Author |
Message |
alexandru.radu0506
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 16:15:18
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
alexandru.radu0506
Junior member
IP:
|
Silviu Man wrote:Te rog sa ma ierti daca tonul meu a fost putin critic. Sper ca nu te-am descurajat. Uneori un dus rece te face sa vezi lucrurile mai clar. Toti facem greseli si, cind la expunem aici, unora li se par stupide. Chiar si eu, cind vad unele postari, uit de ignoranta in care ma aflam un an in urma si am tendinta sa fiu prea critic.
De nenumarate ori am spus ca evit sa dau sfaturi. Sfaturi pot da colegii aceia cu stagiu indelungat. Dar pr tine te sfatuiesc, daca imi permiti, sa parcurgi din nou topic-ul si sa te apuci de treaba. La fiecare etapa, posteaza aici planul pasilor tai, ca sa primesti cele mai bune indrumati. Treptat, poti face o treaba foarte buna.
Succes!
Multumesc mult de indrumari, stii ca mai bine inveti cand cineva te critica, te ambitioneaza defapt, si sincer am vazut aici pe forum niste acvarii de vis, si ma fac sa fiu printre ei, o sa invat si o sa donez pestisorii si imi pastrez 2 specii, ca mai apoi sa imi pun substrat si sa pun plante si sper eu si gazon, multumesc inca o data pentru sfaturi, si chiar nu ma asteptam sa fiu atat de indrumat, ma astptam mai mult la mistouri si jigniri. Multumesc si weeekend placut, voi reveni tot in topicul asta cu schimbari. Have fun
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 16:27:45
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Vezi ca faza cu donatul pestilor va fi putin dureroasa dar, pentru binele celor care ramin, incearca sa fii pragmatic . Eu cred ca ar trebui sa postezi 3 posibile variante si colegii sa te indrume. Variantele ar trebui sa includa un consortiu de tip pesti si plante.
De exemplu, eu as da speciile de talie mare (carasii care consuma plante si scalarii care sunt agresivi) si as sorta ceva din ceilalti apoi as planta Limnophila, Higrophila, Cryptocorine, Anubias - in prima faza. Dar acesta este doar un exemplu si este subiectiv, inspirat din experienta mea actuala. Combinatiile pot fi foarte variate.
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
alexandru.radu0506
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 16:48:39
|
alexandru.radu0506
Junior member
IP:
|
Silviu Man wrote:Vezi ca faza cu donatul pestilor va fi putin dureroasa dar, pentru binele celor care ramin, incearca sa fii pragmatic . Eu cred ca ar trebui sa postezi 3 posibile variante si colegii sa te indrume. Variantele ar trebui sa includa un consortiu de tip pesti si plante.
De exemplu, eu as da speciile de talie mare (carasii care consuma plante si scalarii care sunt agresivi) si as sorta ceva din ceilalti apoi as planta Limnophila, Higrophila, Cryptocorine, Anubias - in prima faza. Dar acesta este doar un exemplu si este subiectiv, inspirat din experienta mea actuala. Combinatiile pot fi foarte variate.
Pai dupa parerea ta, daca as scapa de caras si scalar, ar mai fi probleme de compatibilitate?
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 17:06:20
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Ce am scris eu (si am subliniat) este doar parerea mea. Tu trebuie sa decizi, caci este acvariul tau. Hai sa facem asa: pune lista speciilor pe care le ai si hai sa-i rugam pe colegi sa ne ajute cu diferite formule. Echipa descopera solutii mai bune decit individul. Din solutiile expuse, doar tu alegi. OK?
|
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
|
 |
criss.z
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 18:17:30
|
criss.z
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/40dfe505df48f152d8a0c574872251aa.jpg)
IP:
|
Daca nu ai inca toate numele pestilor din acvariu, eu, in acel filmulet, vad asa:
-vreo 3 carasi aurii voalati (enormi-astia pleaca primii  )
-1 scalar mai mare si 1-2 mai mici (ai putea sa tii 1-2, daca ai vrea neap?rat)
-multi black molly, femele si masculi (pe astia mai bine ii dai, ca fac multi pui si nu asta iti trebuie tie acum)
-platy parca cu putin firot pe codita
-vreo 2 femele+mascul betta
-vreo doi xipho
-1-2 guppy superbi, dar cu coditele cam "franjurate"
Cauta-i dupa denumiri le google ca sa inveti cum arata-numesc fiecare, ca nu po?i face acvaristica fara sa stii macar pestii de baza.
Acum, in afara de carasei, plantele si decorurile de plastic si substratul acele inutil care trebuie sa plece imediat, poti face asa:
-poti pastra, sa zicem, scalarii (nu stiu exact cati sunt, daca 2 mai mici, aia) preferabil fara alti pesti, ei arata mai singuri
-poti pastra cativa dintre vivipari (adica guppy, molly, xipho, platy) ciorba (adic? cate 2-3 din fiecare) sau 2, maxim 3 (de exemplu guppy si platy)
-poti pastra pestele betta, mascul + femela/femele (si, si doar pentru ca ai acvariu mare si ele ar avea teoretic unde sa se ascunda, iar el pare destul de pasnic in filmulet) si, eventual, CATIVA molly/ xipho/platy, fara guppy ca nu prea sunt compatibile speciile
-alta varianta, complet diferita de celelate, pe care nu stiu daca o sa o accepti, dar eu totusi iti zic, sa-i donezi/vinzi pe toti sau sa mai ramai de exemplu cu masculii de guppy, sa incepi altfel, avand un acvariu relativ mare, poti lua niste corydoras/ neoni/ ember tetra/ rummynose/ fantomite/zebre/ microrasbora galaxy/ endleri/ kuhli/ ancistrusi/ rasbora/ creveti etc, dar asta doar dupa stabilizarea acvariului
• dar, urgent inlocuieste plantele alea de plastic cu unele naturale; de obicei, la pet shop-uri, este mentionat gradul de dificultate al plantelor. Ia-ti plante EASY, fara cine stie ce cerinte, pe parcurs vei putea incerca si alte plante! Fa cumva un miracol si adauda niste substrat nutritiv sub nisip, este esential pentru plante! Si nu uita de schimburile zilnice de apa NU de la robinet!
Acum, pana la urma, alegerile iti apartin!
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 19:45:04
|
adrian09
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/cc7d159d6ff3ea6f39b9419877dfc81f.jpg)
IP:
|
Silviu,si nu numai pentru tine...acvaristica nu e o meserie sau un hoby pe care sa il inveti intr-un an sau 2..... poate si dupa 10 ani de experienta tot nu sti multe...mai ales daca in acest timp te-ai axat doar pe 2sau 3 specii de pesti ....asta e valabil pentru toti...mie mi se pare ca este una dintre cele mai complexe ocupatii....cred ca si cei cu experienta indelungata imi dau dreptate..,
Radu,daca iti place,ai sa faci ceea ce trebuie,e o ocupatie care cere multa rabdare,iti da mult stres si bataie de cap,dar ai si satisfactii mari.Sa nu te superi pe colegii care te criticasau care sunt mai duri,crezind ca nu te inteleg...Diferenta e ca daca ai adresat niste intrebari sau ai cerut sfaturi,astea sunt pentru a fi bine pestisorilor...in consecinta... omul,persoana e exclusa din ecuatie...ti esti doar cel care trebuie sa faca.Interesul sunt pestii nu persoana si cind facem greseli suntem criticati pentru ca nu e bine ceea ce am facut pentru persti..intr-un text mai dur ar fi asa..." baaa.nu ma doare capul de tine,pestisorii aia saracii ,iti bati joc de ei"
Sunt colegi care m-au certat si unii dintre ei s-au suparat tare pe mine,nu mai raspund la apelurile mele... le dau dreptate.. eu nu am de ce sa fiu suparat,datorita criticii lor si a colegilor lor care inca imi mai raspund...inca mai am pesti...
Deci ,rabdare,accepta criticile pentru ca nu apar degeaba,si sa te gindesti ca acesti oameni,in primul rind vor binele pestilor si daca pestilor le este bine si tu esti scutit de mult stres..
Asteapta-te sa nu fie usor,ai inceput cu stingul dar poti sa intri pe normal,facind schimbarile necesare
..cind te-ai decis sa faci ceva,mai intai cere parerea aici...si incet incet se rezolva treaba....Asa cum am spus.. rabdare si nervi... acum la inceput...
|
Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple |
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 19:50:39
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
[quote=criss.z]Daca nu ai inca toate numele pestilor din acvariu, eu, in acel filmulet, vad asa:
-vreo 3 carasi aurii voalati (enormi-astia pleaca primii  )
-1 scalar mai mare si 1-2 mai mici (ai putea sa tii 1-2, daca ai vrea neap?rat)
-multi black molly, femele si masculi (pe astia mai bine ii dai, ca fac multi pui si nu asta iti trebuie tie acum)
-platy parca cu putin firot pe codita
-vreo 2 femele+mascul betta
-vreo doi xipho
-1-2 guppy superbi, dar cu coditele cam "franjurate"
Cauta-i dupa denumiri le google ca sa inveti cum arata-numesc fiecare, ca nu po?i face acvaristica fara sa stii macar pestii de baza.
Acum, in afara de carasei, plantele si decorurile de plastic si substratul acele inutil care trebuie sa plece imediat, poti face asa:
-poti pastra, sa zicem, scalarii (nu stiu exact cati sunt, daca 2 mai mici, aia) preferabil fara alti pesti, ei arata mai singuri
-poti pastra cativa dintre vivipari (adica guppy, molly, xipho, platy) ciorba (adic? cate 2-3 din fiecare) sau 2, maxim 3 (de exemplu guppy si platy)
-poti pastra pestele betta, mascul + femela/femele (si, si doar pentru ca ai acvariu mare si ele ar avea teoretic unde sa se ascunda, iar el pare destul de pasnic in filmulet) si, eventual, CATIVA molly/ xipho/platy, fara guppy ca nu prea sunt compatibile speciile
-alta varianta, complet diferita de celelate, pe care nu stiu daca o sa o accepti, dar eu totusi iti zic, sa-i donezi/vinzi pe toti sau sa mai ramai de exemplu cu masculii de guppy, sa incepi altfel, avand un acvariu relativ mare, poti lua niste corydoras/ neoni/ ember tetra/ rummynose/ fantomite/zebre/ microrasbora galaxy/ endleri/ kuhli/ ancistrusi/ rasbora/ creveti etc, dar asta doar dupa stabilizarea acvariului
• dar, urgent inlocuieste plantele alea de plastic cu unele naturale; de obicei, la pet shop-uri, este mentionat gradul de dificultate al plantelor. Ia-ti plante EASY, fara cine stie ce cerinte, pe parcurs vei putea incerca si alte plante! Fa cumva un miracol si adauda niste substrat nutritiv sub nisip, este esential pentru plante! Si nu uita de schimburile zilnice de apa NU de la robinet!
Acum, pana la urma, alegerile iti apartin![/quote]
Ca sa puna sub substratul decorativ unul nutritiv .... chiar ar fi o performanta. O solutie ar fi sa puna/amestece actualul substrat cu unul universal, care are si componenta nutritiva. O alta solutie ar fi sa lase substratul asa cum e si sa foloseasca fertilizanti sub forma de capsule nutritive. Oricum, multe plante "easy" se hranesc din/si din apa, asa ca substratul fertilizant este util mai ales pentru plantele puternic inradacinate.
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 19:51:47
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
as adauga ceva la ce a s[pus Silviu
... daca tot inlocuiesti plantele, pentru ca ai carasi,deocamdata sa cumperi doar anubias si ceva java mos...pe astea nu prea le maninca carasii si sunt plante izy...cu celalte plante ...s-ar putea sa ai surproza sa le gasesti plutind sau sa nu le mai gasesti
This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2017 19:53:07
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 20:00:39
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
adrian09 wrote:as adauga ceva la ce a s[pus Silviu
... daca tot inlocuiesti plantele, pentru ca ai carasi,deocamdata sa cumperi doar anubias si ceva java mos...pe astea nu prea le maninca carasii si sunt plante izy...cu celalte plante ...s-ar putea sa ai surproza sa le gasesti plutind sau sa nu le mai gasesti
Adrian, eu cred ca am fost clar in expunerea de mai sus. Spuneam ca, daca renunta la carasi atunci poate sa planteze acvariul cu plante mai variate. Daca vrea sa pastreze carasii, atunci solutiile de plantare sunt diferite. Am o mare rugaminte : hai sa discutam despre problema lui si despre posibilele solutii, nu sa ne raspundem unii altora. Este clar ca acest nou coleg nu cunoaste detalii depre populare, plante, intretinere, etc. Daca tot a intrat aici sa ne ceara ajutorul, hai sa il ajutam.
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2017 20:57:49
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
scuze ca am intervenit asa...dar am dat denumirile de plante in cazul in care vrea sa puna ceva plante naturale si inca mai are carasii..in cazul in care scapa de ei inainta sa puna vre-o palta normal ca se schimba treaba.. asa cum ai spus..
inca odata scuze
|
|
 |
|
|
|