[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu de 5 luni - pestii se scarpina si respira la suprafata  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
corinaD
Junior member
[Avatar]

IP:

Acvariu populat cu pesti in 15 noiembrie 2014 dupa 2 saptamani de ciclare.

Acvariu 54 litri - sistem de iluminare LED 6W, înc?lzitor Aquael 50W, filtru Aquael PAT MINI, pompa de aer Tetra cu piatra de aer Resun(mica verde).

Substrat nutritiv JBL , Substrat Manado JBL si Substrat Cuar? natural alb.

Plante: Vallisneria, Bacopa, 2 Bulgari de Cladophora aegagrophila, o fruza de catappa uscata si un trunchi de bonsai(tratat) cu moss vesicularia.

Pesti: 2 ancistrus, 6 neoni, 2 molly adulti, ( +10 pui ramasi din aproximativ 60 dupa 3 fatari), 4 xipho si un melc(tarziu am aflat de prezenta lui in acvariu).

Intretinere: apa o schimb o data la spatamana sau de 2 ori pe saptamana, cate 10 litri de apa statuta 24/48 ore. Aerarea o opresc pe timpul noptii, ramane doar un minim asigurat de filtru. Temperatura e de 24-25 grade, a fost 27 cand i-am tratat de Mucegaiul Saprolegnia(dupa lungi documentari). Programul de lumina e 12-20:00. Ii hranesc o data in zi cu spirulina sau granule de la JBL. O data pe luna adaug la un schimb si Filter Medium.

Teste cu picaturi Ph - 7,4 -7,6; In rest test JBL 6 in 1 unde KH variaza intre 3d si 6d, GH e >7d, iar PH-ul mi-l arata 6,8-7,2 desi la picaturi e peste 7,4.

Am avut mucegai Saprolegnia( dupa lungi documentari) soldat cu 3 decese, am aplicat tratamentul in acvariu anti-spot de la easy life si separat bai de sare neiodata + ridicarea temperaturii la 27-28 grade. In lunile ianuarie-februarie.
Acum au inceput sa se scarpine de pietre si sa respire la suprafata molly si xipho. Desi am inceput sa fac schimburi la 2 zile situatia nu se schimba. Nu sunt apatici si mananca, pe corp nu au semne sau puncte.

La curatenie gasesc pe peretii acvariului niste puncte 2-3 mm albicioase,transparente cu un punct f mic negru in interior. Le curat mereu, dar apar periodic. Daca le sparg pocnesc, nu sunt moi.

Sunt sigura ca am sa primesc o multime de sfaturi utile si va multumesc anticipat! Ce considerati ca ar trebui sa fac sa imbunatatesc starea acvariului in situatia asta si in general?
Multumesc.
[Thumb - 29 martie 2015_03.JPG]

[Thumb - COR_1526.JPG]

[Thumb - 29 martie 2015_10.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 08/04/2015 14:02:20

[WWW]
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut!
Punctele mici de care zici ar putea fi ou de melc.
Acvariul nu pare foarte populat.
Pestii stau la suprafata din doua motive:
1.ori nu au suficient oxigen in apa (la suprafata apei acvariul face un schimb permanent cu mediul exterior si apa are mai mult oxigen);
2.In apa ai amoniac care iti sufoca pestii.
Pentru inceput fa un schimb de apa,o sa mai diminueze problemele.
Apa arata cam ciudat,mai ales in poza 2.Filtrul pare sa nu faca fata.Cauta un filtru mai puternic care sa produca un curent mai mare in apa.Pe timp de noapte oprirea pompei nu ar trebuii sa fie o problema grava pentru ca ai filtrul ala care mai ajuta.
Dar ceva nu este ok la filtrare.I-a un ressun sp si scoate si pompa si filtrul tau si lasa-l doar pe el.Bafta!
corinaD
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc Adrian!
Am sa dau comanda de acel fitru! M-as bucura ca asta sa fie problema! Pentru a nu decicla acvariul am sa le las sa mearga in paralel o perioada?
Inca ceva? Cum asez corect un filtru? Eexista o regula clara? Cat de aproape de luciul apei trebuie sa bata jetul de apa si curentii pe lungimea acvariului?
Cum imi pot da seama de amoniacul din apa? In test, facut chiar acum NO3 - ar fi 10 si NO2 0 (mereu).

This message was edited 2 times. Last update was at 08/04/2015 14:36:15

[WWW]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Schimba deocamdata 1/3 (o trime) din apa si peste vreo 2 zile inca 1/3 si no3 ar trebuisa scada si pestii nu ar mai trebui sa respire la suprafata .
Daca ai buget ptr un filtru extern ar fi recomandat sa-ti achizitionezi unul , este mult mai eficient ca oricare filtru intern .
Dar asta se poate discuta dupa ce faci schimburile de apa
corinaD
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc! Am sa vad daca am spatiul necesar pentru un filtru extern! Ar fi o idee buna!
O alta intrebare ar fi, daca e corect sa incalzesc 1/3 din cantitatea apei ce urmeaza sa fie schimbata, la aragaz, ulterior amestecand-o cu restul. Apa mea adusa in casa ajunge la 18 grade, m-am gandit ca e prea mare diferenta pana la 25 cat am in acvariu. E corect?!
[WWW]
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

IP:

Da,poti sa o incalzesti pana la 25 nu este nici o problema.
Ps:Filtrul este bine sa fie montat cat mai spre suprafata ca sa oxigeneze mai bine.
Un extern ar fi bun,dar si pretul este mare...
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

pestii se scarpina si respira la suprafata = niveluri crescute, la limita intoxicatiei cronice (acvariu in functiune de cateva luni, schimburi mici si rare de apa) cu compusi ai azotului (amoniac, nitrit sau nitrat) + hipoxie.
Remedii:
Pentru azot:
1. Schimb 25-50% ap? (zilnic sau s?pt?mânal, in func?ie de concentratia de amoniac
  2. Adaugati zeolit in filtru
  3. Adaugati bacterii nitrificatoare (un fel de booster bacterian)
  5. Imbunatatiti filtrarea biologica
  6. Se reduce densitatea pestilor
  7. Se reduce, chiar opreste temporar hranirea
  8. Se monitoriza cu atentie nivelurile deamoniac, nitrit si nitrat din apa
Pentru oxigen
1. Se imbunatateste aerarea apeiprin diverse metode (jet de apa orientat catre suprafata apei, pompa de oxigen)

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

corinaD wrote:
Cum imi pot da seama de amoniacul din apa? In test, facut chiar acum NO3 - ar fi 10 si NO2 0 (mereu).

Exista test la picatura pentru amoniac (NH3/NH4). Dar daca ai nitritii pe 0 ma indoiesc ca e vorba de deciclare. Mai ales cu schimburi de apa din 2 in 2 zile, putin probabil sa ai atat de mult amoniac in apa. Eu am intalnit problema cu scarpiniciul si respiratul la suprafata dupa ce am bagat pesti necarantinizati, care mi-au infestat bazinul cu dactylogyrus (paraziti ai branhiilor). Am rezolvat cu JBL Gyrodol.
Dar nu te apuca de vreun tratament daca nu esti sigura care este problema.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Revin cu un alt "set" de boli posibile:

Boli cu localizare cutanata sau branhiala diagnosticabile prin examenul macroscopic al pestelui, bacteriologic, parazitologic microscopic sau histopatologic:
1. infestatiile cu monogene (dactilogiroza, girodactiloza)
2. Ihtioftirioza (gris)
3. Trichodinoza
4. Chilodoneloza
5. Boala de catifea la pesti de apa dulce (Piscinoodiniaza)
6. Dermatopatii bacteriene - Infectiile cu Aeromonadidae

Asa...pe scurt, cam astea sunt. Dar ptr tratamentul corespunzator trebuie diagnostic de certitudine.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
corinaD
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc!
Incep cu schimburile de apa dese si oxigenarea buna! Am sa iau si un filtru intern mai bun. - Aici intrebarea ar fi: Pentru a nu decicla acvariul merg in paralel o perioada cu 2 filtre? Cel vechi si cel nou?

In ce priveste boala posibila, am avut 3 decese, nu sunt foarte sigura de boala in sine. Arata ca o vata alba, pufoasa dupa care aparea zona parca mancata, tot alba! Am avut la un molly pe cap, pe burta si la altul ii iesea din gura. Am incercat tratament cu bai de sare separate si Anti-Spot la 2 zile direct in acvariu initial au disparut zonele albe, dar au recedivat dupa o luna. Ma ingrijoreaza ca inca mai poate exista bacteria in apa chiar daca pestii au murit.

Multumesc din suflet pentru mesajele prompte!!
[Thumb - COR_1522.JPG]

[Thumb - COR_1533.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 08/04/2015 21:49:15

[WWW]
xenon
Senior member
[Avatar]

IP:

In privinta filtrelor da, trebuie lasate sa functioneze in paralel cca 2 saptamani pentru a fi sigura. Si asa rezolvi si cu oxigenarea mai buna din pricina valurilor create de cele 2 filtre. Mult succes iti doresc si sa iesi invingatoare in lupta asta . Sa ne tii la curent!

Jurnal Nano Shrimp Tank

[Yahoo!]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Chestia aia seamana a columnaris. Da un search pe google, uita-te la poze si vezi daca seamana cu ce ai intampinat tu. Se trateaza cu antibiotic (Baktopur, Furanol), nu cu anti spot.
Decat sa iei un al doilea filtru intern, care iti ocupa loc aiurea in acvariu, arata ca dracu' si nici prea multa treaba nu face, mai bine te orientezi catre unul extern. Si poti merge cu ambele in paralel, cel intern pentru filtrare mecanica, iar cel extern pentru filtrare biologica.

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

IP:

Da,sete columnaris.
Vezi ca se raspandeste repede,poate sa omoare in mai putin de 1 zi pestii de talie mica.
Mie in 3 saptamani mi-a omorat 20 de bibani soare cat palma pe care ii tineam intr-un rezervor de gradina.Poti sa incerci sa o extermini si cu albastru de metil.
Cel mai bine ar fi sa separi pestii bonlavi de ceilalti.
Filtrele nu trebuie sa mearga in paralel.Bacteriile de pe substrat o sa fie suficiente o perioada pana se colonizeaza filtrul nou.Poate colegii vor avea alta parere,dar eu am facut acest schimb de n-spe mii de ori si nu s-a intamplat nimic,acvariul s-a reciclat singur.Bafta!
Poti sa cresti temperatura apei la 27 de grade,o sa ajute pestii.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2015 13:01:09

corinaD
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc! Mai am un neon cu pete pe corp si destul cam desaturat, si-a pierdut culorile si ii mai fac bai in verde de malachit. Dupa Paste vreau sa iau un filtru intern. As avea doar 10 cm latime langa acvariu pentru un filtru extern. As putea gasi ceva sa-mi incapa intr-o suprafata asa mica?
Legat de modul de tratamente am sa iau toate masurile. Astazi am schimbat 30% din apa. Nu am mai vazut pestii scarpinandu-se. Aerarea am dat-o la maxim si vin la suprafata mult mai rar sa respire, comparativ cu ziua de ieri!
[WWW]
sonic11
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Poti face in sump la nivel cu acvariu in care poti pune siporax sau matrix si ceva bureti pentru filtrare mecanica si nu vei mai avea probleme cu calitatea apei.
Daca nu te plricepi la bricolat poti sa rogi in mester sa te ajute.
Uite ceva informatii. http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/32800.page

This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2015 22:01:12

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

corinaD wrote:As avea doar 10 cm latime langa acvariu pentru un filtru extern.

Filtrul extern se pune de obicei sub acvariu, in dulapul/standul pe care sta bazinul.

ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Filtrul extern il mai poti pune si jos langa standul pe care sta acvariul (in stanga, dreapta sau in spatele lui)... daca nu il poti pune inauntru.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/04/2015 08:48:59

Until you find someone worth dying for, you never really live.
krnk
Junior member

IP:

Sau poti pune filtrul extern oriunde ai loc si cumperi furtun extra cat sa-ti ajunga la acvariu, eu asa am procedat, am filtrul extern cam la 1 metru si ceva de acvariu distanta, loc se gaseste!
[Yahoo!]
corinaD
Junior member
[Avatar]

IP:

Hello!!

Multumesc mult pentru raspunsul fiecaruia in parte! M-ati ajutat mult!

Momentan schimb apa la 2 zile! Si primul schimb a fost de 35% in urma carora pestii nu se mai scarpina!!
Am adus filtrul foarte aproape de luciul apei si pestii nu mai vin sa respire la suprafata. Avand in vedere ca am avut perioade cand veneau la suprafata din 5 in 5 secunde!
Temperatura am ridicat-o la 27 grade.
Neonului bolnav ii fac bai cand schimb apa in verde la malachit.
Am dat comanda de Zeolit, 3 fiole de Bacterii Prodibio Bio Digest si Hydor filtru pentru 40-90 litri!

Astept oricand sfaturi si sugestii! Multumesc mult inca o data si Sarbatori frumoase va doresc!

This message was edited 1 time. Last update was at 11/04/2015 20:16:12

[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: