Furtunul meu arata cam asa:
http://www.mosswall.com/Picture/HW/Filter/siphon1.jpg
Apas pe pompita albastra pana incepe sa 'suga' apa si sa curga in recipient (evident, recipientul trebuie sa fie mai jos decat acvariul - adica varful furtunului sa fie mai jos decat varful palniei).
Si dupa ce dai de cateva ori la pompita, apa incepe sa curga singura, iar tu plimbi ala pe fundul acvariului deasupra pietrisului, atingand pietrisul.
PS: Eu folosesc acelasi furtun ca sa torn apoi apa din galeata inapoi in acvariu.
5L e putin pentru acvariu de 54L (unde ai apa probabil doar vreo 45L). Ar trebui pe putin 10L.
Procedura e asa: Desert cam 10-15L in galeata (pana simt eu ca e curat - in timp o sa inveti ce e murdar si ce e nu). Arunc in WC. Umplu de la dus iar in galeata cam cata apa am scos. Conditionez cu o substanta de la Tetra sau Sera (care elimina instantaneu Clorul - e o sticluta care costa vreo 7Ron si te tine 2-3 luni) si mai pun una alta, cand am chef easy balance sau la o luna niste fertilizant pentru plante, etc... Amestec acolo. Si dupa aceea pun un picior pe un scaun, pun galeata pe genuchi [in felul asta e deasupra acvariului] si fac operatia de 'sifonare' invers.
Pestii e normal sa se crizeze, dar e spre binele lor
Colisele mele veneau sa miroasa sa vada ce e
Hai ca nu e greu, o sa fie de fapt - cand se strica apa si tre sa sifonezi mai des, etc. E bine sa ai o carpa pe langa acvariu cand faci asta, caci orice ai face, tot o sa stropesti pe jos.