Author |
Message |
Cip20
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/02/2007 14:14:25
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Cip20
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/945274514499929c66175a.jpg)
IP:
|
Salutare, m-am hotarat sa imi construiesc un acvariu nou si am tot citit prin articole, unlele chestii sunt foarte clare, altele nu prea.
Mentionez ca in acvariu vor traii multe plante si putini pesti (1 banc de neoni si probabil cativa mai marisori ,vreo 2-3)
Incepem cu capacul, spatiul dintre fotolii care il am eu este 85 cm, acolo va trebui sa incapa noul acvariu. Eu ma gandeam la o lungime de 80cm, latimea si inaltimea le vroiam de 40 cm(am citit eu pe undeva ca e bine sa fie egale), credeti ca sunt prea mari,..... prea mici?
Acvariul ar avea 80x40x40, capacul ar depsi un pic lungimea, deci ar incapea perfect.
Capac facut din panel de o firma care face mobila din spatele blocului, ce norocos sunt eu...
Lumina 2 x18 w FloraGlow, sau orice pt plante, sau o combinatie de FloraGlow spre spate cu SunGlow spre fata acvariului.
Acum vin intrebarile :
1. E buna dimensiunea acvariului?
2. Cat de gros sa fie geamul? Si ce fel de geam ? Cum e cu geamul ala float? Acvariul va fi construit de firma de Geamuri si Oglinzi, au un muncitor care se ocupa de acvarii.
3. Sa il fac din geam usor fumuriu, cum sunt cele de la pet shop?
4. Cat de inalt sa fie capacul? Adica sa incapa neonele, si ce mai trebuie. (droserele le pun afara, adica in mobila de sub acvariu). O sa pun un ventilator de calculator care se pune sub placa video si care se monteaza ca o unitate PCI si e foarte subtire.
Problema cu capacul este ca nu imi plac capacele foarte inalte, am vazut poze cu capace foarte inalte, nu imi plac. Din punctul meu de vedere, cu cat e mai micut cu atat mai bine.
Deci care este o inaltime optima (aspect / functionalitate)? Exista vreo limita de care sa tin cont?
5. La dimesiunea 80x40x40 o sa am cam 128L apa, care va cantarii cam 200kg , din cate stiu eu. Ar trebui sa imi construiesc o masa intarita? Masa va fi construita de aceesi firma care va face si capacul.
Multumesc anticipat.
|
Cip |
|
 |
florin27
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/02/2007 21:13:02
|
florin27
Member
IP:
|
Salut Cip,
Nu am foarte multa experienta in acvarii. Am pus si eu o intrebare pe aceasta tema, numai ca eu am facut deja acvariul si acum ma intreb daca e bun. :-)
La mine totul a plecat de la capac. Si daca tot mai ramanea silicon, am mai facut si un acvariu. Nu stiu ce intelegi prin panel, ma duce cu gandul la pal, materialul uzual pentru mobila. Daca e vorba de asta, sa stii ca nu e o solutie buna, se va umfla. Mi-e mi-a propus cineva ca-mi face capac din sticla pe care lipeste autocolant. Nu prea mi-a placut ideea, dar nu am gasit o solutie mai buna si in final mi l-am facut eu din sticla si am lipit autocolant pe el. As putea spune ca a iesit un capac ok. Eu iti recomand aceasta varianta, mai sunt unele idei pe forum, cum ar fi din parchet laminat.
Legat de dimensiuni, cred ca sunt ok. Eu as merge la o lungime de 1 m ca sa poti pune lampi de 90cm. La ambele variante, dupa calculale mele, ti-ar trebui geam de 6mm. Iti recomand sa-l asezi pe un izopren, si nu direct pe mobila. Si asigura-te ca mobila pe care-l pui nu se curbeaza absolut deloc la greutate mare (suiete pe ea). "Masa" intarita e foarte importanta, eu cu firma de mobila m-am tepuit, mi-au spus ca tine 200 de kg. De tinut o fi tinut, dar se curba.... A trebuit sa ciopartesc dulapul si sa bag in el o masa! Iti trebuie un blat gros, ca la mobila de bucatarie si cu mai multe puncte de sprijin, 6 picioare, sau ceva de genul asta.
Lumina: eu folosesc neoane obisnuite, cred ca e cea mai buna varianta daca alegi tuburi cu temperatura de culoare potrivita, in jur de 3000K, adica lumina calda, la Philips, indicativul este TLD830 (8 e numarul de nuante cromatice, si 30 inseamna 3000 K) E cea mai buna pentru plante.
Ce varianta ai ales pentru substrat? Eu am incercat mai multe, tind sa gred ca nisip mai fin dedesubt acoperit de un strat cu o granulatie un pic mai mare deasupra care sa permita acumularea substantelor nutritive e de preferat. Nu am gasit insa, o sita potrivita pentru a obtine startul cu granulatia mai mare. Pentru cel fin, folosesc o plasa de tantari.
Succese,
Florin
|
"Birocratia sufoca miracolul vietii. Proliferarea cotropitoare a birocraþiei e un efect al luarii totdeauna in serios a lucrurilor importante si niciodata a celor cu adevarat importante." (Alexandru Paleologu - DESPRE LUCRURILE CU ADEV|RAT IMPORTANTE) |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/02/2007 21:36:38
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
florin27 wrote:Salut Cip,
Nu am foarte multa experienta in acvarii. Am pus si eu o intrebare pe aceasta tema, numai ca eu am facut deja acvariul si acum ma intreb daca e bun. :-)
La mine totul a plecat de la capac. Si daca tot mai ramanea silicon, am mai facut si un acvariu. Nu stiu ce intelegi prin panel, ma duce cu gandul la pal, materialul uzual pentru mobila. Daca e vorba de asta, sa stii ca nu e o solutie buna, se va umfla. Mi-e mi-a propus cineva ca-mi face capac din sticla pe care lipeste autocolant. Nu prea mi-a placut ideea, dar nu am gasit o solutie mai buna si in final mi l-am facut eu din sticla si am lipit autocolant pe el. As putea spune ca a iesit un capac ok. Eu iti recomand aceasta varianta, mai sunt unele idei pe forum, cum ar fi din parchet laminat.
Legat de dimensiuni, cred ca sunt ok. Eu as merge la o lungime de 1 m ca sa poti pune lampi de 90cm. La ambele variante, dupa calculale mele, ti-ar trebui geam de 6mm. Iti recomand sa-l asezi pe un izopren, si nu direct pe mobila. Si asigura-te ca mobila pe care-l pui nu se curbeaza absolut deloc la greutate mare (suiete pe ea). "Masa" intarita e foarte importanta, eu cu firma de mobila m-am tepuit, mi-au spus ca tine 200 de kg. De tinut o fi tinut, dar se curba.... A trebuit sa ciopartesc dulapul si sa bag in el o masa! Iti trebuie un blat gros, ca la mobila de bucatarie si cu mai multe puncte de sprijin, 6 picioare, sau ceva de genul asta.
Lumina: eu folosesc neoane obisnuite, cred ca e cea mai buna varianta daca alegi tuburi cu temperatura de culoare potrivita, in jur de 3000K, adica lumina calda, la Philips, indicativul este TLD830 (8 e numarul de nuante cromatice, si 30 inseamna 3000 K) E cea mai buna pentru plante.
Ce varianta ai ales pentru substrat? Eu am incercat mai multe, tind sa gred ca nisip mai fin dedesubt acoperit de un strat cu o granulatie un pic mai mare deasupra care sa permita acumularea substantelor nutritive e de preferat. Nu am gasit insa, o sita potrivita pentru a obtine startul cu granulatia mai mare. Pentru cel fin, folosesc o plasa de tantari.
Succese,
Florin
Daca imi permiti citeva observatii:
1. Capacul de panel nu prezinta nici un risc  Vezi la galerie
2. Nisipul il poti lua de la o balastiera.
3. Iar pentru marimea acvariului, ii trebuie geam de 10, nu de 6, cum ii recomanzi tu. Tu ai folosit geam de 4 si te mai miri ca la un volum asa de mare se curbeaza,
Si ince ceva - daca nu ai capatat inca sperienta n condructia unui acvariu, nu mai da sfaturi, ca bagi oamenii in ceata!
Numai bine!
|
|
 |
florin27
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/02/2007 22:04:55
|
florin27
Member
IP:
|
Nu am experienta. Dar am scoala. Eu am folosit geam de 4mm, din calcule mi-a iesit de 3,5mm! Fenomenul de curbare a sticlei e ceva normal si acceptat. O stiu de la acvarisiti cu foarte multa experienta. Explica-mi de ce nu s-a spart cand l-am umplut ochi, asta vreau sa stiu.
Pentru acvariul lui CIP am calculat si mi-a dat de 4,5 pentru pereti si 6,3 pentru fund. I-am recomandat 6mm dupa ce am facut o verificare suplimentara pe net:
http://saltaquarium.about.com/cs/aquariumdiy/l/blcustomtank.htm
Poate ca ai mai multa experienta decat mine, foarte bine. Asta doresc si eu sa ma consult astfel de persoane. Dar cum fundamentezi ceea ce spui? E simplu si logic sa recomanzi geam cat mai gros. Nu uita insa ca e mult mai scump si mai delicat de taiat. Geam de 10mm nici nu e asa de usor de gasit.
|
"Birocratia sufoca miracolul vietii. Proliferarea cotropitoare a birocraþiei e un efect al luarii totdeauna in serios a lucrurilor importante si niciodata a celor cu adevarat importante." (Alexandru Paleologu - DESPRE LUCRURILE CU ADEV|RAT IMPORTANTE) |
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/02/2007 00:51:11
|
fipilica
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14091067254655c20c01356.jpg)
IP:
|
florin27 wrote:Nu am experienta. Dar am scoala. Eu am folosit geam de 4mm, din calcule mi-a iesit de 3,5mm! Fenomenul de curbare a sticlei e ceva normal si acceptat. O stiu de la acvarisiti cu foarte multa experienta. Explica-mi de ce nu s-a spart cand l-am umplut ochi, asta vreau sa stiu.
Pentru acvariul lui CIP am calculat si mi-a dat de 4,5 pentru pereti si 6,3 pentru fund.
florin27 wrote:
...mi-au spus ca tine 200 de kg. De tinut o fi tinut, dar se curba....
Adica geamul e ok sa se curbeze insa masa nu ?
|
... |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/02/2007 01:17:10
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Cip20 wrote:in acvariu vor traii multe plante si putini pesti (1 banc de neoni si probabil cativa mai marisori ,vreo 2-3)
Acvariul ar avea 80x40x40
Pentru ca vrei multe plante iti recomand sa-l faci mai lat de 40 cm. Fa-l lat de 45 cm sau mai bine de 50 cm  . Sa poti aranja plantele.
Cip20 wrote:Lumina 2 x18 w FloraGlow, sau orice pentru plante, sau o combinatie de FloraGlow spre spate cu SunGlow spre fata acvariului.
E prea putina lumina pentru un acvariu bazat pe plante. Eu as pune minim 4 tuburi - o combinatie de Osram Fluora cu 830. Nu neglija CO2.
Cip20 wrote:Cat de gros sa fie geamul? Si ce fel de geam ?
Geam de 8 mm  . Ar merge si de 6 mm cu intarituri, da' diferenta de pret e prea mica sa nu-l folosesti p-ala de 8 mm.
Cip20 wrote:Sa il fac din geam usor fumuriu, cum sunt cele de la pet shop?
Ce acvarii de la Petshop sint fumurii? N-am observat.
Cip20 wrote:Cat de inalt sa fie capacul? ....... Problema cu capacul este ca nu imi plac capacele foarte inalte, am vazut poze cu capace foarte inalte, nu imi plac. Din punctul meu de vedere, cu cat e mai micut cu atat mai bine.
Cu cit e mai subtire capacu' cu atita arata mai bine. Fa-l astfel incit sa coboare un pic mai jos de nivelu' apei si sa ai 1-2 cm deasura tuburilor fluorescente (sa nu se "friga" capacu'  ).
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Cip20
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/02/2007 12:50:38
|
Cip20
Junior member
IP:
|
Am gasit la Profipet o oferta super, capac de acvariu Juwel Duolux de 80x30 cm la 170 ron. E negru si include 2 neoane, unul special pentru flori si unul pentru pesti ( probail ca se referea la culorile pestilor vanzatorul ...) Cand am cerut detalii mi-a zis : nu stiu.. sunt facute de Juwel si sunt bine calibrate.
Oricum mi se pare super un capac la banii astia si de firma, am inteles ca s-au ieftenit super mult produsele de la Juwel, probabil cu integrarea.
Acvariu il fac bazat pe flori pentru ca nu prea are cine sa aiba grija de pesti, mama le da mancare cat sunt eu la facultate.
Din pacate nu pot pune mai multe tuburi (din motive economice - adik acvariul va sta tot la parintii mei si tata se va criza rau sa vada atatea neoane; eu nu am loc inca sa il iau la mine acasa), asa ca voi folosi CO2 si nu il voi planta foarte mult.
In legatura cu panelul , este un material "descoperit" tot de un acvarist de-al nostru, am citit un post despre construirea unu capac. Initial vroia sa il faca din pal, si i-au recomandat panel munctorii respectivi, s-ar parea ca nu se umfla.
Sticla fumurie e o inventie de-a mea, am fost la pet shop si efectul acela de fumuriu e dat de lumini si de cum e asezat acavariul.
Cred ca o sa merg pe varianta Juwel cu acvariu facut pe comanda cu geam de 8 sau 10 (sa vad diferenta de pret).
In legatura cu nisipul....eu cred ca ar trebuie cam asa : strat de turba, nisip mai grosier si apoi nisip fin, daca vei pune numai fin si un start de grosier deasupra vei omora plantele prin sufocarea radacinilor, din cate stiu eu. Poate cineva cu mai multa experienta ne va ajuta.
Trebuie sa ma hotarasc cu capacul, sa il cumpar sau sa il fac...?
Multumesc de raspunsuri, voi reveni cu poze si cu detalii pe masura ce le cumpar.
|
Cip |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/02/2007 13:01:56
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Cip20 wrote:include 2 neoane, unul special pentru flori si unul pentru pesti
Ce scrie exact pe tuburi?
Cip20 wrote:Acvariu il fac bazat pe flori pentru ca nu prea are cine sa aiba grija de pesti
Plantele sint mai greu de crescut decit pestii  .
Cip20 wrote:In legatura cu nisipul....eu cred ca ar trebuie cam asa : strat de turba, nisip mai grosier si apoi nisip fin, daca vei pune numai fin si un start de grosier deasupra vei omora plantele prin sufocarea radacinilor
Pietricelele mici vor cadea oricum printre cele mari  .
|
|
 |
florin27
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/02/2007 13:44:12
|
florin27
Member
IP:
|
Pentru fipilica,
Observatia lui mi se pare bazata. Din ce am inteles eu, problema cu masa este ca daca se curbeaza sub greutatea acvariului apare o tensiune intre fund si suprafata cu care intra in contact si se crapa geamul. Eu am patit-o.
Gasesti pe net un excel care calculeaza grosimea geamului facut de renumitul Warren Stillwell, fisierul se chema GlassThicknessCE_01.xls, printre altele iti arata si cat se va curba geamul (bending). Deci e normal sa se curbeze.
Toate cele bune,
Florin
|
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/02/2007 14:34:36
|
fipilica
Senior member
IP:
|
florin27 wrote:Pentru fipilica,
Observatia lui mi se pare bazata. Din ce am inteles eu, problema cu masa este ca daca se curbeaza sub greutatea acvariului apare o tensiune intre fund si suprafata cu care intra in contact si se crapa geamul. Eu am patit-o.
Aveai polistiren sub acvariu ?
florin27 wrote:
Gasesti pe net un excel care calculeaza grosimea geamului facut de renumitul Warren Stillwell, fisierul se chema GlassThicknessCE_01.xls, printre altele iti arata si cat se va curba geamul (bending). Deci e normal sa se curbeze.
Toate cele bune,
Florin
Poate ar trebui sa specificam si cat este normal sa se curbeze
|
... |
|
 |
florin27
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/02/2007 20:34:25
|
florin27
Member
IP:
|
Cand mi s-a spart fundul, acvariul era pus direct pe o suprafata tare, pe mobila. Se intampla acum vreo 10 ani... . Nu stiam de polistiren sau alte treburi de genul asta. Explicatia am aflat-o vreo 5 ani mai traziu. Eu acum folosec izopren, din ala de se pune in cort.
|
|
 |
Kiwi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/02/2007 13:12:24
|
Kiwi
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/16082235644390be85900e0.jpg)
IP:
|
Trebuie sa ma hotarasc cu capacul, sa il cumpar sau sa il fac...?
Eu îţi recomand unul "făcut pe ghenunchi"  . Dacă vrei un acvariu plantat la greu, ai nevoie de multă lumină, iar în capacele de firmă (din câte am observat, s-ar putea să mă înşel) nu-ţi poţi înghesui tuburi fluorescente cât să satisfacă nevoile junglei. Se pot modifica, nu-i problemă, dar dacă tot trebuie să dai cu ciocanul ... mai bine îţi faci tu unul (sau "angajezi" pe cineva) după cum vrea "muşchiu' tău de java"
|
Aspru... |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/02/2007 13:35:52
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Kiwi wrote:Dacă vrei un acvariu plantat la greu, ai nevoie de multă lumină, iar în capacele de firmă (din câte am observat, s-ar putea să mă înşel) nu-ţi poţi înghesui tuburi fluorescente cât să satisfacă nevoile junglei.
Ai observat foarte bine, nu te inseli  capacele de firma care le gasesti la noi nu sint pentru acvarii jungla. Probabil c-o s-apara cindva si capace pentru acvarii plantate .......
Kiwi wrote:Se pot modifica, nu-i problemă, dar dacă tot trebuie să dai cu ciocanul ... mai bine îţi faci tu unul
Si mie mi se pare nefiresc sa dai bani p-un capac de firma si-apoi sa te-apuci de improvizat si sa inghesui tuburi intr-un spatiu care n-a fost conceput pentru asa ceva.
|
|
 |
Cip20
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/02/2007 18:10:15
|
Cip20
Junior member
IP:
|
Cred ca aveti dreptate, capacele de firma sunt in primul rand cam inguste as zice eu. Adica pentru un acavariu "jungla" am nevoie de mult loc de neoane, si acolo pur si simplu nu este.
In schimb exista alternative. Pot cumpara un kit de iluminare, 2 mai exact si sa le pun unul langa altul, intr-un capac facut pe comanda.Asa as rezolva problema cu droserele si izolatia.
Frica mea este umezeala. Credeti ca un ventilator ar rezolva problema condensului? Capacele facute din pal, parchet, panel etc. nu vor ceda in 1 an?
Si de ce sunt mai greu de crescut plantele decat pestii? Plantele sunt mai costisitoare, dar si mult mai frumoase. Dar macar nu trebuie sa le dau mancare, si nici nu murdaresc apa, instalatiile isi fac singure treaba.Parerea mea: frumusetea acvariului este in plantele lui. De aceea il vreau plantat.
Bine inteles ca exista si hranitoare de pesti, cu siguranta imi voi lua si eu unul daca nu o sa mai aiba cine sa le dea mancare.
Multumesc de raspunsuri.
|
Cip |
|
 |
monoceros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/02/2007 19:01:58
|
monoceros
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/71e09b16e21f7b6919bbfc43f6a5b2f0.jpg)
IP:
|
Capacul poti sa il faci din forex, este un material foarte usor (material folosit in constructii publicitare), alb sau colorat, de diferite grosimi, din PVC usor expandat, se poate taia cu cuterul si se poate imbina cu adezivi (gen super glue) sau holsuruburi (autoinfiletante). Eu am un capac din forex de doi ani si lipit cu super glue... e super rezistent la apa.
|
|
 |
aqva
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/02/2007 21:45:18
|
aqva
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7876acb66640bad41f1e1371ef30c180.jpg)
IP:
|
unde gasesc si la ce pret, material din acela forex? ma intereseaza si pe mine pt un capac
|
Dubito ergo cogito;cogito ergo sum. |
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/02/2007 23:08:21
|
fipilica
Senior member
IP:
|
Cip20 wrote:
Si de ce sunt mai greu de crescut plantele decat pestii? Dar macar nu trebuie sa le dau mancare, si nici nu murdaresc apa, instalatiile isi fac singure treaba.
le trebuie si lor mancare :-)
|
... |
|
 |
monoceros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/02/2007 00:17:59
|
monoceros
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/71e09b16e21f7b6919bbfc43f6a5b2f0.jpg)
IP:
|
aqva wrote:unde gasesc si la ce pret, material din acela forex? ma intereseaza si pe mine pentru un capac
Cred ca vei gasii la, aproape orice depozit de materiale publicitare. Eu l-am luat de la Mons Medius, pretul nu il mai tin minte... parca 30 lei/mp.
|
|
 |
Kiwi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/02/2007 01:48:37
|
Kiwi
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/16082235644390be85900e0.jpg)
IP:
|
Si de ce sunt mai greu de crescut plantele decat pestii? Dar macar nu trebuie sa le dau mancare, si nici nu murdaresc apa, instalatiile isi fac singure treaba.
Dacă investeşti ceva bănuţi într-un substrat de calitate, fertilizatori, CO2 şi alte "măgării" din astea, nu-s chiar atât de greu de crescut, dar asta nu înseamnă că te poţi pune liniştit cu burta la bec şi să le urmăreşti cum cresc fără să mişti un dejt. Tre' să faci muncă de grădinar, chiar dacă păduricea e la 50 de centimetri sub apă. Adică leguma creşte (presupunând că are unde şi cum) şi fără să-i dai tu bobârnace, dar dacă vrei un acvariu laser trebuie să stai cu ochii pe ea şi să o dădăceşti. Stai cu ochii pe o algă şi te (ne) întrebi ca turbatu cum a apărut satana în acvariul tău, mai arzi un tuns, biciuieşti un melc să ronţăie naibii firicelele ălea care-ţi strică fengşuiu' conservei, mai raşchetezi o frunzuliţă "expirată", mai picuri ceva fertilizant lichid, ţi se scoală să muţi echinodorusul ăla puţin mai încolo şi te-apucă nevoia până-i găseşti un loc ... mie personal (ca începător şi având în vedere că răbdarea nu-i una dintre virtuţile mele ... încă) un acvariu plantat la greu mi se pare mult mai greu de întreţinut (dar şi mai ... rewarding ca să o dau în romgleză) decât o colonie de peştani şi-un pătrunjel de baltă să le dea gust bun.  Aruncă un ochi la secţiunea Plante de acvariu şi vezi ce şi cum, şi să ştii din start la ce te înhami. Şi planta e parşivă, dacă nu-i dai ce trebuie, când trebuie şi cum trebuie, scoate alga la tine sau se blegeşte când ţi-e estetica mai dragă. Adică poţi să pompezi bani (da, sunt destul de costisitoare) în pădure cu ghiotura, să le pui instalaţie de CO2 bătută cu briliante şi filtru cu şuruburi de iridiu, dacă nu pui şi osu' la treabă şi nu le faci puţină educaţie, tot n-ai făcut nimic... Părerea mea. Hâc! Oricum e bine că eşti optimist. Optimismul n-a stricat nimănui şi, dublat de ceva cunoştinţe (pe care o să le capeţi dacă ai răbdare să stai cu ochii pe site, sau cu dejtele pe google), e chiar benefic
Capacul? Presupun că merge foarte bine şi din pal. Al meu e din pal, îl am de peste un an şi încă nu dă semne că ar vrea să plece la Marele Capac Din Ceriu. Montezi vreo doo ventilatoare (unu' să bage, altu' să scoată) şi ai împuşcat doi iepuri din prima: reduci condensul şi, când vine arşiţa, scapi de câteva grade.
P.S: Acum am văzut şi dimensiunile viitorului tău acvariu. Dacă-l vrei plantat, încearcă să măreşti lăţimea la 50cm. O să ai mai mult "spaţiu de manevră". Al meu are 40cm în cap şi majoritatea ideilor bune care mi-au venit pe parcurs se pare că nu încap în 40 cm  . And that sucks!
|
Aspru... |
|
 |
Cip20
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/02/2007 02:40:09
|
Cip20
Junior member
IP:
|
Fratele meu am ras cu lacrimi cand am citit mesajul tau...  Ar trebui sa scoti o carte ceva...
Cred ca am ajuns la un compromis cu mama, si daca nu ii mai "uratesc" sufrageria cu balta mea, imi face ea o mobila pe comanda in fostul meu dormitor in care sa imi pun un acvariu marisor. Deci l-as putea face si de 100 x 50 x 50, dar o sa mai dureze ceva. Banuiesc ca ar incapea 4 neoane acolo, sa vedem din ce il voi face.
|
Cip |
|
 |
|
|
|