[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Lipire acvariu "maricel"  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
giberica
Junior member

IP:

Salut din nou

Daca zilele trecute am pus o intrebare in legatura cu un stand, acum urmeaza cateva in legatura cu bazinele. Desi nu am mai facut asta am citit multe topicuri si am vazut o multime de filmulete, asa ca ma bate gandul incerc sa lipesc eu singur acvariul (sau ma rog, cu ceva ajutor ca nu o sa fie chiar mic). Nu stiu daca e o idee buna dar ofertele pe care le-am primit de la diverse firme/persoane care se ocupa cu asa ceva au fost, dupa socoteala mea, nejustificat de mari.

Intrebarile pe care le-as avea sunt mai mult legate de "proiectare", decat de executie in sine. Mai exact, bazinul va avea 180x60x55 inaltime si conform calculatorului de la Aquatools cu o sticla de 10mm ar avea un factor de siguranta de 3.5. Suficient probabil, cu intariturile de riogoare. Intrebarile mele ar fi cam asa:

1. E suficient? (apropo, ofertele pe care le-am primit erau toate cu sticla de 10)

2. E nevoie de fund dublu sau doar intarituri pe fund? (ofertele pe care le-am primimt erau doar cu intarituri)

3. De obicei cam ce latime au intariturile? Calculatorul de la Aquadec sugereaza 50mm latime daca alegi optiunea de intarituri dar mi se par cam inguste.

4. Sticla de 8 ar fi suficienta pentru intarituri sau tot de 10? (ma gandesc doar in ideea de a fi acvariul mai usor)

5. Este nevoie de intarituri perimetrale sau ar fi suficient ceva doar longitudinal si una pe mijloc? As prefera una din variantele de mai jos (de preferat cea doar cu intaritura transversala pe mijloc si longitudinale). Intariturile sunt desenate la 5cm latime, mai putin cea de pe nijloc care e desenata la 10cm

[Thumb - acvariu001.png]

[Thumb - acvariu002.png]

This message was edited 1 time. Last update was at 14/10/2020 10:04:15

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- Eu iti propun sa scazi 5 cm din inaltime si atunci poti sa il faci din geam de 10mm grosime... doar cu intarituri longitudinale.
- Bazinul meu are 200x50x55 (geam de 12mm) si are DOAR intarituri perimetrale (pe contur). FARA intaritura transversala!
- Intariturile sunt formate din 2 bucati (10mm) late de 5cm lipite intre ele... deci, de jur-imprejur am o "rama" groasa de 20mm.
Uite aici:

image

- Geamul de fund al bazinului meu este dublu.
===

- Daca faci bazinul de dimensiunile 180x60x50cm atunci poti folosi geam de 10mm si vei dormi linistit noaptea.
- Cu intarituri perimetrale facute din sticla de 8mm (cate 2 bucati, lipite intre ele) de jur imprejur... nu are rost sa pui intaritura transversala pe mijloc.
- Cu geam de 10mm pe fund... dupa ce e gata, poti veni cu alte bucati din geam de 6-8mm ca sa "dublezi" fundul (pe interior)... sticla de fund din interior nu trebuie neaparat sa fie dintr-o foaie intreaga, poti folosi si 2-3 bucati separate.

Daca vrei neaparat inaltime de 55 cm, atunci ia in calcul sa folosesti geam de 12mm pentru cele 2 laterale mari (adica fata si spatele acvariului)... pentru restul bazinului poti sa utilizezi geam de 10mm.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
giberica
Junior member

IP:

Multumesc de raspuns. Stiu acvariul tau, e foarte tare. Din pacate nu am loc de unu de peste 2m acolo unde vreau sa il pun dar iau in calcul pentru viitor, in alta locatie

Ideea cu inaltimea este ca il vreau pentru ciclide si multi mi-au spus ca pentru niste pesti frumosi si sanatosi ar trebui sa iau in calcul minim un 60. Iau in calcul si varianta cu sticla de 12, incerc sa caut niste preturi. Din pacate s-au dus vremurile cand sticla la un acvariu de marimea asta costa 100 de euro (nu mai zic de manopera ). Intaritura transversala nu cred ca ma deranjeaza foarte tare... adica cel putin nu estetic, oricum va avea capac.

koala wrote:Intariturile sunt formate din 2 bucati (10mm) late de 5cm lipite intre ele... deci, de jur-imprejur am o "rama" groasa de 20mm.

M-a bagat in ceata oarecum chestia cu "20mm" asa ca vreau sa fiu sigur ca am inteles bine.

Fiecare bucata de sticla de la intarituri are 5cm. Adica ceva ca in poza, corect?
[Thumb - acvariu003.png]

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- In mod evident, un bazin mai inalt (55-60cm) este mai bun. Nimic de comentat aici... eu te sfatuiesc doar sa nu faci rabat la grosimea sticlei. Atat!
- Referitor la acele intarituri, eu am 2 bucati (fiecare dintre ele din sticla de 10mm) lipite intre ele... adica, la final, se poate spune ca grosimea intariturii este de 20mm.
- Latimea lor (a intariturilor) este de 5 cm... deci, pe toata lungimea acvariului, am o "rama" de sticla cu latimea 50mm si grosimea 20mm (2x10mm). Acu' e clar?

Uite despre ce vorbesc: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page

- prima intaritura se lipeste de peretii acvariului, la partea superioara... la mine, e sticla de 10mm, latime = 50mm.
image

- a doua intaritura logitudinala se lipeste pe deasupra... practic, se dubleaza grosimea "ramei".
image

- asta este intaritura laterala... acelasi geam de 10mm grosime. NU are rol de siguranta (adica, cu ele sau fara ele e acelasi lucru), dar ajuta din punct de vedere practic (si estetic).
image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

giberica wrote:...Intaritura transversala nu cred ca ma deranjeaza foarte tare...

Asa crezi tu acum?
Stai sa vezi cand vei incerca sa prinzi pestii... iar ei vor fugi din stanga in dreapta.
O sa ajungi sa pomenesti toti sfintii din calendar.

ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

koala wrote:Asa crezi tu acum? O sa ajungi sa pomenesti toti sfintii din calendar.

Confirm, la fel si la curatenie. Legat de intariturile superioare longitudinale si laterale acestea mai au un rost si anume: pestii cand sar au obiceiul sa o ia(startul cu botul) pe sticla in sus, asta se poate intampla si daca capacul e doar miscat, le dai de mancare, faci curatenie etc. nu o fac pe la mijlocul acvariului ci pa langa una din fetele de sticla ori daca intalnesc marginea de la intaritura aventura se termina inainte de a ajunge pe parchet sau covor. Eu la cel de 540 doar pe o latura nu aveam si pe acolo isi luau mereu zborul cand se speriau

This message was edited 1 time. Last update was at 14/10/2020 14:47:54

[Email]
giberica
Junior member

IP:

koala wrote:- In mod evident, un bazin mai inalt (55-60cm) este mai bun. Nimic de comentat aici... eu te sfatuiesc doar sa nu faci rabat la grosimea sticlei. Atat!

Sunt total de acord doar ca am doua probleme: cei la care am apelat pentru acvariu complet mi-au propus sticla de 10mm (chiar si la 200x50x55) si nu reusesc sa gasesc un furnizor pentru comanda mica la grosimea asta. Daca aveti idei la cine pot sa apelez in zona Bucurestiului, ar fi super. Am incercat la cristalbrad dar nu mi-au raspuns la email.

koala wrote:- prima intaritura se lipeste de peretii acvariului, la partea superioara... la mine, e sticla de 10mm, latime = 50mm.

- a doua intaritura logitudinala se lipeste pe deasupra... practic, se dubleaza grosimea "ramei".

Multumesc, acum am inteles. Cele de la partea de jos nu se vedeau in poza si nu pricepeam de unde sunt aia 20mm
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

giberica wrote:Sunt total de acord doar ca am doua probleme: cei la care am apelat pentru acvariu complet mi-au propus sticla de 10mm (chiar si la 200x50x55) si nu reusesc sa gasesc un furnizor pentru comanda mica la grosimea asta. Daca aveti idei la cine pot sa apelez in zona Bucurestiului, ar fi super. Am incercat la cristalbrad dar nu mi-au raspuns la email...

Eu am taiat multe geamuri aici: http://www.afloriceliglasscom.ro/contact.php
Este un atelier de geamgerie (din ala ca pe vremuri) care are un punct de lucru pe strada Maica Domnului.
Fac lucrari diverse (gauri, geamuri fumurii, rame de tablou etc) si iau orice fel de comanda (nu conteaza ca e "mare" sau "mica").
NU te baza pe faptul ca o sa stea cineva sa iti faca calcule si sa iti scrie mailuri! Du-te pana acolo si vezi care e treaba.
Eventual, poti sa suni si sa intrebi daca au geam de 10mm... dar, pentru detalii si comanda, trebuie sa te duci acolo.
===
ocean wrote: Confirm, la fel si la curatenie. Legat de intariturile superioare longitudinale si laterale acestea mai au un rost si anume: pestii cand sar au obiceiul sa o ia(startul cu botul) pe sticla in sus...

Corect!

giberica
Junior member

IP:

koala wrote:Eu am taiat multe geamuri aici: http://www.afloriceliglasscom.ro/contact.php
[...]NU te baza pe faptul ca o sa stea cineva sa iti faca calcule si sa iti scrie mailuri! Du-te pana acolo si vezi care e treaba.
Eventual, poti sa suni si sa intrebi daca au geam de 10mm... dar, pentru detalii si comanda, trebuie sa te duci acolo.

Multumesc, am sa le dau un telefon sa intreb ca idee si dupa aia nu e problema, ma duc si discut. Faza e ca la unii nici nu ai unde sa te duci, ca m-am uitat pe siteul de prezentare si nu era nici o adresa, doar un formular de contact. Iar altii, gen CristalBrad, au o fabrica intreaga... De calcule ma ocup eu, ei ar trebui doar sa imi raspunda la doua intrebari simple: daca au sticla de 12 si cat costa mp + alte servicii (debitare, cantuire)

Apropo, sticla laminata a folosit cineva pentru fund? In loc de fund dublu o sticla gen 8.8.2 (2 sticle de 8mm si o folie de 0,76). Oare folia aia afecteaza mult transparenta? Ma gandesc ca un 8+5 laminat nu ar avea moarte
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nu te chinui cu sticla laminata, ca o sa te coste mult... fundul poate fi facut asa cum ti-am zis, din foaie intreaga peste care lipesti (pe interior) alte bucati de geam.

giberica
Junior member

IP:

koala wrote:Nu te chinui cu sticla laminata, ca o sa te coste mult...

Sa zicem ca am "o pila" si o iau la pret de producator . Din pacate nu are si sticla de 12, ca nu am mai avut discutiile astea... Astept niste preturi si mai discutam.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

In cazul asta, gandeste-te sa faci un sandwich de 2x8mm pe care sa il folosesti si la fetzele acvariului.
Cu o grosime totala de 16mm, poti sa urci cu inaltimea bazinului peste 60 cm...
Geamurile alea laminate sunt transparente si nu se vede ca au folie intre ele... o sa ai un bazin "blindat", ca geamurile de casieriile bancilor.

fanta
Member

IP:

Din punct de vedere al rezistentei, 2x8 nu are aceeasi rezistenta ca 1x16. Dar tot e mai bine ca 1x10.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: