[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
neon  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
cotty
Junior member

IP:

La un acvariu de 90 L si 60 de cm lungime cam ce neoane as avea nevoie ?
Mentionez capacul meu are suport pentru un singur neon.Este problema daca am unul singur mai puternic sa trebuie sa fac cumva sa pun ma multe neoane.Am citit mai multe posturi si am vazut ca unii au cate 2-3 neoane de diferite firme si puteri....

just interested
[Email]
fish_lover
Member

IP:

e mult prea putin un singur neon la 90 l ...eu zic ca trebuie cam 1 w /l

WELCOME to FISH land
[Email] [Yahoo!]
betta
Senior member
[Avatar]

IP:

Este problema daca am unul singur mai puternic sau trebuie sa fac cumva sa pun ma multe neoane.

Pai depinde ce intelegi tu prin "mai puternic".
Daca acvariul tau are fix 60cm lungime inseamna ca acolo n-ai nici macar un tub fluorescent de 18W-20W decat daca e pus in diagonala pentru ca ele au fix 60cm si inca minim 3-4cm iti trebuie pentru soclurile tubului.
Deci... la o putere electrica data de 18W, "mai puternic" se poate referi doar la fluxul emis (lumeni). Ideea e ca si lungimea de unda sau altfel spus temperatura de culoare are importanta... si apoi ajungem la CRI iar mai departe la PAR (daca tinem la plante) Adica situatia devine de-a dreptul hilar de complicata fata de modul simplist in care ai pus tu problema.
Asa ca simplu spus... la 90litri (cu l mic ;) ) ai nevoie de minim 45W. Ti-ar mai trebui inca 2 buc. de 18W dar daca nu ai cum sa le montezi in capac ramane solutia folosirii becurilor economice. Si alea nu de la 38.000 ci Philips car au lumina mai galbuie (calda).
Cauta si citeste articolul privind tuburile fluorescente si posturile legate de acest aspect.

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Mai exista niste neoane de 15 W care au mai putin de 60 cm numite Aqua Glo, Sun Glo , Flora Glo.Dar daca capacul tau are loc doar pentru 1 neon atunci e nasol.Ramane varianta cu becuri economice, bagi 3 becuri de cate 22-32 de w fiecare si poti sa cresti plante linistit.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Cip20
Junior member
[Avatar]

IP:

Fratilor eu am vazut ceva care m-am lasat mut... Din cate am citi eu prin forum despre iluminare e nevoie de minim 0.5 W / L. Ma duc la ZooMania (Profipet Ploiesti) si vad un acvariu marisor ( cam 150-200 L) unde tineau numai plante, acvariul era hiper-plantat si aveau 2 neoane , unu alb si unu violet asa...cred ca era cu UV. Si eu l-am intrebat pe un angajat daca e destula lumina. Si mi-a zis ca e destula lumina si ca ei pun doar PlantaMin si e destul...Explicatie cineva?

Cip
[Email] [Yahoo!]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

La iluminarea unui acvariu sunt multe variabile.Inaltimea coloanei de apa ,distanta dintre neon si apa, tipul de plante care sunt acolo.Plantele cresc si cu mai putina lumina, dar daca vrei plante crescute cum trebuie atunci ai nevoie de minim 0,5 w/l pentru cele verzi.Daca vrie plante rosii astunci iti trebuieu 1 w/l.Ma indoiesc ca in acvariul ala erau si plante rosii

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Cip20 wrote:Ma duc la ZooMania (Profipet Ploiesti) si vad un acvariu marisor ( cam 150-200 L) unde tineau numai plante, acvariul era hiper-plantat si aveau 2 neoane , unu alb si unu violet asa...cred ca era cu UV.
Nu cred ca era cu UV. O fi AquaGlo sau PowerGlo. Sau mai stii? O fi pus tipii chiar un tub UV .

Cip20 wrote:Si eu l-am intrebat pe un angajat daca e destula lumina. Si mi-a zis ca e destula lumina si ca ei pun doar PlantaMin si e destul...Explicatie cineva?
Aia se multumesc daca reusesc sa tina plantele in viata pina le vind. Si fii sigur ca ala e habarnist :paperbag: . Altfel nu se explica starea de putregai in care ajung plantele care nu se vind repede.
Iti sugerez ceva: fa pe prostu' intr-o zi Spune-i la tip ca ai un acvariu de 300 litri, vrei sa pui CO2 si nu stii cum se face. Cere-i ajutoru' si vezi ce spune .

johnny6600 wrote:daca vrei plante crescute cum trebuie atunci ai nevoie de minim 0,5 w/l pentru cele verzi.Daca vrie plante rosii astunci iti trebuieu 1 w/l.
In general plantele rosii au nevoie de lumina mai multa. Da' nu-i chiar asa simplu. Sint destule plante verzi care pretind 1W/l si sint plante rosii pentru care e suficient 0,5 W/l.

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: