit.
|
|
 |
m_3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/05/2008 00:35:08
|
m_3
Senior member
IP:
|
Ciclarea ai facut-o? Poate trebuia sa iti dau un link catre acest articol.
Vad ca tabelul despre numarul pestilor si volumul de apa nu prea l-ai luat in serios...  Ai grija ca pentru un caras e nevoie de un volum de 50 litri de apa. Ia in considerare dimensiunea pestelui cand va fi mare, nu cand e pui.
Filtrul trebuie sa mearga non-stop.. Timpul de iluminare e de maximum 12 ore pe zi daca ai plante, dar cumai zis ca nu ai substrat...nu cred ca ai nici plante asa ca nu mai e asa important numarul de ore. Ce e important e sa creezi totusi un ciclu zi-noapte in acvariu (stingi lumina seara, o aprinzi dimineata).
Repet: ai grija ca acvariul e suprapopulat, exact ceea ce am zis ca e de evitat, in celalalt post. Problemele o sa apara cat de repede...
|
|
 |
maryusyk
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/05/2008 15:04:14
|
maryusyk
Junior member
IP:
|
deocamdata ii mai tin asa, o sa imi fac un suport pt el, pt ca acum sta pe parchet. dupa ce o sa il stabilesc undeva o sa il si amenajez si o sa il populez asa cum trebuie. am fost astazi in hornbach si am vazut ca sunt destul de ok pestii pe acolo si serviciile. am luat o ventuza si 2 sanitari daia clasici, albi. m-am uitat pe tabel, si am vazut ca pot sa pun scalari cu molii, xifo, neoni, tetrazona, deci e destul de ok, asta si vroiam, ceva pesti mai mari, care sa domine cu marimea si frumusetea, si dastia mai mici si nepretentiosi, neonii o sa umble in card, vreo 4 scalari o sa se plimbe dintrun cap in altu al acvariului, si cei vivipari se vor umple de pui. e ok asa? stiti ce am vazut in hornbach? broaste, nu testoase, dar nici raioase, erau albe, fara pic de pigment, stateau pe fundul acvariului. nush cat costau ca nu am intrebat, mi sau parut ciudate. aveau si creveti, dar nici de aia nu am intrebat nimik, dar nu erau rosii, erau ca racii, verzui.
|
|
 |
chri
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/05/2008 18:30:35
|
chri
Junior member
IP:
|
daca pui mai mult de 1 scalar acolo o sa fie omor, iar tetrazonele vor ciupi tot ce inseamna coada de gupi si poate si scalari....ori pui numai vivipari,ori pui scalari cu neoni, ori tetrazone cu neoni....unii sunt foarte vioi si nu pot sta cu scalarii care atunci cand ajung mari se misca mai greu si nu le plac forfoteala
|
|
 |
maryusyk
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/05/2008 18:43:27
|
maryusyk
Junior member
IP:
|
deci daca iau in considerare tabelul acela de compatibilitate a speciilor, ai dreptate, scalarii nu merg cu gupi, da doar atat, in rest merg toti viviparii. tetrazona mere cu scalari, dar cu gupi nu, si neonii merg cu vivipari, rasbora de asemenea, la sanitari chiar nu e nicio problema, aia merg cu orice.
|
|
 |
maryusyk
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/05/2008 17:59:46
|
maryusyk
Junior member
IP:
|
imi puteti spune cam cat de bun e un filtru extern in comparatie cu unu intern? si poate imi recomandati unul. daca o sa folosesc unul extern imi e de ajuns? sau o sa trebuiasca sa le folosesc in paralel?
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/05/2008 11:47:45
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
maryusyk wrote:tetrazona mere cu scalari
Nu prea merge treaba, sanse mari sa-i ciupeasca pe scalari. Daca ai noroc sa nu-i ciupeasca, cu siguranta o sa-i deranjeze pentru ca sint foarte activi.
maryusyk wrote:neonii merg cu vivipari
Nu merg, au cerinte de pH si duritate complet diferite.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
|