[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva sfaturi !  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
clawdiw91
Junior member

IP:

Salutare.

Am primit un acvariu "BOYU MT-50" de 80L cu sistem de iluminare in capac, doua ventilatoare, in spate are 3 compartimente.
In primul se afla un burete, in al doilea sunt inele de ceramica + niste pietre albastre si in al treilea este pompa de apa.

Am adaugat in el urmatorii pesti: 6 neoni, 2 carasi aurii, 2 tetra (cei cu 4 dungi verticale), 2 barbus tetrazona verzi, 2 xipho, 2 molly, 2 platy, 2 sanitari albi micuti cu ochii rosii, 2 sanitari maronii cu pete negre, 2 labeo curcubeu, 1 silver shark si 2 scalari.

Substratul este format din 5kg de nisip fin albastru

Din ce observ tetrazonele verzi sunt cam agitate (ii cam alearga pe carasi)

Intrebare:
- Sunt prea multi pesti in acvariu?
- Ce as mai putea adauga?
- La ce sa renunt?
- Pot adauga betta? creveti? melci? pisica de mare? peste lung gen tzipar (eel)?

Ii hranesc de 2/zi atat cu fulgi Tetra Goldfish cat si cu granule Tetra Discus. Este ok?

Apa se oxigeneaza prin apa pulsata de pompa (am ridicat mai sus orificiul prin care apa este introdusa in bazin creand astfel o cascada)
Va trebui sa imi achizitionez pompa de bule de oxigen sau este ok asa?

Multumesc !
Liv
Ultrahigh member

IP:

Salut si bine ai venit. Treci te rog si locatia la profil - sa nu te trimit prin Bucuresti daca esti in Anglia.

Ai un dezastru in asteptare. Nu mai baga nici un este. Pentru nici un motiv.
Un caras are nevoie de cca. 40-50 litri de apa, un scalar la fel, silver shark ajunge la 30 cm lungime, labeo e ceva mai mic - ajunge doar la 15cm - cred ca i-ar trebui minim 100-150 de litri pt. o pereche.

Mai urmeaza si altele.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/08/2017 18:57:35

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

IP:

Cind ai luat acvariul? A fost ciclat?
Inelele ceramice sint poroase?
Ai mai avut acvariu? (nu cred).
Incalzire si termometru? (e destul de cald acum in Bucuresti, doar pe la munte ar fi mai frig)

Ar trebui sa renunti cel putin la carasi, scalari, labeo, silver shark si probabil la 2 sanitari - dupa descrierea ta ar putea fi ancistrus (ajung la 8-12cm) sau pleco (care ajung si la 50cm lungime). O pisica de apa dulce ajunge pina la 100 cm diametru - poate ar avea loc (fara sa verific) in cca. 1000-1500 litri.

In urmatoarea luna le dai sa manince o data pe zi - doar cit maninca in 1minut cel mult 2 minute.

De miine dimineata incepi sa schimbi 10 litri de apa pe zi - in urmatoarele 4 saptamini. Apa o tii de pe o zi pe alta intr-un recipient cu gura larga (o galeata - faci rost de una urgent). Miine dimineata schimbi 10 litri cu ce ai - direct de la robinet chiar - doar sa schimbi apa.

Ai aici:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page

o lista de articole - citeste neaparat ghidul incepatorului, citeste rapid ciclul azotului si tot rapid urmatorul articol (numar de pesti...).

Chiar daca incepi de miine sa schimbi apa te poti astepta la pierderi. Inainte sa pui alte intrebari te rog citeste articolele de mai sus - nu e nevoie decit sa vezi ce greseli ai facut deja.

clawdiw91
Junior member

IP:

ok ... sa o iau de la inceput

Acvariul il am de o luna de zile. La inceput am facut greseala de a baga 4 neoni + 2 tetra verzi + 2 moly + 2 tetra cu dungi verticale exact in momentul in care am introdus apa in acvariu.
Mentionez: apa de la robinet (cu clor) ( .... urmatoarea zi un neon era cu bruta in sus purtat de valuri. carasii + 2 sanitari + 3 neoni au fost adaugati la o saptamana dupa.

Astazi (dupa o luna) am introdus 2 xipho, 2 botia cu dungi negre verticale, 2 labeo, 2 platy, 2 sanitari albi mici si silver shark.

Singura fatalitate pana acum este un neon. Din teste apa pare sa fie ok, temperatura este 26 grade.

Am cumparat din comert 3 bidoane de 10L de apa si am lasat-o cu capacul deschis timp de o saptamana inainte sa fac primul schimb de apa. Acum am umplut bidoanele cu apa de la robinet si la fel am lasat-o cu capacul deschis pana la urmatorul schimb !

La carasi si scalari am sa renunt, probabil si la labeo+silver shark dar nu acum ca sunt mici.

Am vazut la pet shop pisica cu diametru max 2cm de aceea eram intrigat sa o cumpar dar mi-a fost oarecum teama.

Am atasat si un video cu toate specificatiile acvariului.

http://www.fileshare.ro/e3172653097

This message was edited 1 time. Last update was at 30/08/2017 20:23:22

Liv
Ultrahigh member

IP:

Mult mai bine - credeam ca abia i-ai luat. daca inca sint mici e si mai bine.

Totusi - rezerva-ti cit mai repede o jumatate de ora si citeste articolele de mai sus. O sa gasesti raspunsul la unele intrebari care nici nu le-ai pus. Pare curios dar dupa sticla si apa urmatorul element important e filtrul si mai ales materialele filtrante (pe care se fixeaza bacteriile care intervin in ciclul azotului). Toate acvariile "de firma" au 2 probleme comune: filtre mult prea mici si lumina putina.

Carasii sint pesti de apa rece (le-ar prinde bine 18-20 de grade Celsius), nu se impaca destul de bine cu restul care ar vrea 24-26 de grade. In plus carasii sint ierbivori si sint destul putine plantele care nu le maninca. Xifo si moly daca sint perechi o sa inceapa sa faca pui.

Daca testele care le ai sint sub forma unor benzi de plastic subtiri pe care apar patratele colorate dupa ce le bagi in apa nu te baza prea mult pe ele - ar merge doar pentru comparatii. Adica sint relativ credibile daca a crescut/scazut una din valori, dar nu are nimeni incredere in ele ca valoarea masurata e si reala.

Pune si o poza de ansamblu (chiar cu mobilul) si o descriere cit mai detaliata a tot ce ai. Si sa nu te superi daca o sa servesti glume diverse pe tema "un albastru infinit". Ne cam deranjeaza ceea ce iese din cadrul natural.

Daca are o luna poti sa ramii la schimburile de apa normale (25-30% saptaminal). Ramine valabila chestia cu mincarea - poate de 2 ori pe zi, dar mai putin.

24-48 de ore sint de ajuns ca sa iasa clorul din apa in vase cu gura larga - chiar nu e nevoie sa le tii o saptamina.

Edit: Cel mai bine ar fi de fapt sa incepi prezentarea acvariului direct la jurnale (asa o sa poata oricine sa urmareasca ce ai facut fara sa raspunzi de 2-3 ori la aceeasi intrebare), iar daca ai o problema specifica o pui in sectiunea corespunzatoare - pesti, apa, plante, ...

This message was edited 1 time. Last update was at 30/08/2017 21:05:52

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!

Cel mai bun sfat si singurul posibil in acest caz ti l-a dat Liv : citeste in sectiunea incepatorilor de apa dulce articolele legate de "primul acvariu" si restul.
Pina atunci, schimburi mici si dese de apa si cauta unde sa donezi pestii pina sa ramii la doua-trei specii compatibile.

Succes!

This message was edited 1 time. Last update was at 30/08/2017 21:04:00

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Florin82
Membru de baza

IP:

Acvariul bate spre unul marin. Scoica aia poate sa-ti mareasca duritatea apei. Ar fi bine sa o scoti.
clawdiw91
Junior member

IP:

Testele pe care le-am facut sunt si cu cele 5in1 de la tetra (cu betisoarele alea cu 5 culori) si cu sticluta cu 7 picaturi in recipient de 5ml pentru PH. Altele nu am cumparat !

http://www.fileshare.ro/e3172653122
http://www.fileshare.ro/e3172653123
http://www.fileshare.ro/e3172653126
http://www.fileshare.ro/e3172653127
http://www.fileshare.ro/e3172653128
http://www.fileshare.ro/e3172653119

Am citit toate 3 articolele.

http://www.fileshare.ro/e3172653131
Aici este manualul acvariului !
clawdiw91
Junior member

IP:

In continuare, ce ramane de facut?

Mentin primele intrebari:

"- Sunt prea multi pesti in acvariu?
- La ce sa renunt?
- Pot adauga betta? creveti? melci? pisica de mare? peste lung gen tzipar (eel)?"

cateva sfaturi ce sa scot si ce as putea adauga in acvariu ar fii foarte folositoare !

Scoica, melcul si poate coralul va iesi din acvariu curand ! Multumesc pt sfat Florin !

Astept in continuare opinii si sfaturi.

Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

clawdiw91 wrote:
- Sunt prea multi pesti in acvariu?

Da. Cand populezi acvariul cu pesti ia in calcul marimea lor de adult, pentru ca in cateva luni vei ajunge sa renunti la ei.
Poti sa-ti calculezi si singur cat de multi pesti poti sa tii in acvariul tau, folosind aplicatia asta: http://aqadvisor.com/AqAdvisor.php

clawdiw91 wrote:
- La ce sa renunt?

Nu mai adauga nimic deocamdata. Gandeste-te bine ce vrei.
Ai o combinatie nepotrivita de pesti.
Cum ti-a zis si Liv multi din ei vor creste mari si foarte mari.
Ai si niste vivipari (xipho, molly, platy) care in timp e posibil sa se cam inmulteasca.
Tetra sunt niste pesti rautaciosi (de aia iti alearga carasii).
Daca ar fi dupa mine as pastra doar neonii si cei 2 sanitari albi la care as mai adauga niste Rasbora.

clawdiw91 wrote:
- Pot adauga betta? creveti? melci? pisica de mare? peste lung gen tzipar (eel)?"

Betta nu-ti recomand, pentru ca are o personalitate aparte. Poti sa nimeresti unul care sa fie foarte agresiv si sa-ti hartuiasca ceilalti pesti. In plus, din cauza ca sunt multi pesti in acvariu, o sa simta nevoia sa-si apere teritoriul.
Melci poti sa adaugi.
Crevetii o sa fie mancati.
Pisica de mare? Nu e de apa sarata? Eel e tot de apa sarata.

As inlocui nisipul albastru cu unul de o culoare mai naturala.
Plante ai ceva in acvariu?
Nu mi-e clar ce fel de filtrare ai.

This message was edited 2 times. Last update was at 31/08/2017 09:00:40

[Nano cu albinute] [Old tree]
clawdiw91
Junior member

IP:

Am o planta cumparata naturala de la petshop, o tin in ghivechi pana ofileste, si una artificiala.

Sistemul de filtrare al acvariului este compus din 3 compartimente.

in primul se afla un burete, in al doilea sunt niste inele de ceramica si niste bulgari albastrii, iar in al treilea este pompa de apa.

Orificilui prin care apa se filtreaza este la primul compartiment. Apa trece prin toate cele 3 compartimente si este varsata din ultimul compartiment in acvariu formand o cascada ce formeaza bule de aer introducand oxigen in apa.

La carasi si scalari cu siguranta renunt.
Nisipul fin albastru dupa cateva schimburi de apa va fii inlocuit cu ceva mai natural si mai granulat.

Intrebare: este obligatoriu plante naturale sau pot merge in continuare doar cu artificiale? Nu de alta dar am vazut un pomisor gen Bonsai ce ma atrage.

Iluminare: am un neon format din 2 tuburi, unul se aprinde albastru iar celalalt alb. Scrie pe el: PL 24W = +10000K

Care sunt pestii (de la mine) care mananca creveti red cherry shrimps? poate renunt si la ei

Care din pesti ii pot schimba cu altii mai frumosi incat sa pot crea un acvariu colorat?

Am observat la un prieten intr-un acvariu de 360L vreo 40 molly diferite culori + multi Xipho, neoni, Tigger tetra, Green tigger tetra S.A (destul de activ si colorat)

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

clawdiw91 wrote:Am o planta cumparata naturala de la petshop, o tin in ghivechi pana ofileste, si una artificiala.

Sistemul de filtrare al acvariului este compus din 3 compartimente.

in primul se afla un burete, in al doilea sunt niste inele de ceramica si niste bulgari albastrii, iar in al treilea este pompa de apa.

Orificilui prin care apa se filtreaza este la primul compartiment. Apa trece prin toate cele 3 compartimente si este varsata din ultimul compartiment in acvariu formand o cascada ce formeaza bule de aer introducand oxigen in apa.

La carasi si scalari cu siguranta renunt.
Nisipul fin albastru dupa cateva schimburi de apa va fii inlocuit cu ceva mai natural si mai granulat.

Intrebare: este obligatoriu plante naturale sau pot merge in continuare doar cu artificiale? Nu de alta dar am vazut un pomisor gen Bonsai ce ma atrage.

Iluminare: am un neon format din 2 tuburi, unul se aprinde albastru iar celalalt alb. Scrie pe el: PL 24W = +10000K

Care sunt pestii (de la mine) care mananca creveti red cherry shrimps? poate renunt si la ei

Care din pesti ii pot schimba cu altii mai frumosi incat sa pot crea un acvariu colorat?

Am observat la un prieten intr-un acvariu de 360L vreo 40 molly diferite culori + multi Xipho, neoni, Tigger tetra, Green tigger tetra S.A (destul de activ si colorat)

1. Arunca tot ce este artificial si pastreaza tot ce este natural. Daca vrei pesti "naturali" de ce sa nu ai si plante naturale.
Remarca ta in oglinda este urmatoarea "am un acvariu cu plante multe, frumoase; pot sa pun niste pesti de plastic in el?"
2. Ideal ar fi un filtru extern. Pentru tine, un e701 ar fi minimum necesar. In compartimentele lui ar trebui sa ai medii pentru filtrare biologica
de tipul Siporax, Matrix, etc. Citeste despre filtrarea bilogica si medii de filtrare biologica.
3. Iti recomand un substrat universal, cu o granulatie de 2-3 mm, care sa sustina si cresterea plantelor dar sa fie si estetic.
4. Un Bonsai in acvariu nu poate fi decit natural; orice alta varianta este un simulacru total inestetic.
5. Nu cunosc tipul de iluminare, pune o poza. Avem colegi care se pricep foarte bine la partea asta de tehnica.
6. Multi dintre ei maninca creveti, nu neaparat creveti adulti dar mai cu seama puiet. Citeste despre compatibilitatile pestilor si crevetilor.
In general pestii cu comportament definit ca "pasnic" nu consuma creveti (de ex. neonii, Rasbora, Boraras, etc).
7. Un acvariu colorat nu inseamna pesti colorati. Poti sa ai un acvariu plantat cu specii de pesti mici care sa puna in valoare plantarea sau un acvariu mai putin plantat
in care sa ai pesti multicolori. Unii colegi mai experimentati au obtinut si combinatii mai complexe dar aici nu este cazul.
8. 360 de litri nu este acelasi lucru cu 80 de litri, din orice perspectiva vrei sa privesti : filtrare, plantare, populare, etc.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

Acariul nu l-ai cumparat de nou. Asa e?
Cred ca ai cumparat un acvariu folosit pentru apa sarata.
Filtrul ala de care zici tu ca ar fi in spatele acvariului pare a fi un sump, iar lumina albastra e folosita la acvare marine din ce stiu eu.
Pune o poza cu lumina si filtrul.

[Nano cu albinute] [Old tree]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

o mica completare :pestele ce l.ai vazut tu a fi pisica de mare cu diametrul de 2 cm este peste tip ventuza,cu forma unei pisici demare,ce nu creste f mare,e f timid dar tu ai oricum eztrem de multi pesti.
eel tiparul,nu e doar de apa sarata. exista pe nevertebrate N specii de "tipari" exemplu f bun(preferatul meu) fire eel.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: