[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ajutor cu o ciuperca/bacterie ce imi omoara pestii  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
_Kalyn_
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare!

Am si eu o problema in acvariu de cateva zile. Am un acvariu Diversa 80 de 112L cu 2 neoane (nu stiu alte specificatii despre ele, probabil scrie in garantie dar nu m-am uitat) am un filtru Diversa Claro 1000 pe care l-am convertit intr-un filtru extern, nisip de la mare, cateva pietricele (necalcaroase) o creanga, cateva plante si pesti:

- 2 Guppy Femele
- 2 Labeo Bicolor
- 2 Barbus Titteya
- 2 Siamensis Algae Eater
- 2 Croy
- 2 Bumblebee Goby
- 2 Molly
si ceva melci

Acuma problema este ca de cateva zile mi-am mai cumparat niste pesti, si probabil din cauza filtrarii destul de slabe au inceput pestii rand pe rand sa faca ceva pete albe pe coada/gura/innotatoarea dorsala care se extindea in cateva ore se extindea pana in branhii sau distrugea toata innotatoarea sau pur si simplu acoperea toata coada pestelui si acesta murea. Am incercat toate rezolvarile la care am avut acces, verde de metil + sare, bai de sare, bai doar intr-o solutie Neptun Parakill Turbo (pe baza de verde de metil) contra bacteriilor, fungilor, etc.

Bun, eu am lasat apa la ciclat cam 2 saptamani si dupa am bagat primii pesti 2 Cory, 2 SAE si 6 melci, totul parea in regula asa ca dupa vreo 3-4 zile am mai bagat inca cativa pesti, insa dupa cateva zile pe un Bumblebee Goby mi-a aparut Ich(cel mai probabil din cauza temperaturii de 23 grade din acvariu), in prima faza am bagat Parakill Turbo in apa doar ca m-a speriat ca toata apa s-a facut albastra, asa ca am decis sa cresc tempereatura pana la 30 grade apoi la 31 si sa fac schimbar zilnice de apa de approx 15 L. In tot acest timp am avut doar 2 pierderi, un Molly inainte de descoperirea Ich-ului si un Cory mort a 2-a zi dupa ce am bagat acea solutie Parakill in apa (cel mai probabil s-a intoxicat) si cam atat.

Eu am avut proasta inspiratie sa nu-mi comand pompa de aer, am vazut ca baga filtrul si am zis ca ajunge, insa cand l-am convertit in extern nu am mai putut folosi acea functie, asa ca dupa cateva zile vazand ca mi-a scazut debitul foarte mult am decis sa desfac putin filtrul sa vad care e problema.....acesta era intradevar infundat si atunci am zis ca nu e bine sa tin chiar la intrare burete asa ca l-am clatit putin si l-am pus spre iesire impreuna cu un alt burete, iar prima jumatate a filtrului am umplut-o cu inele ceramice. Apoi am bagat 10 ml de EasyLife Easy Start direct in filtru si inca 10 ml in acvariu ca sa ajut la recicclarea acvariului si totul parea ok.

Cea mai neinspirata decizie insa a fost ca la un moment dat am fost prin Cluj si intrand intr-un Pet Shop pt a cumpara niste plante, am mai cumparat vreo 8 pesti. Si de aici a inceput un mic iad la mine in acvariu din cauza echilibrului si asa fragil datorat faptului ca deja de 5 zile aveam 30 grade fara aerare am mai combinat si cu suprapopulare si cu filtrare proasta si au inceput pestii mei sa faca aceste pete albe care avansau foarte repede si apoi in maxim 24 de ore ii omora, am incercat sa fac ce pot insa ori prea tarziu ori fara efect. La un moment dat am observat ca apa mirosea asa ca am zis ca e amoniac si am mai bagat bacterii Easy Life ca sa ajute la filtrare (desi banuiesc ca mai rau am facut), am mai bagat o data acea solutie Parakill in acvariu disperat fiind ca imi mor toti pestii si mi-au murit in continuare

Asa ca am decis sa ma calmez si sa las si apa/pestii sa se calmeze, acum mi-am comandat un filtru extern JBL Cristal Profi e901 si o pompa de aer JBL a50 care maine trebuie sa-mi ajunga, o sa mai fac un schimb de apa si o sa las lucrurile sa se regleze de la filtru.

Deci niste sugestii constructive ar fi binevenite in cazul meu ca sa ajut acvariul sa-si revina in parametrii normali.
sonic11
Membru de baza
[Avatar]

IP:

1. Nu cumperi pesti si cum ai ajuns acasa ii trantesti in acvariu, tinei in carantina minimum doua saptamani va vezi daca sunt sanatosi.
2. Nu mai baga toate cacaturile in acvariu, solutii deastea minume.
3. Nu- ti trebue pompa de aer, filtru extern vine echipat cu spray bar, folosestel cu incredere.
4. Pesti cumparati de tine probabil au fungus si poti sai tratezi cu backtopur tablete in bai de scurta durata(vezi prospectul medicamentului)
5. Pesti ii tratezi intr-un acvariu spital.
Ce material filtrant ai? Ce cantitate? Ce aparatura ai? La cat timp faci curatenie? Cat de des faci scimburi de apa? Cat de mult ii hranesti?..........
La doua saptamani de la start valorile nitritilor sunt mari, ai facut acolo un fel de cokteil molotov.
Bazinul trebuie sa stea minim 3....4 saptamani la ciclat.

Pune poze cu pesti ca altfel vorbim doar vorbe

Ps. treci si pe la rubrica Despre noi

This message was edited 3 times. Last update was at 21/10/2015 23:28:22

_Kalyn_
Junior member
[Avatar]

IP:

sonic11 wrote:1. Nu cumperi pesti si cum ai ajuns acasa ii trantesti in acvariu, tinei in carantina minimum doua saptamani va vezi daca sunt sanatosi.
2. Nu mai baga toate cacaturile in acvariu, solutii deastea minume.
3. Nu- ti trebue pompa de aer, filtru extern vine echipat cu spray bar, folosestel cu incredere.
4. Pesti cumparati de tine probabil au fungus si poti sai tratezi cu backtopur tablete in bai de scurta durata(vezi prospectul medicamentului)
5. Pesti ii tratezi intr-un acvariu spital.
Ce material filtrant ai? Ce cantitate? Ce aparatura ai? La cat timp faci curatenie? Cat de des faci scimburi de apa? Cat de mult ii hranesti?..........

Pune poze cu pesti ca altfel vorbim doar vorbe

Ps. treci si pe la rubrica Despre noi

1. Cu carantina rezolv insa deocamdata nu mai am resurse financiare si nici loc pt asa ceva, eventual o sa-mi fac un acvariu care sa-mi incapa in dulapior da deocamdata trebe sa tai cheltuielile cu acvaristica cel putin un timp.
2. Nu e solutie minune, Neptun Parakill e un medicament pe baza de verde de malachit (faptul ca nu functioneaza e alta chestie), e singurul medicament pe care l-am gasit in orasel la mine si n-am avut ce face, daca gaseam medicamente ca lumea luam si dealea.
3. Acum pompa am comandat-o deja, insa nu planuiesc sa o folosesc nonstop in principal din cauza sunetului, filtrul spre deosebire o sa-l folosesc 24/7.
4. Cam aceeasi chestie ca si la 1, eventual fac un acvariu de carantina/spital dar mai trebe sa vad sa rezolv si cu filtru+incalzitor la el, filtrul actual desi cica are mecanism de reglare a debitului, folosit simplu in acvariul meu de 80cm / 112L imi intorcea pestii ca in masina de spalat pe minim.

La chestia cu filtrarea o sa se rezolve de maine, are 7.1 litri filtrul si contine Burete, Micromec si Bio Balls
Curatenie n-am facut inca pt ca fiind un nr. mic de pesti la inceput nu au facut mizerie mare.
Schimburi de apa am facut zilnic si la 2 zile in special pt ca incepea apa sa miroase la 31 de grade fara pompa de aer si filtrare decenta.
De hranit le-am dat Daphnia dar rar si fulgi de 2 ori pe zi cat puteau sa manance in 1-2 min (de obicei terminau tot ce le puneam si eventual mai puneam umpic), si la Bublebee le bag la 2-3 zile cate o rama taiata in bucatele ca daca nu nu mananca nimic.

O sa trec si pe la rubrica despre noi si imi cer scuze ca nu am facut-o in primul rand insa m-am concentrat pe aceasta problema.

Poze:

http://imgur.com/a/pNURB

This message was edited 1 time. Last update was at 21/10/2015 23:52:39

sonic11
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ce filtru ai avut pana acum? Intern? Astea interne sunt un fel de frectie la un picior de lemn.
Daca vrei sa faci un lucru cu trebuie cand vune filtru lasa in iel decat micro mec-ul iar restu le inlocuiesti tot cu micro mec sau matrix, ada bio rio, siporax etc

Fa tratamentul care ti-am spus si rezolvi problena, rezultatele se vor vedea de adoua zi.
_Kalyn_
Junior member
[Avatar]

IP:

sonic11 wrote:Ce filtru ai avut pana acum? Intern? Astea interne sunt un fel de frectie la un picior de lemn.
Daca vrei sa faci un lucru cu trebuie cand vune filtru lasa in iel decat micro mec-ul iar restu le inlocuiesti tot cu micro mec sau matrix, ada bio rio, siporax etc

Fa tratamentul care ti-am spus si rezolvi problena, rezultatele se vor vedea de adoua zi.

Eu mi-am facut un extern HomaeMade si asta a fost un prefiltru iar din el apa mergea intr-un filtru extern, insa dezavantajul mare e ca n-am gasit filtru pt exterior destul de mare si nu are decat 1,5 L in care au incaput cam 500g de material filtrant si deaia zic ca nu era de ajuns, plus ca nustiu este descentrat sau ceva da suna de trazneste si mai ales noaptea ma omoara si atunci cel mai bine am cumparat un filtru ca oamenii si de acum sper sa fie mai bine.

De tratament o sa vad cum pot sa rezolv si daca ajunge pana vineri ca daca prind week-end-ul la mijloc n-am facut nimic, si eventual o sa-mi comand si ceva siporax, matrix sau ceva in genul pt completare.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Salutare si bun venit pe forum!

Mi-e greu sa urmaresc totul, deoarece ai complicat povestea... in sfarsit, pe scurt:

- apa miroase din cauza faptului ca bazinul nu este ciclat... adica, populatiile de bacterii (benefice) nu sunt dezvoltate.
- ai bagat chimicale in acvariu + temperatura crescuta. Nu prea e in masura sa ajute la ciclul azotului.
- in mod normal, intr-un bazin stabil: dejectiile pestilor se transforma in amoniac. => Amoniacul, in nitriti. => Nitritii, in nitrati. => Nitratii ii scoti prin schimburile de apa.
- 31 de grade este o temperatura MULT prea mare pentru pestii tai... temperatura se creste (max 28 gr.) DOAR daca pestii au Ichthyophtirius (gris). Cauta poze si vezi daca seamana cu ce ai tu.
- Verdele malachit este, in sine, o otrava... daca gresesti doza (daca n-ai apreciat corect volumul net de apa), atunci intoxici pestii.

Una peste alta, ai facut o ciorba in acvariu... si la propriu, dar si la figurat.

- redu temperatura pana la maxim 25-26 grade C.
- fa schimburi de apa, 30-40% zilnic, vreme de o saptamana.
- din ce povestesti tu, pestii tai au avut o infectie de natura bacteriana (fungica)... pare-mi-se ca Baktopur-ul e medicamentul minune, in astfel de cazuri.
- ai grija ca filtrul sa "valureasca" suprafata apei, pentru oxigenare... nu ai nevoie de pompa de aer, daca suprafata apei este agitata de filtru.
- daca bumblebee goby sunt Brachygobius xanthozona, atunci sa stii ca aia sunt pesti de apa salmastra... rezista si in apa dulce, dar nu sunt fericiti.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
sonic11
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Eu la începuturi am avut astfel de boala si am tratar cu bactopur f?r? a avea vrreun deces.

Nu baga backgopur in acvariu mare pentru ca decicleaza!
Trateaz? pesti intr- un vas micut de 2..3 litri cu nai de scurta durata si apoi punei in ac arii comunitar, trateazai pe toti
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

_Kalyn_ wrote: nisip de la mare

Nisip de la mare distanta de casa sau de la Marea Neagra?

Daca ma intrebi pe mine as renunta la tot ce nu pot dezinfecta si m-as pune pe citit documentatie despre acvaristica.
Tie iti lipsesc informatii de baza. Nu poti avea un acvariu fara sa intelegi cum functioneaza un ecosistem.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2015 08:21:38

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: