[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu marin -Resita  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Superbi pestisori!, yelow tang-ul e seful.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/07/2014 15:28:54

My nano reef

[Email]
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

IP:

Foarte frumos!Populatia este cam densa insa ! Mai ai tot skimmerul acela? Daca da,fa-i un up-date,ai nevoie de ceva mai bun.Vezi ca gasesti la preturi foarte bune booble magus,chinezarii,insa destul de eficiente.In rest ape limpezi!
ionut_dt
Senior member
[Avatar]

IP:

Frumosi pesti. Referitor la firefish, ai capac la acvariu ca spun ''gurile rele'' ca au tendinta sa sara din bazin.

Ionut Dumitrascu
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

IP:

adiacvaristu60 wrote:Foarte frumos!Populatia este cam densa insa ! Mai ai tot skimmerul acela? Daca da,fa-i un up-date,ai nevoie de ceva mai bun.Vezi ca gasesti la preturi foarte bune booble magus,chinezarii,insa destul de eficiente.In rest ape limpezi!

Sunt chinezari, dar sunt facute de calitate, nu cum e marfa din china pentru Romania, exemplu skimmerul ala resun, mai are varianta aqua medic mini flotor sau midi flotor daca are buget mai mic si vrea nou.

My nano reef

[Email]
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

da ,am capac si stiu ca-s saltareti acesti firefish, dar fac toti banii, au un comportament superb.
Tangul asta si era ideea sa fie seful in display
Apropo de Skimer inca voi merge cu cel vechi
, dar dupa o noua iuluminare va fi urmatoarea investitie.
Va salut
Robert
[Email] [Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Decat un skimmer zgomotos, mai bine lipsa.

Cea mai buna metoda de filtrare: schimburi de apa 100% saptamanal. Nu mai ai nevoie sa dozezi nimic, nu ai nevoie de skimmer, nu mai ai nevoie nici de filtrare chimica. Poate doar un minim de filtrare mecanica.

IP:

In cazul in care n-ai gresit un zero...bati campii dupa umila mea parere )
In cazul in care ai gresit un zero, in cazul unei incarcaturi biologice mici avand corali moi, cel mult LPS, plate, SPS nepretentiosi s-ar putea sa mearga dar pe termen scurt.
Pe termen lung sansele sunt minime. Un coral poate trai bine, cu un colorit corect, hidratare optima dar poatre trai si mizerabil, nehidratat, culoare stearsa
O filtrarea serioasa se poate face si din materiale ieftine gen spartura grosiera de coral introdusa intr-un filtru la picatura cu sau fara recirculare interna (de preferinta cu)
Din punctul meu de vedere un skimmer bun face toti banii iar aportul lui este semnificativ.
robygym
Senior member
[Avatar]

IP:

Va salut,
Stiu ca intrebarea mea poate va supara pe unii dintre cititori ,dar tocmai ca ce am gasit pe net e destul de contradictoriu in informatie eu zic ca e mai bine sa va intreb pe voi cei care stiti cum si cat trebuie sa dai de mancare pestilor si coralilor.
Asa ca in pozele de mai sus ati cam vazut ce am display , asa ca ce parere aveti de cate ori trebuie hraniti cei din interior, ma reger si la pesti si la corali?
Hrana la care vad ca se cam dau peste cap cand le dau e inima de vita cu spirulina, pesti marini si banane, morcovi etc..unii zic ca nu e bine sa-i hranesc cu inima de vita ,alttii zic ca e bine, le mai dau artemia congelata si le-am facut un mix de fructe de mare ,dar sincer nu se omoara sa-l mance.
Din experienta voastra ce credeti ca e ok?
Sa aveti o zi buna
Robert
[Email] [Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Shubi wrote:In cazul in care n-ai gresit un zero...bati campii dupa umila mea parere )
In cazul in care ai gresit un zero, in cazul unei incarcaturi biologice mici avand corali moi, cel mult LPS, plate, SPS nepretentiosi s-ar putea sa mearga dar pe termen scurt.
Pe termen lung sansele sunt minime. Un coral poate trai bine, cu un colorit corect, hidratare optima dar poatre trai si mizerabil, nehidratat, culoare stearsa
O filtrarea serioasa se poate face si din materiale ieftine gen spartura grosiera de coral introdusa intr-un filtru la picatura cu sau fara recirculare interna (de preferinta cu)
Din punctul meu de vedere un skimmer bun face toti banii iar aportul lui este semnificativ.

N-am gresit niciun zero. Nu exista nicio metoda de filtrare/mentenanta care bate un schimb de apa de 100% saptamanal (nici ATS nu te scapa de nevoia de a doza). In plus, scapi de nevoia de a folosi skimmer, filtrare chimica si sa dozezi micro si macroelemente. Metoda este insa cu atat mai putin practica cu cat creste volumul acvariului. Daca la un pico de 12L imi ia aproximativ doua minute sa schimb apa, la cel de 50L mi-a luat cam 15 minute iar la cel de 64 n-am incercat. Stiu de un caz unde un tip face schimburi lunare de 100% la un acvariu de recif mare (500G) folosind apa de mare adusa la temperatura corecta, operatiune realizata cu recoltarea apei din larg si o cisterna, din pacate nu mai gasesc linkul (are un canal pe YouTube). Am un acvariu pe care l-am tinut din schimburi saptamanale de apa 100%, filtrare mecanica si carbune activ pentru mai bine de un an, fara skimmer, fara filtrare chimica si fara dozari. Mai recent am trecut la skimmer, si am redus schimburile la 40% saptamanal.

Stiu ca norma este sa mergi cu schimburi mici si dese de apa, dar aceasta metoda necesita protein skimmer, dozare de macro si microelemente fara a sti vreodata cu adevarat daca ai ceva lipsa in apa.Dar cum eu nu sunt nici pe departe un expert iar experienta personala este destul de limitata, cu metoda de mai sus aplicata la pico de 12L, cu apa provenind din ce scoteam saptamanal din cub, iti recomand sa citesti ce zic reeferi mai experimentati despre schimburile de apa 100%. Cum ar fi Anthony Calfo (Wet Web Media) sau Jake Adams (Reef Builders).

Pentru referinta iti dau si cateva linkuri si un video.

http://www.advancedaquarist.com/2010/4/aquarium

http://www.nanoreefblog.com/features/pico-reefs/the-history-of-pico-reef-biology

http://blog.captive-aquatics.com/captive_aquatics/2009/09/tips-for-a-healthy-nano-reef.html

http://reefbuilders.com/2011/12/17/reef-east/

http://www.wetwebmedia.com/watchgantart.htm

[Avatar]

IP:

robygym wrote:Va salut,
Stiu ca intrebarea mea poate va supara pe unii dintre cititori ,dar tocmai ca ce am gasit pe net e destul de contradictoriu in informatie eu zic ca e mai bine sa va intreb pe voi cei care stiti cum si cat trebuie sa dai de mancare pestilor si coralilor.
Asa ca in pozele de mai sus ati cam vazut ce am display , asa ca ce parere aveti de cate ori trebuie hraniti cei din interior, ma reger si la pesti si la corali?
Hrana la care vad ca se cam dau peste cap cand le dau e inima de vita cu spirulina, pesti marini si banane, morcovi etc..unii zic ca nu e bine sa-i hranesc cu inima de vita ,alttii zic ca e bine, le mai dau artemia congelata si le-am facut un mix de fructe de mare ,dar sincer nu se omoara sa-l mance.
Din experienta voastra ce credeti ca e ok?
Sa aveti o zi buna
Robert
[Email] [Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Cred ca doar tu poti judeca. Daca pestii au abdomenul rotund, nu se imbolnavesc si sunt activi, inseamna ca hranesti bine. Iar daca hranesti mancare facuta special pentru marine, nu ai cum sa gresesti. Desi eu n-am vazut inima de vita pe meniu, cred ca am citit recent un post de-al lui Koala unde erau niste recomandari legate de mancare facuta in casa pentru pesti de recif.

Ca regula, hranim mai mult decat au pestii nevoie. Singura situatie in care pestele nu mananca suficient e cand un peste este pretentios si refuza sistematic mancarea. Atunci abdomenul devine scobit si nu trebuie sa fii geniu sa te prinzi ca nu mananca suficient.

Legat de corali, cei fotosintetici de regula nu trebuie hraniti daca ai pesti. Cei NPS trebuie hraniti si dieta depinde de specie.

[Avatar]

IP:

um02122 wrote:
Shubi wrote:In cazul in care n-ai gresit un zero...bati campii dupa umila mea parere )

N-am gresit niciun zero. Nu exista nicio metoda de filtrare/mentenanta care bate un schimb de apa de 100% saptamanal (nici ATS nu te scapa de nevoia de a doza). In plus, scapi de nevoia de a folosi skimmer, filtrare chimica si sa dozezi micro si macroelemente. Metoda este insa cu atat mai putin practica cu cat creste volumul acvariului. Daca la un pico de 12L imi ia aproximativ doua minute sa schimb apa, la cel de 50L mi-a luat cam 15 minute iar la cel de 64 n-am incercat. Stiu de un caz unde un tip face schimburi lunare de 100% la un acvariu de recif mare (500G) folosind apa de mare adusa la temperatura corecta, operatiune realizata cu recoltarea apei din larg si o cisterna, din pacate nu mai gasesc linkul (are un canal pe YouTube). Am un acvariu pe care l-am tinut din schimburi saptamanale de apa 100%, filtrare mecanica si carbune activ pentru mai bine de un an, fara skimmer, fara filtrare chimica si fara dozari. Mai recent am trecut la skimmer, si am redus schimburile la 40% saptamanal.

Stiu ca norma este sa mergi cu schimburi mici si dese de apa, dar aceasta metoda necesita protein skimmer, dozare de macro si microelemente fara a sti vreodata cu adevarat daca ai ceva lipsa in apa.Dar cum eu nu sunt nici pe departe un expert iar experienta personala este destul de limitata, cu metoda de mai sus aplicata la pico de 12L, cu apa provenind din ce scoteam saptamanal din cub, iti recomand sa citesti ce zic reeferi mai experimentati despre schimburile de apa 100%. Cum ar fi Anthony Calfo (Wet Web Media) sau Jake Adams (Reef Builders).

Pentru referinta iti dau si cateva linkuri si un video.

http://www.advancedaquarist.com/2010/4/aquarium

http://www.nanoreefblog.com/features/pico-reefs/the-history-of-pico-reef-biology

http://blog.captive-aquatics.com/captive_aquatics/2009/09/tips-for-a-healthy-nano-reef.html

http://reefbuilders.com/2011/12/17/reef-east/

http://www.wetwebmedia.com/watchgantart.htm

Si nu exista pericolul deciclarii acvariului la schimb de 100 la suta?
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu. Singurul pericol e sa-ti sochezi animalele daca nu potrivesti unul din cei trei parametri: salinitate, temperatura si pH. Desigur ca asta impune folosirea unei sari care nu aduce Alk la 12 dupa preparare (precum Red Sea Coral Pro), cu o perioada de dizolvare a sarii in apa de osmoza de cel putin 12 ore, cu testarea ambelor ape si potrivirea perfecta a parametrilor (o diferenta mare de pH sau salinitate in aceasta metoda poate fi catastrofala).

La acvariile marine se considera ca procentul de bacterii libere este infim. Majoritatea bacteriilor populeaza piatra vie si substratul. Singurul pericol este expunerea la aer prea indelungata a pietrei vii, caz in care ar muri un procent suficient de mare ca sa se produca o reducere a filtrului biologic echivalenta cu "deciclarea". Desi stim cu totii cum este transportata piatra vie. Si nu e in butoaie cu apa, cu circulatie si aerare adecvata, ci invelita in ziar umed. Si sta asa cel putin o zi doua de la impachetare pana este pusa inapoi in apa la destinatie

Ideea e ca apa de mare are atat de multe microelemente pentru care ne e imposibil sa testam. S-a dovedit ca nu poti mentine alcalinitatea, calciu si magneziu in limite normale doar din schimburile saptamanale de 10-20% de apa intr-un acvariu de recif. De unde vine nevoia de dozare. Dar cum sa dozezi ceea ce nu poti masura? Asa ca la microelemente de obicei dozam dupa ureche. Exista niste servicii profesionale de testare, dar nu cred ca sunt chiar atat de accesibile in Romania.

Dar daca schimbi toata apa resetezi chimia sistemului. Daca faci asta suficient de des, oferi conditii constante. In natura recifii de corali beneficiaza de schimburi masive de apa in fiecare secunda. Iar temperatura nu este nici ea pe cat de constanta ne-o dorim in acvariile noastre. Iar coralii (inclusiv cei SPS) sunt expusi la flux la aer si soarele de la tropice si chiar la ploaie (adica apa dulce) si nu patesc nimic.

Ca dovada, cea mai buna metoda de transportat SPS este cu coralii inveliti in carpe/hartie de ziar umeda.

Poate ca pare erezie metoda asta cu schimb de apa de 100%, dar e doar un alt mod din sutele posibile de a tine un acvariu de recif.

[Avatar]

IP:

va salut, o nou intrebare de incepator/// am primit niste nisip din grecia ,crede-ti ca-l pot folosi in sump cu ceva piatra vie ,sau pot sa-l arunc? A ma ifolosit cineva asa ceva ?
Va salut
Robert
[Email] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

E un nisip ciclat, cu siguranta... dar, nu e nisip coralifer!
Se poate folosi fara probleme in sump, nu are ce sa strice.

Radu (amicul meu) a luat nisip din Grecia si era plin de fier... cand "tragea" ci magnetul pe geam, se umplea de particule.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Fierul in nisip ar ajuta la reducerea fosfatilor? Am putea sa-l tinem in sump sau in saculeti si sa-l inlocuim cu nisip proaspat.

Citisem undeva ca nisipul de aragonit nu actioneaza ca buffer in nano pentru ca ai nevoie de un strat gros pentru a functiona (conditii anaerobe, formare de acid care sa dizolve carbonatul de calciu).

Probabil in nano mentenanta e mult mai usoara fara nisip, care nu prezinta decat avantaje estetice si de habitat pentru organismele care traiesc in nisip (wrasse, goby-pistol shrimp, nassarius, stele de nisip, viermi etc.).

[Avatar]

IP:

um02122 wrote:Fierul in nisip ar ajuta la reducerea fosfatilor? Am putea sa-l tinem in sump sau in saculeti si sa-l inlocuim cu nisip proaspat.

Cum controlezi cantitatea de fier eliberata in apa?
Eu nu te sfatuiesc sa faci asta dar poti incerca sa vezi.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/07/2014 15:14:12

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pai simplu, cu un magnet pus in teava de retur

Dar este fierul toxic? Ma gandeam ca in cel mai rau caz se transforma in GFO, care leaga fosfatul liber.

Problema cu orice iei din apa in vacanta pentru pus in acvariu e ca e posibil sa contaminezi acvariul cu vreo bacterie naspa.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/07/2014 20:08:34

[Avatar]

IP:

um02122 wrote:

Dar este fierul toxic? Ma gandeam ca in cel mai rau caz se transforma in GFO, care leaga fosfatul liber.

Una dintre problemele care pot sa apara e o explozie de alge in momentul in care nu poti controla cat aditionezi/eliberezi in apa.Am patit-o in momentul in care setam sistemul.Am dat 4 gauri in stand ca sa pot monta ceva acolo si pilitura rezultata mi-a cazut in sump.Am aspirat-o dar nu mi-am dat seama ca fiind incinsa imi intrase in siliconul dintre geamul de fund si laterala.La o perioada dupa asta au inceput algele si nu-mi dadeam seama din ce cauza tot cresc si cresc (NO3 - 0,PO4 - 0).Asta pana cand uitandu-ma mai atent,am vazut ceva de culoare maro pe partea respectiva de silicon.Dupa asta mi-a picat fisa cam ce ar putea sa fie,asa ca am bagat un magnet si cand l-am scos era plin de pilitura ruginita.Dupa ce am curatat absolut tot,problemele s-au rezolvat.
Asa ca treaba cu transformarea lui in GFO nu stiu daca e prea OK.Eu nu as mai incerca-o.
Inca o chestie,ce folosesc eu acum ca si filtrare sunt zeolitii.Astia contin Fe.Era o intreaga poveste pe zeovit.com referitoare la cauzele RTN la coralii SPS.Pana la urma,concluzia la care au ajuns e ca RTN nu ar fi cauzat de reducerea rapida a nutrientilor,ci de cantitatea de Fe eliberat in apa prea repede de un flow prea mare prin zeoliti,care duce la o crestere rapida a bacteriilor de la suprafata tesutului coralilor.
Pe langa toate astea,coralii expusi la o cantitate prea mare de Fe devin maro si cei galbeni verzi.
Nu zic ca nu e bun dar aditionat in cunostinta de cauza si cu un scop clar in minte.
De ex: am alge macro in refugiu si vreau sa le mearga bine,sa creasca ca sa pot exporta cat mai eficient nutrientii sau am corali verzi sau rosii,cu o culoare stearsa si vreau sa o intensific.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Scuze pentru bataile de campi. Nu pune nisipul. E atat de usor sa dai rasol facand totul ca la carte, incat chiar nu merita sa introduci variabile necontrolabile in acvariu.

Am zis cele din posturile de mai sus ca sa nu para ca vreau sa incep o polemica.

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: