[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu mostenit - jurnal incepator  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
dany_arad
Junior member

IP:

Salutare la toata lumea.
Ma numesc Dani, sunt din Arad si am mostenit de la niste prieteni (care s-au mutat din tara) un acvariu cu multi pesti si putine plante:

Aspecte tehnice:
- acvariul are dimensiunile (L x l x H) 85 x 40 x 43 cu o capacitate aproximativa (daca am calculat bine de vreo 130 de litri)
- filtru extern Atman CF-600, capacitate 740l/h: in filtru in sertarul de jos sunt acele tuburi albe ceramice cu burete deasupra, iar in sertarul de sus exista Symbiont cu o pasla deasupra (dar acea pasla este cam vai de mama ei .. s-a intins toata si s-a largit)
- incalzitor Atman 150W - desi e reglat pe 28 de grade, temperatura in acvariu e constanta la 24 de grade
- capac acvariu cu 2 tuburi neon de 60cm lungime: 1 e ceva SunGlo T8 de 18W iar celalalt e neon simplu, alb de 20W
- substrat este nisip de vreo 1-2 cm
- toate "decoratiunile" (pietre, lemn, scoici) fostul proprietar mi-a spus ca sunt in acvariu de vreo 2 ani, au fost fierte, spalate, fierte din nou, etc. inainte de introducerea in acvariu

Flora:
- am 3 feluri de plante dar nu le cunosc (cele din spate cu frunze mari cred ca sunt ceva anubias) - aici am nevoie de ajutor sa le identific

Fauna (din cate am identificat eu, m-am chinuit sa aflu denumirile stiintifice) - sunt multi pesti, vreo 45 in total
- 6 Paracheirodon innesi
- 4 Hyphessobrycon herbertaxelrodi
- 10 danio reiro
- 4 poecilia latipinna (2 negri, 2 alb cu negru)
- 3 xiphophorul hellerii
- 2 corydoras paleatus
- 2 ancistrus dolichopterus
- 1 megalechis thoracta
- 1 acanthophtalmus kuhlii
- 10 rasbora heteromorpha
- 1 xiphophorus maculatus simpson
- 1 trichopodus leeri

Mai sunt si cativa melci (unul mare cu cochilie neagra, cativa cu cochilia verzuie si lunguiata si altii cu cochilie maro si normala (rotunda).

Acvariul e la mine de 2 saptamani, timp in care am schimbat in fiecare saptamana cam 30 de litri de apa (am utilizat in prealabil ceva solutie anticlor in dozajul prescris pe ambalaj), mancare 1 data pe zi la pesti - tot ce la dau se termina in cam 4-5 minute), lumina aprinsa 10 ore pe zi (temporizator la priza), filtrul in functiune non-stop.

Fostul proprietar mi-a spus ca pestii, desi sunt multi, nu au avut probleme, sunt in numarul asta de vreo 3-4 luni.

Am si eu cateva intrebari (ma scuzati daca sunt puerile sau aiurea, sunt chiar incepator si singurele cunostinte despre acest domeniu sunt din ce am mai citit si eu pe aici la Articole)
- desi inca nu am avut alge (sau nu le-am vazut eu), tinand cont de numarul mare de pesti si de numarul redus de plante ... trebuie sa ma stept sa apara?
- incalzitorul este dereglat? desi e setat pe 28, temperatura este 24 ?
- ce sfaturi imi dati referitor la substrat (sunt foarte multe cochilii de melci / scoici marunte, iar nisipul este destul de putin, plantele parca nu sunt ancorate bine)?
- cu ce pot sa curat sticla acvariului sa nu se zgarie? sunt destule zgarieturi deja, fostul proprietar folosea ceva tija cu o lama in capat)
- la filtrul extern, intre cele 2 sertare nu exista garnitura, exista doar intre sertarul superior si capac (motorul / pompa filtrului) - pe acea teava prin care curge apa prin interiorul filtrului - ar trebui sa existe si intre clee 2 sertare garnitura ?

