Eu nu am avut (inca) probleme dar am inteles ca pot genera "corcituri".
Problema nu este intre RCS si RS ci cu cei "de alta culoare" (galbeni, albastri,...).
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
E o chestie de genetica. Se studia pe la genetica prin scoala cu genele recesive/dominante si cum se combina genele de la mama cu cele de la tata cand se formeaza genele puiului.
Ideea este ca din combinatia asta de gene poate rezulta o gena dominanta care sa dea culoarea din natura a crevetelui (care este un rosu mai transparent).
Dar sigur o sa obtii si cativa creveti portocalii sau rosii.
Sigur nu o sa obtii creveti cu cap portocaliu si corp rosu de exemplu.
Doar ca o parte din ei vor fi mai transparenti.
As zice ca nu e asa de grav.
Antecume wrote:E o chestie de genetica. Se studia pe la genetica prin scoala cu genele recesive/dominante si cum se combina genele de la mama cu cele de la tata cand se formeaza genele puiului.
Ideea este ca din combinatia asta de gene poate rezulta o gena dominanta care sa dea culoarea din natura a crevetelui (care este un rosu mai transparent).
Dar sigur o sa obtii si cativa creveti portocalii sau rosii.
Sigur nu o sa obtii creveti cu cap portocaliu si corp rosu de exemplu.
Doar ca o parte din ei vor fi mai transparenti.
As zice ca nu e asa de grav.
In general genul acesta de caractere au un determinism poligenic (gene plasate pe cromozomi diferiti, in loci diferiti). Asa se transmit, de exemplu, caracterele legate de culoarea ochilor la oameni, culoarea si structura firelor de par, s.a. Poligenia nu genereaza caractere intermediare ( de ex. prin incrucisarea unui armasar negru cu o iapa alba nu va iesi niciodata baltatura; culoarea baltata este de sine statatoare, uneori chiar dominanta). Caracterele intermediare se transmit numai la organisme simple, cele determinate de una sau doua pereche de gene plasate pe acelasi cromozom. In cartea aceea de genetica, la care faci referire, este descrisa incrucisarea intre doua varietati din Barba imparatului (Mirabilis Jalapa): una rosie si una alba. Hibrizii au fost intermediari. Alte incrucisari (de ex. mazarea cu bob neted si mazarea cu bob zbircit) au generat toate tipurile de varietati. Asa a fost demonstrata teoria transmiterii intermediare a caracterelor, recesivitatea si dominanta, etc si au stat la baza tehnicii selectiei artificiale. Caracterele cu determinism poligenic suporta o recombinare genetica, de cele mai multe ori foarte complexa si care uneori "sare" peste generatii (a se vedea copii cu ochi albastri din parinti cu ochi caprui). In acelasi timp sunt caractere dominante foarte bine fixate si care nu mai permit intoarcerea la forma salbatica (de ex. albul dominant la cai)
Vietatile de tipul RCS sunt doar intens selectionate. La fel cei Yellow. Incrucisarea lor va genera, cel mai probabil, produsi cu caractere intermediare dar in nici un caz cu capul rosu, corpul alb si coada galbena, cum bine spui. Insa nici nu vor reveni la forma salbatica in urmatorii ani pentru ca genele originare se vor selecta dupa foarte multe generatii (depinde cit de bine "fixat" genetic este caracterul dominant). Daca selectia caracterului diminant a fost bine consolidat genetic, cel mai probabil vor apare 25% rosii, 50% intermediari (varietati diferite) si 25% galbeni. In generatii succesive, tot timpul vor apare si exemplare rosii sau galbene. Insa, repet, totul depinde de perioada in care s-a facut selectia si de presiunea de selectie facuta pe cale artificiala. Oricum, daca varietatea salbatica nu a fost eliminata (putin probabil sa se fi reusit in atit de scurt timp), chiar incrucisarea separata a RCS, fara nici o influenta a altor varietati, poate conduce, dupa multe generatii la aparitia genelor salbatice, acesta este un fenomen inevitabil pentru majoritatea varietatilor selctionate artificial. Dar, pentru manifestarea in fenotip a genelor recesive salbatice, este necesara selectarea exclusiva a acestora. Ceea ce este mai greu in citeva generatii.
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
Silviu Man wrote:... si care uneori "sare" peste generatii (a se vedea copii cu ochi albastri din parinti cu ochi caprui)...
Nu pot sa ma abtin ... trebuie studiat ce culoare de ochi are postasu', sau vecinu' de la etajul 2.
In rest, sustin in totalitate treaba aia cu genele si cu transmiterea caracterelor ereditare. In '86 am vrut sa ma fac inginer silvic si-am luat 10 la "genetica si evolutionism". Ceva, ceva, tot mai mi-aduc aminte.
Puteam sa jur ca se va gasi cineva sa ne explice cum e cu vecinii ... Puteam sa jur E veche, nene Koala, dar, uneori, in mod tragic, foarte adevarata pentru unii!
PS Eu o stiam pe aia cu copilu' blond, de la etaju' 2 : tata brunet si mama satena; tata merceolog, mama casnica.
Vecinu' de la unu blond ... si burlac!
This message was edited 1 time. Last update was at 10/05/2017 22:11:22
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
E o vorba care zice "Iubeste-ti copiii ca si cum ar fi ai tai!"... e completarea de la vorba cealalta, aia cu "Bate-ti nevasta saptamanal, ca stie ea de ce!".
Stati linistiti, este OK, mai trebuie si cate un off-topic Aveti perfecta dreptate cu genetica...nu stiu de ce, dar inainte sa iau crevetii nu m-am gandit deloc la inmultire, ca si cum nu ar fi putut exista varianta asta. Dupa ce mi-a scris Antecume ca de fapt, se poate sa se imperecheze RCS cu Orange, s-a aprins un beculet in creierul meu si a inceput sa fileze ) si m-am dus cu gandul in extrema cealalta. Multumesc mult tuturor de lamuriri.
- tu nu esti vanzatoare de creveti, ca sa te plangi ca "s-a stricat linia".
- daca orataniile alea se impuiaza, atunci inseamna ca le-ai oferit conditii bune si ca o sa-ti placa sa te uiti la ei.
Ma gandeam si eu sa-mi iau niste creveti de alte culori (orange, albastru), dar tot ajungeam la concluzia ca sunt din aceiasi specie, si renuntam pana la urma.
Eu mai am in acvariu niste Crystal Red Shrimp, dar astia sunt pretentiosi la conditiile apei. Am avut vreo 6 creveti la inceput, mi-au mai ramas doar 2 care cred ca-s amandoi masculi.
Pe de alta parte, am vazut ca Crystal Red sunt mai usor de observat in acvariu (dungile rosu-alb fac contrast si se observa mai usor), si neonii ii mai ciupesc de coada.
Asa ca, cred ca o sa ma multumesc doar cu RCS.
Asa e... m-am uitat in acvariu acum asa cum fac de obicei, in fiecare dimineata si am descoperit un Oto mort,cu burta in sus. Am facut niste teste de apa:
NH4/NH3: 0 NO2: 0.05 NO3: 10 ph:7 KH: 8 GH: 10
Nu-mi explic. Aseara pareau toti OK...
This message was edited 2 times. Last update was at 11/05/2017 08:48:20
Imi pare tare rau si mi-ar placea sa stiu ce s-a intamplat. Chiar ma simteam un pic mandra ca am reusit sa am un acvariu cat de cat OK si pestii pareau sanatosi si fara probleme... sper sa nu se mai intample nimic rau cu niciunul de acum inainte...