[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Unul mic de 60litri  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

M-am gandit sa prezint un vechi acvariu al meu de 60 litri (50x30x40cm) reamenajat pentru a transfera cei 2 scalari din acvariul mare de 140 litri in vederea introducerii celor 2 discusi primiti cu ocazia concursului de pe forum in decembrie 2004.
image

La aproape 4 luni de la amenajare, vechiul acvariu (cel de 60 litri) arata cam asa:
image
Am incercat o compozitie triunghiulara cu un triunghi in prim plan si al doilea cu baza in sens opus in al doilea plan. Acccentul rosu dat de Rotala macrandra a incercat sa reproduca "proportia de aur", dar nu stiu in ce masura a reusit. Evident ca desi fotografiile au fost facute la un moment ales anume, aceste constructii sunt efemere ca scheme si proportii dar tocmai dinamica lor in timp este farmecul aquascaping-ului. Schema designului propus este marcata in poza urmatoare:
image
Deorece covorul este deja realizat de Marsilea crenata am preferat ca delicatele fire de Micranthemum sa se profileze individual prin contrastul dat de Vesicularia. Ramane de vazut daca teoria multa nu este seaca si a iesit ceva care sa placa....
In galerie mai sunt cateva foto cu detalii din acest acvariu, ca si cel de 140litri.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Asa cum ne-ai obisnuit de fiecare data, taci-taci, dar le faci.
Mie unul imi place cum desenezi cu plantele.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Ideea ta cu proportia de aur e buna dar, din pacate, nu ai pus-o in aplicare chiar asa cum ar fi trebuit.
Principala greseala e ca triunghiul din dreapta, construit dupa principiul lui phi, nu trebuia sa fie mascat de plante. El fiind purtatorul proportiei (dupa cum cred eu), trebuia evidentiat in primplan. Asa, e anulat de plantele din fata lui.

Mi-am permis sa fac o noua schematizare a acvariului tau:
image
Practic, am construit un dreptunghi de lungimea bazinului si cu proportia laturilor egala cu phi (A/B= 1,618...). Am impartit dreptunghiul in doua triunghiuri, iar pe cel de dedesubt l-am mai impartit cu o verticala dusa la distanta proportionala cu phi.

In fine... pentru un efect mai pregnant iti sugerez cateva idei:
- mai taie din inaltimea plantelor, astfel incat sa se incadreze in dreptunghiul construit cu numarul de aur;
- umple cu tufe de Rotala toata partea stanga a triunghiului de jos, pana la verticala din mijloc.
- umple toata partea dreapta a aceluiasi triunghi cu tufe de Michranthemum, taiate descrescator, astfel incat sa nu depaseasca in inaltime ipotenuza;
- schimba locul Anubiasului cu cel al Echidondorusului de langa el.

Iti spun acestea pentru ca si eu mi-am proiectat ultimul setup dupa principiile taieturii de aur, dupa cum se vede in aceasta poza mai veche, de pe oldforum:
image

Inspiratia mi-a venit dupa ce am citit articolele de mai jos:
- Aquascaping principles
- Golden number

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

E greu de comentat acvariul pentru ca arata bine de tot. As putea umple o pagina cu laude, da' n-are rost ca presupun ca nu de aia ai deschis topicu' . Imi place mult ca ai Rotala macrandra si culoarea fundalului ca e bine pusa in evidenta.

Sugestii: Limnophila pare ca nu se potriveste in acvariul asta. Nu-mi dau de ce am senzatia asta, da' asa mi se pare mie.

In legatura cu Rotala macrandra, Dalles cred ca are dreptate:
Dalles wrote:- umple cu tufe de Rotala toata partea stanga a triunghiului de jos, pana la verticala din mijloc.
Tot in legatura cu Rotala macrandra: tufa mi-ar place sa fie mai deasa, formata din mai multe fire. Citeva mai inalte in spate si citeva mai scurte in fata. Exact deasupra ei as pune un bec economic Phillips de 20 W cu lumina calda pentru ca e foarte pretentioasa la lumina. Si daca sint mai multe fire, poate avea probleme cu frunzele de jos. In plus, un bec cu lumina calda deasupra, ar face-o si mai rosie. Iar acest bec sa-l pui la vreo 10 cm in fata tufei cu citeva ore inainte de a face poze. Ca sa-si orienteze frunzele spre fata. Efectul artistic e bestial .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru sugestii. Doar o precizare fara prea mare importanta - pe mijloc este un mic bustean pe care este Vesicularia si Microsorum, care a parut a fi Echinodorus. Limnophila da, este usor dificila prin cresterea ultrarapida intr-un acvariu relativ mic. Aveti o sugestie pentru ceva de fundal mai potrivit in locul ei?

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

PS. In privinta faptului ca triunghiurile nu sunt in acelasi plan nu cred ca deranjeaza sau mascheaza proportiile care in final rezulta prin proiectia unui volum tridimensional in imaginea de proiectie frontala unde am desenat noi schemele. Trebuie sa folosim si subliniem si profunzimea acvariului (doar 30 cm in acest caz). Dar sunt perfect de acord ca tufa de Microsorum trebuie permutata cu Anubiasul. In general constructiile cu proportii de genul pe care in scop didactic le trasam aici nu cred ca trebuie sa fie imediat decelabile, ci subtile, pentru a pastra o aparenta de natural.

Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

INTROS wrote:In privinta faptului ca triunghiurile nu sunt in acelasi plan nu cred ca deranjeaza sau mascheaza proportiile care in final rezulta prin proiectia unui volum tridimensional in imaginea de proiectie frontala unde am desenat noi schemele...

Da-mi voie sa te contrazic. Proportiile nu trebuie sa fie mascate de nimic. Daca nu se vad, inseamna ca nu exista.
Intr-adevar, nu e necesar ca triunghiurile sa fie in acelasi plan, dar ele nu trebuie sa se suprapuna. Prin suprapunere, constructia celui din spate e alterata, indiferent cat de bine e proportionata.
Nu trebuie sa uitam ca un acvariu, desi inchide in el un spatiu tridimensional, e privit indeobste numai prin geamul frontal, deci numai dintr-un singur unghi. Prin urmare, perspectiva setup-ului trebuie calculata exclusiv din acest unghi. Lateralele au o importanta infima.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Bineinteles ca daca se suprapun total nici nu mai exista. Asa cum am incercat sa arat si in schema prelungirea liniilor din spate este la un moment dat sugerata, cele 2 triunghiuri fiind usor intersectate. Nu cred ca spunem lucruri diferite sau contradictorii. Sunt doar diferente de nuanta care fac acvariile atat de diverse desi pot pleca de la unele principii comune.

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: