M-a starnit un pic discutia despre biotop - in primul rand felicitari AdiC pentru realizari!
Am un mic acvariu marin, si mi-am invitat un amic care a mers la scufundari si a vazut corali. A zis dupa invitatie: "hai ma sa vad si eu daca ce ai tu seamana cu ce-am vazut eu". Stii care a fost reactia ? "Nici pe departe!" uhhh
Problema cu biotopul este ca sunt putini care fac pentru ca si putini care pot aprecia. Trebuie sa cunosti foarte multe detalii despre locul natural descris - si mi se pare o latura faina a acvaristicii (nu pe axa reproducere pesti, sau pe axa obtinut peisaje muntoase subacvatic, ci pe respectul fata de natura). Ca si celelalte, e la fel de dificil de gasit perfectiunea.
In cazul de fata insa cred ca e mult mai important sa se introduca pesti potriviti pentru acvariu. Atunci se vor dezvolta frumos. La plantate, ca sa mut o piatra trebuie sa: dezradacinez nu stiu cate plante, fac o gramada de mizerie pe care trebuie s-o aspir de vreo 2-3 ori pana se vede iar limpede apa, etc, pe cand aici, daca nisipul e mutat zilnic din stanga in dreapta, cred ca poti sa schimbi layout-ul dimineata la pranz si seara, fara drame
Am intrat in zona aici pentru ca imi plac pozele cu acvarii in devenire. Cand vezi totul cu ochii mintii, dar n-ai apucat sa transpiri inca tragand la jug.
In urma schimbului de idei din ultimele posturi am decis sa fac niste schimbari. Lemnele vor fi pozitionate altfel si voi incerca sa creez un cadru mai natural de data aceasta. Daca e loc de si mai bine, atunci o sa bag iar mana in apa. Cum spune si viulian, nu am ce sa deranjez pentru moment Fundalul albastru va fi si el schimbat.
In plus, va veni si capacul, deci va mai fi parcursa o etapa.
In functie de cat de bine se misca lucrurile, voi veni cu niste poze in cadru saptamanii urmatoare.
Cam atat pentru moment, nu e nimic nou, dar se anunta intentii de perfectionare. Mersi pentru cei care au criticat pe aici
Dupa o perioada de absenta pe acest post, revin cu noutati privind acvariul cu severumii.
Pentru ca nu mai aratasem cum arata acvariul de ceva timp, las o poza ca sa va faceti o idee despre cum arata inainte:
severum - fundal albastru;
- plante anubias;
- decor asezat aiurea.
De azi el arata asa:
- (nu cred ca reusesc sa pun filmul)
- am scos plantele Anubias si orice alta planta in afara celor plutitoare (in primul rand erau plante africane si apoi, luasem special un Echinodorus Rosea care a fost imediat vazut drept salata de catre Severumi - l-am scos in a2-a zi si l-am pus sa se linisteasca cu niste Ramirezi). Deci..nu ma vad punand alte plante pentru moment;
- fundalul negru a fost pus astazi, cred ca se potriveste mai bine;
- am lasat doar lemne ca decor si sper sa arate un pic mai bine. Am cumparat cam de o luna o bucata mare de lemn de magroove si tot de atunci o tin in apa pana ce pridne un pic de greutate - pluteste ca o barca..).
Momentan le-am facut 2 "caverne".
In ultima saptamana am avut o problema cu algele brune (am citit un pic pe forum si cred ca este vorba de diatomee). Inteleg ca o lumina mai puternica (eu am 2 tuburi T5: Solar ultra Natur 9000K 25W si Solar ultra Tropic 4000K 35W), schimburi de apa (fac schimburi de 15-20l de 2 ori pe saptamana) si eliminarea nivelului de Silicat (vad ca se rezolva cu JBL Silicatex) m-ar ajuta sa scap de algele brune. Le sterg cu buretele dupa care schimb apa. Inteleg ca e o problema cu care se confrunta cei care au acvariul pus in functie mai recent? Sper sa fie cazul..
Pe langa cei Severumi Gold mai sunt 8 corydorasi panda si un platydoras costatus. Din cei 3 vor ramane 2 odata ce mai cresc si (sper) se creeaza o pereche.
Sper sa fie mai placut ochiului fata de ce era inainte.
PS: as dori, daca se poate, sa schimbam titlul postului in "Acvariu Gold Severum". Multumesc!
by koala: Am reparat linkul youtube si am sa modific titlul topicului...
This message was edited 1 time. Last update was at 18/11/2014 00:46:39
Salut Andrei,
Imi place cum arata acvariul, iar puii de severum mi se par superbi.
Cu plantele o sa fie probelmatic: severumii red spotted au lasat plantele in pace timp de doi ani, iar asta mic (golden severum) mi-a facut praf toate plantele in doua luni. Din fericire, nu pot sa ma supar pe el pentru ca este prea simpatic. Sper ca si ai tai sa fie la fel de dragutzi si sa-i vedem crescand si formand o pereche.
Bafta
PS Ar fi bine sa le dai mazare fiarta si cojita cel putin o data pe saptamana.
Da...eu clar nu am fost fericit cand m-am trezit a 2-a zi cu gauri in frunze. Inteleg ca s-ar cam lua de orice planta. Ma gandeam sa le iau niste moss, desi cand ma documentam despre ei am vazut ca trag de moss ca de spaghete.
Ce reteta ar fi pentru mazare? Facem o pasta, o congelam?
Mazare: Am cumparat mazare congelata si de 2-3 ori pe saptamana fierb cateva boabe, le curat de coaja si le dau sa manance.
Cred ca se pot folosi si boabe proaspete.
Disperatul ala mic (golden severum) si femela de red spotted severum le mananca cu mare pofta.
Plante: Cumpara niste plante ieftine si lasa-i sa manance. Gandeste-te ca faci un efort pentru sanatatea lor.
Oricum, nu inteleg: aia rosii nu au mancat plante (si ii am de 2 ani) iar asta mic mananca bucatele din toate plantele din acvariu (chiar le inghite). Bine ca nu-mi cere si cate o bere
Spiritul latino al pestilor sud-americani (ce o fi si la aia thailandezi...).
Da, nu stiu ce sa zic de pofta lor de "nutret". O sa le iau niste mazare cu prima ocazie si poate si ceva plante mai usoare.
Sincer, la cat mananca, ma mir ca mai au chef si de plante. Nu fac decat sa manance
Clar sunt diferente intre astia mici si cei ai dvs. De ai dvs. spuneati ca sunt mai timizi...ai mei stiu ca de fiecare cand trec prin hol se mai scot de o portie, asa ca ies glont. Le merge, ca sunt simpatici. Au si inceput sa manance din mana
Astept sa-mi intre la apa buturuga mare si mai vedem!
Andpop wrote:Daca trec pe la Obor week end-ul acesta poate le iau si niste tubifex.
aia din Obor de unde o fi avand Tubifex?
p.s. ma intereseaza daca e rezultatul vreunei tehnologii sau pur si simplu e vorba de recoltare din zone unde e rentabil(a)...
bine, la cat rahat este in dambovita, colentina si arges, nu as fi surprins ca e vorba de tehnica traditionala
This message was edited 1 time. Last update was at 20/11/2014 18:13:34
delta wrote:
p.s. ma intereseaza daca e rezultatul vreunei tehnologii sau pur si simplu e vorba de recoltare din zone unde e rentabil(a)...
bine, la cat rahat este in dambovita, colentina si arges, nu as fi surprins ca e vorba de tehnica traditionala
Traditional ii dragheaza ca pe vremuri...si tot traditional se mai intampla si episoade de contactare a diverselor boli.
delta wrote:
p.s. ma intereseaza daca e rezultatul vreunei tehnologii sau pur si simplu e vorba de recoltare din zone unde e rentabil(a)...
bine, la cat rahat este in dambovita, colentina si arges, nu as fi surprins ca e vorba de tehnica traditionala
Traditional ii dragheaza ca pe vremuri...si tot traditional se mai intampla si episoade de contactare a diverselor boli.
Da, tubifexul presupune anumite riscuri Daca esti interesat de hrana vie, mai sunt colegi care se ocupa de culturi - sigur, daca totul este ok acasa (imi amintesc cu nostalgie bucuria mamei cand il vedea pe tatal meu cu tubifexul in punga).
Multumesc frumos, Anca. Sa-ti traiasca si tie pestisorii si sa te bucuri de ei (si pui, multi pui!).
Mai nou se pare ca in celalalt acvariu perechea de ramirezi au depus. Sunt mirat ca inca mai sta masculul dupa ele si nu le-a mancat. Nu am sperante mari, dar e impresionant sa vad ca nu le-au mancat imediat dupa ce le-au depus (cum mi s-a intamplat la alta pereche). E prima lor depunere.
In curand o sa te vedem "bunic" de ramirezi.
Nu ai putea sa muti perechea de ramirezi in acvariul cu severumi ca sa maresti sansele viitorilor pui de ramirezi de a supravietui ?
Eu aici sunt putin nelamurit cum le poti creste sansele puilor de ramirezii impreuna cu severumii -sa le devina masa eventual ; daca sta tatal cu ei inca ai sanse sa-i si creasca, cel putin daca ai rabdare cateva depuneri lasate cu parintii dupa un timp invata
This message was edited 1 time. Last update was at 22/11/2014 14:59:04
Scuze ocean
Banuiesc ca nu m-am facut inteles: sa mute perechea de ramirezi in acvariul cu severumi si sa lase puii singuri in acvariu in care sunt.
In acest fel nu o sa mai aiba cine sa-i manance Sper ca am fost mai clar acum.
Nu voi pune perechea cu severumii. Sunt "din filme diferite". Oricum, ma bucur ca desi i-am luat relativ de curand, s-au acomodat destul de repede. Nu ma asteptam le depunere atat de repede si n uma asteptam sa gasesc icrele a doua zi. Le lasasem deschisa lampa pe moonlight in ideea ca poate poate.. inca sta langa ele. Macar e un exercitiu bun pentru ei. Le aeriste si ieri i-a si facut val la propriu unui melc. L-a mutat un pic.
Nu ii deranjez. Desi nu sunt parinti buni mereu, am vazut cazuri de succes. Sper sa fie si al meu la fel.