Author |
Message |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 17:18:04
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
Salutare dragi colegi,
Inainte de toate se recomanda o cafea, o tzigare, sau ceva de rontzait, nu de alta dar este ceva de povestit, si sunt si multe poze de vazut
Atentie : nu intentionez sa fac reclama (pozitiva/negativa) niciunui produs, ci doar sa imi exprim experienta cu ele
Intr-o seara tarzie, alaturi de sotia mea am decis spre achizitionarea unui acvariu, amandoi avand cunostinte minime despre acvaristica, bazate pe amintiri de cand eram copii mici. Pe acea vreme mancarea o cumparam din piata, foloseam un bec "chior" de 60W si pietris de pe marginea drumului, sa nu uitam de plasticele ce formau decorul... Nu mare a fost mirarea cand am constientizat ca problema se pune asupra documentarii, lecaturat de articole, experienta ce se dobandeste in timp, sfaturi venite pe diferite canale (prieteni, pet-shop, acvariu.ro, si alte cai de informare publica  ), etc... Am inceput cu un acvariu de 40L, set complet achizitionat de la un magazin de profil. In acvariu am aruncat ceva pietris pe post de substrat si am infipt trei plante naturale carora nu le-a mers tocmai stralucit. La momentul respectiv nu cunosteam denumirea de substrat fertil, sau aspectul ca acele plante nu se arunca asa, cum le cumperi, in acvariu, nu mi-a zis nimeni ca ele trebuie curatate de acea vata minerala, scoase din acel ghiveci de plastic, etc...
Ceva mai tarziu in timp, am invatat din greseli, si am inlocuit plantele ce aveau radacinile aproape putrezite, cat si un aspect mai ceva decat deplorabil. Am adaugat in pietris, langa fiecare planta "niste bilute de lut" de la JBL pe numele lor "kugeln balls", evident au facut minuni ... totul mergea frumos...
Vizionare placuta:
Nu ma intrebati de fertllizare, perioada Iluminat, CO2, si alte nebunii de genul, in acel moment eram inca stadiul de "experimentat" ...
Usor usor am facut trecerea la un setup mai mare, un 112L - AQUA SZUT Acvariu complet AQUA 4 FAMILY achizitionat de la un magazin de profil (acvariu, filtru, incalzitor, capac si iluminatul aferent)
Abia acum putem nota ceva specificatii hardware
- Iluminat 1XT5 24W
- Powerhead 750L/H
- Incalzitor 50W
- Marime : 80x35x40cm
Deja lucrurile devin serioase, am oscilat foarte mult in alegerea substratului fertil, a pietrisului si asa mai departe... Am optat pentru 5L de JBL AquaBasis - Pro Flora si nisip fin negru, iar rezultatul a fost acesta:
Intre timp au mai aparut plante, si locatari:
Au disparut elemente din decor, elemente ce nu erau naturale...
Aveam nevoie de o confirmare clara, ca lumina nu este suficienta, ca este prea putina, spectul nu este complet...Oricum stiam dar pentru ca sunt atat de incapatanat si tare de cap, am adaugat si ceva Parvula, pe post de gazon:
Treaba asta se intampla cam acum un an de zile, luna Octombrie 2013 mai exact... Rezultatul a fost unul pe masura asteptarilor, chiar daca a mai fost adaugat un neon T5 24W Proflora:
Acestea fiind spuse, am apasat butonul de reset. Modificarile au fost:
- bricolarea unui sistem de CO2 - Citrice (Test JBL Permanent, Difuzor JBL ceramic CO2,robinet, numarator, electrovalva made in CN )
- inlocurire capac stock cu capac DIY 4x T8 18W si 2 ventilatoare pentru racire, facut de Gabi, pentru care ii mai multumesc inca o data.
- Feritlizare Macro & micro, folosind produsele din gama completa EasyLife
- Eliminarea tuturor elementelor din decor ce nu erau naturale
- Adaugarea a unor noi elemente pentru decor naturale: pietre, o roca mica, mopan, nuca de cocos
- Schimbarea nisipului fin cu pietris granulatie 4-6mm
- A fost pastrata linia de substrat JBL AquaBasis - ProFflora - cantitate 5L - cantitate recomandata pentru volumul acvariului.
Cam asa ara Noobs Land in lunile Februarie - Aprile 2014
Va Urma....
|
|
 |
BBogdan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 17:46:42
|
BBogdan
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/58f1e2bfc0c0c182f1afdab7cae02402.jpg)
IP:
|
Salutare,
incet incet ai progresat.Bravo!
Sunt tare curios sa vad poze de actualitate cu acvariul.
|
Utopia Reef 400
My Aquariums
|
|
 |
ocean
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 18:25:14
|
ocean
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8c12cbc89eb07068855968f976662a18.jpg)
IP:
|
Da si ai scos chestiile kitsch din bazin, un salt mare ca ai ramas pe decor natural -bravo esti pe drumul bun
|
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 18:47:08
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
Hai sa nu iau toata vina asupra mea, frumos e sa si imparti (AKA. saarati du degetul  ) face bine din cand in cand) unele au fost alese de sotie
|
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 20:41:02
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
... si a urmat
Ce ar mai fi trebuit sa mentionez este faptul ca o data cu reset-ul a fost adaugat si un filtru extern JBL 701E cu burete pe sorb, si a fost pastrat si filtrul intern
neoanele folosite la acea vreme au fost, in ordine din spate in fata
1X Osram 865
1X Osram Floura
1X Philips 880 - skywhite
1X Philips 880 - skywhite
Si dupa cum povesteam a venit primavara, si cum era normal a venit si iepurasul, afara s-a incalzit si ne-am ocupa de alte nebunii, dupa cum urmeaza:
Din fericire vremea a fost foarte favorabila si pentru alte activitati, de genul :
Toate aceste aspecte au culminat cu o lipsa aproape toatala de timp (cat si rabdare, chef,si puteri) in vederea unei mentenante(cat de mica) asupra bazinului... Ce era de asteptat s-a intamplat, intervalele neregulate de CO2, de fertilizare, lipsa testelor de apa, lipsa curateniei, aspiratul de substrat a devenit istorie... au dus la aparitia algelor, a cresterii iregulate si a salbaticiei....
Aprilie 2014:
Iunie 2014:
Combinat si cu ceva BBA, am auzit o chemare de foarfeca, asezonata cu blackout si topping de Apa Oxigenata... rabdare si tutun
Ne-am redresat putin, insa (nu de alta, dar acum imi caut scuze (mi-e mai comod  )) )) tot nu am avut mare timp de acvariu, si am decis oprirea co2, diminuarea luminii din 4 neoane la 2 si ulterior la 1, fara fertllizare, cu eforturi maxime, un schimb de apa de ~ 15-20% la 2-3 saptamani... si uite asa am fost pe o linie de plutire in deriva....
Se poate observas clar, diatomee, GDA, GSA etc...
Pentru ca ala numai acvariu nu este, lucrurile nu aveau cum ramane asa,.. suntem sau nu incapatanati ... ?
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 22:08:09
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Salutare!
Nu pot decat sa te felicit pentru progresul afisat, unul real si de bun gust
Fiind un fan al substratului fertil, te felicit si pentru asta, la fel cum te felicit ca ai mers din prima pe o gama profi de fertilizare!
Imi place si felul in care scrii in jurnal
Sa inteleg ca lucrurile nu mai sunt cum ne-ai aratat ultimele poze.
Ce s-a intamplat? Ce ai modificat?
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 22:44:09
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
Lucrurile s-au modificat, se compileaza, se testeaza si se va posta  ... momentan bobinam day-to-day work
In mod cert si sigur " lucrurile" nu au ramas asa  , cum din greseli invata omul.... tinem aproape si vedem ce "prostii" am mai facut
PS: intre timp s-a renuntat la fertilizarea EasyLife, impreuna,vom vedea si de ce
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/12/2014 22:57:14
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Astept update-ul
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/12/2014 23:16:30
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
desigur, suntem incapatanati....
Dupa ultima emisiune culinara in domeniul agriculturii am invatatat ca la locul de joaca trebuie facut curat, iar din dulap se auzea o foarfeca (fix aceleasi zgomote ca la frizer).. tzac tzac ... tzac tzac tzac... Sa nu aberam zic, dar a fost mos nicolae nu? toata lumea a fost cuminte, nuiele nu se mai taie (cica e treaba asta cu ocrotirea padurilor).. deh Romania are un plan bine pus la punct cu fabricile de lemne, si cu incalzirea globala ... si acvariul a primit in dar, dupa cum urmeaza:
- neoane noi, montaj din spate in fata:
JBL Solar Tropic, 4000K, IRC 98, 1000 Lumens, 18W, 590 mm
JBL Solar Color, -------- K, IRC --, 750 Lumens, 18W, 590 mm
Philips 865, 6500K, IRC 80, 300 Lumens, 18W, 590 mm
JBL Solar Natur, 9000 K, IRC 98,850 Lumens, 18W, 590 mm
S-a renuntat la linia de fertilizare EasyLife, din considerente lipsa teste apa, iar in prezent se fertilizeaza 1ml macro si 1ml micro zilnic - doza recomandata ar fi de 2.5ml zilnic. PPS si TraceMix. Sa o luam treptat cu fertilizantii
Cu ocazia sta am pus mana si pe un reflector de la JWVEL care este montat pe primul neon din fata, JBL Solar Natur, montajul a fost realizat cu clema din dotare, si usor indreptat spre spatele acvariului, eh? ce injiner are mama?
Bomba de CO2 fasaie si ea 1 bula/sec .. dar acum .. who's counting, eh? ...
Si uite cum s-a strigat BINGO pe linie si am facut un (re)setup din mers cu toate vietatile on-site (tuns, ras si frezat):
night time:
Mentiuni:
-> mangrova este la inmuiat, nu este definitivata pe pozitie
-> lipsesc ceva plante in jurul ei, urmeaza ...o parte, maine dimineata
Si-am incalecat pe-o matura si v-a spus povestea mea
Sa nu uitam ce-i mai important:
Acvariu
-> AquaSzut , 80x30x45cm
Iluminare
-> Capac DIY cu 4x18 w + ventilatoare
-> JBL Solar Tropic, 4000K, IRC 98, 1000 Lumens, 18W, 590 mm
-> JBL Solar Color, -------- K, IRC --, 750 Lumens, 18W, 590 mm
-> Philips 865, 6500K, IRC 80, 300 Lumens, 18W, 590 mm
-> JBL Solar Natur, 9000 K, IRC 98,850 Lumens, 18W, 590 mm
Fundal, si laterale
-> Autocolant negru
Filtrare
-> Filtru intern AquaSzut 750L/h
-> Filtru Extern JBL 701E - Medii filtrante venite in set, adaugat Burete pe sorb
Incalzitor
-> 100W
CO2
-> DA - bomba citrice (manometru, numarator bule, difuzor ceramic, robinet pentru reglaj fin) ~1 bula/sec.
Substrat
-> JBL AquaBasis Pfolora - 5kg - Fertil
-> Pietris/Nisip granulatie 2-4mm negru
Fertilizare
-> TraceMix 1ml/zilnic
-> PPS-Pro 1mil/zilnic
(urmeaza ca in urmatoarele ~ 2 sapt - in functie de cum se simt plantele sa crestem schema de fertilizare treptat la doza recomandata de 2.5ml/zilnic)
Schimb de apa si alte lichide folosite
20L- saptamanal - prin schimbul de apa se realizeaza si aspirarea substratului plus curatarea ambilor bureti (filtru intern/extern)
Se da liber la :
- sfaturi si idei
- commenturi si pareri (iluminat, schema fertilizare, calitatea neoane cat si ordinea in care sunt montate, etc.... etc.... etc....)
- eventual injuraturi, dar nu cred ca este cazul...
|
|
 |
BBogdan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 11:37:58
|
BBogdan
Senior member
IP:
|
Salut ,
de ce nu incerci sa maschezi putin filtrul din partea dreapta si sa-l muti in spatele echinodorus-ului ?
Mai trebuie plantat , dar parca ziceai ca o sa faci asta in zilele urmatoare si da , cioata trebuie pozitionata mai bine , nu central.
Bafta!
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2014 11:38:23
|
Utopia Reef 400
My Aquariums
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 15:26:41
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Eu te-as sfatui ca macar pe partea de micronutrienti sa folosesti un fertilizant de firma.
Cei de la JBL, sau Easy Life au preturi acceptabile as zice eu.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 16:04:43
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
@BBogdan :
Sunt perfect de acord cu ce spui, acolo este out-ul filtrului extern, difuzorul de co2 si un Echinodorus Horizontalis , nu prea am cum sa mut filtrul intern in spatele lui din considerente de spatiu.... insa cautam alternative
@stefanp :
Din cate stiu, spre exemplu, EasyLife Profito - macro, se dozeaza 10ml saptamanal, sau doza de 10ml impartita in 3 sau chiar zilnic...
EasyLife Nitro, Foso, Fero, - micro, se dozeaza separat, aici si problema unei balante cat mai corecte, masurata in PPM, - dificil fara teste de apa
Daca ai alte idei ... shoot me
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 16:23:01
|
stefanp
Moderator
IP:
|
In primul rand, incurci un pic micro si macro nutrientii
Nitro (azot), Fosfo (fosfor) si Kalium (potasiu) sunt macro elemente.
Ferro (fier) si Profitor (fier, molibden, bor, zinc, cupru si ce mai contine el) sunt micro nutrienti.
Bun.
De ce te-am sfatuit sa folosesti macar micro de firma, pentru ca sunt mai stabili (elementele astea sunt chelate pentru a rezista pe termen mai lung in apa si fiind un produs de firma, ai certidutinea ca se ocupa cineva care stie ce face si primesti o solutie certificata, analizata la modul profesionist, o solutie "pe bune").
Daca singura ta problema e cu testele, atunci nu face sens.
Pentru ca la fel cum la PPS-PRO iti spune ca 1 ml la 40 litri de apa iti creste concentratia de NO3, PO4 si K cu X ppm, la fel si solutiile de la Easy Life au indificatii pe ele (x ml de substanta de Easy Life Nitro (spre exemplu) la 100 de litri de apa, iti vor creste concentratia cu y ppm la fel si in cazul celorlalte doua). E acelasi lucru. Cu avantajul ca poti doza din fiecare cat ai nevoie.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
BBogdan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 16:27:19
|
BBogdan
Senior member
IP:
|
Atentie sa nu faci confuzie:
Easy Life Profito - este aditie de microelemente! , nu macroelemente
Easy Life Ferro (Fe) - este microelement!
Easy Life Nitro (NO3) - macaro element
Easy Life Fosfo (PO4) - Macroelement
Easy Life Kalium (K) - macroelement
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2014 16:28:13
|
Utopia Reef 400
My Aquariums
|
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 16:58:56
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
acum am vazut ce mizerie am scris, este scuzabil daca nu mi-am beut cafeaua? de gantit am gandit bine, dar de pus pe "hartie" au fost pe dos, acum ca m-am facut de kk0  aia e
Mai am ceva profito, de maine schimb schema de fertilizare cu profito pe post de micro... si vedem cum se schimba treaba timp de o saptamana, sunt multumit de schema actuala de fertilizare, sa atasam si o poza facuta de dimineata (pentru comparatie cu pozele de duminica):
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2014 17:04:11
|
|
 |
skija
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 20:30:25
|
skija
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/69f8ea31de0c00502b2ae571fbab1f95.jpg)
IP:
|
Asta e bacopa compact ?
|
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 20:55:29
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
doar varfurile din ce a fost o data bacopa compact .. dar se fac ele mari, te anunt la urmatoarea foarfeca?
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/12/2014 22:56:49
|
stefanp
Moderator
IP:
|
oddyutza wrote:acum am vazut ce mizerie am scris, este scuzabil daca nu mi-am beut cafeaua? de gantit am gandit bine, dar de pus pe "hartie" au fost pe dos, acum ca m-am facut de kk0  aia e
Nu-i bai, o patim cu totii
oddyutza wrote:
Mai am ceva profito, de maine schimb schema de fertilizare cu profito pe post de micro...
Dozeaza conform indicatiilor producatorului (eventual poti imparti doza ca sa nu o pui toata deodata).
Si da-i ceva timp, nu trage o concluzie baza pe o saptamana/doua.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
oddyutza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/12/2014 00:29:56
|
oddyutza
Junior member
IP:
|
ei recomanda 10 ml / saptamana
voi doza 1.4 zilnic  sa-i fie supa usoara  ...
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/12/2014 01:54:34
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Ar trebui sa fie ok asa, tinand cont ca deocamdata nu ai multe plante.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
|
|
|