[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Paraziti la discusi :(  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
Pokemon
Junior member

Joined: 25/03/2006 23:46:40
Messages: 19
Location: Romania, Radauti
IP:
Offline

Salut! Discusii mei (3 din 10) au inceput sa slabeasca si au excremente albicioase. E clar ca trebuie deparazitati. Intrebarea este daca ridic temperatura in acvariu, plantele si ceilalti pesti (ancistrusii si coridoras) au de suferit??
Daca ii scot in acvariu steril cand ii pun inapoi, nu se reinfesteaza?? Sau ziceti un tratament sa il pun in acvariu comun ca banuiesc ca trebuie tratati toti . Apropo, cine are un flacon de Parasit Clear sa imi zica si mie substantele activa de baza si in ce cantitati sunt trecute pe flacon... ca eu nu am gasit asa ceva si incer sa adaptez Praziquantel si ce-o mai fi continand. Ca am constatat ca majoritatea deparazitantilor de uz veterinar, contin Praziquantel, + altele..... I-am hranit numai cu mixtura si TetraDiscus. Nu pricep de unde au aparut parazitii, dar intotdeauna exista mai multe raspunsuri decat intrebari, asa k nu mai imi bat capul si trec la combaterea lor....
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Pokemon wrote:daca ridic temperatura in acvariu, plantele si ceilalti pesti (ancistrusii si coridoras) au de suferit?
La 36-37 C cit e bine pentru tratament nu cred ca rezista Ancistrusii si Corydorasii.

Pokemon wrote:Daca ii scot in acvariu steril cand ii pun inapoi, nu se reinfesteaza?
Ba da.

Pokemon wrote:cine are un flacon de Parasit Clear sa imi zica si mie substantele activa de baza si in ce cantitati sunt trecute pe flacon
Pe cutie scrie asa:
Active ingredients: praziquantel; N-[[(4-Chlorophenyl)amino]carbon 1]-2,6-difluorobenzamide; metronidazule; acriflavine.
Nu scrie cantitatile de substante (doar ca se foloseste o pastila la 40 litri).
Si inca ceva interesant: Will not harm biological filtration si No need to raise the water temperature .


Pokemon wrote:incer sa adaptez Praziquantel si ce-o mai fi continand. Ca am constatat ca majoritatea deparazitantilor de uz veterinar, contin Praziquantel
Cred ca poti gasi pe net concentratia de Praziquantel la care se face tratamentu'. Da' apara alta problema: oare pe medicametele de uz veterinar care contin Praziquantel scrie cantitatea? Eu am gasit Caniquantel si nu scrie pe el cit Praziquantel contine , doar ca folosesti o pastila la 10 kg de animal .

Inca ceva: am senzatia ca Praziquantelu' din medicantele de uz veterinar nu se dizolva 100% in apa (nu-mi amintesc unde am citit asta). Din motivu' asta trebuie dizolvat mai intii in acetona si apoi pus in acvariu. De cauti bine pe net s-ar putea sa gasesti exact cum se face. N-o fa doar dupa "senzatiile" si amintirile mele sa nu iasa prost.


Pokemon wrote:I-am hranit numai cu mixtura si TetraDiscus. Nu pricep de unde au aparut parazitii
I-ai hranit tu numai cu mixtura si TetraDiscus, da' cine ti i-a dat cu ce i-a hranit? Chiar daca i-ar fi hranit "safe", cu ce au fost hraniti parintii lor? E posibil sa fi fost infestati parintii lor si puii sa se infesteze la rindu' lor de la parinti.
Chiar presupunind ca i-ai luat neinfestati, cit esti de sigur ca Ancistrusii si Corydorasii au fost curati? E o poveste pentru copii ca doar scalarii sint purtatori de paraziti periculosi pentru discusi.

A mai spus-o cineva pe forum ca oricite medicamente am baga in acvariu, tot ramin paraziti. Si ca singura sansa de a lupta impotriva lor e sa asiguram pestilor cele mai bune conditii (parametri fizico-chimici, spatiu .......), sa fie bine hraniti si cu un sistem imunitar puternic sa faca singuri fata parazitilor. Asta nu inseamna ca daca s-au imbolnavit nu trebuie tratati.

Iti sugerez sa faci un schimb de apa cu sifonarea substratului si spalarea filtrelor. Apoi sa ridici in vreo 2-3 zile temperatura la 36-37 C cu aerare puternica. Bineinteles ca trebuie sa scoti alti pesti de acolo. Si plantele, ca mor de caldura.
Ii tii la 36-37 C pina isi revin toti plus inca citeva zile. Apoi scazi treptat temperatura la 32-33 C. Ii tii asa si-i hranesti intensiv, faci schimburi de apa dese, sa prinda puteri. Cit timp? Nu stiu. 2-3-4 saptamini. Apoi ar trebui sa ai niste pesti puternici capabili sa suporte evenuali paraziti si poti reveni la temperatura obisnuita. Poate ii scoti fara medicamente.
Eu asa as face. Da nu-ti pot garanta ca functioneaza.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Pokemon
Junior member

Joined: 25/03/2006 23:46:40
Messages: 19
Location: Romania, Radauti
IP:
Offline

Multumesc pentru raspunsul complet.......... Si se pare ca de ce m-am temut de aia nu am scapat. Cred ca aleg varianta cu ridicarea temperaturii si scoaterea plantelor si a celorlalti pesti. Cat despre acestia, nu cred sa fi fost purtatori pentru ca i-am clatit cu metronidazol cand i-am adus, inainte de ai baga, pana au ramas jumatate din ei. Imi e cam greu sa fac lucrul asta pentru ca acvariul este foarte bine echilibrat. Dar asta este, daca mi-o trebuit discusi.... :-)
[Email] [Yahoo!]
Pokemon
Junior member

Joined: 25/03/2006 23:46:40
Messages: 19
Location: Romania, Radauti
IP:
Offline

Si inca ceva! Poate are cineva, bineinteles contracost, Parasit Clear??
[Email] [Yahoo!]
alina_g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 16/01/2004 09:55:29
Messages: 1940
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Parazitii sunt de la mixtura.
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Pokemon wrote:nu cred sa fi fost purtatori pentru ca i-am clatit cu metronidazol cand i-am adus
Nu stiu ce inseamna ca i-ai clatit , da' Metronidazolu' te scapa de flagelate, viermii ramin ....... deocamdata esti in faza in care stii ca au paraziti intestinali da' habar n-ai de care .......


Ceva noutati?

Deocamdata uite tratamentu' cu Praziquantel (fa-l doar daca nu rezolvi nimic cu temperatura):

Prima zi: schimb de apa 30%, urmat de 100 mg/40l Praziquantel
A II-a zi: nu faci nimic
A III-a zi: schimb de apa 30%
A IV-a zi: schimb de apa 30%
A V-a zi: schimb de apa 30%
A VI-a zi: schimb de apa 30%
A VII-a zi: schimb de apa 30%, urmat de 100 mg/40l Praziquantel
A VIII-a zi: nu faci nimic
A IX-a zi: schimb de apa 30%
A X-a zi: schimb de apa 30%
A XI-a zi: schimb de apa 30%

sau

bai scurte: 400mg/40l - 2,5 ore.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Salut!
Ai grijä cä 37°C e mult prea mult, si multi n-o suportä! Flagelatele mor la 35°C dar poti trece cu 0,5° peste 35 färä sä stresezi pestii din cale-afarä. Probabil cä a fost si cauza mortii celor trei. Flagelatele pe care vrei sä le stärpesti cu Metronidazol nu mor toate si pe deasupra mai si devin rezistente, ceea ce inseamnä cä-si formeazä un sistem de apärare contra medicamentului si cänd le tratezi a doua oarä nu le mai deranjeazä si träiesc "bine mersi" mai departe. In afarä de asta se foloseste metronidazolul la tratarea unor agenti patogeni care apar la oameni si in special la femei. Incearcä sä-ti inchipui cä singurul medicament care a mai rämas eficient in tratarea acestor agenti, deodatä nu mai are nici un efect. Ori ce tratament medicamentos are si efecte negative asupra organelor interne ale pestilor, cum ar fi ficatul, care trebuie sä filtreze tot ce-i oträvitor in corp. Astea-s motivele pentru care-ti recomand sä nu-ti oträvesti pestii cu medicamente, dacä nu-i neapäratä nevoie. 30-32°C se recomandä numai in cazul hränirii cu inimä de vitä, pentru cä doar la temperatura aceasta mai reusesc pestii cät de cät sä digere hrana asta la care nu-i adaptat sistemul lor digestiv. (Gräsimile sunt mai moi la temperaturä mai ridicatä, si nu se produc asa frecvent ocluzii ale tubului digestiv!) Discusii, in naturä, nu se hränesc cu vaci!
Dacä le oferi hranä produsä profesional, anume pentru pesti ornamentali, e mai bine sä-i tii la 28°C. Nu spera sä scapi de flagelate (Hexamita si Spironucleus) cä-i o sperantä desartä! N-ai nici umbra unei sanse inpotriva lor! Astea supravietuiesc chiar si färä pesti in orice mediu umed la temperaturi peste 0°C, si chiar dacä le-ai stärpi printr-o minune, le-ai aduce din nou in acvariu cu aproape orice introduci in el, plante pesti, hranä vie sau alte animale. Dacä nu sunt bolnavi, nu-i trata cä mai mult le däunezi! Am indoieli mari cä ar trebui sä-i tratezi cu Praziquantel, pentru cä eu n-am gäsit niciodatä la pestii mei, si am cäteva sute, viermi intestinali. Dacä n-ai un motiv bine intemeiat sä bänuiesti cä ar suferi din cauza viermilor, (ai posibilitatea sä aflii dacä-i au?) mai bine lasä-i in pace.
Fereste pestii cät poti mai mult de tratamente! Dacä le creezi conditii optime de viatä vor fi si ei mai robusti si mai sänätosi. Apa curatä si mäncarea bunä sunt cheia succesului! Nu-ti pierde vremea studiind tratamente. Mai bine aflä cum le poti asigura conditii bune si fä-o. Si nu experimenta cu valori de PH si alte bazaconii. PH 7 este pentru ei excelent. Asigurä-le, dacä poti, apä mai putin durä, dar fii atent cä si despre asta trebuie sä stii cäte ceva, cä apa moale se comportä neobisnuit in acvaristicä, de exemplu toxinele nu au acelasi efect in apä moale ca in apa durä. Poate cä le mai poti aduna apä de ploaie din cänd in cänd, ar fi foarte bine, dacä nu-i contaminatä cu impuritäti din atmosferä, acoperis sau streasina zincatä. N-o aduna cänd incepe ploaia, ci dupä ce s-a spälat praful de pe acoperis. Niciodatä sä nu-i tii in apä cu duritate mai micä de 2°dgH cä risti sä scadä PH-ul brusc la 3, si acolo mai träiesc cäteva minute. Desinfectarea acvariului este absolut inutilä, (de flagelate oricum nu scapi), ba chiar däunätoare pentru cä stresezi pestii cu ea. Temperatura ridicatä doar ajutä sistemul imunitar al pestilor sä stärpeascä o parte mare dintre ele, si sä le tinä in sah pe viitor. Nu combina tratamentul termic cu cel medicamentos. Nu prelungi tratamentul peste 4 zile cä le distrugi ficatul si nu mai scoti pui din ei dacä nu sunt sänätosi. Dacä ai pesti putini, sau de valoare mare, nu le risca viata cu mixturä. Hränirea cu mixturä expune pestii la riscuri multe, cu urmäri grave si nu de putine ori fatale, asa cä presupune multä experientä si cunostinte pentru a putea fi adoptatä cu succes.

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com