Kiwi wrote:Dacă vreau să învăţ să cânt la chitară, nu-mi confecţionez eu una din placaj, e drept, dar nici nu dau din prima câteva mii de dolari pe un Gibson ;)
Când înaintezi în hobby puţin mai sus de genunchiul struţului, apar şi problemele care nu admit soluţii şi ieftine şi comode, sunt perfect de acord, dar nu mi se pare corect să te pronunţi cu privire la eficienţa unei soluţii fără să cunoşti în detaliu problema. Sau problemele, că suntem mulţi pe aici, fiecare cu fixurile şi fluturaşii lui.

Asa este, incercarea noastra de pana acum a fost sa schimbam optica celor indobitociti de diversele
tuici si
pamanturi preparate de fel de fel de sa-i numim generic
carpaci care sustineau ca au avut o sclipire de geniu peste noapte si au inventat ei solul sau fertilizantul minune...
Pot sa desfintez orice inventie bazata pe soluri de Romania utilizate ca substrat pentru acvarii tropicale, oricand pot sa-i dovedesc oricui de ce un produs JBL (ca desprei ei veni vorba) este zeci de ori mai avantajos decat o zeama imbuteliata intr-o sticla de cola la juma si exemplele pot continua...
Incepatorul...userul de rand era fraierit cum ca o astfel de solutie este de preferat in locul unei de firma...
Motivul care era bagat la inaintare era clasic...aoleu ca ne rupe la buzunar. :misto:
Aiurea...vrajala ieftina ca sa-si protejeze ei neputinta scoasa la rang de produs sau din tampenie pura, nativa, militieneasca se pot sustine astfel de aberatii.
De vreme ce un substrat costa pana in 30 de lei si niste fertilizanti pana in 15 ...eu zic ca mai ieftin nu se poate.
Plus ca este asa de ieftin incat a reusit la acest pret sa faca nerentabila chiar si o excursie la groapa de gunoi de langa care se zarisera
zorii unei noi ere de acvaristica plantata cu soluri rosii de baragan

.
Un calcul simplu zice ca un drum sa zicem din Obor pana la destinatia propusa de `frun mare "savant local" ma va arde la buzunar (prin plata benzinei) mai mult decat dau pe sacul de substrat de firma pe care-l cumpar de la botu` calului... ca sa nu mai vorbesc de efortul deloc intelectual legat dat cu sapa.
Cred ca nu s-a inventat inca idiotu` absolut care o sa-mi si explice acuma ca acel sol poate sa fie mai bun decat ce produce o firma ...fie ea si mai
eftina asa cum este JBL

...desi daca stau bine sa ma gandesc am dat peste unu` care a incercat sa jigneasca bunul simtz si logica ajungand la ineptii de genul spartura de caramida, neoane de mezeluri, pamant de dropie , cabluri de nichelina date cu silicon pe post de incalzitor de substrat...sau starpirea importatorilor care aduc plante prin achizitionarea corespondentelor autohtone...pe principiul ca de ce Java moss cand se poate lua de pe coclauri
muschi de Pantilimon...
Imi aduc aminte si tratez cu umor incercarea disperata de a starpii importurile de Neritina prin introducerea rudei sale autohtone...era chiar pasionant sa vezi cate energie si pagini irosite aiurea de niste oameni... Cum era infierata cu manie proletara specifica strungarului informator

al reaku` melc de sorginte capitalista care pe vremea aia costa fabuloasa suma de 6 lei

si cum li se explica tuturor ca melcul nostru , ruda sa din Dunare e mult mai indicat, mai harnic, mai dedicat acvariilor noastre tropicale si mai moka...mentalitate de Pravda, neuron egal cu zero(nu ca`n avatar

) si demagogie...
Realitatea momentului este ca dupa ce s-a stat in pozitia preferata pe care nu o pot numi pe forum

dar o putem descrie ca Gica Contra, dupa ce si-au facut cu totii numarul, evidenta a invins...in ani, lumea s-a convins ca toate idioteniile debitate de cativa exponenti catre cei mai saraci cu duhul nu dau rezultate.
Si sub aspect economic chestiunea este transatsa caci in clipa de fata orice la magazin de profil:
-Nu se gaseste in magazin sol laudat de la groapa de gunoi ci cateva tipuri de substrat certificate si apreciate in toata lumea.
-Nu se vand la un magazin care se respecta decat neoane pentru plante si pesti si nu pentru parizer si carnati
-Nu se mai da de mancare tubifex fiert la ciorap ci zeci de sortimente de hrana de la tzanshpe mii de producatori
-Nu se vinde matasea broastei si muschi de Pantelimon ci plante pentru acvariu...asta in cazul in care nu cumva cineva a putut sa faca operatie pe
cerebellum si sa convinga ca am ajuns si noi `fro tara cu granita la Ecuador sau Columbia (de cele mai mult ori ca sa moara unii de necaz si plantele sunt produse de o firma sau alta specializata pe acest tip de afacerea si care isi ambaleaza si eticheteaza “produsul” si ii certifica calitatea :p ).
Asa ca asta e.
Evidenta a invins
Trebuie sa-l doara al dracului de tare pe bivol o replica de genul :
Dacă vreau să învăţ să cânt la chitară, nu-mi confecţionez eu una din placaj, e drept, dar nici nu dau din prima câteva mii de dolari pe un Gibson
...pentru ca asta dovedeste clar ca se poate face ceva de un anumit nivel si cu marfa certificata, profi si culmea nu trebuie sa iti vinzi casa pentru asta...deci am gasit solutii ieftine de calitate...a cazut si ultimul bastion al scuzelor penibile legate substrat
Aaaa ca exista altele mai scumpe si mai bune...asta este o alta discutie...dar nu mai e nevoie sa ma duc la Lacu` Morii ca sa dau cu sapa`n piatra...ca asa ma invata pe mine zevzecu`.
Pana si in Bantustanul nostru cel de toate zile lumea a inceput sa se prinda iar munca noastra pe acest forum va deveni din ce in ce mai anosta pentru ca nu vom mai avea ce sa mai dovedim deja...direct proportional cu cresterea numarului de prezentari de acvarii precum cel a lui Mitica...care chiar daca nu e de pus in rama pentru AGA arata o crestere corecta a plantelor.
Restul ca firma JBL e mai putin firma ca x si y e o discutie subiectiva.
Marturisesc ca de mult astept si momentul ala in care o sa avem discutii argumentate pe calitatea produselor si rezultatele obtinute de diversii producatori.
Recenzii argumentate si dovedite legate de care fertilizant radicular este mai eficient(spre exemplu) ala de la firma cutare sau alalalatul...dar mai este pana acolo, pentru ca au fost printre noi bivoli cu gandire de tarabagiu in piata la Obor care au indus constant ideologia lui ca se poate si asa, treaba facuta cu jumatate de masura mascata sub ambalajul atractiv a lui ce pot face doua mani dibace de carpaci...
Altfel, dupa cum spunea si Kiwi fiecare are fluturasii lui ...mie imi place Dupla, altului ii place Dennerle...altul poate a facut o pasiune pentru ADA...
Pe insa mine nu ma intereseaza pe acest forum sa promovez o firma anume..si credeti-ma ca asta este realitatea.
Pe mine in schimb ma intereseaza sa promovez o acvaristica corecta, moderna si relationata realitatilor momentului nu fanteziilor unor nepriceputi care isi fac un titlu de glorie in a dovedi cat de ridicoli pot fi prin lipsa de continut in prezentarile si solutiile declarate pe alte forumuri profitand ca acolo sunt oameni care incepatori fiind nu pot sa-si puna probleme si sa dea cu barda.
Nu am o simpatie pentru o firma anume ci pentru oricine este dispus sa desfaca pe piata noastra un produs de calitate care sa-i serveasca incepatorului sau avansatului in construirea si intretinerea unui acvariu la un anumit standard de decenta.
In rest totul e pasiune care la unii tine de mai multi iar la altii de mai putini ani.