Salutare, as vrea sa va arat prima mea incercare serioasa de acvariu plantat bine.
Hardware:
- acvariul 126L brut - 80*35*45
- filtru JBL e901, bureti primul sertar de sus (pre-filtrare) si 3L siporax, JBL TopClean II
- Capac DYI Plexiglas + hobbycolor negru, 4 x 24W T5 (2x optiplant, 2x optinatural, Diversa) reflector colectiv (folie aluminiu). 4x ballast electronic, moonlight tub led albastru
- CO2 presurizat, cu difuser Inline JBL ProFlora Direct
Substrat:
- AquaBasis
- Manado
- Nisip fin de rau
Lumina & Fertilizare:
- program lumina 07:00-12:00 si apoi 15:00-22:00 - se aprind si se sting pe rand neoanele, la interval de jumatate de ora (iluminat complet 4x24W doar in intervalul 08:30-10:30 si 16:30-20:30)
- PPS Pro si TraceMix 1.5x doza recomandata, cu completare EL Ferro, Phospho si EasyCarbo la cerere
Parametrii la 4 saptamani de la start (testat cu Tetra Water Test Set - nu cu 6in1...)
PH: 7.2
Kh: 5
GH: 8
NO3: 12.5
NO2<0.3
NH3/NH4: 0
CO2: 10
Ma chinuie tare CO2... 2bps la difuzor.... am reusit sa reduc KH-ul de la 12 initial la 5 cu apa de osmoza, dar PH-ul nu vrea sa coboare su 7 nici cu slujbe. Aditie de CO2 24/24, adaos de EasyCarbo progresiv, si tot nu reusesc sa il duc mai jos...ceva sugestii?
Si cateva poze:
(23.04.2017)prima zi - umplerea bazinului, asamblare filtru (pus la ciclat cu 3 saptamani inainte in alt bazin gol), cateva cioate, si plantute, multe plantute
(28.04.2017)cateva zile mai tarziu, dupa teste riguroase si duble verificari, primii locatari: neoni si rasbora.
(08.05.2017)dupa inca o saptamana si ceva, prima rearanjare a plantelor - idea initiala era sa am rosu inalt pe laterale (macrandra, ludwigia) si rosu mic pe centru (alternanthera reinecki mini) pe fond verde (hygrophila si pogostemon). Dar, Macrandra este pretentioasa, asa ca am mutat-o central sub lumina directa, si mai putin pretentioasa hygrophila a ajuns pe lateral. au mai aparut si niste RCS in peisaj
(12.05.2017)inca 4 zile: rotala creste...creste si se lungeste. am renuntat la nisipul alb din partea dreapta, se murdarea de manado prea des, repede, mult. probabil ca voi mai scoate si din cel care a ramas pe centru...
(18.05.2017)inca o saptamana, prima tunsoare+replantare la rotala si ludwigia, un pic de refacere a pozitiei diferetelor plante... cosmetic. nisipul alb din mijloc se umple incet incet de manado, dar oarecum imi place asa, e mai salbatic. am reusit sa scap de biofilm cu ajutorul lui JBL TopClean II - ma cam saturasem sa adun in fiecare seara chestii de pe suprafata apei
scuze pt calitatea pozelor, sunt facute cu telefonul - singurul device care mai face poze la mine in casa
Foarte frumos! Cind se intinde bine gazonul va fi si mai frumos.
Cu Manado ai grija! E cam "fugaret", trebuie sa fii atent cind aspiri sau lucrezi prin apa, sa nu se duca pe alee, cum de altfel a cam inceput ....
This message was edited 1 time. Last update was at 18/05/2017 19:57:40
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
@Silviu multumesc frumos de aprecieri!
Da, de abia astept sa se intinda, si sa se ancoreze bine. Intr-adevar, Manado este foarte usor, si ma necajeste tare, dar pana la urma face parte din hobby - daca nu ar fi si ceva parti mai provocatoare, nu ar mai fi placere Ce aspirat... nu pot trece nici macar cu racleta pe geam mai aproape de 10 cm de HC ca o scot jumate, si iar tre sa o iau la pigulit si replantat, si indesat inapoi.
@skija: CO2 e pornit tot timpul, 24/24. Ce-i drept, nu am facut niciodata masuratori inainte de iluminare....maine dimineata am program nu scade sub 7 nici cu tratament "soc" de 14ml de EasyCarbo. Difuzorul functioneaza corect, zic eu, mai scoate cate o bula pe output, dar mica de tot, care se pierde, dar in rest, se dizolva tot. As estima undeva la 80% rata de dizolvare a CO2. Dar, se prea poate sa fie din cauza ca fac masuratorile numai seara, spre finalul programului de iluminare... Sau poate testul de la Tetra sa nu fie destul precis? De obicei dublez masuratoarea cu cantitatea dubla de apa/reactant pt o acuratete mai mare.
Incerc un test dimineata, vedem ce iese
1. Ca sa limitezi Manado, eu as adauga substrat alb pe carare, putin peste nivelul Manado. Nu stiu ce substrat este acela alb, dar daca este mai dens, se va "aseza" in calea celuilalt.
2. Din cite vad, pestii sunt Rasbora Espei si Paracheirodon innesi diamant (neon diamant). Ambele specii suporta un pH de pina la 7,5. Asadar, daca aici e problema, un pH cuprins intre 7,0 si 7,2 este OK. Mai curind ar trebui sa fii atent sa nu creasca duritatea apei.
This message was edited 1 time. Last update was at 18/05/2017 21:30:43
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O mica sugestie legata de plante : eu as grupa plantele rosii si pe cele verzi. Alternanthera e mai greu de mutat si oricum sta bine acolo. Insa Ludwigia si Rotala le-as grupa in tufe compacte, invecinate dar separate si bine definite si as incadra Alternanthera cu ele. Plantate rasfirate, isi pierd din personalitate si frumusete. In general, in toate acvariile vazute la colegi, astfel de plante stau grupate. Uite un exemplu de succes si de tehnica, din acest punct de vedere :
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/29781.page
This message was edited 2 times. Last update was at 18/05/2017 21:52:06
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
Da, m-am gandit mult sa cresc nivelul nisipului alb (densitatea lui este mai mare decat a Manado, si nu va invada ca acesta din urma) insa ideea era a unei delte/plaje, unde pamantul fertil invadeaza plaja treptat (care este la un nivel mai jos), lasand doar acele carari de nisip in spate. In fine, Manado este cu mult mai agresiv dpdv al invadarii decat pamantul de pe malul marii/Dunarii noastre inca nu m-am hotarat ce sa ii fac, deocamdata il las sa "evolueze natural"
PH-ul nu vreau neaparat sa il scad. da, e acceptabil unde e acum. Dar, CO2 nu e. Nu am test permanent de CO2, asa ca merg pe varianta cu tabelul, relatie intre KH si PH, si nu e foarte OK unde sunt acum.
Legat de sugestie, e binevenita, iar exemplul pe care mi l-ai dat e una din sursele inspirationale Asa ar trebui sa ajunga, si anume tufe comapcte, dar plecand de la doar 5 fire din fiecare, le-am pus pe perimetru viitoarei tufe. Tot ce tai/replantez de acum va fi in interiorul zonei stabilite. Pogostemonul nu as vrea sa il mut de acolo din cauza formei frunzei, care face contrast minunat intre alternanthera (alungit) si rotala (rotunjit). In schimb, am avut aproape aceeasi ideea cu scosul verdelui din rosu, si am mutat heteranthera pe flancurile zonei de focus (diferenta intre ultima si penultima poza referitor la zona central plantata).
Din putina mea experienta pot sa spun ca cel mai bun indicator al suficientei CO2 in acvariu este cresterea plantelor. Majoritatea plantelor din acvariul tau sunt de tip usor de crescut sau moderat. Asadar, nu as muri de grija CO2. Daca plantele cresc si se dezvolta bine si frumos, mai curind m-ar interesa sa nu am fluctuatii mari de pH si duritate.
Legat de plante, eu cred ca partile laterale sunt OK dar putin simetrice. Putin rosu intr-o latura si accentuarea verdelui in alta ar fi o masura binevenita; cam cum e in stinga, unde trebuie accentuat rosu, daca tot e acolo. In rest, sa-ti creasca tufele!
This message was edited 1 time. Last update was at 18/05/2017 22:36:08
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
Am refacut testele azi dimineata:
PH 7.2
KH 5
Identice valorile cu cele de seara. Si totusi, CO2 a mers toata noaptea, si nu a mai avut cine sa il consume....Ma bate "natura" pe partea de logica, renunt sa mai incerc sa gasesc raspunsuri, asa ca voi urma sfatul lui Silviu: il las sa mearga asa, umbland la CO2 doar daca observ probleme la cresterea plantelor.
Silviu, merci de sugestie, am sa mut alternanthera din dreapta in stanga langa cealalta, si voi grupa heterantera in dreapta langa outputul filtrului, il si maschez cu ocazia asta, ca heteranthera creste repede si "stufos".
da, e si valurire, poate chiar un pic prea mare intr-adevar.... pt ca am avut mult de furca cu biofilmul. Dar acum, cu aspiratorul de suprafata, as putea baga filtrul mai adanc un pic pt a reduce valurirea.
Multumesc de hint!
@nicu.laita: mi-a trecut si mie prin cap asta...ca poate nu o fi bun difuzorul. dar sparge bulele de CO2 destul de efficient. raman niste bule foarte foarte mici care mai ies in acvariu....poate adaug pe langa asta si un reactor intern... ce anume nu te-a multumit la difuzor? numarul/marimea bulelor nedizolvate? sau....altceva?
This message was edited 2 times. Last update was at 19/05/2017 10:16:35
Salut, raspund cu intarziere dar mai bine decat niciodata...
"raman niste bule foarte foarte mici care mai ies in acvariu" - cu timpul se adauga mizerie pe membrana ceramica si marimea bulelor va creste.
Teoretic, din ce am citit, daca difuzorul dizolva bine CO2-ul si este destul de departe de intrarea apei in acvariu (sau plasat foarte aproape de out-ul filtrului) nu ar trebui sa vezi bule deloc.
Eu am 2 astfel de difuzoare (acum parcate pe dreapta). Unul curge, chiar si la prima instalare mi-a fost foarte greu sa-l fac sa nu curga.
Ambele au valva antiretur foarte puternica si trebuie sa ai presiune mare in reductor ca sa inceapa sa functioneze. Din cauza asta este posibil sa fie scapari de CO2 la intrarea in difuzor.
Eu l-am schimbat si sunt multumit de rezultat. Daca la JBL ProFlora Direct roteam de 10 ori robinetul de reglaj fin, la difuzorul actual am rotit doar de 5 ori - deci am si senzatia de "consum scazut de CO2"
Am ramas un pic in urma cu postarea in jurnal, si sunt dator cu un update, la 2 luni de la start.
Modificari de hardware:
- am inlocuit JBL e901 cu Eheim 2273, nu pentru ca nu facea fata JBL, ci doar pt ca am prins pret bun la Eheim si ma durea sufletul sa nu il pun in functiune si sa ma tot uit la el in cutie.
- inlocuirea filtrului a dus inevitabil si la inlocuirea reactorului de CO2 - din cauza dimensiunii furtunelor. Si, acum am pus un Sera Flore 500 care are o rata de dizolvare aproape incredibila. Singurul dezavantaj este clipocitul care se aude din dulap daca sunt usile deschise.
- am adaugat si un pre-filtru Eheim, ca sa nu mai pescuiesc creveti din filtru si pentru a mari intervalul de timp necesar curatarii canistrei principale.
- test permanent CO2 JBL, care e verde constant
Am o mini invazie de melci (planorbis) pe care o tin sub control cu un Botia striata si 3 asasini. La o saptamana de cand am introdus aceste vietati nu numai ca invazia stagneaza, ci este un regres vizibil. Incredibil cat de eficienti pot fi asasinii si botia.
Si 2 poze mai recente:
07.06.2017 inainte de prima tundere mai agresiva:
15.06.2017 la o saptamana dupa cosmetizare - deja tre sa intru iarasi cu foarfeca in heteranthera si rotala...:
@Silviu mersi de sfaturile legate de pozitionare plantelor - dupa cum vezi le-am urmat oarecum
Merci Silviu! Incerc si eu ce pot...nu stiu daca iese vreun olandez, ca atat pricepere si experienta cu plantele nu am. De fapt...nu am mai deloc in acvaristica doar ce reusesc sa "fur" de la altii de pe forum
Ideal ar fi sa ai in spate plante inalte, grupate distinct, gen Ludwigia, Rotala, Limnophila, ... si care sa "inchida" fundalul. In rest, te "joci" cu talia plantelor si cu culorile, de la mare la mic.
Nu spun ca e simplu, dar mi se pare ca asta e calea pe care ai pornit. Vezi ca sunt citeva tutoriale interesanta pentru dutch style. Uite unul care mie mi-a placut mult (cred ca
l-am mai postat o data) :
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!