Intr-adevar, curentii ascendenti creati de o piatra de aer rezolva orice "zona moarta" cu depuneri de mizerie.
Problema e cu stropii care sar cand ajung bulele la suprafata, sunt prea aproape de galeria prin care trec tevile si cablurile, e o chestie de la design-ul acestui acvariu. Eu nu pot folosi acel capac de plastic, deci e descoperit la mine, de aia nu vreau stropi de apa in apropiere de zona asta.
Au trecut 2 luni de la start. Pestii au mai crescut, mai ales de cand am trecut la granule de 1mm. Am mai luat 5 P. acei la 5 cm de pe nevertebrate ro.
Au venit cu burta lipita de spate, dar au mai recuperat. Parametrii se mentin bine in continuare, am facut urmatoarele modificari intre timp:
- 2 hraniri pe zi
- 1 schimb de apa /sapt 80% (de la 2x pe sapt de 50%), apa de la robinet avand acelasi kh si reglata la temperatura, declorinator etc.
Debitul celor 2 filtre nu a scazut deloc dupa 2 luni de functionare, sper sa mai tina inca 4 tot asa.
Algele de pe pietre arata destul de ciudat, unele sunt verzi, altele sunt verde inchis cu perisori ca o catifea. Nu le curat pentru ca pestii mai rontaie la ele.
Asa arata dupa 4 luni acvariul. Aceeasi rutina. De ceva timp au inceput sa fie mai agresive mbunele, am avut 5 borleyi care au pierit unul cate unul fiind hartuiti constant. Nu stiiu cum reusesc unii sa tina haps/peacocks cu mbuna.
Altfel pestii o duc destul de bine.
S-au facut 6 luni de la pornirea proiectului. Pestii s-au facut mari si continua sa creasca, acvariul arata mult mai plin.
Inca nu am deschis deloc cele 2 canistre SunSun 704 pline exclusiv cu burete de 20 si 30 ppi. Multa lume a zis ca se vor infunda sau ca nu vor face fata, dar debitul nu a scazut deloc.
Apa este foarte limpede si nu s-a tulburat niciodata, decat cand am rascolit substratul inainte de schimbul de apa.
Apropo de substrat, nu l-am mai aspirat de vreo 2 luni deoarece nu prea era nimic de aspirat oricum, pompa de recirculare SunSun merge nonstop si isi face treaba foarte bine.
Schimbul de apa o data pe saptamana: 80% cel putin, pentru scoaterea nitratillor, nu am avut pierderi la schimbul de apa.
Apa are 28-30 grade, pestii nu par afectati. Cand le schimb apa o aduc la 24-25, dar dupa o zi urca la loc )
Pentru cine e curios, cam asa arata la mine un schimb de apa saptamanal:
Aici e un pic exagerat. S-a... lasat furtunul cand a scazut nivelul apei si am scos un pic mai mult decat doream.
Procedura dureaza 40-50min, in mare parte nesupravegheata.
This message was edited 1 time. Last update was at 28/08/2021 16:26:43
Cineva in alt topic se arata ingrijorat ca buretele in filtrul canistra nu e bun ca material de filtrare ca se colmateaza, m-am hotarat sa postez acest video pentru documentare.
Filtrele nu au fost curatate de la inceperea proiectului - sfarsitul lunii februarie:
Cum arata debitul acum fata de acum 6 luni.
Se vor curata doar cand va scadea debitul.
Intre timp pestii au mancat 100g hrana de la crescator + aproape jumatate de kg de Northfin. Mai am un pic si trebuie sa dau comanda, sa iau tot de 1mm sau trec la 2? Dimensiunile pestilor variaza de la 4 la 10cm estimativ.
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3453
Location: Prin tara
IP:
Offline
Pana mor ei de batranete, mori tu Daca tot merge asa de bine cu buretii si faci economie la filtrare, in caz ca ai spatiu suficient(poate poti face si daca nu e ) eu zic ca un american pe langa african NU arata deloc rau ...i'm just sayn'
Dupa acest video, ingrozit de ce am vazut (cosuri de plastic distruse, bureti arsi de la becul UV) mi-am deschis urgent canistra Sunsun al carei bec a mers aproape fara intrerupere timp de 6 luni.
Din fericire plasticul ieftin al cosurilor era doar un pic copt, lasa urma de negreala pe deget si miroase un pic a ars dar... e intreg! Nu mai apas in viata mea butonul ala de pornire bec UV, design incredibil de prost.
Daca vreti sa va incercati norocul cu Sunsun, luati-va modelul fara UV (cu litera A in coada).
Am stors buretele din primul cos de sus, a iesit doar niste apa maronie stravezie, surprinzator de curat. Asa ca pe celelalte le-am lasat in pace.
Am curatat rotorul, era plin de depuneri calcaroase. I-am facut baie in solutie kH- de la Masterline (mi-a ramas de la plantat) si a iesit curat bec. L-am dat cu fas siliconic de la Eheim. Bun pt inca 6 luni.
Fara UV!
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3453
Location: Prin tara
IP:
Offline
NU ! Aici nu sunt de acord Filtrul UV NU se tine aprins mai mult de 48 de ore, pur si simplu pt ca este tinut degeaba, mai ales daca ai un debit extraordinar al pompelor din filtre. Am avut bloom (apa extrem de verde) in acvariul de 330l iar dupa pornirea UV-ului, in nici 12 ore s-a facut cristal. Probabil acum te vei interesa si despre UV mai mult, dar pur si simplu UV-ul are o limita de functionabilitate, atat pe parte electrica cat si practica. Nu este vina plasticului ^^
P.S.1: Cele mai bune SUn Sun-uri sunt B-urile( canistrele ALBE ! - mai nou cele negre, care sunt sub un alt nume, cunoscatorii stiu, nu vreau sa fuck reclama/antireclama). Am avut canistra gri si m-a cu chiu cu vai 6-7 ani dar si cand a cedat, mi-a inundat casa si golit acvariul, chestie care daca se intampla, iti pot pocni incalzitoarele de la lipsa de nivel a apei, pesti electrocutati, nebunie, etc. NU DORESC la nimeni, am patit. Recomand Sun Sun-urile, insa cu limita de maxim 5 ani de functionabilitate.
P.S.2: Hai odata cu americanii aia
This message was edited 4 times. Last update was at 08/09/2021 23:46:12
Am Sunsun 704A si 704B si cred ca cel cu B va fi schimbat primul, anul viitor.
Ma bate gandul sa-mi iau un Fluval FX6 care vine deja plin cu bureti (materialul meu preferat).
Nu cred ca un acvariu bine filtrat are nevoie de sterilizare UV.
Legat de ideea ta cu americanii, daca as face asemenea combinatie ar trebui sa iau un peste mult mai mare ca sa poata supravietui cu psihopatii mei, cum se vede aici (red devil cu mbuna).
Ar arata un pic ciudat
This message was edited 1 time. Last update was at 09/09/2021 10:20:30
Ieri mi-au sosit noii locatari, donatie din partea colegului muscarescu, caruia ii multumesc foarte frumos. Mai multi socolofi (am pierdut 2 pe drum si unul nu si-a mai revenit), un hongi, un Zebra Chilumba- toti adulti si vreo 5 Labeotropheus trewavasae pui.
Acestia sunt pestii, dupa cum se poate vedea biomasa a crescut considerabil: