Microbul mi l-a bagat un mos

de aici de pe forum acum multi ani. Si impreuna pe atunci am facut un acvariu la scarbici, dar de atunci au cam trecut niste ani.
Acum tocmai ce m-am mutat in casa noua in care se potriveste perfect un acvariu peste o comoda care inchide un spatiu de birou. Cum jumatatii i-a suras idea si cred ca si kinderului ii place (deja vrea pesti inauntru) m-am cam grabit si am purces. Ceva mai stiam eu de acum 10 ani dar nu prea multe. De fel sunt comod asa ca m-am dus pe o solutie comoda: un acvariu de 180l de la Hornbach dotat cu filtru intern
Eheim Aquaball 180, incalzitor si alte prostioare. Tot la repezeala am luat si JBL Manado, l-am turnat in acvariu si am pus apa peste el. Fara a difuza apa pe o farfurie asa ca am reusit sa il si tulbur nitel.
In plus am pus direct si buturugile si o piatra care mi-a placut mie.
Dupa aia m-am pus pe citit si pe intrebat. Piatra a zburat prima dupa testul cu otet... nu merge la Amazoane. Buturugile au zburat ulterior dar doar pana in galeata la inmuiat si "detaninat"... oricum una din ele inca pluteste...
Concret ce vreau sa fac: un mic Amazon care sa fie nepretentios si usor de intretinut. Acvariul vreau sa fie unul plantat in jurul unei buturugi mai mari (pe care trebuie sa o iau) si a celor doua mici (pe care deja am dat banii).
Populatia principala va fi un card de Cardinal tetra - neoni rosii cam de 30 de bucati. Poate o sa mai urc daca o sa fie loc dupa ce mai aleg si celelalte vietuitoare.
Prima intrebare ar fi daca sa fie 1 sau 2 ancistrus la cat e de (mic) mare acvariul... si cam cat de mari sa fie. Din cate stiu eu astia pot creste destul de mult in functie de cat e de mare acvariul si de cat mananca.
Cam asta ar fi baza si sigur astia vor fi primii pesti care vor intra in acvariu dupa ciclare.
Pe langa ei la stadiul de idei mai sunt asa:
- 2 scalari daca vreau sa tin tema de amazon
- 2 ramirez in aceiasi idee, dar inca mai oscilez pentru ca am inteles ca sunt un pic pretentiosi si eu sunt si la inceput si comod...
Pentru placerea ochiului as spurca un pic amazonul si pe langa neoni as pune fie o pereche de Perl Gourami (Trichopodus leerii) si Dwarf Gourami / Colisa lali (Trichogaster lalius).
Leerii am mai avut in acvariul de demult impreuna cu neoni si au mers bine.
In fine inca nu stiu... probabil ca ma voi decide dupa cateva luni de rulat cu neonii ca sa mai si schimb un pic peisajul. Pana atunci cand ma mai duc pe la magazine o sa mai stau cu ochii pe astea trei variante: scalari / leerii / colisa lali sa vad care imi plac mai mult...
Acum sunt cateva lucruri care ar trebui "reparate" dupa cum urmeaza
1. momentan pe wishlist dar e primul in capu' listei e un filtru extern
Eheim Classic 350. Inca mai studiez si incerc sa il gasesc la un pret psihologic. Daca il gasesc la ~60 euri cu transport sau in magazin il iau. Vad ca e foarte popular pe aici modelul de 250 dar nu prea ma coafeaza pentru ca buza acvariului e cam la 1,8 metri...
2. lumina: acuma e frumos ca am capac gata facut cu lumina in el dar se pare ca voi mai avea nevoie de vre-o 30w. Acum am 2xnarva aquarium basic LT30W/Daylight. Deci trebuie sa ma apuc de bricolat. Aici as astepta idei: pot sa schimb lampile actuale cu ceva mai puternic ca sa nu trebuiasca sa bricolez? pot sa adaug o iluminare suplimentara cu led? puteti recomanda ceva solutii?
3. Teste de apa: o sa vreau sa monitorizez ciclarea ca sa vad cand pot sa vin cu pestii. Da, sunt un pic nerabdator, mai astept, da' macar sa fiu informat
4. Pe langa ce maruntisuri au venit cu acvariul (un mincioc, un termometru, 2 solutii de apa si o cutiuta de mancare) si mi-am mai luat eu atunci pe loc (un furtun, o pompita de curatat acvariul, o racleta, o galeata de 10 litri) o sa mai adaug cateva lucruri pe lista dupa cum urmeaza:
- 2 galeti de 10 litri (sa fie ca sunt ieftine

)
- 1 bidon (inchis) de 20 de litri ca sa pun apa la invechit. intentionez sa schimb saptamanal cam 20 de litri
- un stecher cu intrerupator ca sa pot sa controlez toate minunatiile legate la prize
- 2 prize cu temporizator (si eventual telecomanda) avand in vedere ca daca o sa bricolez lumina noua aia clar va fi pe firul ei separat ca sa pot sa o dozez
In alta ordine de idei sunt plantele. Am inteles ca Manado e un pic pretentios la covor dar o sa vad ce pot sa fac. Acum nu vreau sa il mai scot... O idee pe care o am ar fi sa completez cu un supra-strat de pietris. Ar merge asa ceva?
La plante o sa ma axez pe anubias nana/var nana, Cryptocoryne, echinodorus tenellus, pogostemon helferi si staurogyne repens. Sper sa ma ajute jumatatea la aquascaping ca eu am minte de inginer
Deja primele 2 cryptocoryne sunt la apa si in weekend ma duc sa mai iau cate ceva. In principiu tot cryptocoryne si anubias.
Daca ma puteti ajuta cu raspunsuri la intrebarile de prin text si sa veniti cu sugestii apreciez foarte mult.
Multumesc.
p.s. ultima poza e de fapt prima cu Manado ravasit, cu piatra si buturugile inca in. celelalte doua sunt dupa ce am plantat cryptocoryne-le si am scos piatra si buturugile.