Uite ca sa insumez eu: cam cand te apuci de acvaristica, scopul este sa creezi un colt de paradis.. Toti se straduie ca in acvariul lor sa fie impecabil, totul sa arate a verde crud, etc.
Povestea nespusa in toate pozele cu acvarii bestiale este ca un acvariu normal (unde nu s-au bagat mii de euro, si mii de euro de intretinere) e cam murdar, cam are alge, cam la juma de an tre sa mai umbli pe la substrat etc.
E, aditia de CO2 (am facut un calcul sumar si m-ar duce cam la 2100RON investitia) face ca plantele sa creasca mult mai natural, si algele sa fie mai putine. Si multi din cei care au CO2 stiu cat de greu e sa te lupti cu algele cand nu ai, si aleg si ei calea mai usoara: 'fa X, dar mentine CO2 constant'. Merge.
Deci exista o modalitate scumpa de a avea un colt de paradis, inca cam ca in orice domeniu, 'the sky is the limit'. Poti avea orice fixatii vrei (pesti, plante, etc), cu bani suficienti aduci la tine acasa un colt din coralii din Australia sa zicem (sau nu stiu daca poti

dar ai prins ideea) si arata impecabil. Si apoi ? Ce mai faci ?
Te apuci de alt sport, faci un copil care iti rapeste timpul etc..
Deci important este sa gasesti un echilibru pentru tine. Algele sa nu se inmulteasca in disperare, pestii sa fie sanatosi si sa nu moara, plantele sa nu aiba frunze moarte. Asta poti face si fara CO2.
Daca ai banii respectivi, poti lua CO2. Daca vine vara si mai ai cam tot atatia bani, mai iei un chiller ca n-are nimeni. Daca te saturi de acvariu de 40L, dai cat ai dat pe alea doua la un loc, si iei unu de 300. Dar nu vei avea suficienta lumina. Dai alti bani pe super neoane, super capace, etc..
Si o sa vezi. Plantele sunt o functie de trei parametri. <lumina, nutrienti, co2). Cand vei avea suficient co2, o sa-ti dai seama ca n-ai suficienta lumina, care a devenit brusc ceea ce limiteaza cresterea. O sa vrei acvariu care te lasa cu neoane mai multe, sau bricolezi la al tau.
Si e frumos ce sa zic.. dar important e sa gasesti si echilibrul unde oamenii sunt placut surprinsi ce frumos e in acvariu si e munca ta, fara 100 de 'perfuzii' care sa tina un echilibru, insa daca nu merge curentul 3 ore totul s-a dus naibii. Ala nu e echilibru, ala e tinut mortul in viata dupa parerea mea
Eu as vrea sa incerc CO2, dar 2100RON nu dau. Pai cu 2100RON imi replantez acvariu in fiecare luna, 5 ani de-acum incolo

si am de bibilit la el de naiba il ia. Poate mai putin as da, sa vad.