[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
instalatie de CO2?????  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
kluok
Junior member
[Avatar]

IP:

este chiar asa de importanta instalatia de CO2
care sunt avantajele si dezavantajele
daca nu am ce s-ar putea intampla
am acvariu 40 l de 6-7 luni si nu am CO2

acvariul meu cu pestisori
danyer
Member

IP:

e pe prima pagina de pe site
arunca un ochi si revino cu intrebari concrete
altfel, ce ai vrea, sa dau eu "cut'n paste" din ce a scris Sandu?
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Uite ca sa insumez eu: cam cand te apuci de acvaristica, scopul este sa creezi un colt de paradis.. Toti se straduie ca in acvariul lor sa fie impecabil, totul sa arate a verde crud, etc.

Povestea nespusa in toate pozele cu acvarii bestiale este ca un acvariu normal (unde nu s-au bagat mii de euro, si mii de euro de intretinere) e cam murdar, cam are alge, cam la juma de an tre sa mai umbli pe la substrat etc.

E, aditia de CO2 (am facut un calcul sumar si m-ar duce cam la 2100RON investitia) face ca plantele sa creasca mult mai natural, si algele sa fie mai putine. Si multi din cei care au CO2 stiu cat de greu e sa te lupti cu algele cand nu ai, si aleg si ei calea mai usoara: 'fa X, dar mentine CO2 constant'. Merge.

Deci exista o modalitate scumpa de a avea un colt de paradis, inca cam ca in orice domeniu, 'the sky is the limit'. Poti avea orice fixatii vrei (pesti, plante, etc), cu bani suficienti aduci la tine acasa un colt din coralii din Australia sa zicem (sau nu stiu daca poti dar ai prins ideea) si arata impecabil. Si apoi ? Ce mai faci ?
Te apuci de alt sport, faci un copil care iti rapeste timpul etc..

Deci important este sa gasesti un echilibru pentru tine. Algele sa nu se inmulteasca in disperare, pestii sa fie sanatosi si sa nu moara, plantele sa nu aiba frunze moarte. Asta poti face si fara CO2.

Daca ai banii respectivi, poti lua CO2. Daca vine vara si mai ai cam tot atatia bani, mai iei un chiller ca n-are nimeni. Daca te saturi de acvariu de 40L, dai cat ai dat pe alea doua la un loc, si iei unu de 300. Dar nu vei avea suficienta lumina. Dai alti bani pe super neoane, super capace, etc..

Si o sa vezi. Plantele sunt o functie de trei parametri. <lumina, nutrienti, co2). Cand vei avea suficient co2, o sa-ti dai seama ca n-ai suficienta lumina, care a devenit brusc ceea ce limiteaza cresterea. O sa vrei acvariu care te lasa cu neoane mai multe, sau bricolezi la al tau.

Si e frumos ce sa zic.. dar important e sa gasesti si echilibrul unde oamenii sunt placut surprinsi ce frumos e in acvariu si e munca ta, fara 100 de 'perfuzii' care sa tina un echilibru, insa daca nu merge curentul 3 ore totul s-a dus naibii. Ala nu e echilibru, ala e tinut mortul in viata dupa parerea mea

Eu as vrea sa incerc CO2, dar 2100RON nu dau. Pai cu 2100RON imi replantez acvariu in fiecare luna, 5 ani de-acum incolo si am de bibilit la el de naiba il ia. Poate mai putin as da, sa vad.
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Din fericire Iulian, pe aici sunt mai multi decat crezi cu o filozofie mai optimista decat a ta. Cred ca de mai sus se desprinde concluzia dantesca ca mai bine sa lase orice speranta ca ar putea face ceva si sa se opresca inainte de a incepe sa nu cumva sa isi atinga limitele, ramanand fara obiectul muncii...

Eu continui sa cred ca vor mai fi pe aici oameni care ne vor arata cate ceva bazine chinuite cu chillere si CO2-uri pana dau in AGA de urate ce sunt...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mea culpa recunosc, e un sentiment de frustrare ca e totusi 2100RON toata povestea cu CO2-ul, si un 1600RON as fi putut sa dau sa iau, dar pt ceilalti tre sa mai astept.

Si incep sa ma gandesc daca se merita - dar probabil daca aveam banii luam fara sa ma mai gandesc.
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Cunosc fenomenul si eu am frustrari de genul asta si nu numai eu. Toti avem mai devreme sau mai tarziu limite (actual ma tot obsedeaza ideea unui aparat foto mai adevarat decat ce am, dar momentan...). Acvariul acesta a fost facut pe vremea aceea cu CO2 din drojdie si neoane T8 puse pe un geam pe acvariu in loc de capac. Dar mi-am dorit mai mult de atat. Nu am avut totul de la inceput si a durat ceva... Important e sa lasam oamenii sa spere, sa doreasca sa progreseze. Mii si mii de oameni au dorit sa zboare, pana la urma cativa au reusit... Sunt convins ca si la noi mai devreme sau mai tarziu se vor gasi acei cativa care vor reusi sa sparga scepticismul clasic romanesc ca de aici nu poate rasari nimic.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: