Va rog sa-mi confirmati si mie daca pestiuca mea are gris, am observat cateva puncte albe la coada.
Am pus incalzitorul azi si l-am setat la 30 de grade. Insa, nu sunt sigura ca este gris.
Ca tratament, functioneaza doar incalzirea apei sau este nevoie neaparat de combinatia sare neiodata si incalzire.
Ca simptom, am vazut ca azi se freca de nisip, ca si cum topaia.
Filmarea nu e foarte concludenta, dar simptomele prezentate sunt clare. Da, e grish!
- ridici temperatura la 29-30 grade.
- suplimentezi aerarea, deoarece apa calda e mai saraca in oxigen.
- calculezi sarea necesara (o lingura de sare la 4-5 litri apa)... te-apuci si torni sare in acvariu, incet-incet, pe parcursul unei zile.
- o tii asa pana cand dispar punctele de pe ei si pana cand nu se mai freaca de nisip... poate si 2-3 zile dupa aceea.
- daca faci schimburi de apa, sa ai grija sa completezi si cu sare, in procent corespunzator cantitatii de apa schimbate.
- revenirea la normal se face cu schimburi dese, zilnice, de apa dulce... 20-25%, pe parcursul unei saptamani. Apoi, dupa saptamana aia, faci 2 schimburi de cate 40-50% - la interval de o zi.
Atentie, sarea si plantele nu prea se inteleg!... se prea poate ca unele din plante sa inceapa sa se "topeasca".
Inteleg ca nu se poate fara sare.
Topaitul l-am observat doar la gupita cu coada portocalie cu puncte negre. Ea mi-a atras atentia pentru ca am vazut ca are pucte albe (ca o portiune mai sidefata). Initial am crezut ca se vede azi de la solzi, dar pe urma au aparut si topaielile.
Acum, de cand am incalzit apa, vad ca nu mai topaie.
Spune-mi te rog, trebuie neaparat si sare?
Exista o alta modalitate prin care sa nu omor plantele?
Mai incerc sa fac o inregistrare, poate se vede mai bine...
Exista si tratamente medicamentoase, de exemplu poti sa cumperi Costapur (gasesti pe la petshop-uri). E toxic pentru melci, dar lasa plantele in pace.
In tratamentul acesta va trebui sa lasi acvariul fara lumina.
Koala, multumesc mult pentru toate raspunsurile.
Am sa pastrez o saptamana temperatura apei ridicata la 30 de grade.
In acvariu, pe langa guppy, am si un pomaceea si 5 neoni. As vrea sa nu adaug chimicale pentru a nu omori melcul.
Acvariul are 54 litri, dar cred ca am doar 30 litri apa. Am sa pun 8 linguri rase de sare (nu direct in acvariu).
Inteleg ca trebuie sa schimb zilnic 20% din apa, asta intamplandu-se in timp ce fac tratamentul.
GabrielaD wrote:... Inteleg ca trebuie sa schimb zilnic 20% din apa, asta intamplandu-se in timp ce fac tratamentul.
NU!
- atata vreme cat pestii sunt sub tratament, schimburile de apa trebuiesc facute ca de obicei... adica, daca faceai un schimb pe saptamana, atunci la fel procedezi si acum.
- cand faci schimbul de apa, sa ai grija sa completezi si cu sarea necesara tratamentului... daca schimbi 10 litri, atunci pui 2 linguri de sare... si tot asa.
DUPA ce pestii se fac bine si nu se mai scarpina, mai astepti 2-3 zile si apoi te apuci de schimburile alea zilnice de 20%, cu apa curata (fara sare). Vreme de o saptamana.
Dupa ce trece si saptamana aia, poti sa faci un schimb mare (50%)... a doua zi, repeti iar cu 50% schimb de apa. In felul asta scapi de toata sarea din apa.
Ca si rutina, schimb 8 litri de apa la 4-5 zile. Ultima oara am facut schimbul pe 10 septembrie, iar buretele din filtru l-am spalat ultima oara pe 5 septembrie. Buretele il spal la 10 zile, in apa scoasa din acvariu. Inteleg ca voi merge in continuare pe schimb de apa la 4-5 zile.
Poate fi adus grisul de catre om in bazin? Am tot umblat pe la plante sa le aranjez, ar putea fi o cauza, oare?
Dupa ce am crescut temperatura apei, seara, am observat ca guppy-ul blue moscow are dificultati in mentinerea pozitiei orizontale, inotand in pozitie verticala, cu botul in sus. Care poate fi cauza?
Le-ai suplimentat aerarea? Poate n-au aer si "ies la suprafata".
Pe de alta parte, nu toti pestii suporta, la fel de bine, cresterea de temperatura... incearca sa o lasi mai jos, pe la 28 de grade. Si vezi cum se comporta.
Am suplimentat aerarea (pompa de aer), iar filtrul misca apa la suprafata destul de bine. Cobor temperatura treptat pana la 28...
Azi adaug si sarea... Nu am vrut sa-i stresez prea rau.
am mutat pestiucul cu probleme de echilibru in alt acvariu, dar continua sa inoate vertical:
Isi mai revine?
Nu stiu ce sa-i fac..., la ora 12 era deja pe fundul bazinului, culcat. L-am scos repede si l-am pus in alt bazin, parca si-a mai revenit un pic, dar nu suficient..
This message was edited 1 time. Last update was at 13/09/2016 15:26:22
De obicei, cand pestii inoata asa, nu prea mai ai ce sa le faci... sincer, eu nu cred ca mai scapa.
Faye are dreptate, acum ai gris si in cel de-al doilea bazin.
IP:
scuze ca intervin... nu cu sfaturi.. cu o intrebare.. cind se face tratament cu sare,e obligatoriu sa ridici temoeratura aoei?
sper sa nu supar pe cineva... incaodata scuze
Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple