[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Fertilizanti solizi vs lichizi  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Salut,

Un nou topic din seria VS. :-)

Ma intereseaza pentru ca vreau sa imi reinstalez acvariul, si pana acum nu am folosit decat fertilizant lichid. Problema e ca le place si algelor, si trebuie sa fii foarte atent cu el. Este cumva adevarata ipoteza cum ca fertilizantul din substrat este benefic doar plantelor (si nu si algelor)? Sau oare este mai usor asimilabil decat cel lichid?

Se pot folosi aceste doua tipuri de fertilizanti in combinatie?

Help please! Astept pareri.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Dupa ce o sa-ti scriu aici o sa vezi ca nu e cazul de VS.
1.Gama completa a unei fertilizari include fertilizare in substrat SI in apa.
2.Este mai usor asimilabil oricare tip de fertilizant in functie de planta. Unele prefera fertilizarea din substrat altele din apa.
3.Da se pot si se recomanda sa se foloseasca impreuna.

Problema e ca le place si algelor, si trebuie sa fii foarte atent cu el


Algele apar si in acvarii fara strop de fertilizare si ar insemna sa iti scriu o pagina intreaga ca sa analizam impreuna motivele aparitiei algelor...pentru asta sunt carti dedicate special subiectului....dar.
Ceva ceva adevar ai ciugulit de pe vreundeva...caci la un acvariu nou cu substrat fertil nu e indicat sa bagi de la inceput fertilizant lichid inca din primele luni ca intr-un acvariu matur.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Ok, dar in cazul in care le folosesti impreuna, cum faci dozarea? Hai sa zicem ca in ceea ce priveste cel solid, scrie clar cat trebuie sa pui (si pui de obicei cand pornesti acvariul), asa ca nu prea ai ce schimba. Dar pe produsele lichide reteta de dozare nu cred ca presupune prezenta altor fertilizanti. Cum se face in practica? Se injumatatesc cantitatile si frecventa de adaugare a fertilizantilor lichizi, sau cum?

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Pai ,daca pui un substrat pentru plante nu pui primele sa zicem 3 luni ,in cazul celui mai slab substrat nici un fel de ferilizant ,mai ales solid ,ca nu are rost
Iar ,cu fertilizantul lichid se pune in functie de cata masa vegetala ai in acvariu
De accea i-ti spunea si Sandu ca la inceput nu se face (primele 2-3 luni) nu se face fertilizare lichida
Ca plantele nu au prins radacini viabile pentru o dezvoltare buna si inca nu sau adaptat la conditiile oferite de acvariul tau care sunt particulare (nu exista doua acvarii identice din punct de vedere al parametrilor fizico -chimici)
Pe masura ce masa vegetala se dezvolta poti folosi fertilizarea lichida , dar si asa depinde de la acvariu la acvariu de la ce plante ai
Fertilizarea lichida nu are legatura cu fertilizarea solida , sunt doua lucruri sa zicem 75% independente
O oarecare legatura exista ,dar am intra in detalii de lung metraj asa ca ramane asa
Fertilizarea lichida este mai eficenta la plante gen "firaraie "decat la plante cu radacini in substrat
Si depinde ce plante ai daca ai preponderent anubias si alte plante de genul cu un proces lent de asimilare si fotosinteza ,fertilizarea lichida trebuie sa fie mai rara

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Mersi de raspunsuri baieti!

Mai am o nelamurire. Daca se folosesc fertilizanti in substrat, trebuie ca dupa o vreme (dupa ce substantele nutritive s-au epuizat) sa se refaca setupul (adica sa se arunce substratul)? Sau doar adaugare de fertilizant ajunge? Nu stiu asta pentru ca niciodata nu am folosit fertilizant in substrat (decat lichid) si nu stiu daca este consumat in intregime de plante, sau nu.

Iar ca sa epuizez subiectul, mai am o intrebare: este de preferat folosirea de fertilizanti gen bile, pastile, conuri, etc; sau cele de tip "graunte" (ca Terralit)?

Intrebarile pot parea prostesti, insa in cazul meu, acvariul il planuiesc de tip "tablou" pentru ca va sta in sufragerie, si as dori sa il "pastrez" o perioada mai lunga de timp. Poate au si altii aceasta "problema". Sau poate spun prostii, si asa ceva nu se poate?

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Anubias wrote:Daca se folosesc fertilizanti in substrat, trebuie ca dupa o vreme (dupa ce substantele nutritive s-au epuizat) sa se refaca setupul (adica sa se arunce substratul)? Sau doar adaugare de fertilizant ajunge?


motto...nu mai intra cum intra, intra `acuma cum iesea (din folclorul popoarelor.) :18: ...cam asa si cu substratul nou vs cel vechi.
Acuma ideal ar fi ca sa se arunce substratul dupa ce ii expira "fertilitatea"...caci niciodata nu va mai fi ca prima data da` cine dracu face asa, costa bani, pierzi timp etc.
Fiecare firma de substrat are(macar teoretic) recunoscute niste termene cat sunt fertile produsele lor. Asa ca apar asa numitele prelungitoare de valabilitate gen bile, conuri, pastile care mai trag ceva de timp.Adica, altfel spus... depinde cat esti de harnic/putoare si poti sa schimbi substratul.
La un momentdat se impute treaba si orice ai baga in substrat plantele o sa-ti dea de inteles ca nu mai merge si trebuie sa o iei de la inceput...perioada difere in functie de substrat si de cat de pretentioase plante ai.

Anubias wrote:Iar ca sa epuizez subiectul, mai am o intrebare: este de preferat folosirea de fertilizanti gen bile, pastile, conuri, etc; sau cele de tip "graunte" (ca Terralit)?


Pai terralitu` ala nu poti sa il presari ca sarea peste substratul epuizat...ala face parte din substrat si se seteaza cu el de la inceput...restul(pastile, conuri, bile) se pot adauga siulterior.

Anubias wrote:Intrebarile pot parea prostesti, insa in cazul meu, acvariul il planuiesc de tip "tablou" pentru ca va sta in sufragerie, si as dori sa il "pastrez" o perioada mai lunga de timp. Poate au si altii aceasta "problema". Sau poate spun prostii, si asa ceva nu se poate?

...aici discutia e lunga. Bivolii nostrii autohtoni nu o sa poa` sa te lamureasca...da` marele tau avantaj e ca stai printre "renii" :-) tai care au coarnele ceva mai destepte si sunt mai invatati in ale substraturilor
Se fac tot felul de sondaje care este substratul cu fertilitate a mai indelungata.
De exemplu la nivel de piata romaneasca de moment exista produse care au declarate perioade active intre 4-6 saptamani (Sera ) si 3 ani(personal nu cred in ce au declarat acolo JBL).

La voi in schimb aveti variabilitate mai mare de produse si oameni mai obisnuiti dupa cum spuneam in a folosii substraturile si cred ca acolo ar trebui sa pui aceste intrebari si apoi sa analizezi daca ceea ce se va fi dovedind unul dintre cele mai bune substraturi cu perioada indelugata de valabilitate rimeaza cu clima si cu ambientul portofelului tau

La noi de unde vrei experienta si studiu comparativ al substraturilor de vreme ce acum un an eu vorbeam de substraturi si altii de cacareaza de cartita amestecata cu coarne de cerb si boratura de liliac...daca-l intrebi pe Bivolu` sef...si acum o sa-ti spuna ca ADA-i...spre exemplu un kkt (cu Takasi cu tot) si ca viitorul substraturilor sta in resursele minerale nepretuite ale patriei noastre Republica Socialista Romania (va pup in urale si aplauze tovarasi ).

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Sandu wrote:Pai terralitu` ala nu poti sa il presari ca sarea peste substratul epuizat...ala face parte din substrat si se seteaza cu el de la inceput...restul(pastile, conuri, bile) se pot adauga siulterior.

Da, asta m-am prins. Intrebarea era mai degraba: sa nu pun deloc terralit ci doar nisip (pe care-l imbogatesc uneori cu conuri). Dar cred ca mi-am gasit raspunsul din ce ai zis.

Sandu wrote:
... rimeaza cu clima si cu ambientul portofelului tau

Corect

Sandu wrote:La noi de unde vrei experienta si studiu comparativ al substraturilor de vreme ce acum un an eu vorbeam de substraturi si altii de cacareaza de cartita amestecata cu coarne de cerb si boratura de liliac...

Lol

Bun, cel putin sunt lamurit acum. Oricum, nu o sa am plante foarte pretentioase. Ma gandesc la o combinatie de Anubias nana, Lilaeopsis (nu stiu inca ce fel voi gasi), si poate niste moss (dar un poate mare, ca n-am avut o experienta prea placuta cu ea).

O intrebare un pic offtopic: daca voi avea 2x39W(T5) cu reflectoare, la o inaltime a coloanei de 45 cm, CO2 presurizat+fertilizanti in substrat; lilaeopsis o sa creasca deasa? Mi-e teama ca nu e destula lumina, dar n-am ce face. Ma gandesc ca pot compensa lipsa de lumina cu co2+fertilizant... am citit undeva ca se poate.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Lipsa de lumina nu poate fi compensata cu nimic .DAR CU NIMIC
Exista o corelatie stransa intre :
1 LUMINA
2 CO2
3.NIVELUL DE NUTRIENTI (in apa si substrat)
4.Temperatura
Daca plantele nu au suficienta lumina procesul de fotosinteza nu se produce
Deci prin urmare nu poate fi inlocuit cu CO2 si fertilizanti
Plantele daca nu dezvolta procesul de fotosinteza cu CO2 si fertilizantii nu au ce face
Atentie la cele 4 elemente pe care l-am spus m-ai sus
O lumina mai puternica determina un nivel; de co2 mai mare si o acelerare a nutritiei plantelor
Un nivel mai mic este invers
Temperatura intra si ea in acesti parametri si in acceasi constanta

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Nu am spus ca CO2 poate compensa lipsa totala a luminii. Aici este tot articolul pe care l-am citit mai demult.

Tropica Website wrote:The ecological implications of interactions between light and CO2 are obvious. If for example enhanced CO2 availability increases the light use efficiency it may allow aquatic plants to penetrate to greater depth where the light is scarce but concentrations of CO2 are higher due to remineralization in the sediment. High light availability may also allow aquatic plants to lower the CO2 compensation point (Maberly 1983, Maberly 1985). This may be particular advantageous for mat-forming photoautotrophs in shallow water. In such systems, the light is often abundant whereas concentrations of CO2 inside the mat are low due to low intra-mat water exchange. Here, the interactions between light and CO2 may allow the photosynthesising organisms to extract CO2 more efficiently as a result of a lowered CO2 compensation point.


Asta vroiam sa zic. Deci ideea e ca avand CO2 din plin (sa presupunem ca asa e cu sistemul meu), atunci plantele vor investi mai mult in clorofila (ca au de unde daca pun si fertilizanti in substrat), pentru a optimiza captarea luminii. Deci rezulta un fel compensatie lumina-CO2. Si se intampla invers daca ai lumina kklau :18:, si mai putin CO2.

Poti sa-mi spui cum afecteaza caldura cresterii plantelor? Eu imi fac griji ca acvariul meu se va supraincalzi (sa zicem 28-30 de grade), si vreau sa stiu cat de mult le afecteaza.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
mausmann
Member
[Avatar]

Joined: 09/02/2005 23:31:47
Messages: 159
Location: Bucuresti-Dristor
IP:
Offline

Lumina poate fi folosita ca factor limitator in procesul de dezvoltare a plantelor. Adica cat ii dai atata creste dar limitarea ar trebui sa fie mai degraba in timpul de expunere decat in intensitatea fluxul luminos.
Ma intereseaza pentru ca vreau sa imi reinstalez acvariul

Reinstalez=restart? pentru ca in cazul asta ai putea folosi Terralit fara probleme daca reusesti sa gasesti
Referitor la solurile de cartita cred ca nici n-ar trebui sa le iei in calcul pentru ca la cate probleme o sa ai, banii pe care ii dai pe un sol de firma iti vor parea nimica toata.

mobile in mobile
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

mausmann wrote:Reinstalez=restart? pentru ca in cazul asta ai putea folosi Terralit fara probleme daca reusesti sa gasesti

Da, acum acvariul este gol de 6 luni de cand m=am mutat. Pentru ca nu am vrut sa-l instalez pana nu stiu unde pun mobila, l-am lasat gol. Dar momentul restartarii se apropie. :byeah:

mausmann wrote:Referitor la solurile de cartita cred ca nici n-ar trebui sa le iei in calcul pentru ca la cate probleme o sa ai, banii pe care ii dai pe un sol de firma iti vor parea nimica toata.

De acord

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com