[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Debit filtru Tetra EX600  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mihai.scarlat
Junior member

IP:

Salut,

Am un filtru Tetra ex600 pentru un acvariu de aproximativ 100l . Din cauza ca sunt la inceput primele 2 luni am hranit pestii muuuult prea mult si sa murdarit filtru si furtunele de conexiune si debitul scazuse undeva la 70 l/ora. Am spalat toata instalatia si a revenit debitul undeva la 300-350 l/h ceea ce e ok. Problema e ca dupa o saptamana iar a scazut debitul destul de mult , cam 100 l/h . L-am mai demontat o data , am scos si elicea si am curatato. A trecut cam o saptamana si vad ca iar a inceput sa scada debitul. Dupa ce am spalat elicea face si un zgomot fin (in manual zicea sa trebuie uns dar nu am stiut cu ce , si am zis sa nu fac prostii )
Fac eu ceva gresit? Sau ar trebuii sa il duc in garantie.

Mersi

Descriere acvariu aici
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Curata furtunurile si coturile de la furtunuri bine si verifica debitul din nou , lasa canistra , nu o mai desfa si curata asa mult .

Ai depuneri pe furtunuri

Filtru tau este cam mic ptr acvariul tau de 100 litri

Cati pesti ai in acvariu ?
mihai.scarlat
Junior member

IP:

Am spalat toata instalatia cap coada, am desfacut furturnuri, coturi , etc si leam curatat bine de tot. Pai teoretic cu un debit de 300 l/h din cate am inteles e ok pentru un acvariu de sub 100l, am mers pe recomandarea celor de la petshop ( Coralis Bucuresti). Ca pesti am 2 rainbow boesemani, 3 molly negri + 3 molly negri pui, 2 cory, 2 ancistrusi si 3 neoni ( erau mai multi dar am avut niste probleme si au murit, si am zis sa nu mai iau pesti deocamdata pana nu ma descurc mai bine )

Mersi

Descriere acvariu aici
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

La ce volum are acvariul tau si cad de mic este filtrul eu zic ca e normal sa cureti furtunurile tot 2 saptamani
mihai.scarlat
Junior member

IP:

Am inteles, mersi. Ce filtru mi-ai recomanda? Adica cat de mare, nu neaparat un model

Descriere acvariu aici
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Unul in care sa-ti incapa cam 5 litri material filtrant , daca zici ca acvariul are 100 de litri

Eheim experince 350 sau JBL CristalProfi e1501 , in JBL intra mai mult material filtrant
mihai.scarlat
Junior member

IP:

ok, mersi de recomandare. Am curatat furtunurile iar ( am bagat o carpa cu ata prin ele) si sunt ca noi acum. Aparent asta era problema, chiar si putina mizerie (dupa ochiu meu putina) impiedica fluxul enorm.

Descriere acvariu aici
Marinos83
Junior member

IP:

Ce plante ai in acvariu,Mihai?
mihai.scarlat
Junior member

IP:

Am 3 anubias, 3 cryptocoryne (2 o sa le scot ca sau cam "uscat" ) , 2 vallisneria .Si niste poze

http://imgur.com/a/QQZ6T

Anubiasu ala din poza sia revenit intre timp

Descriere acvariu aici
Marinos83
Junior member

IP:

Vallisneria si cryptocoryne nu se inteleg in acvariu,ori una ori alta.Mai adauga niste plante cu crestere rapida,te ajuta.
Eu am un eden 511,teoretic pana la max 120 litri, acvariul e un juwel lido 120.Tin debitul la minim de 3 luni,inca nu l am curatat niciodata si nici nu va fi nevoie prea curand.
Revenind la problema ta,nu cred sa fie filtrul de vina,poate dai prea multa mancare.
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Hai sa-ti explic ce se intampla cu filtrul tau ....

Depunerile pe furtunuri sunt bacterii benefice acvariului , filtrul tau fiind prea mic ptr acvariul tau si bacteriile se depun peste tot , inclusiv pe furtunuri , arata ca o mazga si nu prea iti dai seama cu ochiul liber cand ti se colmateaza furtunurile .

Curata doar furtunurile cum ti-am spus tot la 2 saptamani si nu tot umbla la filtru (in canistra) asa mult .

Problema deitului vine de la furtunurile colmatate .
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Pune un burete pe sorb, pe care sa-l speli des, apoi umple filtrul cu material filtrant biologic.
Pentru curatat furtunurile poti cumpara o perie dedicata. Cu hartie, carpe, ate am incercatcu totii, dar nimic nu curata mai bine decat peria.

Mama prostilor e mereu gravida!
mihai.scarlat
Junior member

IP:

Aha, mersi de sfaturi. Da am observat ce diferenta e dupa ce cureti furtunele bine, o sa caut si perie speciala pentru curatat

Descriere acvariu aici
cnaedot
Junior member

IP:

cum masurati voi debitul unui filtru in functiune?
mihai.scarlat
Junior member

IP:

Eu am bagat iesirea intr-o sticla de 2l si am cronometrat in cat timp o umple. Si cu o matematica simpla aflii cat scoate intr-o ora.

Descriere acvariu aici
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

cnaedot wrote:cum masurati voi debitul unui filtru in functiune?

Nu masoara nimeni, pentru ca nu are niciun fel de relevanta.
La ce te ajuta aceasta informatie?

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
cnaedot
Junior member

IP:

koala wrote:
cnaedot wrote:cum masurati voi debitul unui filtru in functiune?

Nu masoara nimeni, pentru ca nu are niciun fel de relevanta.
La ce te ajuta aceasta informatie?

Pai despre asta era vb aici, nu? Un filtru careia ii scadea debitul drastic si teoretic nu se stia cauza..
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

cnaedot wrote:Pai despre asta era vb aici, nu? Un filtru careia ii scadea debitul drastic si teoretic nu se stia cauza..

Unui filtru caruia i scade debitul in mod drastic nu prea mai ai ce masuratori sa-i faci... pentru ca problema se vede cu ochiu' liber. Nu-i asa?
Multa lume este ingrijorata de debitul de apa, cand toata problema filtrarii sta "in cantitatea de material filtrant".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
mihai.scarlat
Junior member

IP:

Sunt inca la inceput si invat si eu incet incet, pe net sunt multe pareri

Descriere acvariu aici
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

mihai.scarlat wrote:Sunt inca la inceput si invat si eu incet incet, pe net sunt multe pareri

Nu e bai, ca d-aia ne rupem degetele aici.
Ca idee principala, tine minte doar cateva lucruri simple legate de treaba cu filtrarea biologica:

- filtrarea biologica se face cu ajutorul unor colonii de bacterii... astea descompun amoniacul si nitritii (toxici) in nitrati (mult mai putin toxici)
- aceste colonii se aseaza doar pe suprafetele solide... adica, exact in porii materialului filtrant.
- mai mult material filtrant (ca volum) => mai multe colonii de bacterii => o filtrare mai buna.
- debitul de apa al pompei (litri/ora) este mai mult un parametru "de marketing".

Cand iti cumperi un filtru extern (canistra), studiaza ofertele si ia-l pe ala care are volumul cel mai mare!

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: