Salut baieti , tocmai incerc datorita problemelor prin care trec cu limpezirea apei din acvariu cat si cu ciclarea acestuia sa fac o schimbare in ceea ce priveste filtrul intern pe care il utilizez in prezent .
Mentionez ca in prezent folosesc un filtru primit intr-un set luat din hornbach destul de subdimensionat din cate mi s-a spus pe aici .
Acvariul este un acvariu de 65 de litrii, apa dulce, neplantat, cu un substrat din pietris fin si cateva plante decorative .
Am cateva optiuni pentru acest filtru intern si am nevoie de indrumarea unor persoane avizate
Ciclarea acvariului (si, in mod implicit, "limpezirea" apei) nu are prea multa legatura cu filtrul intern.
Coloniile de bacterii nitrificatoare se aseaza pe ORICE suprafata solida din bazin... nisip, pietre, geamuri, lemne, etc.
De obicei, filtrele interne au doar rol de filtrare mecanica (adica, aduna suspensiile din apa), deoarece volumul lor este mic.
Daca vrei neaparat sa schimbi filtrul, alege-l pe acela care are cel mai mare volum fizic (nu te uita la debitul de apa al pompei).
IP:
Eu am in ~100l un aquael turbo 1000 si un Resun 2500...Ce stiu despre aquael turbourile astea e ca sunt fff silentioase si cu cat e canistra mai plina cu atat isi pierd din debit,dar e normal. S-a mai discutat pe tema asta si faza la turbouri e ca ocupa enorm de mult spatiu,dar totusi ofera loc de joaca pt pesti si pt colonizare de bacterii pe bureti si micul spatiu destinat filtrarii biologice. Sunt foarte rezistente in timp,fiabile si nu te lasa la greu.
La jbl ce mi-a placut e faptul ca mai poti pune mereu cate o rezerva in functie de bazin,dar daca nu iti faci upgrade curand la acvariu,as merge pe aquael deoarece au motorasele alea super rezistente.
Tetratec-ul nici nu merita mentionat
In primul rand multumesc mult de pareri . O sa tin cont cu siguranta . Partea de ciclare stiu ca nu tine doar de filtru insa cel pe care il am are un material filtrant foarte mic dintr-un burete foarte permisiv din care curge toata mizeria doar daca il scufund de doua ori in apa fara sa il mai spal sau mai stiu eu ce . De asemenea merg cu acest filtru de cam doua luni si apa din bazin inca nu este limpede asa cum ar trebui . (culoare alba laptoasa) .
Apa din bazin este improspatata saptamanal in proportie de aprox. 12 litrii din cei 63 ai bazinului , iar substratul il aspir cam o data pe saptamana .
Inca un aspect . . . dat fiind situatia prezentata si faptul ca acvariul este de 65 de litrii ar fi mai ok sa merg pe aquael 500 sau aquael 1000 ?
Multumesc !
Personal cred ca 1000L /h sunt prea mult pentru un acvariu de 65L, am avut unul la 96L si imi facea ca in masina de spalat la 1000L/h. Eu stiu cu siguranta ca un filtru extern este sfant, mai ales la acvariile mari si sunt o gramada de filtre care s-ar descurca mult mai bine in acvariul tau decat cele interne.
Spre exemplu filtrele Hang On, pe piata din Romania din ce stiu eu cel mai mare si mai incapator este SunSun HBL 701 in care sa adaugi materiale filtrante si are si skimmer.
Din categoria filtrelor externe low cost ar mai fi:
Sunsun HW-603B in care sa bagi materiale filtrante
sau un alt filtru care vine direct cu materiale filtrante in el este EDEN 501
Pana la urma este decizia ta, insa aceste filtre nu trebuie curatate decat la 2-3 luni sau mai rar, au debitul cuprins intre 300 si 500 L/h ceea ce ar fi mai mult decat suficient pentru 65L in principal pentru ca debitul extrem de mare este mai putin important la un filtru decat capacitatea lui de filtrare si mai ales daca detine o capacitate de filtrare biologica mai buna
Ape limpezi!
This message was edited 1 time. Last update was at 03/10/2016 19:53:38
Multumesc mult pentru raspunsul complet oferit . Din pacate un filtru pe care sa il agat de margine nu pot lua intrucat nu se va mai potrivii capacul. O sa ma gandesc foarte mult la varianta pe care sa merg intrucat chiar imi doresc sa rezolv problema apei din bazin Ramane de vazut daca sa optez pentru filtrarea interna sau externa.
As fi curios si de o opinie a unui utilizator de aquael 500 sau 1000 daca gasim pe aici pe forum
IP:
Iti poti lua fara griji un aquael 1000 daca nu te deranjeaza faptul ca ocupa ceva spatiu...Te asigur ca debitul real dupa ce umpli carcasa cu material filtrant nu o sa mai fie nici la jumatate ) e bine ca atunci cand cumperi filtrul sa cumperi si un saculet/cutie de minisiporax sau roca vulcanica sau ceva de granulatie mica dar cu suprafata de depozitare a bacteriilor mare. Sa nu te lasi doar pe ce material filtrant vine filtru. E lucios si putin/nu se depoziteaza mai nimic pe el
Si sa inteleg ca pe langa materialul filtrant ce vine din pachet cu filtrul sa mai adaug si ceva minisiporax . Ca si idee si daca debitul de apa ar fi mare ma gandesc ca acesta este reglabil si as putea sa il las si mai usor .
Ca si dimensiuni cam cat loc ar ocupa ? ai idee de niste dimensiuni aproximative ?
Merci fain !
IP:
1: Da,nu lasa doar materialul cu care vine el.
2: Debitul e reglabil
3: Destul de maricel filtrul,nu il am langa mine,dar e mai bine,cu cat mai mare cu atat intra mai mult material filtrant in el....
Filtru extern de la Sun Sun la acelasi pret cu Aquael-ul ? Unde ? Eventual astept si ceva link-uri sau directionari in sensul asta .
Multumesc !
Ideea este ca la toate filtrele externe in specificatii ridica apa pana la 1,1m 1,4m ori acvariul meu are partea superioara undeva la 1,7m . Spatiul de langa acesta fiind foarte limitat deci va trebui instalat pe podea.
Ceva idei sugestii in sensul asta ??
Multumesc !
AlexandruB wrote:Filtru extern de la Sun Sun la acelasi pret cu Aquael-ul ? Unde ? Eventual astept si ceva link-uri sau directionari in sensul asta .
Multumesc !
eu am un SunSun HBL 701, care l-a umplut cu sera siporax, (acum as merge pe siporax mini, sau JBL micromec, pt ca ar intra maii mult material) si sunt multumit , pe admisie am pus un buretel care sa faca filtrare mecanica , si in rest ... no stres!
Salutare, eu am luat recent un filtru extern low budget dat fiind faptul ca cel intern era frectie la licior de lemn...si sunt foarte multumit. Este puternic si foarte silentios. Singurul minus ca il am pe podea,neavand un mobilier adecvat pt acvariu. Filtrul este aqua pro 800 in caz ca inca cauti variante.
Succes
Tocmai mi s-a recomandat si o sa fac o incercare si cu o varianta de filtrare interna de la EDEN - modelul 325 . Filtrul vine cu ceva bureti pentru filtrare mecanica iar pe langa acestia, un filtru de carbune si ceva material filtrant biologic. Pe langa acestea intentionez sa mai adaug niste mini siporax, JBL MicroMec eventual si ceva TorMec tot de la JBL intrucat are ceva compartimente pe care am posibilitatea sa le umplu. Pare cat de cat incapator si cu un debit destul de bun de apa. Din pacate pozitia acvariului meu imi limiteaza posibilitatea de a pune ceva extern . . . . Sunt foarte curios cum se va comporta acest filtru . .
This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2016 14:03:36