Atasez si 2 poze.

Orice sfat in vederea mentinerii / obtinerii bunastarii acvariului este binevenit.
Multumesc.
[Thumb - P1050182.jpg]

[Thumb - P1050183.jpg]

[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Bine ai venit

Se pare ca ai studiat un pic - sau stiai dinainte oricum, bravo.

Eu sincer daca as primi un acvariu din asta as lua-o de la inceput. Dusi toti pestii la magasin si luat promisiunea ca iti vor da inapoi ce alegi tu acolo ... cumparat substrat, plante, spalat tot, renuntat la decorurii marine in acvarii de apa dulce, si na. Altfel, nu vad cum ar fi usor sa-l 'corectezi' pastrat insa filtrul si apa incat sa nu mai ciclezi din nou totul.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

sau daca nu se poate,in primul rand renunta la scoici.apoi cumpara substrat recomandat jbl manado,si cand te hotarasti pui pestii intr-o galeata sau undeva intr-un mediu curat,te apuci si cureti bine acvariul,arunci substratul acela si lasi doar manado-ul.pui pestii,ce plante mai ai,si ai terminat...si speri la ce e mai bine...apa sa fie aceeasi care a fost,cu o mica completare de la robinet lasata 24 de ore in galeti/bidoane/sticle si apoi schimb de apa la fiecare3-4 zile cu cate 30% din totalul apei...

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
dany_arad
Junior member

IP:

Daca vreau sa schimb substratul, am urmatoarele intrebari:
- exista substrat care nu mai trebuie spalat? (am inteles ca JBL Manado se spala inainte de a-l pune in acvariu)
- trebuie sa pun strat fertil si apoi un strat inert? sau invers ?
- daca reusesc sa pastrez apa din acvariu (in proportie de aprox. 60%) mai trebuie sa las acvariul la ciclat sau pot sa bag totul la loc inapoi din prima (putinele plante si pestii aia multi)

Alte intrebari legate de filtrul extern:
- cum se spala elementele filtrante? la robinet sau in galeata in care scot apa din acvariu?
- cum am mentionat, pasla care acopera elementele de3 filtrare biologica (symbiont) este destul de varza, pot sa o inlocuiesc cu o bucata taiata din filtru de hota de bucatarie
? pot sa pun si 2-3 straturi din acest material (banuiesc ca ar fi filtrarea mai buna pentru particule foarte mici)
- in acvariu, in apa se observa niste particule foarte fine (ca si praful) - sa fie din cauza filtrului extern? nu mai filtreaza bine?
[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

In privinta substratului, cam orice pietris inert trebuie spalat inainte.
Solurile fertile (gen Dennerle Scaper's Soil, Tropica Soil, mai era unul si de la aquatic nature parca) nu se spala si nici nu mai necesita alt substrat sub el.

Daca ramai la pietrisul inert, atunci sub el poti pune un strat de substrat fertil (gen JBL Aquabasis, Dennerle DeponitMix, Tropica Substrate).

Apa pastrata nu te va ajuta prea mult.
Bacteriile traiesc in filtru si in substrat. Pastreaza filtrul mergand non-stop intr-o galeata cu apa din acvariu, pe timpul operatiunii de schimbare a substratului, dupa care il pui la loc.
Dar chiar si asa, bazinul se va destabiliza si va trebui sa fii atent cu el o perioada.

Elementele filtrante din filtrul extern se spala tot in apa din acvariu.
Daca vrei sa dai un reset complet cu ciclare cu tot, atunci le pot spala si curata bine in apa de chiuveta.
Pasla aia o poti inlocui cu alte materiale asemanatoare, in mod regulat. Nu adauga foarte multa pentru ca iau din debit.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
dany_arad
Junior member

IP:

Buna seara.
Revin cu un mic update: am scos aproape toate scoicile (cele mari le-am eliminat pe toate), am prins Anubias de lemn / piatra.

Urmatorul pas va fi schimbarea substratului.
M-am gandit la JBL Aquabasis Plus - oare imi ajunge o punga de 5L ?
Deasupra un strat de 1-2 cm de pietris / nisip de 1-2mm, iar peste acesta 3-4cm de pietris / nisip de 2-4 mm - luate de la Hornbach - oare cate KG din fiecare as avea nevoie ? Acvariul este 85 x 40 ca dimensiuni Lxl.
Poza este facuta cu telefonul, scuzati calitatea precara.
[Thumb - DSC_0046.JPG]

[Yahoo!]
RayId
Junior member

IP:

5 litri de substrat distribuit uniform iti ajunge cam pentru 1,4 cm grosime substrat {5000/(85*40)} JBL Aquabasis plus am folosit si eu, plantelor le place din pacate si celor 3 cory din acvariu care se porcosesc prin el imediat dupa ce termina de sapat prin petrisul de deasupra.
Pentru fiecare centimetru grosime substrat ai nevoie de aproximativ 3.4 l
stefanp
Moderator

IP:

Aquabasis e bun, poti sa-l cumperi cu incredere.
Un strat de 4,5 cm de pietris deasupra aquabasis-ului e ok.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
dany_arad
Junior member

IP:

Am revenit cu noutati: dupa o lunga asteptare, am reusit sa schimb substratul: Aquabasis Plus si peste pietris de 1-2 mm de la Hornbach.

Am achizitionat 2 lemne si plante.

Pozele sunt facute cu telefonul, iar acvariul are o urma pe mijloc + zgarieturi ...

[Thumb - DSC_0434.JPG]

[Thumb - DSC_0446.JPG]

[Yahoo!]
xenon
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa mai vii de acasa! Personal as scoate ornamentul cu barcuta naufragiata, iar planta rosie sta cam in fata, ar merge putin repozitionata.. Daca nu ma insel e Ludwigia Peruensis si creste pana la 15-16cm inaltime. Ape limpezi si asteptam sa vedem update-uri!

Jurnal Nano Shrimp Tank

[Yahoo!]
dany_arad
Junior member

IP:

Ornamentul cu barcuta ... e al nevestei ... asa ca pentru liniste in familie .. ramane acolo (si asa am avut scandal ca de ce am eliminat posterul din spatele acvariului)

Stiu ca unele plante mai cresc ... o sa repozitionez in spate ce este mai inalt, dar asa cum e .. e doar de 2 zile.

Daca vreau sa schimb filtrul extern cu altul cu capacitate mai mare .. cum fac? Le las sa mearga in paralel cateva zile ?
[Yahoo!]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut , daca planta dreapta spate este acorus variegatus , atunci poti sa renunti la ea de acum , este o planta ptr pond .
xenon
Senior member
[Avatar]

IP:

dany_arad wrote:Ornamentul cu barcuta ... e al nevestei ... asa ca pentru liniste in familie .. ramane acolo (si asa am avut scandal ca de ce am eliminat posterul din spatele acvariului)

Daca asa spune sefa asa ramane

dany_arad wrote:Daca vreau sa schimb filtrul extern cu altul cu capacitate mai mare .. cum fac? Le las sa mearga in paralel cateva zile ?

Din ce stiu eu ar fi ok sa le tii in paralel cca 2 saptamani pentru a se forma bacteriile necesare in cel nou. In felul asta nu deciclezi si pestisorii sunt fericiti

Jurnal Nano Shrimp Tank

[Yahoo!]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

dany_arad wrote:
Daca vreau sa schimb filtrul extern cu altul cu capacitate mai mare .. cum fac? Le las sa mearga in paralel cateva zile ?

Muti mediile din filtrul vechi in cel nou.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Daniel1402
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Faye wrote:
dany_arad wrote:

Muti mediile din filtrul vechi in cel nou.

Poate vrea sa foloseasca filtrul vechi la un alt setup

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: