Saluti
Multumesc, pentru ca ti-ai reamintit ozi! Eu uitasem sa mai postez, cu nebunia asta de sfarsit de an.
O sa povestesc mai jos prin ce am trecut, asa ca iertati supradimensionarea postului.
Acvariul: o
poza facuta in seara asta.
Aproape a fost un fiasco toata povestea, dar am iesit si eu si pestii cu bine
Ce se intampla e ca acvariu mergea din ce in ce mai rau: apa murdara (filtrul nu mai facea fata chiar daca il sustineam cu un burete cu bolborosire), au aparut alge (nu multe, firicele 2-3 verzi prinse pe unele pietricele), dar cel mai enervat era ca apa nu era limpede si mai si mirosea (nu rau dar enervant).
Pana la urma totul a culminat cu o incetosare super agasanta (abia mai vedeam filtrul la 20cm in spatele geamului). Era timpul sa inteleg ce am gresit.
E drept ca intre timp am mai citit, am mai studiat, dar mi-a fost putin rusine sa vin pe forum si sa intreb fiindca na, calcasem sfatul de a nu suprapopula acvariul.
Am luat un kit de ph si unul e kh. N-am gasit de restul, nici timp sa caut. Rezultatul: kh 0, ph 5.5. M-am speriat la kh, toata lumea zice ca un kh 0 inseamna buffer lipsa, deci ph-ul poate oscila cum vrea el. Plus ca la un ph asa acid, plantele nu se mai descurca..
Asta ar fi explicat mizeria din acvariu, daca plantele nu prea se mai descurcau, era clar ca filtrul nu facea fata.
Acuma urma intrebarea cum de am ajuns in situatia asta, si ce fac sa remediez ?
Din cauza a 2 pomacea, vreo 6-7 physa si 2 crustacei simpatici, kh-ul meu era la pamant. Boon. Prima seara jumatate de lingura de bicarbonat, a doua seara am mai pus una intreaga [acvariu 54, 44L de apa].
Totusi, nu explicam de ce au aparut si algele.. adica erau cam multe si de cand apa era cam tulbure cresteau repede. Iar m-am pus pe citit.
Algele cresc de la : lumina prea multa, exces de hrana / mizerie si, mai ales, fosfati. Lumina nu e multa (7 ore pe zi), exces de hrana nu era si faceam si curat des - la 3-4 zile schimbam cam un sfert de apa, deci fosfatii erau de vina. Ce se intamplase de fapt ?
Eu multa vreme am folosit Tetra Aquasafe albastru. Eticheta spunand ca este pentru 'curatarea' (imi scapa termenul) apei de chiuveta, am crezult multa vreme ca anuleaza si clorul. Cu toate ca pe eticheta nu zice nimic de clor. Ma rog. La un moment dat am gasit intr-un shop un Tetra Aquasafe NH/CL, special impotriva clorului! Pe spatele etichetei sticlutei noi spune ca se recomanda a se folosi cu Aquasafe, care reduce metalele grele.
Bon, zic, am fost bou, am pus mereu apa cu clor. Asa ca am renuntat la AquaSafe albastru, punand mereu dozajul de AquaSafe NH/CL. Dar lucrurile au inceput s-o ia razna si eu nu-mi dadeam seama ce se mai intampla.
Intr-un final am realizat ca de fapt Aquasafe-ul reduce si nivelul de fosfati.. Iar eu nemaipunand, concentratia de fosfati a crescut foarte mult, si na, acvariul era o supa.
Asa ca a doua seara dupa ce am pus bicarbonat-ul, am spalat filtrul (nu si pe cel burete care era de vreo 2 saptamani in acvariu, in speranta ca il curata), am golit 40% din apa pe care am tratat-o cu Aquasafe albastru, Aquasafe NH/CL, si putin Algumin.
In 2 zile s-a facut limpede limpede limpede, si nu mai miroase deloc! Yupiii! O placere sa ma uit la pesti
Acum o sa stau cu ochiul pe kh, am inteles ca ar fi bun un os din ala de sepie (de se cumpara pentru pasari) care mentine un kh mai bun dat fiind molustele si crustaceii care ii am.
Ca sa nu mai zic ce sperietura am tras cand crezand ca am omorat unul din crustacei cand curatam substratul (ii gasisem carcasa goala) am descoperit dupa cateva zile ca era bine mersi

'shrimp molting'
Si cam asa
In principiu am cateva alge dense, mici, negricioase, care cresc pe marginea unei frunze de anubias, si in seara asta le-am zarit si pe o frunzulita de ludwigia. Ar trebui sa aflu si de astea ce si cum, dar sunt mici, cresc greu, asa ca nu mi-e frica - macar mai au sanitarii ce rontai.
Cel mai mare 'criminal' pentru pestiuti a fost filtrul Eheim. 2 neoni au murit in spatele lui, iar in extremis am salvat un al treila. Intr-un orificiu al filtrului s-a prins si un cory mic si l-am salvat si pe ala, cu toate ca ii lipseste o bucata de codita cand am incercat sa-l apuc de acolo [n-am reusit decat scotand filtrul cu totul]. Intr-un final am scos cablul electric prin partea superioara (era iesit pe lateralul filtrului) si am obturat canalele cu plasticele cu care venea filtrul. Erau obturate si inainte, dar se pare ca tot a fost nasol.
Un semn bun, populatia de physa nu s-a inmultit, am vazut doar un melcisor pui, in rest tot vreo 6 au ramas cati erau si la inceput..
Si cam asa.. Acum m-am apucat de mobilier in casa, probabil o sa vina si un acvariu mare dupa ce o sa ma interesez cam cat m-ar costa unul :-) si imi mai revin cu cheltuielile..
Va mai tin la curent - si multumesc

inca odata pentru ajutor. Nu m-am simtit singur!