[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvariu aquel 60  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

Vreausa cresc HC vreau sa stiu cata lumina imi trebuie ( 0,6w/l x60=36w)asa sau nu mai stiu exact : am ajuns la concluzia ca trebuie lumina mai puternica cred..
Aquael LEDDY 60 Aquarium

The Aquael LEDDY 60 is a high quality aquarium kit complete with plastic hood, lighting, heater and powerful internal filter. The black plastic hood features a unique 'SMART OPEN' opening system for easy access to carry out maintenance of the aquarium, along with a wide feeding flap for unobstructed access.

The back of the hood of the Aquael LEDDY 60 aquarium has been integrated with special grooves so that cut outs can easily be achieved for the installation of an external filter system if this is required at a later date. However the filter which is supplied with the aquarium is a high quality, powerful PAT MINI internal filter for crystal clear filtered aquarium water.

The inbuilt LEDDY SUNNY lighting system which is incorporated into the design of the Aquael LEDDY 60 aquarium emits a strong light with a spectrum closely similar to sunlight, enhancing the natural colours of plants and fish. The operating life of the light module is approx 50,000 hours allowing it to last between 8 to 10 years!

As with all aquariums from all manufacturers, we highly recommend installing the Aquael LEDDY 60 aquarium on a purpose built aquarium stand or cabinet the same size or larger than the footprint of the aquarium, if you do not install on a purpose built aquarium stand or cabinet, this will void your warranty as will the manufacturers warranty also.

At a glance
Dimensions (L x W x D) : 60 x 30 x 30 cm
Volume : 54 Litres
Lighting : LED 8w
Filter : Internal PAT MINI
Heater : 50watt
beautifully stylish design
innovative LED lighting feature which mimics natural daylight for enhancing the colours, growth and development of aquarium fish and plants
Easy to set up


Max Aquarium Size
54 litres
Sice imi recomandati multumesc

This message was edited 4 times. Last update was at 03/03/2017 17:58:03

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Salut!
Asa cum foarte bine a punctat unul dintre colegii nostri, trebuie sa stii ca orice acvariu "de-a gata" vine cu dotari minimale : lumina, filtrare, ... . Eu am cumparat un acvariu Diversa de 118 litri, tot in ideea de a avea all-in-one. In prezent, dintre toate echipamentele initiale, nu mai am decit incalzitorul. In rest, am inlocuit rapid filtrul intern (o gluma buna) cu un CristalProfi e901 (si inca si in filtrul extern am inlocuit aproape toate mediile de filtrare, ca si astea vin tot cu o dotare minimala), am adaugat reflectoare pe neoane (aveam 36 de w si imi trebuia cel putin 50), am introdus aditionare de CO2, skimmer de suprafata, etc. Asadar, trebuie sa te astepti la cheltuieli suplimentare.

Totusi, ca sa putem sa te ajutam, de-ne o descriere a proiectului tau : ce fel de acvariu (plantat?), ce fel de decoruri, plante, pesti, creveti... ? In felul acesta, iti garantez, vei primi sfaturi foarte pertinente de la toti colegii.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

Am inteles ca pentru hc trebuie lumina calumea neon t5 2 x, dar eu ma gândesc sa iau 2 lampi cu 2 becuri de 60W plus co2 care il am deja si merge din greu de la butelie cu difuzor.Capacul acvariului are led sunny 8w .Astept sfaturi ce plante pot creste in acvariu(substrat aquabasisplus+manado).Daca idieni pot pe youtube si noi putemhttps://www.youtube.com/watch?v=vPsirguiGZ4
[Thumb - 20170301_214625.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 03/03/2017 19:43:17

euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

nepoate, daca n-ai lumina de ce ma pui sa-ti trimit hc?
pot sa-l arunc si eu la gunoi, n-are rost sa mearga pana-n timisoara...

baga o lampa de genu:

http://www.aquariumprest.ro/sisteme-de-iluminare-lampi/lampa-pentru-acvariu-super-bright-t5-2x24w-60-cm.html

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Marturisesc ca pe mine m-ai bagat in ceata. Ma retrag. Succes.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

Hc mio crescut de la dennerle dar lam inpartit ti am zis ca era prea putin.Lumina prea multa produce alge iar intesitatea la acvariu meu la 60 litri e ok faci cum doresti .
euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

in poza de sus nu prea e ok, doar mijlocul bazinului e luminat,
daca era ok, hc-ul se intindea pe toata suprafata pana acum

This message was edited 1 time. Last update was at 03/03/2017 22:46:01


Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

Nu am acvariu asa mare si nu am nevoie de lumina asa puternica poftim lumina lectie:2 - LUMINA.
Toate acvariile din comert sunt dotate cu o lumina insuficienta pentru un acvariu plantat si pentu a crea un colt cat mai natural in casa ai nevoie de mai multe tuburi.Lumina detine un rol extrem de important in dezvoltarea plantelor si in bunastraea pestilor.
Lumina este necesara plantelor de acvariu pentru realizarea fotosintezei. In cadrul acestui proces plantele se hranesc cu Co2 din apa si elibereaza O2 atat de necesar respiratiei pestilor. Deasemenea plantele concurand pe aceeasi sursa de hrana ca si algele, inhiba dezvoltarea acestora, daca au suficienta lumina pentru a se dezvolta. Plantele de acvariu necesita mai multa lumina decat celelalte deoarece mediul acvatic absoarbe o parte din radiatiile luminoase. Bineinteles exista mai multe categorii de plante in functie de cantitatea de lumina pe care o agreeaza: sunt plante care suporta o iluminare intensa, altele care se adapteaza la intensitati diferite sau plante "de fund” care se multumesc cu o lumina slaba. Lumina are deosebita importanta si vizionarea cat mai buna a continutului acvariului, atat din punct de vedere estetic cat si prin faptul ca ajuta acvaristul sa observe usor orice eveniment apare in cadrul acvariului.

La ora actuala, circula doua teorii, printre specialistii in acvaristica. Prima se refera la lumina repartizata pe suprafata de apa. A doua ia in calcul volumul acvariului.
Din proprie experienta, consider ca prima varianta este buna pentru acvariile a caror coloana de apa nu depaseste 40 de centimetri. Acest lucru inseamna un acvariu a carui inaltime maxima este de 45-50 cm (diferenta o reprezinta grosimea substratului si spatiul fara apa din partea superioara a acvariului). Cea de-a doua varianta se aplica mai rar, numai pentru acvariile speciale, cu inaltime foarte mare, ceruta de anumite specii de pesti (de exemplu, scalari).
Din pacate, cei mai multi acvaristi sunt adeptii celei de a doua teorii care, dupa cum vom vedea, se dovedeste falsa in foarte multe situatii.

Calitatea luminii
Cel mai important lucru este ca orice acvariu cu plante naturale are nevoie de tot spectrul luminii; aceeasi lumina este necesara chiar si pestilor, pentru dezvoltarea lor optima. Iata de ce lumina artificiala buna este cea care se apropie de lumina naturala.
Altfel spus, componentele de culoare ale lampii utilizate trebuie sa formeze o lumina alba, placuta la ochi, dar care sa satisfaca cerintele pestilor si, in special, ale plantelor. Din aceste motive (dar si altele - temperatura si consum de electricitate) becurile cu incandescenta au fost inlocuite cu tuburi fluorescente ("neoane", cum ne-am obisnuit sa le numim).



Nu va voi plictisi cu unele caracteristici (iluminare pe suprafata care se masoara in lux, intensitate care se masoara in candela, flux care se masoara in lumen, lungime de unda care se masoara nanometri). Voi mentiona insa temperatura de culoare care se masoara in grade Kelvin (K), indicele de redare a culorii (IRC) si dominanta de culoare.

? Temperatura de culoare. Lumina zilei are intre 5 500 si 10 000 K, in functie de momentul zilei si anotimp. Este bine ca tubul/tuburile fluorescente utilizate sa se incadreze in aceasta plaja.







Lumina(sursa)

Temperatura de culoare


Bec obisnuit

1.000 - 2.000 K


Tub daylight

3.000 - 6.000 K


Tub trifosforic

10.000 K


Soare - cer variabil

5.500 - 8.000 K


Soare - cer senin

9.000 - 10.000 K










? Indicele de redare a culorii. Este un parametru care poate scoate in evidenta sau diminua culorile pestilor si/sau plantelor. Se considera ca un tub este bun pentru acvariu, daca are un IRC de cel putin 80; cea mai mare valoare ajunge la 98.

? Dominanta de culoare. Din pacate, nici un tub fluorescent nu este perfect. Ochiul uman poate fi pacalit, nu si planta.




Cateva vorbe despre tuburi


O data cu dezvoltarea accesului la informatie, a inceput o adevarata nebunie legata de "piatra filosofala" a utilizarii tuburilor fluorescente, unele lipsite de pragmatism, care duc la costuri ridicate de intretinere a acvariului si inmultirea exagerata a algelor (chinuitoare pentru acvarist). Inainte cu mullti ani, atunci cand stiam doar ca folosim "neoane", nu ne faceam probleme, iar pestii si plantele se dezvoltau in bune conditii. Acum suntem "filosofi"! De aici si teoriile fara numar.
Dupa parerea mea, cele mai bune tuburi fluorescente sunt - repet - cele "daylight" (lumina de zi), cu dominante de culoare albastru si rosu (culori necesare dezvoltarii plantelor), dar nu in exces. Puteti vedea cum arata lumina unui tub de buna calitate, care impaca "si capra, si varza" (in cazul de fata, Osram 12-950; asemanatoare sunt Osram 22-940, Osram 32-930, Osram 72-965, Philips TLD 965, Philips TLD 950, Philips TLD 865, Philips TLD 840, Sylvania HQI 5200K, Sylvania daylightstar, Sylvania grolux etc.)




Unii acvaristi folosesc, pe langa tubul fluorescent cu lumina de zi, si un tub trifosforic (Sylvania aquastar, Triton, Powerglo etc.) sau unul special pentru dezvoltarea plantelor (Philips TLD 89 aquarelle, Osram fluora 77 sau AquaGlo). Dezavantajul completarii iluminarii cu astfel de tuburi este ca algele ne vor da multa bataie de cap. In schimb, plantele vor creste mai repede, iar pestii vor avea culorile mai vii. Depinde ce urmariti! Dumneavoastra, stimati cititori, veti decide!


Mentiune. Lampile cu tuburi fluorescente trebuie montate intr-un suport trapezoidal (cu baza mare a trapezului in jos), confectionat din tabla, cu lungimea egala cu cea a lampii, daca este posibil si aveti spatiul necesar.
Pentru a ajuta lumina, cel mai simplu este sa vopsim tabla in alb. Si mai bine este daca, pe langa vopsea, se adauga un reflector. In comert exista reflectoare foarte bune, dar si foarte scumpe. Simplu este sa cumparati folie de aluminiu pentru incalzit mancarea (se gaseste la magazinele de menaj), pe care sa o lipiti in interiorul suportului.


Una sau mai multe lampi?

De cate ori va hotarati sa achizitionati/comandati un acvariu, este bine sa alegeti lungimea in functie de dimensiunile lampilor cu tuburi fluorescente. Foarte important este, de asemenea, sa achizitionati numai lampi "standard". Altfel, riscati sa nu gasiti tuburi de schimb, atunci cand se uzeaza (la aproximativ sase luni).
Puteri recomandate si lungimile tuburilor (in paranteze, tuburi cu aceeasi lungime, care se pot folosi pe aceeasi lampa):
15 (16) w - 36 cm;
18 (20) w - 60 cm;
36 (40) w - 120 cm.





Fata de dimensiunile date, lungimea acvariului trebuie sa fie mai mare cu 4-5 cm, astfel incat lumina sa nu se piarda in exterior. De asemenea, partea inferioara a suportului lampii trebuie sa acopere aproximativ 75 la suta din suprafata capacului acvariului.
Recomand sa se foloseasca un tub mai puternic, decat doua sau trei mai mici.
In primul rand, iluminarea cu un tub mai mare ofera mai multa lumina, decat doua sau trei mai mici. In al doilea rand, un tub mai mare are viata mai lunga.

Nota. Cele mai frumoase acvarii pe care le-am vazut, atat in tara, cat si in strainatate, au fost cele lungi, cu profunzime si putin adanci (exemplu - Lxlxh=125 sau 130x35x45 cm). La un magazin, mi-a placut un acvariu de 130x35x35 cm. Era iluminat cu un singur tub de 40 w, iar lumina "scalda" decorul
In tabelul de mai jos, sunt prezentate cateva caracteristici relevante, ale unui tub oarecare.




Watt

Lumen

Lux


8

160

20


15

290

35


20

400

55


25

500

80


30

650

90


40

960

120




Socoteli. Sa presupunem ca avem nevoie de 40 w. Daca folosim doua tuburi a cate 20 w, obtinem 800 lumen sau 110 lux. In cazul unui singur tub de 40 w - 960 lumen si 120 lux. Inseamna ca un singur tub mai mare asigura un flux mai puternic (lumen) si o iluminare mai mare pe suprafata (lux).
Dar daca urmariti o asociere de tuburi (de exemplu, daylight + trifosforic), atunci teoria mea cade. Dumneavoastra decideti!




Cata lumina folosim

Pentru a nu ne complica, vom lua in calcul numai puterea necesara iluminarii acvariului, masurata in watt, deoarece la magazine vi se ofera, de exemplu, tuburi de 20 w, nu de 400 lumen sau 55 lux.
Pentru inceput, va prezint iluminatul general, raportat la volumul de apa:
- lumina puternica sau standard: 0.6-0.9 w/l;
- lumina medie: 0.4-0.5 w/l;
- lumina slaba: 0.2-0.3 w/l;




Iluminarea in functie de suprafata acvariului

Sa vedem ce lumina este necesara, in cazul in care ne raportam la suprafata acvariului (pentru usurinta, luam in calcul cotele exterioare ale vasului, lungime x latime = suprafata in centimetri patrati):
- lumina slaba: aproximativ 10 w/900 cmp (exemplu - pentru un acvariu de 60 cm x 30 cm = 1800 cmp ar fi nevoie de 20w);
- lumina medie: 15 w/900 cmp (exemplu - pentru acelasi acvariu ar fi necesara o lampa cu doua tuburi a cate 15 w);
- lumina puternica sau standard: 20w/900 cmp (exemplu - pentru acelasi acvariu ar fi necesara o lampa cu doua tuburi de cate 20w).




Sa definim mai mult acvariul din exemplul dat. Adaugam inaltimea (h) de 40 cm. Rezulta un volum teoretic de 72 litri.
Iluminare standard raportata la volum: 72 l x 0.8 w/l = 57,6 w.
Iluminare standard raportata la suprafata: 40 w.
Concluzie. Puterea consumata s-a redus cu 30 la suta, dar efectul luminii a ramas acelasi! In plus, algele se dezvolta mai putin.



CUM AM FACUT EU!

In urma multor ore de documentatie am bricolat si eu capacul acvariului BOYU EA-80

Producatorul zice cam asa:
Dimensiuni:800Lx400Wx538H(mm)
Volum: 140 L
Lumina: 2 x T8 20W”

Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

Bine ma tineti HC in fine toti fac pe nu stiu nimic si nu inteleg tinetiva secretele doamne fereste. Degeaba pun poze si explic ca so colmatat jbl substrat si ca mio cresut hc si lam impartit in fine mersi mult de ajutor si de asa zise explicati .Una este tubu si alta este ledu
[Thumb - Untitled.png]

This message was edited 4 times. Last update was at 03/03/2017 23:25:52

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Alexandru2017 wrote:Nu am acvariu asa mare si nu am nevoie de lumina asa puternica poftim lumina lectie:2 - LUMINA.
Toate acvariile din comert sunt dotate cu o lumina insuficienta pentru un acvariu plantat si pentu a crea un colt cat mai natural in casa ai nevoie de mai multe tuburi.Lumina detine un rol extrem de important in dezvoltarea plantelor si in bunastraea pestilor.
Lumina este necesara plantelor de acvariu pentru realizarea fotosintezei. In cadrul acestui proces plantele se hranesc cu Co2 din apa si elibereaza O2 atat de necesar respiratiei pestilor. Deasemenea plantele concurand pe aceeasi sursa de hrana ca si algele, inhiba dezvoltarea acestora, daca au suficienta lumina pentru a se dezvolta. Plantele de acvariu necesita mai multa lumina decat celelalte deoarece mediul acvatic absoarbe o parte din radiatiile luminoase. Bineinteles exista mai multe categorii de plante in functie de cantitatea de lumina pe care o agreeaza: sunt plante care suporta o iluminare intensa, altele care se adapteaza la intensitati diferite sau plante "de fund” care se multumesc cu o lumina slaba. Lumina are deosebita importanta si vizionarea cat mai buna a continutului acvariului, atat din punct de vedere estetic cat si prin faptul ca ajuta acvaristul sa observe usor orice eveniment apare in cadrul acvariului.

La ora actuala, circula doua teorii, printre specialistii in acvaristica. Prima se refera la lumina repartizata pe suprafata de apa. A doua ia in calcul volumul acvariului.
Din proprie experienta, consider ca prima varianta este buna pentru acvariile a caror coloana de apa nu depaseste 40 de centimetri. Acest lucru inseamna un acvariu a carui inaltime maxima este de 45-50 cm (diferenta o reprezinta grosimea substratului si spatiul fara apa din partea superioara a acvariului). Cea de-a doua varianta se aplica mai rar, numai pentru acvariile speciale, cu inaltime foarte mare, ceruta de anumite specii de pesti (de exemplu, scalari).
Din pacate, cei mai multi acvaristi sunt adeptii celei de a doua teorii care, dupa cum vom vedea, se dovedeste falsa in foarte multe situatii.

Calitatea luminii
Cel mai important lucru este ca orice acvariu cu plante naturale are nevoie de tot spectrul luminii; aceeasi lumina este necesara chiar si pestilor, pentru dezvoltarea lor optima. Iata de ce lumina artificiala buna este cea care se apropie de lumina naturala.
Altfel spus, componentele de culoare ale lampii utilizate trebuie sa formeze o lumina alba, placuta la ochi, dar care sa satisfaca cerintele pestilor si, in special, ale plantelor. Din aceste motive (dar si altele - temperatura si consum de electricitate) becurile cu incandescenta au fost inlocuite cu tuburi fluorescente ("neoane", cum ne-am obisnuit sa le numim).



Nu va voi plictisi cu unele caracteristici (iluminare pe suprafata care se masoara in lux, intensitate care se masoara in candela, flux care se masoara in lumen, lungime de unda care se masoara nanometri). Voi mentiona insa temperatura de culoare care se masoara in grade Kelvin (K), indicele de redare a culorii (IRC) si dominanta de culoare.

? Temperatura de culoare. Lumina zilei are intre 5 500 si 10 000 K, in functie de momentul zilei si anotimp. Este bine ca tubul/tuburile fluorescente utilizate sa se incadreze in aceasta plaja.







Lumina(sursa)

Temperatura de culoare


Bec obisnuit

1.000 - 2.000 K


Tub daylight

3.000 - 6.000 K


Tub trifosforic

10.000 K


Soare - cer variabil

5.500 - 8.000 K


Soare - cer senin

9.000 - 10.000 K










? Indicele de redare a culorii. Este un parametru care poate scoate in evidenta sau diminua culorile pestilor si/sau plantelor. Se considera ca un tub este bun pentru acvariu, daca are un IRC de cel putin 80; cea mai mare valoare ajunge la 98.

? Dominanta de culoare. Din pacate, nici un tub fluorescent nu este perfect. Ochiul uman poate fi pacalit, nu si planta.




Cateva vorbe despre tuburi


O data cu dezvoltarea accesului la informatie, a inceput o adevarata nebunie legata de "piatra filosofala" a utilizarii tuburilor fluorescente, unele lipsite de pragmatism, care duc la costuri ridicate de intretinere a acvariului si inmultirea exagerata a algelor (chinuitoare pentru acvarist). Inainte cu mullti ani, atunci cand stiam doar ca folosim "neoane", nu ne faceam probleme, iar pestii si plantele se dezvoltau in bune conditii. Acum suntem "filosofi"! De aici si teoriile fara numar.
Dupa parerea mea, cele mai bune tuburi fluorescente sunt - repet - cele "daylight" (lumina de zi), cu dominante de culoare albastru si rosu (culori necesare dezvoltarii plantelor), dar nu in exces. Puteti vedea cum arata lumina unui tub de buna calitate, care impaca "si capra, si varza" (in cazul de fata, Osram 12-950; asemanatoare sunt Osram 22-940, Osram 32-930, Osram 72-965, Philips TLD 965, Philips TLD 950, Philips TLD 865, Philips TLD 840, Sylvania HQI 5200K, Sylvania daylightstar, Sylvania grolux etc.)




Unii acvaristi folosesc, pe langa tubul fluorescent cu lumina de zi, si un tub trifosforic (Sylvania aquastar, Triton, Powerglo etc.) sau unul special pentru dezvoltarea plantelor (Philips TLD 89 aquarelle, Osram fluora 77 sau AquaGlo). Dezavantajul completarii iluminarii cu astfel de tuburi este ca algele ne vor da multa bataie de cap. In schimb, plantele vor creste mai repede, iar pestii vor avea culorile mai vii. Depinde ce urmariti! Dumneavoastra, stimati cititori, veti decide!


Mentiune. Lampile cu tuburi fluorescente trebuie montate intr-un suport trapezoidal (cu baza mare a trapezului in jos), confectionat din tabla, cu lungimea egala cu cea a lampii, daca este posibil si aveti spatiul necesar.
Pentru a ajuta lumina, cel mai simplu este sa vopsim tabla in alb. Si mai bine este daca, pe langa vopsea, se adauga un reflector. In comert exista reflectoare foarte bune, dar si foarte scumpe. Simplu este sa cumparati folie de aluminiu pentru incalzit mancarea (se gaseste la magazinele de menaj), pe care sa o lipiti in interiorul suportului.


Una sau mai multe lampi?

De cate ori va hotarati sa achizitionati/comandati un acvariu, este bine sa alegeti lungimea in functie de dimensiunile lampilor cu tuburi fluorescente. Foarte important este, de asemenea, sa achizitionati numai lampi "standard". Altfel, riscati sa nu gasiti tuburi de schimb, atunci cand se uzeaza (la aproximativ sase luni).
Puteri recomandate si lungimile tuburilor (in paranteze, tuburi cu aceeasi lungime, care se pot folosi pe aceeasi lampa):
15 (16) w - 36 cm;
18 (20) w - 60 cm;
36 (40) w - 120 cm.





Fata de dimensiunile date, lungimea acvariului trebuie sa fie mai mare cu 4-5 cm, astfel incat lumina sa nu se piarda in exterior. De asemenea, partea inferioara a suportului lampii trebuie sa acopere aproximativ 75 la suta din suprafata capacului acvariului.
Recomand sa se foloseasca un tub mai puternic, decat doua sau trei mai mici.
In primul rand, iluminarea cu un tub mai mare ofera mai multa lumina, decat doua sau trei mai mici. In al doilea rand, un tub mai mare are viata mai lunga.

Nota. Cele mai frumoase acvarii pe care le-am vazut, atat in tara, cat si in strainatate, au fost cele lungi, cu profunzime si putin adanci (exemplu - Lxlxh=125 sau 130x35x45 cm). La un magazin, mi-a placut un acvariu de 130x35x35 cm. Era iluminat cu un singur tub de 40 w, iar lumina "scalda" decorul
In tabelul de mai jos, sunt prezentate cateva caracteristici relevante, ale unui tub oarecare.




Watt

Lumen

Lux


8

160

20


15

290

35


20

400

55


25

500

80


30

650

90


40

960

120




Socoteli. Sa presupunem ca avem nevoie de 40 w. Daca folosim doua tuburi a cate 20 w, obtinem 800 lumen sau 110 lux. In cazul unui singur tub de 40 w - 960 lumen si 120 lux. Inseamna ca un singur tub mai mare asigura un flux mai puternic (lumen) si o iluminare mai mare pe suprafata (lux).
Dar daca urmariti o asociere de tuburi (de exemplu, daylight + trifosforic), atunci teoria mea cade. Dumneavoastra decideti!




Cata lumina folosim

Pentru a nu ne complica, vom lua in calcul numai puterea necesara iluminarii acvariului, masurata in watt, deoarece la magazine vi se ofera, de exemplu, tuburi de 20 w, nu de 400 lumen sau 55 lux.
Pentru inceput, va prezint iluminatul general, raportat la volumul de apa:
- lumina puternica sau standard: 0.6-0.9 w/l;
- lumina medie: 0.4-0.5 w/l;
- lumina slaba: 0.2-0.3 w/l;




Iluminarea in functie de suprafata acvariului

Sa vedem ce lumina este necesara, in cazul in care ne raportam la suprafata acvariului (pentru usurinta, luam in calcul cotele exterioare ale vasului, lungime x latime = suprafata in centimetri patrati):
- lumina slaba: aproximativ 10 w/900 cmp (exemplu - pentru un acvariu de 60 cm x 30 cm = 1800 cmp ar fi nevoie de 20w);
- lumina medie: 15 w/900 cmp (exemplu - pentru acelasi acvariu ar fi necesara o lampa cu doua tuburi a cate 15 w);
- lumina puternica sau standard: 20w/900 cmp (exemplu - pentru acelasi acvariu ar fi necesara o lampa cu doua tuburi de cate 20w).




Sa definim mai mult acvariul din exemplul dat. Adaugam inaltimea (h) de 40 cm. Rezulta un volum teoretic de 72 litri.
Iluminare standard raportata la volum: 72 l x 0.8 w/l = 57,6 w.
Iluminare standard raportata la suprafata: 40 w.
Concluzie. Puterea consumata s-a redus cu 30 la suta, dar efectul luminii a ramas acelasi! In plus, algele se dezvolta mai putin.



CUM AM FACUT EU!

In urma multor ore de documentatie am bricolat si eu capacul acvariului BOYU EA-80

Producatorul zice cam asa:
Dimensiuni:800Lx400Wx538H(mm)
Volum: 140 L
Lumina: 2 x T8 20W”



Exista o a treia teorie, mai documenteaza-te, care ia in calcul radiatia fotosintetica utila si care se masoara
cu un parmetru. Calculele cu watti pe litri sint relative, uita de ele, de temperatura in grade kelvin, de luxi
si alte asemenea, pentru ca sint relative. PAR - Photosynthetically active radiation iti spune exact despre ce e
vorba, si lumina trebuie masurata pentru aceasta caracteristica. E adevarat ca aceasta teorie provine din
acvaristica marina, coralii in mare majoritate sint animale fotosintetice, dar se poate aplica cu folos si
in plantate. Important este sa cunosti spectrul luminii pe care o ai, in cazul in care nu ai un parmetru,
presupun ca nu ai, sa faci masuratori.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation

Si apropos, lumenii si luxii nu te ajuta cu absolut nimic, amandoua sint unitati de masura a luminii
pe care o percepe ochiul uman, iar ochiul uman percepe in special lumina verde, care nu te ajuta foarte
mult la fotosinteza.

This message was edited 2 times. Last update was at 04/03/2017 00:00:57


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Din respect pentru acest forum si pentru eforturile colegilor mei care incearca sa cultive o atmosfera de echipa, revin cu un raspuns la fraza ta de mai sus, incercind sa trec peste mesajul insolent si lipsit de punctuatie. HC este o planta foarte pretentioasa, cu cerinte speciale pentru lumina TOCMAI pentru ca este o planta de tip "gazon". Ea se planteaza fie in smocuri mici, apropiate (2-3 cm) fie fir cu fir. Nu exista acvariu plantat cu HC fara aditionare suplimentara de CO2 (de ex. Easy Carbo, injectat direct). In poza vad ca ai o piatra de aer. De ce mai injectezi CO2? Si te mai miri ca nu creste HC. Poti sa maresti lumina pina unde vrei si in orice spectru vrei, calculata in orice scala de grade de intensitate sau temperatura de culoare, daca nu ai si celalalt element necesar fotosintezei, nu vei obtine procesul biologic numit VEGETATIE. A fost clar pina aici?

OK. In spiritul ospitalitatii acestui forum, te sfatuiesc sa analizezi problema " in integrum" : substrat fertilizant pe termen lung, fertilizare in coloana de apa, aditionare de CO2 in forma dizolvata si aditivare cu Easy Carbo, eliminare piatra aer, iluminare dincolo de 0,5 w/litru si, nu in ultimul caz, ca sa nu te "bintuie' visul urit al algelor, vietuitoare mincatoare de alge, de preferinta Amano, Spiral Horn si Oto. Pentru orice intrebare coerenta si politicoasa, iti stam la dispozitie.

PS. Crede-ma pe cuvint, am invatat pe pielea mea. Nu esti primul care esueaza in a cultiva HC si apoi afla unde a gresit. Macar invata de aici.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
McLovin'
Member
[Avatar]
Joined: 03/01/2017 12:01:12
Messages: 289
Location: Timisoara
IP:
Offline

Silviu Man wrote:Din respect pentru acest forum si pentru eforturile colegilor mei care incearca sa cultive o atmosfera de echipa, revin cu un raspuns la fraza ta de mai sus, incercind sa trec peste mesajul insolent si lipsit de punctuatie. HC este o planta foarte pretentioasa, cu cerinte speciale pentru lumina TOCMAI pentru ca este o planta de tip "gazon". Ea se planteaza fie in smocuri mici, apropiate (2-3 cm) fie fir cu fir. Nu exista acvariu plantat cu HC fara aditionare suplimentara de CO2 (de ex. Easy Carbo, injectat direct). In poza vad ca ai o piatra de aer. De ce mai injectezi CO2? Si te mai miri ca nu creste HC. Poti sa maresti lumina pina unde vrei si in orice spectru vrei, calculata in orice scala de grade de intensitate sau temperatura de culoare, daca nu ai si celalalt element necesar fotosintezei, nu vei obtine procesul biologic numit VEGETATIE. A fost clar pina aici?

OK. In spiritul ospitalitatii acestui forum, te sfatuiesc sa analizezi problema " in integrum" : substrat fertilizant pe termen lung, fertilizare in coloana de apa, aditionare de CO2 in forma dizolvata si aditivare cu Easy Carbo, eliminare piatra aer, iluminare dincolo de 0,5 w/litru si, nu in ultimul caz, ca sa nu te "bintuie' visul urit al algelor, vietuitoare mincatoare de alge, de preferinta Amano, Spiral Horn si Oto. Pentru orice intrebare coerenta si politicoasa, iti stam la dispozitie.

PS. Crede-ma pe cuvint, am invatat pe pielea mea. Nu esti primul care esueaza in a cultiva HC si apoi afla unde a gresit. Macar invata de aici.


Indraznesc sa imi dau si eu cu parerea aici si sa dau dreptate colegilor...Pana ieri, am avut un neon de 15 W si plantele mele pareau amarate, inclusiv HC. Nu e asa de usor de inmultit/intins. Eu fac aditie de Easy Carbo in fiecare zi, acum am o lampa Aquazonic 2x24W(cu lampa noua vad deja imbunatatiri la frunzele de la Ludwigia Dark Orange), CO2 de la un sistem Tropica 60. Cu neonul de 15 W, am ramas fara mare parte din cantitatea de HC cu care am pornit...sper ca acum ca am rezolvat cu lumina, sa fie OK aditia de CO2 si sa mi se intinda...daca nu, e clar ca nu ii ofer ceea ce ii trebuie(deci ce are nevoie e lumina OK+aditie CO2).
Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

P?i am întrebat bag easycarbo ...? ?i a mia oar? hc mi-a crescut dar smocuri mari dese in sus ?i a mia oar? spun am substrat ...serios acuma am specificat c? mi sa colmatat ?i substratul ..Am luat la mana ?i l-am sp?lat dezinfectat acvariu ?i toate piesele ?i reinpartit tot hc...Ce vina am eu c? jbl aquabasis o început s? miroase urat r?u...nu ?tiu ce au b?gat în el dar nu o fost ok..?i mul?umesc frumos de r?spuns o sa iau easycarbo s?mi spui firma te rog..Daca vrea bosu m? duc ?i i-au ?i alta lumina la capac dar specific nu am acvariu mare este de 54 litri
Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

Si nu-i mai bine 2 becuri de 60w ?Doua Lampi?6ore si atat.sau m? duc la Dedeman ?i îmi iau direct neon suport cu doua T8 36w ?i suportul al fac din inox

This message was edited 1 time. Last update was at 04/03/2017 00:38:29

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Intrebare : peste JBL Aquabasis ai adaugat un strat suficient de gros (min. 4 cm) de substrat decorativ, pentru a-l izola de masa apei? Din poza nu pot sa-mi dau seama.

Easy Carbo poate fi comandat pe multe sit-uri. Da o cautare pe net si vezi unde este mai aproape de tine. Eu am cumparat de pe nevertebrate.ro.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
McLovin'
Member
[Avatar]
Joined: 03/01/2017 12:01:12
Messages: 289
Location: Timisoara
IP:
Offline

Eu am luat Easy Carbo de la Hornbach,l-am gasit la un pret OK.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Cred ca se gaseste si pe la Zoomania, la pet-shop-uri. Este un produs destul de comun.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Alexandru2017 wrote:Si nu-i mai bine 2 becuri de 60w ?Doua Lampi?6ore si atat.sau m? duc la Dedeman ?i îmi iau direct neon suport cu doua T8 36w ?i suportul al fac din inox


Eu ti-as recomanda 2x24. Eventual neoane care sa-ti asigure o iluminare in domeniul 6000-8000 K. Sunt citeva variante, poti sa cauti pe net.
Cind spui "6 ore" te referi la programul de lumina? Daca da, atunci afla ca majoritatea recomandarilor din diverse postari se ferera la 10 ore/zi, cu o pauza de 3-4 ore, de preferinta la o treime din program; se pare sa este o solutie pentru a tine departe algele.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/03/2017 00:44:30


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Alexandru2017
Junior member

Joined: 26/01/2017 16:55:43
Messages: 51
IP:
Offline

Am turnat manado5 kg acuma ai amestecat cu aquabasisplus mai bine luam de la Amazon m-am speriat la cât de urât o mirosit ?i cic? ai ?i toxic pff
Ar trebui s?i sun pe firma jbl sa lespun la multi ani..Nu ?tiu dac? era normal s? miroasa asa tare
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Alexandru2017 wrote:Am turnat manado5 kg acuma ai amestecat cu aquabasisplus mai bine luam de la Amazon m-am speriat la cât de urât o mirosit ?i cic? ai ?i toxic pff
Ar trebui s?i sun pe firma jbl sa lespun la multi ani..Nu ?tiu dac? era normal s? miroasa asa tare


Te rog sa ma scuzi dar iar m-ai pierdut. Nu te mai grabi si fii putin mai coerent, ca nu mai intelege nimeni, nimic.
Asadar, ai amestecat substratul nutritiv cu Manado?

This message was edited 1 time. Last update was at 04/03/2017 00:48:49


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com